Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Proč si baristé váží kávy?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. srpna 2024
espresso na baristickej váhe
Share on FacebookShare on Twitter

Když navštívíte kvalitní kavárnu s výběrovou kávou, za barem si určitě všimnete několik baristických vah. Ano, špičkoví baristé si kávy váží. Proč je však váha až tak důležitá? Měli byste si jednu pořídit i domů? Ve spolupráci se slovenskou pražírnou kávy Be:Café jsme si pro vás připravili experiment, který vás o koupi baristické váhy určitě přesvědčí.

Vážit si kávy neznamená luxus

I když se vážení kávy může zdát jako zbytečný luxus a příliš „niche“ záležitost, vězte, že je to klíč k udržitelně chutné kávě. Když doma pečete koláč, všechny ingredience byste si měli odvážit či odměřit. Jinak tomu není ani ve světě kávy. Příprava espressa, ale i filtrované kávy, je ve velké míře ovlivněna gramáží namleté kávy a použité vody.

Colombia El Carmen Carlos Martinez na espresso od BeCafé

Colombia El Carmen Carlos Martinez od Be:Café

Výběrovou kávu Colombia El Carmen Carlos Martinez z pražírny Be:Café jsme v tomto experimentu připravovali ve formě espressa. Odrůda Pink Bourbon zpracovaná metodou „anoxic natural“ je jednou z nejlepších káv, kterou v portfoliu Be:Café najdete. Je extrémně voňavá a aromatická.

Její vůně připomíná sladký malinový džem a mléčnou čokoládu. V chuti propojuje sladkost papáji, malinového džemu a mléčné čokolády s jablečnou aciditou a jemnou florálností. K její přípravě jsme přistoupili dvěma způsoby.

Náš tip: při nákupu na e-shopu becafe.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Colombia El Carmen Carlos Martinez na espresso od BeCafé - zrna

Poctivá příprava

První způsob splňoval prakticky vše, co si vyžaduje poctivá příprava espressa. Při nastavení receptu jsme hleděli na správnou hrubost mletí, sledovali jsme vstupní gramáž namleté kávy, čas extrakce a hmotnost výtěžku (výsledného espressa). Díky tomu jsme měli dohled nad vším, co se v páce kávovaru děje.

Po několika nedokonalých pokusech jsme dosáhli receptu, který produkoval vyvážené espresso s příjemnou texturou a dochutí. Pomocí tohoto postupu a receptu jsme následně připravili pět dalších espress se snahou o co nejlepší výsledky a největší konzistentnost nápojů.

portafilter naplněný kávou na baristické váze

Líná příprava

Ve druhém případě jsme z procesu přípravy vynechali baristickou váhu. Spoléhali jsme se jen na mlýnek, který jsme si při prvním způsobu nastavili tak, aby mlel námi požadovanou dávku kávy. Při extrakci jsme měřili čas extrakce a přípravu espressa jsme pokaždé zastavili ve stejném čase (28 sekund). Tento proces jsme také zopakovali pětkrát a výsledné nápoje jsme ochutnali a změřili jejich TDS.

TDS

TDS (z anglického „total dissolved solids“) je jedním z ukazatelů míry extrakce kávových nápojů. Jeho hodnota odráží množství rozpuštěných částic, které se z kávových zrn dostaly do vody. Čím vyšší TDS ve své kávě naměříte, tím více z kávy vytěžíte.

příprava espressa z kávy Colombia El Carmen Carlos Martinez od BeCafé

Vyšší TDS však nemusí automaticky signalizovat chutnější kávu. V určitém momentě začnete z kávy extrahovat i chuťově nepříjemné prvky, které vaše espresso zkazí. Stejně to funguje i s příliš nízkým TDS. Pokud z kávy nevytěžíte dostatek chutí, v šálku se vám pravděpodobně ocitne vodnaté, ploché a příliš acidní espresso.

Proto je důležité najít jakýsi zlatý střed, kdy je káva chuťově vyvážená a má příjemnou texturu. Pokud tento bod najdete, potřebujete ho nacházet konzistentně u každého dalšího espressa. Stejně jako u dokonalého koláče, který jste upekli, chcete, aby byl i ten další minimálně tak povedený.

V experimentu jsme tak připravili celkem 10 espress – pět za pomoci baristické váhy a pět bez ní. Každé jsme ochutnali a pomocí refraktometru jsme změřili jeho TDS.

refraktometr Difluid - příprava na měření TDS

Váha = menší rozptyl

Espressa, která jsme připravovali za pomoci váhy, měla mnohem menší odchylku v naměřeném TDS než espressa připravená bez vážení. Hodnoty TDS u pětice espress s baristickou váhou se pohybovaly v rozmezí 9,2 až 9,7%. Odchylka mezi nejmenší a největší naměřenou hodnotou tak představovala jen 0,5%.

Bez váhy to nejde

Vynechání baristické váhy však nadělalo mnohem větší neplechu. Naměřené hodnoty se výrazně lišily. Jednotlivá espressa měla TDS 8,5; 7,8; 9,6; 8,2 a 9,8%. Tyto rozdíly byly znatelné i v chuti jednotlivých nápojů. Espressa s nižším TDS chutnala vodnatěji a acidněji. Espressa s vyšším TDS byla chuťově plnější, ale s méně kvalitní dochutí.

refraktometr Difluid měří TDS kávy

Co způsobilo větší rozptyl?

Nejpravděpodobnějším důvodem, proč byla espressa bez použití baristické váhy méně konzistentní, je chybovost mlýnku. I přesto, že mlýnek nastavíte na určitý čas mletí, jednotlivé dávky kávy, které namele, nebudou identické.

Příprava espressa je velmi citlivá na vstupní gramáž kávy. Mlýnek může namlít o půl gramu méně a při dalším pokusu klidně o půl gramu více. To pozmění průběh extrakce v páce. Za stejný čas tak z kávy dostanete rozdílné množství chutí a proteče jí odlišné množství vody.

mlýnek na kávu Mahlkönig X54

Z tohoto malého pokusu tak vyplývají tři nejdůležitější důvody, proč byste měli používat váhu:

1. Přesnost

I nejmenší odchylky ve formě desetin gramu mohou mít velký vliv na to, jak vaše káva chutná. Pokud chcete dodržet správné poměry kávy a vody použité při extrakci, baristická váha by měla být nezbytností.

mletí kávy na mlýnku Mahlkönig X54

2. Konzistence

Pokud chcete zopakovat povedené výsledky, bez váhy to jednoduše nepůjde. Každé zařízení má svou chybovost, kterou dostanete pod kontrolu tím, že si budete vážit vstup i výstup přípravy espressa. Odvážení těchto proměnných vám zabere jen několik sekund, ale na výsledek a konzistenci vašich výsledků bude mít obrovský vliv.

3. Méně odpadu

Váha vám pomůže vyvarovat se nepovedeným pokusům a nesprávně extrahovaným espressům. Neztratíte se tak v neustálém měnění hrubosti mletí a jiných proměnných. Nakonec tak skončí v koši mnohem méně zrnek kávy.

příprava espressa bez váhy

Baristická váha udělá divy u levného, ale i drahého vybavení

Tento test jsme prováděli na „budgetovém“ espresso stroji značky Siguro ve spojení s domácím elektrickým mlýnkem značky Mahlkönig X54. Za pár eur navíc tak dosáhnete konzistentnějších výsledků, i když jste teprve na začátku vaší kávové cesty.

Vážení je však stejně důležité i u drahých, několikatisícových kávovarů. Přípravu espressa bez váhy si neumíme představit ani na našem La Marzocco GS3, které patří do extratřídy mezi pákovými kávovary. Je tedy jedno, zda do výbavy investujete stovky nebo tisíce eur, na baristickou váhu byste neměli zapomínat.

espresso na váze

E-shop becafe.sk

Tak co, přesvědčili jsme vás? Kávu by si měl každý z nás vážit. Obzvláště pokud se jedná o kvalitní výběrovou kávu, jako je ta od pražírny Be:Café, za kterou stojí hromada práce. Kvalitní baristická váha přitom není drahá. Na e-shopu Be:Café nějakou určitě najdete.

Na příslušenství sice slevu nemáme, ale při koupi kávy na becafe.sk ušetříte: stačí když v košíku zadáte slevový kód BLOGOKAVE10.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: baristická váhaBe:café
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
koťogo moka kanvica na sporáku

Moka konvička nebo koťogo: Tipy a triky pro přípravu skvělé kávy

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL