Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Proč první ranní káva z automatu není dobrá?

Ladislav Király Od Ladislav Király
12. dubna 2022
plnoautomatický kávovar DeLonghi PrimaDonna Soul

Zdroj foto: delonghi.com

Share on FacebookShare on Twitter

Ráno s obrovským nadšením přiběhnete ke svému automatickému kávovaru, stisknete tlačítko a vyteče vám vytoužený nápoj. Ale věděli jste, že první ranní káva z automatu není dobrá? S velkou pravděpodobností totiž bude připravena ze zvětralé kávy.

O tom, proč tomu tak je, jsme si popovídali s Radovanem Vrzgulou ze slovenské pražírny kávy Be:Café. Odborník prozradil hned několik zajímavostí, které vás zasvětí do problematiky.

Kanálek, ve kterém zůstává mletá káva

„Problém je v kanálku vedoucím od mlýnku do spařovací jednotky, ve které se káva extrahuje,“ řekl Rado Vrzgula pro Blog o kávě. „V tomto kanálku totiž zůstává namletá káva. Následující údaj je individuální podle jednotlivých kávovarů, ale v některých tam může zůstat i 4 až 5 gramů.“

No a když tam káva stála celou noc, není to nic moc. „Už je namletá a v takovém případě větrá velmi rychle. Stačí na to několik desítek minut. Vůbec tedy nemusí jít jen o ranní případ.“

Jak situaci zvládnout?

Jak se proti tomu bránit? „Když po pár hodinách nečinnosti zapnete kávovar, tak přibližně polovina dávky bude zvětralá,“ konstatoval Rado. „Pokud například děláte jen jednu kávu denně, možná jste si všimli, že nebude mít pěknou cremu. A to navzdory tomu, že máte čerstvou kávu z lokální pražírny.“

„Můj tip je následující: první kávu udělejte někomu, kdo do ní stejně přidá mléko, případně si dělá cappuccino. Nebo pokud máte možnost nastavit menší kávu, tak udělejte co nejmenší a vylijte ji. Ta druhá už bude optimální, čerstvá a dostanete espresso s pěknou cremou.“

Když mlýnek mele do páky, je to lepší

Mlýnky, které melou přímo do páky, zvládají situaci lépe. „V automatech je kanálek umístěn vodorovně, a proto většinou zůstává plný kávy. I v profi mlýncích však může zůstat malé množství nedomleté. Nejdřív tedy semelte pár gramů – možná dva nebo tři – a všechno bude v pořádku,“ dodal zástupce pražírny z městečka Rajec.

Máte to doma podobné? Platí i u vás, že první ranní káva z automatu není zrovna nejlepší?

PS: více zajímavostí o kávovarech najdete v rubrice Kávovary.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte TU a zobrazí se vám aktuální slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávovar
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
šálky Loveramics

Šálky Loveramics: Káva najednou chutná lépe

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL