Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Proč se ke kávě podává voda? Je to přežitek?

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. dubna 2020
Voda ku káve

Ku káve zvyčajne dostanete aj vodu. Vedeli ste, prečo je to tak a že do určitej miery ide už aj o "prežitok"? (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Sedl jsem si do kavárny v nejmenovaném velkém obchodním centru. Jak je to poměrně častým zvykem, kromě kávy mi na stole přistála i sklenice vody. Dá se říct, že samozřejmost, ale v té chvíli mi to začalo vrtat hlavou. Měl jsem představu o tom, proč se ke kávě podává voda, ale nikdy jsem nad tím výrazněji nepřemýšlel. Najednou mi to však nedalo pokoj.

Vzal jsem si mobil a začal jsem „googlit“. Rychle jsem narazil na informace o tom, že káva odvodňuje a voda nám pomůže navrátit ztracené tekutiny. „Blbost,“ řekl jsem si. I pro Blog o kávě jsem už totiž psal o tom, že tyto zprávy jsou založené naChatbots nepevných základech a nejsou vědecky potvrzené. No a koho by spasilo těch pár hltů vody?

Proč se ke kávě podává voda?

Větší logiku mi dávaly úvahy o tom, že díky vodě si můžeme pročistit ústní dutinu a chuťové buňky. Po takovéto předpřípravě bychom si kávu přece jen mohli o něco lépe vychutnat. Ani to však nevyznělo úplně přesvědčivě a v duchu hesla „Kdo se zeptá, je hloupý pět minut, kdo ne, celý život“ jsem se rozhodl jednat.

Otázku „Proč se ke kávě podává voda?“ jsem položil několika odborníkům, kteří si v kávovém světě už něco prožili.

Karlík: Je to spíš přežitek, ale vodu ke kávě mám rád

Jako první mi přišel pod ruku Juraj Karlík, který v Košicích provozoval známou „multižánrovou kavárnu“ HalmiSpace a lidé v tomto městě ho znají jako velkého milovníka kávy. Znám se s ním, tak proč to nezkusit.

„U nás se voda podávala kvůli tzv. turkovi,“ zareagoval pro Blog o kávě. „Při tomto typu zalévané kávy se do extraktu dostane i pomletá káva, která se snadno zachytává mezi zuby. Všeobecně bych však řekl, že voda je dnes už spíš přežitek, ale já ji mám ke kávě i tak rád alespoň kvůli propláchnutí úst. Některé zdroje píšou, že káva dehydratuje a odplavuje minerály z těla, ale tu to půldeci vody, které se většinou dává, asi příliš nepomůže.“

Adamčík je pro designovou a minimalistickou čistotu

Hned jsem byl o něco moudřejší a do jisté míry se potvrdily moje prvotní úvahy. Přesto jsem se rozhodl dát prostor i dalším známým osobnostem slovenského kávového světa, s kterými jsem se v poslední době dostal do kontaktu.

„V prvním řadě jde o to, že pití vody po čemkoliv je velmi zdravé,“ skonstatoval Mário Adamčík, který byl mistrem Slovenska v přípravě filtrované kávy a i v přípravě kávy přes aeropress. „V druhém řadě i o to, co baristé dobře znají. Káva tvoří na zubech usazeninu, kvůli které jsou postupem času zažloutlé a je dobré si je takto očistit. Staří Italové podávali vodu proto, protože jejich káva byla hořká a přepražená, takže si potřebovali pročistit chuťové pohárky.“

„Já osobně však nejsem zastánce dávání sklenice vody ke kávě. Káva by se podle mě měla podávat v designové a minimalistické čistotě, takže ve všech podnicích, kde jsem měl tu možnost věci změnit, se káva podávala jen samostatně. Vodu však u nás člověk dostával hned při příchodu a mohl jí zapít cokoliv,“ usmál se Mário Adamčík.

Krišák: Když voda, tak filtrovaná

Takže bez vody, v designové a minimalistické čistotě. Takto by se to líbilo Máriovi. Ale co na to Adrián Krišák, který vydal knihu „Technologie vody“? Navzdory mladému věku je to taktéž respektovaná osobnost, která by nám mohla co-to říct.

„Pokud kavárna nefiltruje i vodu, která se podává hostům, neměli by ji podávat,“ skonstatoval. „Surová voda, která neprošla alespoň jednoduchou filtrací, dokáže zážitek z kvalitní kávy dost zničit. Chápu, že vyplachování úst před degustací byla doslova tradice, ale podle mě je to většinou kontraproduktivní.“

„Některé oblasti na Slovensku mají skvělou a kvalitní vodu, avšak moc jich není. Proto ji rozhodně doporučuji filtrovat. V tom případě je někdy úžasné sledovat zákazníky, jak se vracejí a doslova si žádají další sklenici čisté filtrované vody. Avšak na místech, kde je surová voda, je to spíš výjimka než pravidlo,“ dodal Adrián Krišák.

Tak co, má se ke kávě podávat voda?

Závěr toho všeho je nakonec zřejmý; pokud budete podávat kávu bez vody, bude to v podstatě v pořádku. Když však zákazníkovi přinesete kvalitní filtrovanou vodu, která mu pomůže propláchnout chuťové pohárky, taky uděláte dobře. Kvalitní kávou a kvalitní vodou rozhodně nic nezkazíte.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: rozhovorvoda ke kávězajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
ISPRESSO - káva na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS

Jak pijí kávu ve vesmíru? Mikrogravitační kávovar a Zero-G pohár

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL