Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Proč má robusta více kofeinu než arabika?

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. května 2025
farmár s kávovníkovými čerešňami

Shutterstock 1484485607

Share on FacebookShare on Twitter

Dva nejčastější druhy kávovníku jsou arabika (Coffea arabica) a robusta (Coffea canephora). Kromě známých rozdílů v tvaru zrna, v chuti, ale i v nadmořské výšce pěstování se liší ještě v jednom důležitém faktoru: v množství kofeinu. Arabika ho obsahuje jen 0,8 až 1,5 %, ale robusta 1,7 až 3,5 %*. Později jmenovaný druh kávy je sice chuťově méně zajímavý, ale z hlediska nakopnutí může být dvakrát až třikrát účinnější. Jak je to možné?

Do velké míry za to může skutečnost, že z pohledu člověka je kofein sice stimulant, ale rostlině slouží úplně jinak. Ve skutečnosti je to přírodní pesticid, který kávovníky chrání před škůdci. Kofein paralyzuje a zabíjí hmyz, který se pokouší rostlinou živit. A protože robusta roste v nižších nadmořských výškách (většinou do 800 metrů nad mořem), kde je více škůdců, potřebuje i více kofeinu. Arabice vyhovují vyšší nadmořské výšky od 1 200 do 2 200 metrů nad mořem, kde je škůdců méně.

Kofein jako evoluční výhoda

Kofein je nepřítelem hmyzu. Zasahuje jeho nervový systém a funguje jako neurotoxin. Narušuje přenos nervových signálů, což vede k poruchám koordinace, k paralýze, případně při vyšších dávkách ke smrti. Kávovník tak díky produkci kofeinu získává evoluční výhodu zvyšující šanci rostliny na přežití a úspěšné rozmnožování. Kofein obsahují i listy kávovníku, které po opadnutí ztěžují jiným rostlinám vyrůst v bezprostřední blízkosti mateřského stromu.

Kofeinem se před škůdci nebrání jen kávovník, ale podobně to mají i čajové keře, případně kakaovníky. Některé druhy rostlin si však vyvinuly jiné obranné mechanismy – časté jsou například trny, produkce jedovatých sloučenin nebo jiné „pomůcky“. Výsledný efekt je však stejný; ochrana před škůdci a vyšší šance přežít.

kvetoucí kávovníky
Kávovníková plantáž ve Vietnamu. Tato země dnes exportuje nejvíce robusty (Shutterstock 573414676)

Historický vývoj arabiky a robusty

Původ arabiky je v etiopských vysočinách, konkrétně v oblastech jako Sidamo, Yirgacheffe nebo Kaffa, přičemž odtud se rozšířila do jemenských vysočin na Arabském poloostrově a později i do mnoha dalších oblastí. Je to tetraploidní druh, což znamená, že má čtyři sady chromozomů – tato neobyčejnost ji dělá geneticky stabilnější, no zároveň méně odolnou vůči škůdcům či chorobám. Vyvíjela se ve vlhkých a mlhavých horských oblastech v nadmořských výškách od 1 000 do 2 200 metrů nad mořem, kde vládly stabilní teploty od 15 do 24 stupňů Celsia.

Robusta naopak pochází ze západní a střední Afriky, hlavně z Konžské pánve, Ugandy, Pobřeží slonoviny či Kamerunu. Rostla v nížinných deštných pralesích do 800 metrů nad mořem s extrémně vlhkým, horkým a nestálým podnebím. Má dvě sady chromozomů (diploidní druh), je geneticky variabilnější a odolnější vůči škůdcům, suchu i chorobám. Vyhovují jí teploty od 24 do 30 stupňů Celsia.

Nadmořská výška a množství kofeinu

Při všem výše zmíněném vyvstává otázka, zda by arabika začala po přesazení do nižší nadmořské výšky produkovat tolik kofeinu jako robusta. Odpověď je NE. Arabika by svůj genetický zápis nedokázala jen tak „preprogramovat“. Na produkování vyššího množství kofeinu nemá predispozice a kromě toho by jí nevyhovovaly ani vyšší teploty nižších nadmořských výšek.

kávovníkové třešně
Kávovník obsypaný třešněmi (Shutterstock 466262339)

To isté platí aj naopak. Robusta by se například ve výšce okolo 2 000 metrů nad mořem, která je typická pro kvalitní arabiku, trápila. Sice by čelila menšímu množství škůdců, ale pravděpodobně by jí vadil chlad. Teoreticky by produkci kofeinu mohla mírně snížit, ale jen v rámci jejích genetických limitů. A ty nejsou velké.

Na to, aby robusta výrazněji snížila produkované množství kofeinu, by byl potřebný dlouhodobý evoluční tlak, tedy stovky generací kávovníku pěstovaných ve vysokohorském prostředí. V takovém případě by se možná postupně evolučně prosadily rostliny s nižší produkcí kofeinu.

A co taková liberica?

Jak je však možné, že liberica* (Coffea liberica) má jako třetí nejčastější druh kávovníku ještě o něco méně kofeinu než arabika? Na první pohled to přece nedává smysl. Nepěstujeme ji totiž v ještě vyšších nadmořských výškách, právě naopak.

Vysvětlení je takové, že liberica je odlišný druh kávovníku s vlastní genetickou linií. Arabika je naopak hybrid, jehož základ tvoří Coffea eugenioides (méně známý, divoce rostoucí druh z východní Afriky s obsahem kofeinu okolo 0,3 %) a Coffea canephora (ano, právě zmiňovaná robusta s obsahem kofeinu 1,7 až 3,5 %). Křížení proběhlo pravděpodobně někdy mezi 10 000 až 50 000 lety a arabika má vyšší množství kofeinu právě díky „odkazu“ robusty.

Luka Ondrišák a excelsa liberica
Toto je Slovák Luka Ondrišák u ještě malého stromu liberiky. Všimněte si těch velkých a pevných listů.

Mezi předky liberiky robustu nenajdeme a evolučně se nevyvíjela tak, že by se „bránila“ vysokým množstvím kofeinu. Aj preto ho obsahuje len okolo jedného percenta, čo je výrazne menej ako robusta a o máličko menej ako arabika – aj napriek tomu, že sa pestuje v nadmorskej výške 200 až 800 metrov nad morom, čo je ešte menej ako robusta.

Dlouhodobě se však vyvíjela v jiných podmínkách než robusta a nebyla pod takovým tlakem škůdců. Protože liberica nebyla nucena produkovat mnoho kofeinu, mohla ušetřenou energii věnovat růstu plodů a listů. I proto má větší plody, zrna, ale také listy a mnohem větší je i samotný strom – liberica dorůstá do výšky 10 až 20 metrů a je doslova obrem mezi kávovníky.

Liberica má díky své „konstrukci“ tvrdší, větší a pevnější listy, což ztěžuje jejich požíraní hmyzem. Kromě toho má hrubší stonky a dřevnaté části, které jsou méně atraktivní pro škůdce a odolnější vůči fyzickému poškození. Produkuje fenoly, taniny nebo saponiny, které mohou být pro škůdce hořké a toxické. Nuž a navíc roste v nížinných tropických oblastech, kde dokáže profitovat z vyšší biodiverzity. Jinak řečeno, je tam více predátorů škůdců.

* množství kofeinu se liší v závislosti od konkrétní odrůdy nebo terroiru. V průměru má nejvíc kofeinu robusta, za kterou následuje arabika a liberica. Teoreticky je však možné, že by se našla i konkrétní odrůda liberiky, která by měla dokonce víc kofeinu než některá konkrétní robusta.

detail kávovníku - listy poškozené škůdci
Arabika s poobhryzávanými listy (Shutterstock 2187564675)

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: arabicalibericarobusta
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

Recenze Štrbské Presso Barista: Rekord v počtu defektů a chuťová vražda

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL