Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Proč chodíme po kávě na záchod?

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. května 2021
Spôsobuje káva nutkanie na WC?

Má káva laxatívne účinky, alebo je to len o jej (ne)kvalite? (Foto: Unsplash/Clay Banks)

Share on FacebookShare on Twitter

Blog o kávě sdružuje milovníky kávy. Lidi, kteří si bez tohoto nápoje své dny už ani neumí představit. Lidi, kteří si užívají nakopnutí ze strany kofeinu a následné zvýšení úrovně energie a chuti do života. Často se však dostavuje i jeden boční efekt, a to takový, že člověk musí po vypití kávy urychleně vyhledat sociální zařízení. Proč chodíme po kávě na záchod?

Je to skutečně tak, nebo je to jen domněnka? Existují možná odborná vysvětlení tohoto jevu nebo si to skutečně jen namlouváme? Tato otázka má svou historii a i proto jsme na naší stránce uveřejnili anketu s otázkou „Působí na vás káva laxativně?“, přičemž v okamžiku psaní tohoto článku bylo 69 procent hlasů pro možnost ANO a jen 31 procent pro NE. Tato skutečnost by naznačovala, že na tom přece jen něco bude. Pojďme však více do hloubky.

Laxativní účinky kávy nesouvisí s kofeinem

„Je všeobecně známo, že káva má na některé lidi laxativní účinky,“ uvedl autor videa na YouTube kanálu Reactions a ke své analýze přiložil i deset zdrojů, ze kterých vycházel. „Není však zcela jasné, proč je to tak. Lidé z této skutečnosti zvykli delší dobu obviňovat kofein, ale tento důsledek se může objevit i po vypití bezkofeinové kávy. Ba co víc, takové účinky nezvykneme běžně pociťovat po vypití energetických nebo sycených nápojů.“

Musíme se tedy zamyslet nad tím, co takového obsahuje káva, ale například energetické nápoje ne. To je první východisko, ze kterého se třeba odrazit. „Když se napijete kávy, tak její kyselost má vliv na váš žaludek. Káva způsobí, že žaludek začne vylučovat zvýšené množství žaludečních kyselin, tedy pořádně kyselou tekutinu, která tělu pomáhá odbourávat proteiny.“

Může za to množství žaludečních kyselin?

„Káva kromě toho obsahuje i látku zvanou kyselina chlorogenová, která taktéž zvyšuje úroveň žaludečních kyselin. Tento nárůst kyselosti se může postarat o to, že žaludek svůj obsah rychleji posune směrem do střev. I toto může být jeden z faktorů, které mají na věc vliv. Kromě toho bylo dokázáno, že káva má vliv na pohyb tlustého střeva, a to už do čtyř minut od jejího vypití. Je to něco podobného, jako po požití velké dávky jídla,“ poznamenal autor.

Do úvahy je třeba brát i skutečnost, že v šálku kávy se nachází přibližně tisícovka různých součástí, respektive látek, chemikálií. „Vědci si mohou být jistí tím, že minimálně jedna z nich je viníkem a pachatelem, no nadále celkem přesně nevědí, která tuto zažívací skutečnost vyvolává. Na druhé straně však tuší, co tato mysteriózní chemikálie nebo mysteriózní chemikálie v útrobách těla ve skutečnosti dělají.“

Nezbeda gastrin a peristaltika

„Tělo v zájmu pomoci s trávením jídla vylučuje tyto dva hormony: gastrin a cholecystokinin. Bylo potvrzeno, že konzumování kávy, ať už běžné nebo i bezkofeinové, zvyšuje množství těchto látek produkovaných v našem těle a tím pádem se zvyšuje i jejich všeobecný vliv.“

„Gastrin je hormon, který je produkován v zájmu toho, aby pomohl tlustému střevu naplno fungovat. V zájmu toho, aby se tak stalo, gastrin aktivuje proces označovaný jako peristaltika,“ připomněl publicista, přičemž pro vysvětlení tohoto pojmu použijeme Wikipedii.

Ta říká, že peristaltika „je podélný vlnovitý pohyb stěn dutých orgánů, který slouží k posouvání jejich obsahu. Vytvářejí ji hladké svaly a zajišťuje ji autonomní nervová soustava. Peristaltika se uplatňuje při trávicí soustavě (jícen, žaludek, střevo), močovodech, vejcovodech a v jiných dutých orgánech.“ Takto se obsah žaludku dostane až do své „finální destinace“, tedy opustí tělo a spláchneme ho v toaletě.

Cholecystokinin a jak káva „oklame“ střevo

A co druhý zmiňovaný hormon cholecystokinin? „Ten zapříčiňuje produkci trávicích enzymů a žluči, což nám pomáhá regulovat proces vylučování exkrementů,“ informoval zmiňovaný YouTube kanál se zajímavým dodatkem: „Ale mimochodem, tento efekt se projevuje jen u přibližně 30 procent populace, takže pokud mezi tyto lidi patříte, považujte se za výjimečné.“

Doplňme, že cholecystokinin, který je po příjmu potravy do žaludku uvolňován dvanáctníkem, dává pokyn k uvolňování žluči ze žlučníku. Jinak řečeno, cholecystokinin vyvolává kontrakci a vyprázdnění žlučníku. Zvyčajně se produkuje jen tehdy, když se v tenkém střevě nachází trávená potrava procházející trávicím traktem, ale káva umí tělo podle všeho „oklamat“. Střevo si de facto myslí, že v něm je potrava, kterou je třeba odsunout dál.

Určité odpovědi tedy máme, ale ne všichni vědci se shodují na tom, že s kávou a rychlým vylučováním je to skutečně tak. Pro definitivní potvrzení jednoho či druhého pohledu budeme potřebovat ještě více studií.

Pijte kvalitní kávu

Existuje však i jiný názorový proud. Za skutečnost, že po kávě velmi rychle běžíme na WC, si prý můžeme sami, a to tím, že často pijeme lacinou a nekvalitní kávu, případně starou, přepraženou nebo jednoduše špatně připravenou. Takové ty produkty z běžných obchodů, které obsahují všelijaké druho- či třetitřídní zrna, případně v kterých je pomleté opravdu všelico.

Když je to takto, tak kromě rychlých pohybů ve střevě zvykneme pocítit i jiné negativa. U některých lidí je to nervozita, u některých dokonce třesení, případně zčervenání a objevuje se i zvýšené pocení. Existují produkty, které naše tělo nezvládá optimálně a i proto bychom si měli dát záležet na tom, co mu nabídneme. Když hledáte kvalitní kávu, klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Gastroenterolog: Nevíme, proč to káva způsobuje

Tématu, proč po kávě mnoho lidí směřuje na WC, se věnoval i doktor Sameer Islam působící v americkém Texasu. „Je velmi zajímavé, ale my vlastně nevíme, proč to káva způsobuje,“ řekl uznávaný gastroenterolog pro menshealth.com. „Víme jen to, že káva inicializuje ‚gastrokolický reflex‘, při kterém se váš žaludek díky kávě ‚probudí‘ a začne vykonávat kontrakce. Tento proces pokračuje od žaludku přes tenké střevo až do tlustého. Tento efekt je stejný u mužů i žen.“

„Existují úvahy hovořící o tom, že za stimulování střev může acidita kávy. Káva, ať už s kofeinem nebo bez něj, obsahuje kyselinu chlorogenovou, která vyvolává vyšší úroveň kyselosti v žaludku a vyšší produkci žaludečních kyselin. Tento celkový skokový nárůst acidity se stará o to, že žaludek pohne svůj obsah rychleji než obvykle. Ale není jasné, která ze stovek ‚chemikálií‘ nacházejících se v šálku kávy je za to zodpovědná.“

Jak dlouho po kávě půjdete na WC?

Za jakou dobu se dostaví žádaný (či nežádaný) efekt? „Může se tak stát o deset minut, ale u většiny lidí by to mělo přijít po přibližně 45 minutách,“ odvětil Islam. „Pokud se tedy připravujete například na dlouhou cestu, počítejte s tím, že po vypití kávy si asi budete potřebovat odskočit. A kolik kávy vypít? To není možné říct, protože každý člověk na ni reaguje jinak. Každý má jinou toleranci na kofein, ale jde i o jiné věci – například i o to, jakou kávu pijete.“

Sameer Islam zopakoval, že o tento efekt se stará tak káva s kofeinem, jakož i bez kofeinu, avšak efekt kofeinové kávy je silnější. Pokud tedy chcete svoje střeva úmyslně rozhýbat, dopřejte si klasickou kávu s kofeinem. „Takové mléko nebo šlehačka naopak nejsou ideální, protože mohou negovat některé z pozitivních vlastností kávy. Nehledě na to, že obsahují dodatečné kalorie a cukr.“

Mají podobný vliv i jiné nápoje s kofeinem?

Pokud by to bylo o kofeinu, věděli bychom laxativní efekt vyvolat různými způsoby. Například i energetickými nápoji nebo kolou. Není to však tak jednoduché. „Ne, jiné nápoje to neudělají,“ odpověděl Američan. „Musí to být něco, co je obsaženo v samotné kávě a v jejích olejích. Právě to se postará o pohyby střev. Jiné nápoje s kofeinem nemají takový efekt jako káva.“

Náš tip: pijte kvalitní kávu, zasloužíte si to – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva a zdravílaxativní účinky kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
močopudné účinky kávy

Je káva močopudná?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL