Mnoho kávových nadšenců se v průběhu svého kávového postupu dostane před zlomovou otázku: automatický nebo pákový kávovar? Oba typy mají pochopitelně své výhody a oba jsou určeny pro jinou cílovou skupinu. Automaty jsou vhodné pro lidi, kteří si s kávou nechtějí moc hrát a chtějí ji mít hotovou rychle. Ideální jsou i do větších kanceláří. Ale kde v celém spektru vymezit prostor pro páku a proč je pákový kávovar lepší než automatický?
Otázky týkající se tohoto tématu jsem položil Simonovi Meliškovi z pražírny Ready After Coffee. „Svou roli zde hraje velmi mnoho proměnných,“ řekl pražič z Bošian pro Blog o kávě. „První proměnnou je mlýnek; ten je v automatickém kávovaru už zabudovaný a nic s tím neuděláte. Kávu vám namele a připraví.“
Mlýnek jako nevýhoda automatu
„U pákových kávovarů si mlýnek můžete zvolit a vybrat i sám. Teoreticky za něj můžete i více zaplatit, takže se dopracujete k lepšímu mlýnku s lepším mletím. Potom je už na vás, zda chcete digitální nebo bez displeje, případně zda to bude mlýnek i na espresso a i na filtr. Na trhu je velmi velké množství mlýnků, díky kterým z kávy dostanete více. V automatu ho už máte automaticky vestavěný, u páky máte na výběr. Vím, že některé páky mají mlýnek vestavěný, ale i tak si kávu do páky můžete namlít sami. A to je za mě velmi velká výhoda.“
V automatech jsou podle Simona většinou levnější mlýnky. „Mnohokrát kónické a ne s plochými kameny,“ připomněl. „Takže já bych šel do páky a k tomu mlýnek s plochými kameny. Touto kombinací se dá dopracovat k mnohem lepšímu výsledku.“
Automat potřebuje hrubší mletí
Ale co automat, do kterého se dá nasypat i mletá káva? Nedávno jsme doma testovali PrimaDonnu od De’Longhi a nabízela i nádobku na mletou kávu, kterou jsme si věděli předem namlít. Simon Melišek tvrdí, že ani toto není ono: „Káva, která jde do automatu, musí být namletá mnohem hruběji, než kdybyste si ji namleli na páku. A to proto, že automatický kávovar pracuje s tlaky jinak než pákový.“
Nastavení teploty a tlaku vody
Mletí je však pouze jeden z aspektů, který při přípravě kávy bereme v úvahu. Jde i o další proměnné. „Perfektní namletí na perfektním mlýnku je super, ale samozřejmě nestačí. Výhoda lepších pákových kávovarů je i v tom, že si na nich umíme nastavit i teplotu vody a nedejbože i její tlak. Pokud se dají nastavovat obě věci, tak je to z pohledu finálního výsledku mimořádně důležité.“
Když si zákazník koupí pákový kávovar, k tomu samostatný mlýnek, umí pracovat s teplotou i tlakem vody, má v rukách velké množství pák. A přesně takto by prý měl uvažovat a raději jít do pákového než automatického stroje.
„Možná se najde i automat za nějakých 4 000 eur, který by kávu připravoval extrémně dobře, ale alespoň já o něm nevím,“ usmál se Simon. „Páka je podle mě určitě lepší volba. Už jsme se bavili i o tom, zda si člověk doma umí připravit takovou kávu jako v kavárně – a ano, umí, ale musí hodně investovat do výbavy. Kavárny tu výbavu už mají.“
Páka + mlýnek > automat
„Opět musím zdůraznit, že nejdůležitější je mlýnek. Ten je ještě důležitější než pákový kávovar. Postačí vám i obyčejný pákový kávovar, ale k němu je třeba dodat velmi dobrý mlýnek a můžete se dopracovat až ke kavárenské kvalitě. Je lepší dát 600 do pákového kávovaru a kromě toho 400 do mlýnku než 1 000 do automatu. Dostali byste milionkrát lepší kávu.“
Svět přípravy kávy bychom teoreticky mohli přirovnat k puzzle. Do sebe musí zapadnout mnoho součástek a pokud se to podaří, dopracujeme se k vynikajícímu nápoji. „Je třeba mít velmi dobrou vodu, velmi dobrý mlýnek, velmi dobrý stroj, velmi dobrý tamper a všechny další věci.“
Pozor na hygienu
„Navíc to všechno je třeba pravidelně čistit a udržovat, protože jinak vám vyteče jen hnusná káva. Kdybyste v portafiltru ponechali všechny oleje z posledního půl roku, tak to nebude nic moc. Toto bych chtěl velmi, ale velmi zdůraznit. Je třeba vyčistit hlavu od kávy, povyplachovat slepým sítkem i chemií a páky následně namáčet do chemie na odstranění olejů a znečištění. Pokud to nebudete dělat, můžete mít nejlepší kávovar i nejlepší kávu na světě, ale nebude chutnat tak dobře, jak by mohla,“ dodal Simon Melišek pro Blog o kávě.
Náš tip: podívejte se také do rubriky Kávovary, ve které najdete další cenné informace.
PS: krmte své kávovary kvalitní kávou, klikněte zde a zobrazí se vám slevové kódy.






