Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Proč je pákový kávovar lepší než automatický?

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. března 2022
je pákový kávovar lepší ako automatický
Share on FacebookShare on Twitter

Mnoho kávových nadšenců se v průběhu svého kávového postupu dostane před zlomovou otázku: automatický nebo pákový kávovar? Oba typy mají pochopitelně své výhody a oba jsou určeny pro jinou cílovou skupinu. Automaty jsou vhodné pro lidi, kteří si s kávou nechtějí moc hrát a chtějí ji mít hotovou rychle. Ideální jsou i do větších kanceláří. Ale kde v celém spektru vymezit prostor pro páku a proč je pákový kávovar lepší než automatický?

Otázky týkající se tohoto tématu jsem položil Simonovi Meliškovi z pražírny Ready After Coffee. „Svou roli zde hraje velmi mnoho proměnných,“ řekl pražič z Bošian pro Blog o kávě. „První proměnnou je mlýnek; ten je v automatickém kávovaru už zabudovaný a nic s tím neuděláte. Kávu vám namele a připraví.“

Mlýnek jako nevýhoda automatu

„U pákových kávovarů si mlýnek můžete zvolit a vybrat i sám. Teoreticky za něj můžete i více zaplatit, takže se dopracujete k lepšímu mlýnku s lepším mletím. Potom je už na vás, zda chcete digitální nebo bez displeje, případně zda to bude mlýnek i na espresso a i na filtr. Na trhu je velmi velké množství mlýnků, díky kterým z kávy dostanete více. V automatu ho už máte automaticky vestavěný, u páky máte na výběr. Vím, že některé páky mají mlýnek vestavěný, ale i tak si kávu do páky můžete namlít sami. A to je za mě velmi velká výhoda.“

V automatech jsou podle Simona většinou levnější mlýnky. „Mnohokrát kónické a ne s plochými kameny,“ připomněl. „Takže já bych šel do páky a k tomu mlýnek s plochými kameny. Touto kombinací se dá dopracovat k mnohem lepšímu výsledku.“

Automat potřebuje hrubší mletí

Ale co automat, do kterého se dá nasypat i mletá káva? Nedávno jsme doma testovali PrimaDonnu od De’Longhi a nabízela i nádobku na mletou kávu, kterou jsme si věděli předem namlít. Simon Melišek tvrdí, že ani toto není ono: „Káva, která jde do automatu, musí být namletá mnohem hruběji, než kdybyste si ji namleli na páku. A to proto, že automatický kávovar pracuje s tlaky jinak než pákový.“

Nastavení teploty a tlaku vody

Mletí je však pouze jeden z aspektů, který při přípravě kávy bereme v úvahu. Jde i o další proměnné. „Perfektní namletí na perfektním mlýnku je super, ale samozřejmě nestačí. Výhoda lepších pákových kávovarů je i v tom, že si na nich umíme nastavit i teplotu vody a nedejbože i její tlak. Pokud se dají nastavovat obě věci, tak je to z pohledu finálního výsledku mimořádně důležité.“

Když si zákazník koupí pákový kávovar, k tomu samostatný mlýnek, umí pracovat s teplotou i tlakem vody, má v rukách velké množství pák. A přesně takto by prý měl uvažovat a raději jít do pákového než automatického stroje.

„Možná se najde i automat za nějakých 4 000 eur, který by kávu připravoval extrémně dobře, ale alespoň já o něm nevím,“ usmál se Simon. „Páka je podle mě určitě lepší volba. Už jsme se bavili i o tom, zda si člověk doma umí připravit takovou kávu jako v kavárně – a ano, umí, ale musí hodně investovat do výbavy. Kavárny tu výbavu už mají.“

Páka + mlýnek > automat

„Opět musím zdůraznit, že nejdůležitější je mlýnek. Ten je ještě důležitější než pákový kávovar. Postačí vám i obyčejný pákový kávovar, ale k němu je třeba dodat velmi dobrý mlýnek a můžete se dopracovat až ke kavárenské kvalitě. Je lepší dát 600 do pákového kávovaru a kromě toho 400 do mlýnku než 1 000 do automatu. Dostali byste milionkrát lepší kávu.“

Svět přípravy kávy bychom teoreticky mohli přirovnat k puzzle. Do sebe musí zapadnout mnoho součástek a pokud se to podaří, dopracujeme se k vynikajícímu nápoji. „Je třeba mít velmi dobrou vodu, velmi dobrý mlýnek, velmi dobrý stroj, velmi dobrý tamper a všechny další věci.“

Pozor na hygienu

„Navíc to všechno je třeba pravidelně čistit a udržovat, protože jinak vám vyteče jen hnusná káva. Kdybyste v portafiltru ponechali všechny oleje z posledního půl roku, tak to nebude nic moc. Toto bych chtěl velmi, ale velmi zdůraznit. Je třeba vyčistit hlavu od kávy, povyplachovat slepým sítkem i chemií a páky následně namáčet do chemie na odstranění olejů a znečištění. Pokud to nebudete dělat, můžete mít nejlepší kávovar i nejlepší kávu na světě, ale nebude chutnat tak dobře, jak by mohla,“ dodal Simon Melišek pro Blog o kávě.

Náš tip: podívejte se také do rubriky Kávovary, ve které najdete další cenné informace.

PS: krmte své kávovary kvalitní kávou, klikněte zde a zobrazí se vám slevové kódy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávovar
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
instantná káva

Je instantní káva do nebe volající zlodějina?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL