Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Proč vypadá filtrovaná káva spíše jako čaj?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
3. září 2025
prečo filtrovaná káva vyzerá ako čaj
Share on FacebookShare on Twitter

Při prvním setkání s filtrovanou kávou si mnoho lidí řekne: „Vždyť tohle vypadá jako čaj!“. Na rozdíl od tmavého a hustého espressa je filtr mnohem čirejší a světlejší. Proto může na fotkách i v realitě vypadat jako něco z úplně jiné kategorie než espresso. A je to skutečně tak.

Pražení – dvě cesty k úplně jinému výsledku

Na hutnost a texturu nápoje má kromě způsobu přípravy vliv i samotná káva a to, jak je pražená.

Káva na espresso se nejčastěji praží středně až tmavě, aby získala vyšší sladkost, plnější tělo a krémovost. Tmavěji pražená káva obsahuje více přístupných olejů a je snadněji extrahovatelná. Díky tomu tvoří tmavou, plnou tekutinu s bohatým tělem.

Káva pražená na filtr se praží světleji, aby zůstaly zachovány přirozené chutě odrůdy a terroiru, ve kterém daná káva vyrostla. Výsledek, který tvoří, je nápoj světlejší barvy s lehčím tělem a obvykle čistšími a ovocnějšími chutěmi.

Samotné pražení má velký vliv na to, jak se káva při přípravě extrahuje. Zkus si připravit filtrovanou kávu ze světle a tmavě pražené kávy. Použij úplně stejný recept. Filtr z tmavě pražené kávy bude tmavší, hutnější a méně průzračný, zatímco filtr z light roastu bude čirý a zlatavý.

filtrovaná káva vypadá jako čaj - Etiopie Halo Beriti od BeCafé

Poměry kávy a vody

Kromě samotné kávy má na rozdíly mezi filtrem a espressem obrovský vliv i to, jak jsou připravovány. Káva, ze které je připravováno espresso, je vystavována úplně jiným podmínkám než ta, ze které vznikne filtr.

Jeden z nejzásadnějších rozdílů mezi espressem a filtrem se skrývá v poměru kávy a vody. Představ si „malé“ a hutné espresso v malinkém šálku. Na extrakci takové kávy by se mělo v porovnání s množstvím kávy použít přibližně dvojnásobné množství vody. To znamená, že pokud vzniklo například z patnácti gramů kávy, v kávovaru jím proteklo třicet gramů vody. To z něj dělá velmi koncentrovaný nápoj, který v malém objemu ukrývá mnoho extrahovaných látek. Přesně díky tomu je espresso hutné a „kalné“.

Naproti tomu se filtrovaná káva připravuje v poměru 1:15 až 1:17, což znamená, že ze stejného množství kávy dostaneš až 225 – 255 ml nápoje. Takto vysoký podíl vody způsobí, že nápoj je řidší a průzračnější, díky čemuž může připomínat čaj.

Filtrace a oleje

Při přípravě filtrované kávy se nejčastěji používá papírový filtr. Ten zachytí velkou část olejů a jemných částic, což znásobí čirost a čistotu nápoje. Espresso, které se připravuje pod vysokým tlakem a bez filtračního papíru, jich propustí do šálku mnohem více – a proto má plnější barvu i texturu.

filtrovaná káva vypadá jako čaj - Coffeein

Chuťový profil

Espresso se vyznačuje hutným tělem, sladkostí, intenzitou a plnými chutěmi, které jsou podpořeny vysokou koncentrací kávového extraktu. Filtrovaná káva, i když se zdá být vodnatá, nemusí být vůbec chuťově prázdná.

Chutě filtrované kávy jsou lehčí, čistší a méně intenzivní, ale o to více transparentní a komplexní. Filtrovaná káva má oproti espressu lehčí tělo a často ukrývá delikátnější chutě, florální či ovocné tóny. Ve spojení s lehkou texturou může takový nápoj připomínat pití čaje, ale stále jde o kávu. Jen o její čistší a méně koncentrovanou formu.

Filtr je jiný

Filtrovaná káva vypadá a chutná jinak než espresso – a právě v tom spočívá její krása. Zatímco espresso je intenzivní, tmavé a koncentrované, filtr je průzračný, svěží a v mnoha ohledech připomíná čaj. Díky světlejšímu pražení, vyššímu poměru vody a filtraci bez olejů ti otevře dveře do úplně jiného spektra chutí.

Takže pokud ti filtr příště vizuálně připomene čaj, ber to jako pozvánku ochutnat kávu v její nejčistší, přirozené podobě.

Náš tip: zasloužíš si pít kvalitní kávu – klikni ZDE a zobrazí se ti aktuální slevové kódy do řemeslných pražíren.

Kolumbie Supernatural od Barista Roasters - nalévání kávy do šálku
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: filtrovaná káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
aké veľké by malo byť espresso

Jak velké by mělo být espresso?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL