Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Proč jsou některá kávová zrna výrazně olejnatá?

Ladislav Király Od Ladislav Király
1. února 2021
olejnaté kávové zrná

Sem-tam sa môže stať, že si v balení kávy nájdete takéto olejnaté zrná. Čo s tým?

Share on FacebookShare on Twitter

Stalo se vám někdy, že otevřete balení kávy a zrna jsou doslova jakoby potřená olejem? Uklidníme vás; kávě nic není a je to jen důsledek jejího přepražení. V zájmu lepšího vysvětlení tohoto jevu jsme oslovili dva odborníky, Mariána Takáče ze Zanya Coffee a Miroslava Boltvana z Barista Coffee Roasters. Ti vám téma „olejnatá kávová zrna“ pomohou lépe pochopit.

„Olej na povrchu zrn je projevem oxidace zrn, ke které dochází jak při pražení, tak i po pražení, tedy při skladování,“ uvedl Marián Takáč, který má kávovou farmu, pražírnu i kavárnu ve Vietnamu, v rozhovoru pro Blog o kávě.

Nezajít až k druhému cracku

Marián v zájmu lepšího pochopení situace vysvětlil průběh pražení: „Během pražení dochází k nahromadění energie a začíná tzv. první crack, respektive první pukaní při teplotě kolem 190 až 200 stupňů. Když pražíte dál, tak při teplotě cca 220 až 230 stupňů následuje druhý crack. To už je výrazně tmavé pražení a právě pražení za druhý crack způsobuje olejnatost. Celkově se ve třetí vlně už takto tmavě ani nepraží, ale někdo to tak ještě dělá.“

Marián Takáč zašel při vysvětlování pražení i do steakové terminologie a light/medium/dark roast, tedy světlé, střední a tmavé pražení, přirovnal k rare, medium a well-done steaku. „Já takto upraženou kávu nemusím. Člověk, který ji pije, si podle mě neváží práce farmáře. Je to asi to samé, jako kdybych šel do drahého steakhousu a objednal si well-done steak.“

Tmavé pražení je stará škola

Tmavé pražení nemusí nutně znamenat špatnou kávu, protože přepražit lze i kvalitní výběrovou kávu, připomněl nám Marián. „Je to stará škola,“ pokračoval rodák z Galanty, který Slovensko opustil před více než čtyřmi lety. „Takto se pražilo celá desetiletí, dokud se kávě nezačalo trochu víc rozumět. Řekl bych, že se to dělá hlavně tehdy, když chceš zakrýt špatnou kvalitu kávy. Při takovém tmavém pražení v ní totiž nezůstane nic, jen hořkost.“

Za tmavší pražení však často mohou právě zákazníci, kteří takovou kávu stále chtějí a jsou na ni zvyklí. Mnozí říkají, že právě to je pravá kávová chuť a olejnatá kávová zrna jim nevadí.

„I já musím jít někdy do tmavšího pražení, bohužel. Stále je to možná 80 procent prodeje a lidé to chtějí pít. Na druhé straně mě vůbec netěší takto si ničit zrna. Určitě však nejdu až do velmi tmavého pražení, protože něco v té kávě musí zůstat. Celkově to vidím tak, že pražiči mají jen dvě možnosti: buď tyto zákazníky odmítnou a už o nich nikdy nebudou slyšet, nebo jim dají, co chtějí, a pokusí se je zaučit. Já jim k těm tmavým kávám proto vždy dám na ochutnávku zdarma i light roast,“ dodal Marián Takáč.

Čím delší pražení, tím více olejů

Druhým respondentem, kterého jsme oslovili, byl Miroslav Boltvan. Ten působil osm let v pozici baristy, dnes má vlastní pražírnu Barista Coffee Roasters a dvě kavárny. Sám je fanouškem světlejšího pražení a ta tmavší příliš neuznává. Olejnatá kávová zrna v jeho nabídce nenajdete.

„Kávové zrno je tvořeno mnoha látkami, které během pražení reagují na teplo a mění se,“ uvedl v rozhovoru pro Blog o kávě. „V rámci tohoto procesu se v zrnech tvoří oleje a čím déle se káva praží, tím více olejů se vytvoří. Až se nakonec začnou prodírat na povrch.“

Spálená káva nenabízí zážitek

„Takto pražená káva má nakonec až téměř černou barvu, lesklý povrch a chutná velmi hořce, doslova spáleně. Pokud si chcete na kávě pochutnat, tak toto bych já rozhodně nedoporučoval. Moje zkušenost je taková, že tato pražení se používají u nekvalitní kávy, když chtějí pražiči zamaskovat její chyby.“

I v rozhovoru s ním jsme se shodli na tom, že zlomovým bodem je přibližně druhé pukaní. „Po druhém cracku je už káva opravdu spálená a z jejího pití rozhodně nebudete mít zážitek. Ale nakonec je to jen a jen na zákaznících. Ti mají na výběr kvalitnější i méně kvalitní produkty a je jen na nich, co si vyberou,“ dodal Miroslav Boltvan.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

olejnatá zrna tmavého pražení
Na této fotce barva zrn v kontrastu se světlou rukou až velmi zkresluje – takto tmavá až nebyla. Díky detailnějšímu pohledu však dokážete zpozorovat olejnaté skvrny.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Marián TakáčMiroslav Boltvanolejnatá zrnazajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
metódy spracovania kávy

Metody zpracování kávy – suchá, mokrá, honey – a jejich analýza

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL