Ráno s obrovským nadšením přiběhnete ke svému automatickému kávovaru, stisknete tlačítko a vyteče vám vytoužený nápoj. Ale věděli jste, že první ranní káva z automatu není dobrá? S velkou pravděpodobností totiž bude připravena ze zvětralé kávy.
O tom, proč tomu tak je, jsme si popovídali s Radovanem Vrzgulou ze slovenské pražírny kávy Be:Café. Odborník prozradil hned několik zajímavostí, které vás zasvětí do problematiky.
Kanálek, ve kterém zůstává mletá káva
„Problém je v kanálku vedoucím od mlýnku do spařovací jednotky, ve které se káva extrahuje,“ řekl Rado Vrzgula pro Blog o kávě. „V tomto kanálku totiž zůstává namletá káva. Následující údaj je individuální podle jednotlivých kávovarů, ale v některých tam může zůstat i 4 až 5 gramů.“
No a když tam káva stála celou noc, není to nic moc. „Už je namletá a v takovém případě větrá velmi rychle. Stačí na to několik desítek minut. Vůbec tedy nemusí jít jen o ranní případ.“
Jak situaci zvládnout?
Jak se proti tomu bránit? „Když po pár hodinách nečinnosti zapnete kávovar, tak přibližně polovina dávky bude zvětralá,“ konstatoval Rado. „Pokud například děláte jen jednu kávu denně, možná jste si všimli, že nebude mít pěknou cremu. A to navzdory tomu, že máte čerstvou kávu z lokální pražírny.“
„Můj tip je následující: první kávu udělejte někomu, kdo do ní stejně přidá mléko, případně si dělá cappuccino. Nebo pokud máte možnost nastavit menší kávu, tak udělejte co nejmenší a vylijte ji. Ta druhá už bude optimální, čerstvá a dostanete espresso s pěknou cremou.“
Když mlýnek mele do páky, je to lepší
Mlýnky, které melou přímo do páky, zvládají situaci lépe. „V automatech je kanálek umístěn vodorovně, a proto většinou zůstává plný kávy. I v profi mlýncích však může zůstat malé množství nedomleté. Nejdřív tedy semelte pár gramů – možná dva nebo tři – a všechno bude v pořádku,“ dodal zástupce pražírny z městečka Rajec.
Máte to doma podobné? Platí i u vás, že první ranní káva z automatu není zrovna nejlepší?
PS: více zajímavostí o kávovarech najdete v rubrice Kávovary.






