Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze AlzaCafé: Kávy z Alzy příliš neoslnily

Ladislav Király Od Ladislav Király
26. ledna 2024
recenzia kávy z Alzy
Share on FacebookShare on Twitter

Už několik let má vlastní kávu i Alza. Společnost pocházející z České republiky, která od roku 2004 působí i na Slovensku, patří mezi největší on-line obchodníky se spotřební elektronikou a důležité místo má také v segmentech hračky, sport, hobby, média a zábava, parfémy, hodinky a drogerie. Tak alespoň píše Wikipedia. A proč k tomuto všemu nepřidat i kávu, když její prodej může hodit nějaké „drobné“? Vítejte u recenze kávy z Alzy.

Na Alze najdete velké množství různých komoditních káv známých značek, ale narazil jsem tam i na pár výběrovek. Nu a mezi tímto vším se objevilo i několik druhů AlzaCafé. Levnější blendy, ale i kávy z konkrétních zemí. V každém případě jsme se rozhodli koupit podle možností to nejlepší, co Alza nabízí: vsadili jsme na Brazílii Santos NY2 a Dominikánskou republiku – Cruz de Barahona.

Bodování

V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkově 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělí šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.

Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková

AlzaCafé Brasil Santos NY2 5/25

Zrna

Brazílie od Alzy slibuje tmavší pražení vhodné pro přípravu espressa. Obsah balíčku to do puntíku splňuje. Zrna jsou tmavě hnědá, kde tu se objeví i malá olejová skvrnka. Na základě stupně pražení předpokládáme, že jím pražírna potlačila většinu charakteristických chutí surového zrna. Na druhé straně, káva není pražená za hranici únosnosti, díky čemuž není spálená. Co se týká kvality zrna, nenacházíme v něm zásadní množství defektů. Zrníčka jsou velmi podobných tvarů a velikostí.

Aroma

Vůně odpovídá tmavšímu pražení a zrnu z nižších nadmořských výšek. Nacházíme v ní dřevité a dymové prvky. Ve zkratce, nic zajímavé, zapamatovatelné či obzvlášť příjemné.

AlzaCafé - Brasil Santos - cupping

Cupping

Od optického a čichového testu se přesuňme k chuti. Začínáme cuppingem. V tomto stádiu ochutnávky objevujeme v kávě převážně hořké chuťové prvky. Chuť je dřevitá, hořkost výrazná a pronikavá. Na jazyku zanechává velmi nepříjemnou pachuť. Obal slibuje čokoládu a oříšky. Ty tam nacházíme jen v minimálním množství ve formě hořké čokolády a pražených ořechů. Avšak, všechno příjemné je potlačeno pronikavou hořkostí.

Espresso

Espresso připravujeme na receptu s nižší extrakcí a poměrem 1:2. Je těžké, velmi konzervativní a silně hořké. Takový nápoj považujeme za velmi těžko konzumovatelný. Žádá si zjemnění mlékem či cukrem.

AlzaCafé - Brasil Santos - espresso

Celkový dojem

Brazílie od Alzacafé je až příliš konzervativní. Komoditní zrno z nízké nadmořské výšky a tmavé pražení ji přesouvají do výrazně hořkého spektra káv. Negativně hodnotíme hlavně aroma, hořkost a pachuť. Pozitivní je přítomnost hořké čokolády a oříšků a pražení, které kávu úplně nezabilo.

Detailní bodování: aroma 0,5 – acidita 0,5 – tělo 2 – pachuť 1 – celkový dojem 1.

AlzaCafé Dominicana – Cruz de Barahona 6/25

Zrna

Podle stupnice na etiketě by měla být káva z Dominikánské republiky napražená světlejší než ta brazilská. Konkrétně by se mělo jednat o city roast vhodný pro přípravu espressa, aeropressu, french pressu či moka konvičky. Po otevření balení však nechápavě kroutíme hlavou. Zrna jsou, co se týká barvy, téměř identické s tmavší praženou Brazílií. S Brazílií sdílejí i poměrně nízký počet defektů a rovnoměrné tvary a velikost.

AlzaCafé - Dominica - zrna

Aroma

Upřímně, vůně kávy z Dominikánské republiky je téměř k nerozeznání od kávy z Brazílie. Převládá v ní aroma tmavého pražení.

Cupping

Naši radost ze slibovaného světlejšího pražení definitivně pošlape cupping. Chuti dominuje silná hořkost, která nám nepříjemně stahuje ústa. Přirovnali bychom ji k velmi přelouhovanému černému čaji. Výrobce slibuje převážně sladké chuťové prvky. My v kávě sladkost téměř necítíme. Na cuppingu se projevuje plocho, hořko, s nepříjemnou pachutí a středně těžkým tělem.

AlzaCafé - Dominica - cupping

Espresso a AeroPress

Poslechli jsme výrobce a kávu jsme připravili na způsob espressa, ale i AeroPressu. Espresso kávě sedělo jednoznačně víc. Projevilo se v něm víc sladkosti než při cuppingu. Kromě silné hořkosti jsme v něm našli pražené mandle a hořkou čokoládu. V AeroPresse to jednoduše nefungovalo. Káva chutnala plocho, převážně hořko a nezajímavě.

Celkové hodnocení

Bližšie nepopísaná stupnica na etikete v nás vyvolala klamlivý pocit, že sa púšťame do recenzie svetlejšie praženej kávy. Dominikánsku republiku od Alzacafé jednoznačne neodporúčame na prípravu alternatívnymi metódami. Espresso z nej je taktiež výrazne konzervatívne, no v spojení s mliekom by rozhodne nemuselo uškodiť. Káva nás ničím pozitívne neprekvapila a zaradili by sme ju medzi šedý priemer komoditných káv.

Detailní bodování: aroma 0,5 – acidita 1 – tělo 2 – pachuť 1,5 – celkový dojem 1.

AlzaCafé - Dominicana - priebeh cuppingu

Ladislav Király

Dominikánská republika 3,5/10

Jako první jsem si otevřel kávu Dominicana – Cruz de Barahona. Zrna působila na první pohled celkem pěkně. Většinou byla jakoby jednolitá a měla uniformní velikost, díky čemuž usuzuji, že byla celkem dobře vytříděná a obstojně kvalitní.

Pražení je tmavší, ale za mě těsně před hranicí přepražení. Zrna mají pěknou hnědou barvu, no napriek tomu na nich vidieť maličké známky olejnatosti. V každom prípade je to v pohode.

Nepříjemná vůně a hořkost

Horší je to už s vůní kávy, která na mňa pôsobí doslova odpudzujúco a nepríjemne. Podobné vnemy sa na mňa rútili aj počas samotnej prípravy espressa. Laicky povedané, dosť to smrdelo.

Samotné espresso je nakonec velmi hořké, což je v konečném důsledku odraz tmavého pražení. Chuťové tóny, které považuji za příjemné, byly pražením potlačeny. Zůstala ještě nějaká sladkost, minimální, a hlavně hořkost.

Dominica – Cruz de Barahona je podle mě podprůměrná káva, která ničím zásadním nezaujme. Největším negativem je přílišná hořkost způsobená pravděpodobně tmavým pražením. Na trhu je však také mnoho výrazně horších káv. Dávám 3,5 bodu z 10.

Brasil Santos NY2 3,5/10

Následně jsem otevřel balík brazilské Santosky a měl jsem pocit, že vidím stejná zrna jako z Dominikánské republiky. Bylo to něco opravdu velmi podobného. Zrna měla jednotnou velikost a byla upražena podobně jako ta v prvním balíčku. Nedokázal jsem posoudit, která jsou tmavší a která světlejší.

Přivolal jsem na pomoc manželku, která mi řekla, že jsou to stejná zrna, jen zabalená v jiných obalech. Bylo by troufalé to tvrdit a asi to tak není, ale vlastně… opravdu to tak vypadá a nikdo ze zákazníků by neměl šanci dokázat, že to tak není. Ale připusťme, že vyselektované komoditní zrno z Dominikánské republiky a z Brazílie přece jen může vypadat stejně.

NY2

Z Brazílie však na mě na rozdíl od Dominikánské republiky hned vykouklo několik poškozených zrn – i jsem je na fotku seřadil takto dopředu. Jsou to jen tzv. „mušle“, což není nějaká zásadní chyba. Tři mušle se počítají za jednu chybu. Jelikož je v názvu NY2, mělo by být ve 300 gramech kávy maximálně 6 chyb. To znamená, že by tam mohlo být 18 mušlí – pokud by tam zároveň nebyl žádný jiný defekt. Nevím, jestli bychom se vešli, ale když tvrdí, že jsou NY2, tak asi ano. Zrna jsou určitě nadprůměrně hezká.

Vůně kávy byla podobně nezajímavá jako u Dominikánské republiky a stejně bych vnímal i chuť. Obě kávy jsou pražené tak, aby v nich zaniklo v podstatě všechno, co káva může nabízet. Zůstala jen hořkost a určitá dávka sladkosti.

Káva pro široké publikum?

Obě kávy jsem si připravoval na automatickém kávovaru – konkrétně Eletta Explore od De’Longhi. Předpokládám, že na automatu si je bude připravovat většina zákazníků. A je dost možné, že širokému publiku takový kávový produkt chutná, protože lidé jsou na něco podobného zvyklí.

Alze tedy nevyčítám, že sáhla po totálně konzervativních, nudných a hořkých kávách. Mnoho bodů však v takovém případě získat nemůže. Kávě Brazil Santos NY2 dávám stejně jako Dominikánské republice 3,5 bodu. Člověka to nezabije, ale ani ho taková káva nijak neuchvátí.

AlzaCafé Dominicana - obal zezadu

Transparentnost 3/5

Když se podíváme na informace na obalu, tak to v případě AlzaCafé vůbec není nejhorší. O kávě z Dominikánské republiky víme jednak to, že je z Dominikánské republiky (haha) a z provincie Barahona. Jde o stoprocentní arabiku (konkrétní varietu neznáme) vypěstovanou v nadmořské výšce 800 až 1 300 metrů nad mořem. Autoři uvádějí také chuťový profil cukrová třtina, vanilka, mandle.

U Brazílie je to informačně podobné. Známe zemi původu (Santos je přístav, odkud je káva vypravována do světa), víme, že jde o stoprocentní arabiku, známe nadmořskou výšku pěstování kávovníků od 850 do 1 000 metrů a známe také chuťový profil čokoláda, oříšky. No a zajímavé je také označení zrn NY2, což znamená, že jde o zrna s nejmenším počtem defektů.

AlzaCafé - Brasil Santos - obal zezadu

Chybí nám informace o konkrétní varietě káv, takže jde o megamix. Chybí také informace o způsobu zpracování, zpracovatelské stanici, případně o jménu farmáře. Tím pádem je fér udělit oběma kávám tři body z pěti. Je to celkem fajn, ale chceme víc.

Poměr cena/kvalita 1,5/5

Malé, 250gramové balení AlzaCafé Dominicana jsme z e-shopu Alza koupili za 8,80 € a AlzaCafé Brasil za 7,49 €. Vzhledem k bodovému hodnocení, které od nás káva dostala za svou kvalitu, můžeme za poměr cena/kvalita oběma kávám udělit 1,5 bodu.

AlzaCafé - Brasil Santos a Dominicana

Design obalu 2/5

K hlasování o krásu designu obalu jsem vás opět vyzval prostřednictvím instagramového účtu @ladislavkiraly. Udělit jste mohli tradičně nula až pět bodů.

Pětibodová hodnocení v podstatě nepřišla a většina z vás udělovala nižší počty bodů. Nakonec to „vyhrály“ dva body, za nimi následoval jeden bod a na třetím místě byla nula. Udělujeme tedy dva bodíky.

Celkové hodnocení:

AlzaCafé Brasil Santos NY2 15/50

AlzaCafé Dominicana – Cruz de Barahona 16/50

Závěr

Kávy z dílny AlzaCafé v recenzním žebříčku Blogu o kávě neobstály příliš dobře. Je to škoda, protože určitě měly větší potenciál, ale pražení z nich udělalo jen velmi konzervativní produkt. Paradoxně, po minulé ochutnávce, která se uskutečnila přibližně před rokem a půl, jsem si je pamatoval jako o něco lepší.

Na druhou stranu platí, že takové kávy mohou širokému publiku přece jen chutnat. Ani to však není nic moc, protože podobná kvalita se na trhu dá najít i za méně peněz.

Celkově však toto může Alze dávat smysl, protože když někdo nakupuje elektroniku za stovky eur, tak přidání balíčku kávy k nákupu je už téměř bezbolestné. A přinese to pár eur zisku.

Kde se kávy od AlzaCafé nacházejí v průběžném žebříčku? Podívejte se do rubriky RECENZE KÁV a dozvíte sa to.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

AlzaCafé - Dominicana - recenzování
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
čo je to doppio double shot

Co je to doppio/double shot?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL