Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Ranní káva: Proč po probuzení není nejlepší čas na kávu?

Ladislav Király Od Ladislav Király
3. srpna 2020
ranná káva - žena v posteli
Share on FacebookShare on Twitter

Káva má několik potvrzených zdravotních výhod. O mnoha z nich jsme psali i tady na stránkách Blogu o kávě, ale prioritně ji podle všeho nepijeme kvůli nim. Kromě chuti je její hlavní výhodou hlavně skutečnost, že nás dokáže poměrně rychle nakopnout a dodat nám energii. Zamysleli jste se někdy nad tím, kdy je nejlepší čas na kávu? Je ranní káva dobrý nápad?

Většina z nás sáhne po prvním šálku hned ráno po probuzení. Tělo je ještě jakési malátné, mysl ospalá, ale přesun ke kávovaru zvládneme a přicházející aroma se v průběhu krátké chvíle začne starat o zlepšení nálady. Potom přijdou první doušky a jsme na tom čím dál lépe.

Mnozí postupujeme přibližně takto, ale podle všeho to není úplně správné. Existují totiž studie a odborné texty, které naznačují, že kávu hned ráno nepotřebujeme. Tělo by na tom po kvalitním spánku mělo být dobře a nemělo by pociťovat energetický deficit.

ranní káva – žena na balkóně

Nejlepší čas na kávu? Časná ranní káva není potřeba

Podívejme se na to trochu odborněji. Součástí mozku jsou tzv. suprachiazmatická jádra (SCN), která předurčují hladinu kortizolu, jinak známého také jako „stresový hormon“. Pokud ji máme optimální, jsme čilí a bystrí, ale pokud je nízká, cítíme ospalost a únavu.

Jak píše stránka inc.com, suprachiazmatická jádra určují náš cirkadiánní rytmus. To je v zásadě předem nastavený 24hodinový denní cyklus, který je individuální pro každého jednotlivce a opakuje se den co den. No a „nastavený“ je tak, aby nás ráno probral a nastartoval.

V souvislosti s přechodem jednotlivých fází tohoto cyklu máme kortizolu někdy více, potom zas méně. I proto se prý někomu z nás lépe pracuje brzy ráno (jeho kortizol vyběhne nahoru o něco dříve), někdo je však naopak schopný vyvíjet aktivitu déle do noci. Téma jako taková je mnohem komplikovanější, avšak pro další ilustrování vlivu pití kávy nám postačí takové hrubé vysvětlení.

ranní káva – žena v županu

Kortizol s kofeinem nás poženou do extrému

Neurovědec Steven L. Miller z Geiselovy školy medicíny v Dartmouthu upozornil, že pití kávy je třeba přizpůsobit jednotlivým fázím, kterými naše tělo prochází. Když máme dostatek kortizolu a jsme na vrcholu pomyslné sinusoidy (i když to většinou jako sinusoida nevypadá), tak kofein příliš nepotřebujeme. No a ve skutečnosti je to tak, že ráno po probuzení jsme na tom v tomto směru nejlépe.

Pokud jsme z hlediska kortizolu na vrcholu a ještě si k tomu dáme pořádnou dávku kávy, můžeme to přehnat a optimální množství energie výrazně překročit. To už potom vede například k nadměrnému stresu, přehnané nervozitě, případně u některých citlivějších osob dokonce k třesu. Tělo má tolik energie, že se s ní už neumí optimálně vyrovnat.

Kortizolový vrchol přichází mezi osmou a devátou ráno

Publikované výsledky studie hovoří o tom, že pokud člověk vstává v 6:30 ráno, vrcholnou úroveň kortizolu dosáhne mezi 8:00 a 9:00, další vrchol – ale už nižší – přijde mezi 12:00 a 13:00 a nakonec i mezi 17:30 a 18:30. Pokud někdo z vás vstává až v 8:30, všechny časové termíny si musí o dvě hodinky posunout. Takto se dopracujete k vlastní křivce a snadno uvidíte, kdy jste nejčilejší. No a tehdy kávu pochopitelně příliš nepotřebujete.

ranní káva – žena v osušce

Lidé, kteří dokážou vstávat velmi brzy ráno, mají tuto křivku posunutou vpřed a nezřídka existují případy, kdy takové osoby vstávají už před pátou ráno. Tím pádem dosáhnou prvního kortizolového vrcholu dříve. No a spáči, kteří umí být v posteli až do desáté, ale potom jsou aktivní dlouho do noci, to zase mají o něco jinak.

Jak vypadá kortizolová křivka?

Fungování kortizolu pěkně vysvětlila i stránka adrenalfatigue.org. „Kortizol není v průběhu dne vylučován rovnoměrně,“ píše se v odborném textu. „Spíše následuje každodenní vzorec, přičemž nejvíce je vylučován přibližně v 8:00 ráno a nejméně mezi půlnocí a 4:00 ráno. Právě rostoucí úroveň kortizolu nás ráno ve skutečnosti probudí.“

Podle tohoto zdroje je tedy denní maximum kortizolu kolem 8:00 (po snídani) a potom postupně klesá. Hlavně pomocí dalších jídel ještě vyskočí, ale už ne na takovou vysokou úroveň, jako hned ráno. Když však něco sníme nebo vypijeme, tělu dodáme energii a křivku posuneme opět o něco výše.

křivka množství kortizolu – kdy je nejlepší čas na kávu
Obrázek ukazuje, jak se množství kortizolu vyvíjí v okolí snídaně (breakfast), oběda (lunch) a vlivem večeře (supper). Když si při tom dáte něco malého (snack), pomůže vám to. Případně to víte nahradit kávou. (Zdroj foto: TU)

„Když něco sníme, byť jen malou svačinu, už se to postará o malý nárůst kortizolu,“ píše zdroj. No a přesně v tomto ví svou roli sehrát například i káva. Nemá velký význam „natankovat“ se jí v okamžiku maximální hladiny kortizolu, ale raději tehdy, když nám jeho úroveň klesla a přestáváme mít dostatek energie.

Ranní káva není optimální, ale to není ani pozdní večerní

„Úroveň kortizolu roste i po vyjití z postele a když si dáte ke snídani svůj první šálek kávy, nevyužijete celý její přínos a možná se dostanete až do fáze zbytečného stresového zatížení,“ konstatuje Geoffrey James z inc.com, podle kterého si je třeba pití kávy lépe rozplánovat a přizpůsobit nejkritičtějším denním okamžikům.

Ale pozor: dát si kávu pozdě večer už nemusí být úplně ideální, protože kofein může následně v těle klidně zůstat i deset až dvanáct hodin a způsobí problémy se spánkem. Hlavně proto existuje i skupina fanoušků bezkofeinové kávy.

ranní káva – žena u okna

Takže kdy je nejlepší čas na kávu?

Když zohledníme všechny zmiňované okolnosti, má být podle této studie nejlepší čas na kávu s kofeinem mezi 9:30 a 11:30 dopoledne. Tehdy se dostavuje první „krize“ a kávou umíme velmi efektivně zvednout naši energetickou úroveň. Kdybyste tedy měli k dispozici jen jeden jediný šálek denně, určitě byste ho měli vypít právě v tomto období. Pokud však nejste v takové nouzi, můžete ji ve vhodných dávkách samozřejmě přijímat častěji.

Touto otázkou se kromě jiného zabývala i armáda Spojených států amerických, která rovněž zkoumala, kdy je nejlepší vojákům dodávat kávu – a to podle možností co nejefektivněji, aby se jí nespotřebovalo zbytečně mnoho. A výsledek je velmi podobný: hned ráno ten okamžik není. Na určování správného termínu vojáci dokonce vyvinuli speciální algoritmus.

Efektivnost účinku kofeinu lze zvýšit až o 64 procent

„Přišli jsme na to, že díky našemu algoritmu, který určuje, kdy a kolik kofeinu by měl člověk zkonzumovat, umíme při stejné denní dávce kofeinu zvýšit ostražitost vojáků až o 64 procent,“ uvedl ve stanovisku publikovaném na sciencedaily.com Jaques Reifman. „Případně to umíme říct i tak, že subjekt může snížit spotřebu kofeinu až o 65 procent, ale navzdory tomu díky němu může dosahovat stejné zlepšení čilosti a ostražitosti.“

Toto všechno funguje opět na bázi dříve zmiňovaných křivek a vychází z předpokladu, že pokud jsme z hlediska jakési interní bdělosti na vrcholu, nepotřebujeme ji ještě více podporovat kávou a kofeinem. Oblíbený nápoj je třeba dávkovat v okamžiku únavy a přibližování se k pomyslnému dnu.

kortizol a káva – kdy je nejlepší čas na kávu
Takto vypadají vhodné okamžiky na pití kávy podle grafiky z dílny Forbes.

Obdobně to vidí i další zdroje

K podobným závěrům přišel i YouTube kanál ASAP Science, podle kterého je nejlepší okamžik na pití kávy někde uprostřed mezi 9:00 a 12:00, no a potom i někde uprostřed mezi 13:00 a 17:30. Právě v období mezi vrcholovými hladinami kortizolu.

No a aby toho nebylo málo, dietoložka Anar Allidinová pro Global News potvrdila v zásadě to samé: „Vypadá to tak, že kombinace kofeinu a vysokého kortizolu navíc může v pozdější fázi dne vést k nástupu výraznější únavy, a to v okamžiku, kdy se z těla vytratí jak kofein, tak i kortizol.“

Proto je i podle ní nejlepší pít kávu mezi 9:30 a 11:30, no a potom mezi 13:30 a 17:00. To všechno v případě průměrného člověka, který vstává někdy kolem 6:30, případně kolem sedmé. No a vy, kteří jste na tom se vstáváním jinak, si své optimum snadno vypočítáte.

ranní káva – ilustrační fotografie

Samuelsová: Kávu si dejte těsně před důležitými termíny

Otázkou „Kdy je nejlepší čas na kávu?“ se zabývala i spoluzakladatelka společnosti Culina Health sídlící v New Yorku Tamar Samuelsová. „Pokud patříte mezi lidi s průměrnou tolerancí na kofein, tak po kávě byste se měli cítit čilejší a koncentrovanější během jedné až šesti hodin. A je jedno, jestli ji pijete ráno nebo odpoledne,“ řekla Samuelsová pro stránku marthastewart.com.

Vzápětí zdůraznila, že k situaci je třeba přistupovat strategicky a kávu si dát předtím, než člověka čekají důležité úkoly. Sem zařadila zkoušku, prezentaci, případně významné setkání.

„Zpravidla je to tak, že čím je časový okamžik blíže ke konzumaci kávy, tím čilejší a koncentrovanější se budete cítit,“ hovořila dále odbornice. „Lidé, kteří jsou citlivější na účinky kofeinu, by měli konzumování kávy omezit na ráno. Takto se vyhnou poruchám spánku, ale i nervozitě, bušení srdce a dalším symptomům, které se objevují po přijetí příliš velkého množství kofeinu.“

No a kromě toho platí i to, co jsme zmiňovali už dříve. „Řekla bych, že nejlepší chvíle pro pití kávy přicházejí uprostřed dopoledne a brzy odpoledne,“ konstatovala dietoložka Lisa Lisiewski. „Tehdy je úroveň vašeho kortizolu nejnižší a pocítíte benefit samotného stimulantu.“

Pijte kvalitní výběrovou kávu

Nejlépe uděláte tehdy, pokud se budete řídit zmiňovanými radami, ale současně vsadíte na kvalitní výběrovou kávu. Nepijte levné směsi, o jejichž původu nic nevíte. Nabízíme vám slevové kódy do námi ověřených řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: čas na kávuzajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Káva a problémy s pečeňou

Káva a játra: Zachráníme ročně statisíce životů?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL