Už několik let má vlastní kávu i Alza. Společnost pocházející z České republiky, která od roku 2004 působí i na Slovensku, patří mezi největší on-line obchodníky se spotřební elektronikou a důležité místo má také v segmentech hračky, sport, hobby, média a zábava, parfémy, hodinky a drogerie. Tak alespoň píše Wikipedia. A proč k tomuto všemu nepřidat i kávu, když její prodej může hodit nějaké „drobné“? Vítejte u recenze kávy z Alzy.
Na Alze najdete velké množství různých komoditních káv známých značek, ale narazil jsem tam i na pár výběrovek. Nu a mezi tímto vším se objevilo i několik druhů AlzaCafé. Levnější blendy, ale i kávy z konkrétních zemí. V každém případě jsme se rozhodli koupit podle možností to nejlepší, co Alza nabízí: vsadili jsme na Brazílii Santos NY2 a Dominikánskou republiku – Cruz de Barahona.
Bodování
V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkově 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělí šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.
Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková
AlzaCafé Brasil Santos NY2 5/25
Zrna
Brazílie od Alzy slibuje tmavší pražení vhodné pro přípravu espressa. Obsah balíčku to do puntíku splňuje. Zrna jsou tmavě hnědá, kde tu se objeví i malá olejová skvrnka. Na základě stupně pražení předpokládáme, že jím pražírna potlačila většinu charakteristických chutí surového zrna. Na druhé straně, káva není pražená za hranici únosnosti, díky čemuž není spálená. Co se týká kvality zrna, nenacházíme v něm zásadní množství defektů. Zrníčka jsou velmi podobných tvarů a velikostí.
Aroma
Vůně odpovídá tmavšímu pražení a zrnu z nižších nadmořských výšek. Nacházíme v ní dřevité a dymové prvky. Ve zkratce, nic zajímavé, zapamatovatelné či obzvlášť příjemné.

Cupping
Od optického a čichového testu se přesuňme k chuti. Začínáme cuppingem. V tomto stádiu ochutnávky objevujeme v kávě převážně hořké chuťové prvky. Chuť je dřevitá, hořkost výrazná a pronikavá. Na jazyku zanechává velmi nepříjemnou pachuť. Obal slibuje čokoládu a oříšky. Ty tam nacházíme jen v minimálním množství ve formě hořké čokolády a pražených ořechů. Avšak, všechno příjemné je potlačeno pronikavou hořkostí.
Espresso
Espresso připravujeme na receptu s nižší extrakcí a poměrem 1:2. Je těžké, velmi konzervativní a silně hořké. Takový nápoj považujeme za velmi těžko konzumovatelný. Žádá si zjemnění mlékem či cukrem.

Celkový dojem
Brazílie od Alzacafé je až příliš konzervativní. Komoditní zrno z nízké nadmořské výšky a tmavé pražení ji přesouvají do výrazně hořkého spektra káv. Negativně hodnotíme hlavně aroma, hořkost a pachuť. Pozitivní je přítomnost hořké čokolády a oříšků a pražení, které kávu úplně nezabilo.
Detailní bodování: aroma 0,5 – acidita 0,5 – tělo 2 – pachuť 1 – celkový dojem 1.
AlzaCafé Dominicana – Cruz de Barahona 6/25
Zrna
Podle stupnice na etiketě by měla být káva z Dominikánské republiky napražená světlejší než ta brazilská. Konkrétně by se mělo jednat o city roast vhodný pro přípravu espressa, aeropressu, french pressu či moka konvičky. Po otevření balení však nechápavě kroutíme hlavou. Zrna jsou, co se týká barvy, téměř identické s tmavší praženou Brazílií. S Brazílií sdílejí i poměrně nízký počet defektů a rovnoměrné tvary a velikost.

Aroma
Upřímně, vůně kávy z Dominikánské republiky je téměř k nerozeznání od kávy z Brazílie. Převládá v ní aroma tmavého pražení.
Cupping
Naši radost ze slibovaného světlejšího pražení definitivně pošlape cupping. Chuti dominuje silná hořkost, která nám nepříjemně stahuje ústa. Přirovnali bychom ji k velmi přelouhovanému černému čaji. Výrobce slibuje převážně sladké chuťové prvky. My v kávě sladkost téměř necítíme. Na cuppingu se projevuje plocho, hořko, s nepříjemnou pachutí a středně těžkým tělem.

Espresso a AeroPress
Poslechli jsme výrobce a kávu jsme připravili na způsob espressa, ale i AeroPressu. Espresso kávě sedělo jednoznačně víc. Projevilo se v něm víc sladkosti než při cuppingu. Kromě silné hořkosti jsme v něm našli pražené mandle a hořkou čokoládu. V AeroPresse to jednoduše nefungovalo. Káva chutnala plocho, převážně hořko a nezajímavě.
Celkové hodnocení
Bližšie nepopísaná stupnica na etikete v nás vyvolala klamlivý pocit, že sa púšťame do recenzie svetlejšie praženej kávy. Dominikánsku republiku od Alzacafé jednoznačne neodporúčame na prípravu alternatívnymi metódami. Espresso z nej je taktiež výrazne konzervatívne, no v spojení s mliekom by rozhodne nemuselo uškodiť. Káva nás ničím pozitívne neprekvapila a zaradili by sme ju medzi šedý priemer komoditných káv.
Detailní bodování: aroma 0,5 – acidita 1 – tělo 2 – pachuť 1,5 – celkový dojem 1.

Ladislav Király
Dominikánská republika 3,5/10
Jako první jsem si otevřel kávu Dominicana – Cruz de Barahona. Zrna působila na první pohled celkem pěkně. Většinou byla jakoby jednolitá a měla uniformní velikost, díky čemuž usuzuji, že byla celkem dobře vytříděná a obstojně kvalitní.
Pražení je tmavší, ale za mě těsně před hranicí přepražení. Zrna mají pěknou hnědou barvu, no napriek tomu na nich vidieť maličké známky olejnatosti. V každom prípade je to v pohode.

Nepříjemná vůně a hořkost
Horší je to už s vůní kávy, která na mňa pôsobí doslova odpudzujúco a nepríjemne. Podobné vnemy sa na mňa rútili aj počas samotnej prípravy espressa. Laicky povedané, dosť to smrdelo.
Samotné espresso je nakonec velmi hořké, což je v konečném důsledku odraz tmavého pražení. Chuťové tóny, které považuji za příjemné, byly pražením potlačeny. Zůstala ještě nějaká sladkost, minimální, a hlavně hořkost.
Dominica – Cruz de Barahona je podle mě podprůměrná káva, která ničím zásadním nezaujme. Největším negativem je přílišná hořkost způsobená pravděpodobně tmavým pražením. Na trhu je však také mnoho výrazně horších káv. Dávám 3,5 bodu z 10.
Brasil Santos NY2 3,5/10
Následně jsem otevřel balík brazilské Santosky a měl jsem pocit, že vidím stejná zrna jako z Dominikánské republiky. Bylo to něco opravdu velmi podobného. Zrna měla jednotnou velikost a byla upražena podobně jako ta v prvním balíčku. Nedokázal jsem posoudit, která jsou tmavší a která světlejší.
Přivolal jsem na pomoc manželku, která mi řekla, že jsou to stejná zrna, jen zabalená v jiných obalech. Bylo by troufalé to tvrdit a asi to tak není, ale vlastně… opravdu to tak vypadá a nikdo ze zákazníků by neměl šanci dokázat, že to tak není. Ale připusťme, že vyselektované komoditní zrno z Dominikánské republiky a z Brazílie přece jen může vypadat stejně.

NY2
Z Brazílie však na mě na rozdíl od Dominikánské republiky hned vykouklo několik poškozených zrn – i jsem je na fotku seřadil takto dopředu. Jsou to jen tzv. „mušle“, což není nějaká zásadní chyba. Tři mušle se počítají za jednu chybu. Jelikož je v názvu NY2, mělo by být ve 300 gramech kávy maximálně 6 chyb. To znamená, že by tam mohlo být 18 mušlí – pokud by tam zároveň nebyl žádný jiný defekt. Nevím, jestli bychom se vešli, ale když tvrdí, že jsou NY2, tak asi ano. Zrna jsou určitě nadprůměrně hezká.

Vůně kávy byla podobně nezajímavá jako u Dominikánské republiky a stejně bych vnímal i chuť. Obě kávy jsou pražené tak, aby v nich zaniklo v podstatě všechno, co káva může nabízet. Zůstala jen hořkost a určitá dávka sladkosti.
Káva pro široké publikum?
Obě kávy jsem si připravoval na automatickém kávovaru – konkrétně Eletta Explore od De’Longhi. Předpokládám, že na automatu si je bude připravovat většina zákazníků. A je dost možné, že širokému publiku takový kávový produkt chutná, protože lidé jsou na něco podobného zvyklí.
Alze tedy nevyčítám, že sáhla po totálně konzervativních, nudných a hořkých kávách. Mnoho bodů však v takovém případě získat nemůže. Kávě Brazil Santos NY2 dávám stejně jako Dominikánské republice 3,5 bodu. Člověka to nezabije, ale ani ho taková káva nijak neuchvátí.

Transparentnost 3/5
Když se podíváme na informace na obalu, tak to v případě AlzaCafé vůbec není nejhorší. O kávě z Dominikánské republiky víme jednak to, že je z Dominikánské republiky (haha) a z provincie Barahona. Jde o stoprocentní arabiku (konkrétní varietu neznáme) vypěstovanou v nadmořské výšce 800 až 1 300 metrů nad mořem. Autoři uvádějí také chuťový profil cukrová třtina, vanilka, mandle.
U Brazílie je to informačně podobné. Známe zemi původu (Santos je přístav, odkud je káva vypravována do světa), víme, že jde o stoprocentní arabiku, známe nadmořskou výšku pěstování kávovníků od 850 do 1 000 metrů a známe také chuťový profil čokoláda, oříšky. No a zajímavé je také označení zrn NY2, což znamená, že jde o zrna s nejmenším počtem defektů.

Chybí nám informace o konkrétní varietě káv, takže jde o megamix. Chybí také informace o způsobu zpracování, zpracovatelské stanici, případně o jménu farmáře. Tím pádem je fér udělit oběma kávám tři body z pěti. Je to celkem fajn, ale chceme víc.
Poměr cena/kvalita 1,5/5
Malé, 250gramové balení AlzaCafé Dominicana jsme z e-shopu Alza koupili za 8,80 € a AlzaCafé Brasil za 7,49 €. Vzhledem k bodovému hodnocení, které od nás káva dostala za svou kvalitu, můžeme za poměr cena/kvalita oběma kávám udělit 1,5 bodu.

Design obalu 2/5
K hlasování o krásu designu obalu jsem vás opět vyzval prostřednictvím instagramového účtu @ladislavkiraly. Udělit jste mohli tradičně nula až pět bodů.
Pětibodová hodnocení v podstatě nepřišla a většina z vás udělovala nižší počty bodů. Nakonec to „vyhrály“ dva body, za nimi následoval jeden bod a na třetím místě byla nula. Udělujeme tedy dva bodíky.
Celkové hodnocení:
AlzaCafé Brasil Santos NY2 15/50
AlzaCafé Dominicana – Cruz de Barahona 16/50
Závěr
Kávy z dílny AlzaCafé v recenzním žebříčku Blogu o kávě neobstály příliš dobře. Je to škoda, protože určitě měly větší potenciál, ale pražení z nich udělalo jen velmi konzervativní produkt. Paradoxně, po minulé ochutnávce, která se uskutečnila přibližně před rokem a půl, jsem si je pamatoval jako o něco lepší.
Na druhou stranu platí, že takové kávy mohou širokému publiku přece jen chutnat. Ani to však není nic moc, protože podobná kvalita se na trhu dá najít i za méně peněz.
Celkově však toto může Alze dávat smysl, protože když někdo nakupuje elektroniku za stovky eur, tak přidání balíčku kávy k nákupu je už téměř bezbolestné. A přinese to pár eur zisku.
Kde se kávy od AlzaCafé nacházejí v průběžném žebříčku? Podívejte se do rubriky RECENZE KÁV a dozvíte sa to.
Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.







