Největší bordel v balíku kávy, rekordní množství defektů a nepříjemná chuť. Přesně taková slova provázela recenzi kávy, kterou jste nám doporučili vyzkoušet vy, naši čtenáři. Po zařazení analýzy defektů supermarketových káv jsme od vás dostali několik zpráv, ve kterých jste zmiňovali kávy od značky Bercoff.
Tato značka je poměrně známou tváří objevující se na pultech několika slovenských supermarketů. Co jste však možná netušili, kávy Bercoff spadají pod firmu Bercoff Klember, která se kromě nich věnuje i čajům a sídlí na Slovensku, konkrétně v Dunajské Stredě.
My jsme se proto vydali na lov a v obchodě uchmatli zajímavě vypadající balíček kávy od slovenské značky Bercoff – Espresso Elegante Dark Roast. To, co nás v balíku čekalo, jsme však nečekali. Byl to doslova šok.

Původ a informace o kávě
Začněme pomalu, a to prozkoumáním etikety a informací o kávě. Od výrobce se toho moc nedozvídáme. Zjišťujeme, že jde o směs arabiky a robusty namíchanou pro lidi, kteří si chtějí vychutnat espresso s tóny oříšků a čokolády a elegantní cremou na povrchu.
Tmavo pražené Bercoff Espresso Elegante by se mělo ideálně hodit na přípravu ristretta, espressa či lunga. Bude tomu skutečně tak? Zklamaní z nedostatku informací o tom, do čeho se pouštíme, se přesuňme k zrnu ukrytému v elegantním černém balíku.

Pražení
Zrno Espressa Elegante od Bercoff překvapivě absolutně nesplňuje to, co jsme na základě etikety očekávali. Káva není ani zdaleka tak tmavá a černá, jak naznačuje obal.
Zrna v balíku jsou pražená konzervativně do tmavohněda, ale nevykazují žádné známky přílišného pražení či olejnatosti. Nedefektní zrna jsou napražená rovnoměrně a konzistentně. Zde však nastává obrovský problém. Jaký? Stačí letmý pohled na obsah balíku a víme, že analýza defektů této kávy bude trhat rekordy.

Analýza defektů Bercoff Espresso Elegante
Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

To, co se na nás vysypalo z obalu Bercoff Espresso Elegante, vypadalo, jakoby si ze svých zákazníků v Bercoff chtěli vystřelit. Mezi zrnky jsme nacházeli neuvěřitelné množství polámaných zrn, quakerů, mušlí a dalších defektů. Vyskytovaly se až v takové míře, že jsme si říkali, že spíš hledáme ty nedefektní zrna, než ty chybné.

Analýza 250gramového vzorku Espressa Elegante nám zabrala přibližně trojnásobek času oproti dosavadním vzorkům. Bylo opravdu těžké oddělit nepoškozené a zdravé zrnka od těch chybných a vytřídit tak kávu, kterou má smysl sypat do stroje. Už během počítání a třídění bylo jasné, že padne rekord, ale takové číslo snad nikdo nečekal.

Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
Quakry (nedozrálé zrna): 38,0 g = 15,20 %
Mechanicky poškozená zrna: 75,6 g = 30,24 %
Mušle (genetická vada): 5,8 g = 2,32 %
Zrna napadená hmyzem: 1,2 g = 0,48 %
Celkový obsah defektů: 120,6 g = 48,24 %
Zrna bez defektů: 129,4 g = 51,76 %

Co říkají tato čísla?
Více než 48 procent defektů. Představte si, že byste si koupili balík jahod a každá druhá by byla buď nedozrálá, potlučená nebo shnilá. Byli byste s tím spokojeni? Téměř polovinu obsahu Bercoff Espresso Elegante představují zrna, která by se do kvalitní kávy neměla dostávat, případně by měla tvořit jen malé procento z celého balíku.

Nejvíc se na tomto rekordním percentu podílela mechanicky poškozená zrna. Množství z nich byly polámané či rozdrcené zrnka nebo polámané mušle, které v důsledku tmavého pražení nabyly na křehkosti. Vysoké celkové percento doplnily zrna z nedozrálých třešní (quakry) a takzvané mušle. Mezi zrnky jsme našli i několik hmyzem napadených kousků, ale nebylo jich moc.
Čtyřicet osm procent je i u kávy, které půl kila jsme v supermarketu koupili za necelých osm eur, jednoduše výsměch. Při analýze nám napadaly všelijaké scénáře a důvody tohoto fiaska, ale nad skutečnou příčinou této nekvality se můžeme jen zamýšlet. A taky bychom se měli zamyslet nad tím, jestli je osm eur cena, za kterou si člověk zaslouží doslova odpad, který někde vytřídila optická pražička nebo výrobce pozametal ze země.
Množství defektů v hodnocených kávách:
| Název kávy | Podíl defektních zrn |
|---|---|
| Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
| Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
| Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
| Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
| Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
| Versace – Káva s nádechem moře | 11,64 % |
| Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
| Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
| Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
| Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Vůně této „elegantní“ směsi na espresso odráží nekvalitu zrna a konzervativní pražení. Je nepříjemná, zadýmená, ale ne až tak ostrá, díky čemuž se dá snést. Působí dřevitě a dýmově a neobsahuje nic zajímavého či příjemného.

Chuť
Hodnocení chuti Bercoff Espresso Elegante jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Chuť espressa ze směsi Elgante od Bercoff je málo komplexní, plochá a jednotvárná. Tvoří ji tři složky: papír, dřevo a dymová hořkost. Nic, za co byste chtěli dát co i jen osm eur.
2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Tělo Bercoff Espresso Elegante je poměrně těžké a hutné. Textura kávy je bohatá a krémová. Za tuto přednost může vděčit tmavšímu pražení, které má za následek kávy s těžkým tělem a příjemnou texturou.

3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Na dochuť kávy Espresso Elegante bychom nejraději zapomněli. Je suchá, papírová, dymová a hořká. A navíc trvá velmi dlouho. Ne, tohle nechcete pít.
Krádež a ostuda!
Nikdy jsme si nemysleli, že v některé kávě najdeme až takové množství defektů. Balík Bercoff Espresso Elegante je z poloviny tvořený bordelem. V pěkném uhlazeném obale a za slovy jako „elegantní“ se tak ukrývá obyčejné klamstvo a krádež peněz z kapsy zákazníků. Těch 48 procent defektů je rekord, který možná žádná káva nikdy nepřekoná. I když nikdy neříkej nikdy.

Bercoff Espresso Elegante umisťujeme na pomyslnou černou listinu káv, které byste měli na míle obcházet. Ostuda!
PS: kupujte kvalitní a ověřené kávy. Blog o kávě vám nabízí slevové kódy do ověřených řemeslných pražíren.







