Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze Bercoff Espresso Elegante: Ostuda! Takový bordel jsme v balíku kávy ještě neviděli

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
19. května 2025
Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Největší bordel v balíku kávy, rekordní množství defektů a nepříjemná chuť. Přesně taková slova provázela recenzi kávy, kterou jste nám doporučili vyzkoušet vy, naši čtenáři. Po zařazení analýzy defektů supermarketových káv jsme od vás dostali několik zpráv, ve kterých jste zmiňovali kávy od značky Bercoff.

Tato značka je poměrně známou tváří objevující se na pultech několika slovenských supermarketů. Co jste však možná netušili, kávy Bercoff spadají pod firmu Bercoff Klember, která se kromě nich věnuje i čajům a sídlí na Slovensku, konkrétně v Dunajské Stredě.

My jsme se proto vydali na lov a v obchodě uchmatli zajímavě vypadající balíček kávy od slovenské značky Bercoff – Espresso Elegante Dark Roast. To, co nás v balíku čekalo, jsme však nečekali. Byl to doslova šok.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast – obal

Původ a informace o kávě

Začněme pomalu, a to prozkoumáním etikety a informací o kávě. Od výrobce se toho moc nedozvídáme. Zjišťujeme, že jde o směs arabiky a robusty namíchanou pro lidi, kteří si chtějí vychutnat espresso s tóny oříšků a čokolády a elegantní cremou na povrchu.

Tmavo pražené Bercoff Espresso Elegante by se mělo ideálně hodit na přípravu ristretta, espressa či lunga. Bude tomu skutečně tak? Zklamaní z nedostatku informací o tom, do čeho se pouštíme, se přesuňme k zrnu ukrytému v elegantním černém balíku.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast – obal zezadu

Pražení

Zrno Espressa Elegante od Bercoff překvapivě absolutně nesplňuje to, co jsme na základě etikety očekávali. Káva není ani zdaleka tak tmavá a černá, jak naznačuje obal.

Zrna v balíku jsou pražená konzervativně do tmavohněda, ale nevykazují žádné známky přílišného pražení či olejnatosti. Nedefektní zrna jsou napražená rovnoměrně a konzistentně. Zde však nastává obrovský problém. Jaký? Stačí letmý pohled na obsah balíku a víme, že analýza defektů této kávy bude trhat rekordy.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast – zrna

Analýza defektů Bercoff Espresso Elegante

Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast – analýza defektů

To, co se na nás vysypalo z obalu Bercoff Espresso Elegante, vypadalo, jakoby si ze svých zákazníků v Bercoff chtěli vystřelit. Mezi zrnky jsme nacházeli neuvěřitelné množství polámaných zrn, quakerů, mušlí a dalších defektů. Vyskytovaly se až v takové míře, že jsme si říkali, že spíš hledáme ty nedefektní zrna, než ty chybné.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast – zrna poškozená hmyzem
Zrna poškozená hmyzem.

Analýza 250gramového vzorku Espressa Elegante nám zabrala přibližně trojnásobek času oproti dosavadním vzorkům. Bylo opravdu těžké oddělit nepoškozené a zdravé zrnka od těch chybných a vytřídit tak kávu, kterou má smysl sypat do stroje. Už během počítání a třídění bylo jasné, že padne rekord, ale takové číslo snad nikdo nečekal.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast – mušle
Mušle.

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %
Quakry (nedozrálé zrna): 38,0 g = 15,20 %
Mechanicky poškozená zrna: 75,6 g = 30,24 %
Mušle (genetická vada): 5,8 g = 2,32 %
Zrna napadená hmyzem: 1,2 g = 0,48 %
Celkový obsah defektů: 120,6 g = 48,24 %
Zrna bez defektů: 129,4 g = 51,76 %

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast – quakry
Quakery.

Co říkají tato čísla?

Více než 48 procent defektů. Představte si, že byste si koupili balík jahod a každá druhá by byla buď nedozrálá, potlučená nebo shnilá. Byli byste s tím spokojeni? Téměř polovinu obsahu Bercoff Espresso Elegante představují zrna, která by se do kvalitní kávy neměla dostávat, případně by měla tvořit jen malé procento z celého balíku.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast – mechanicky poškozená zrna
Mechanicky poškozená zrna.

Nejvíc se na tomto rekordním percentu podílela mechanicky poškozená zrna. Množství z nich byly polámané či rozdrcené zrnka nebo polámané mušle, které v důsledku tmavého pražení nabyly na křehkosti. Vysoké celkové percento doplnily zrna z nedozrálých třešní (quakry) a takzvané mušle. Mezi zrnky jsme našli i několik hmyzem napadených kousků, ale nebylo jich moc.

Čtyřicet osm procent je i u kávy, které půl kila jsme v supermarketu koupili za necelých osm eur, jednoduše výsměch. Při analýze nám napadaly všelijaké scénáře a důvody tohoto fiaska, ale nad skutečnou příčinou této nekvality se můžeme jen zamýšlet. A taky bychom se měli zamyslet nad tím, jestli je osm eur cena, za kterou si člověk zaslouží doslova odpad, který někde vytřídila optická pražička nebo výrobce pozametal ze země.

Množství defektů v hodnocených kávách:

Název kávyPodíl defektních zrn
Bercoff Espresso Elegante48,24 %
Štrbské Presso Barista18,48 %
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádechem moře11,64 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Vůně této „elegantní“ směsi na espresso odráží nekvalitu zrna a konzervativní pražení. Je nepříjemná, zadýmená, ale ne až tak ostrá, díky čemuž se dá snést. Působí dřevitě a dýmově a neobsahuje nic zajímavého či příjemného.

Bercoff Elegante Dark Roast – mletá káva v páce

Chuť

Hodnocení chuti Bercoff Espresso Elegante jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Chuť espressa ze směsi Elgante od Bercoff je málo komplexní, plochá a jednotvárná. Tvoří ji tři složky: papír, dřevo a dymová hořkost. Nic, za co byste chtěli dát co i jen osm eur.

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Tělo Bercoff Espresso Elegante je poměrně těžké a hutné. Textura kávy je bohatá a krémová. Za tuto přednost může vděčit tmavšímu pražení, které má za následek kávy s těžkým tělem a příjemnou texturou.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast – hotové espresso

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Na dochuť kávy Espresso Elegante bychom nejraději zapomněli. Je suchá, papírová, dymová a hořká. A navíc trvá velmi dlouho. Ne, tohle nechcete pít.

Krádež a ostuda!

Nikdy jsme si nemysleli, že v některé kávě najdeme až takové množství defektů. Balík Bercoff Espresso Elegante je z poloviny tvořený bordelem. V pěkném uhlazeném obale a za slovy jako „elegantní“ se tak ukrývá obyčejné klamstvo a krádež peněz z kapsy zákazníků. Těch 48 procent defektů je rekord, který možná žádná káva nikdy nepřekoná. I když nikdy neříkej nikdy.

Bercoff Espresso Elegante Dark Roast – espresso

Bercoff Espresso Elegante umisťujeme na pomyslnou černou listinu káv, které byste měli na míle obcházet. Ostuda!

PS: kupujte kvalitní a ověřené kávy. Blog o kávě vám nabízí slevové kódy do ověřených řemeslných pražíren.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

Jaký je rozdíl mezi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali jsme to na De’Longhi Maestro

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL