V tomto vášnivém kávovém blogu jsme se věnovali už mnoha různým tématům, ale na jedno jsme možná trochu pozapomněli. Na pohled kaváren a na věci, které musí řešit ony. Rychle to však napravíme. Témata, která trápí kavárníky, budeme rozebírat spolu s trenčínskou kavárnou True Brew Coffee Bar. Dnes to budou šálky v kavárně a jejich nahřívání, ale i nahřívání ostatního příslušenství.
Jedním ze základů přípravy kvalitní kávy je totiž optimální nahřátí celé výbavy. Tedy kávovaru, pák, šálků a všeho, co přichází do kontaktu s tekutinou a co nám pomáhá s extrakcí.
Všechno musí být horké
„Je to mimořádně důležité,“ řekl Ľubomír Bobák z True Brew pro Blog o kávě. „Všechno, čeho se káva ‚dotkne‘, musí být horké. A nejen u espressa, protože i při přípravě V-60 zahříváme dekantér či dripper, zahříváme i moccamaster a vlastně všechno.“
Takový kávovar se nahřeje sám, ale ostatní věci tedy ne. „A i kávovar potřebuje čas. Káva by kvůli studené hlavě či studené páce ochladla a na chuť a konzistenci finálního nápoje by to nemělo dobrý vliv.“
Nahřívat je třeba dno šálku
„Nahřátý přitom musí být i šálek, do kterého káva poteče. Mnohé kavárny využívají teplo kávovaru, což je správné, a šálky nahřívají na něm. Některé je tam však naskládají dnem vzhůru, což už správné není. Jednak z pohledu hygieny, ale i z pohledu toho, aby se nahřál prostor, do kterého káva poteče. Tedy ne vrchní část šálku, ale jeho dno. Pokud by byl šálek chladný, tak se na espressu neudrží créma,“ zdůraznil Ľubo.

Výběrová kavárna by na tyto věci rozhodně měla dbát. Když nedbá, je to bída. „Pokud si objednáte kávu a vidíte nedejbože něco takového, že obsluha kávovar zapne přímo před vámi a bez mrknutí oka připraví kávu do šálku, který byl na kávovaru dnem vzhůru a mašinu vzápětí vypne, zbystřete pozornost…“
Šetření energií vs plýtvání kávou
„Ano, možná jde o šetření energií, ale určitě i o plýtvání kávou. Takový podnik by mohl mít v mlýnku i geishu s cupscore milion, ale žádnou výjimečnou chuť by z ní nedostal,“ dodal Ľubomír Bobák.
Všímali jste si, jestli šálky v kavárně, kam chodíte, nahřívají správně? Pokud ne, tak odteď pravděpodobně budete.






