Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Proč by se šálky v kavárně neměly nahřívat dnem vzhůru?

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. března 2022
šálky v kaviarni a ich nahrievanie
Share on FacebookShare on Twitter

V tomto vášnivém kávovém blogu jsme se věnovali už mnoha různým tématům, ale na jedno jsme možná trochu pozapomněli. Na pohled kaváren a na věci, které musí řešit ony. Rychle to však napravíme. Témata, která trápí kavárníky, budeme rozebírat spolu s trenčínskou kavárnou True Brew Coffee Bar. Dnes to budou šálky v kavárně a jejich nahřívání, ale i nahřívání ostatního příslušenství.

Jedním ze základů přípravy kvalitní kávy je totiž optimální nahřátí celé výbavy. Tedy kávovaru, pák, šálků a všeho, co přichází do kontaktu s tekutinou a co nám pomáhá s extrakcí.

Všechno musí být horké

„Je to mimořádně důležité,“ řekl Ľubomír Bobák z True Brew pro Blog o kávě. „Všechno, čeho se káva ‚dotkne‘, musí být horké. A nejen u espressa, protože i při přípravě V-60 zahříváme dekantér či dripper, zahříváme i moccamaster a vlastně všechno.“

Takový kávovar se nahřeje sám, ale ostatní věci tedy ne. „A i kávovar potřebuje čas. Káva by kvůli studené hlavě či studené páce ochladla a na chuť a konzistenci finálního nápoje by to nemělo dobrý vliv.“

Nahřívat je třeba dno šálku

„Nahřátý přitom musí být i šálek, do kterého káva poteče. Mnohé kavárny využívají teplo kávovaru, což je správné, a šálky nahřívají na něm. Některé je tam však naskládají dnem vzhůru, což už správné není. Jednak z pohledu hygieny, ale i z pohledu toho, aby se nahřál prostor, do kterého káva poteče. Tedy ne vrchní část šálku, ale jeho dno. Pokud by byl šálek chladný, tak se na espressu neudrží créma,“ zdůraznil Ľubo.

šálky v kavárně a jejich nahřívání

Výběrová kavárna by na tyto věci rozhodně měla dbát. Když nedbá, je to bída. „Pokud si objednáte kávu a vidíte nedejbože něco takového, že obsluha kávovar zapne přímo před vámi a bez mrknutí oka připraví kávu do šálku, který byl na kávovaru dnem vzhůru a mašinu vzápětí vypne, zbystřete pozornost…“

Šetření energií vs plýtvání kávou

„Ano, možná jde o šetření energií, ale určitě i o plýtvání kávou. Takový podnik by mohl mít v mlýnku i geishu s cupscore milion, ale žádnou výjimečnou chuť by z ní nedostal,“ dodal Ľubomír Bobák.

Všímali jste si, jestli šálky v kavárně, kam chodíte, nahřívají správně? Pokud ne, tak odteď pravděpodobně budete.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: True Brew coffee bar
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
kávové defekty

Kávové defekty: Bramborový PTD byste nechtěli...

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL