Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze Davidoff Espresso 57: Hořkost, hořkost a hořkost

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. března 2024
recenzia Davidoff Espresso 57
Share on FacebookShare on Twitter

Když jsme vás žádali o tipy na kávy, které bychom měli zrecenzovat a obodovat, velmi často nám do zpráv přicházely prosby o zhodnocení značky Davidoff. Dlouho jsme váhali a ostýchali se, ale nakonec jsme se nechali přesvědčit. V prvním obchodě, na který jsme narazili, se na nás z pultu usmívala (tedy mračila) káva označená jako Espresso 57. Byla to šťastná nebo nešťastná volba? Prozradíme vám více. Toto je recenze Davidoff Espresso 57.

Bodování

V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkem 25 z nich mají právo udělit baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.

Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do slovenských pražíren kávy.

Davidoff Espresso 57 - obal
Obal kávy Davidoff Espresso 57.

Baristé Gabriela Drenková a Filip Lörinc 2,5/25

Zrna

Davidoff Espresso 57 slibuje tmavé a čokoládové tóny s vysokou intenzitou. Tomu do puntíku odpovídá i obsah balíčku. Káva je pražená tmavě a konzervativně. Zrna jsou tmavě hnědé barvy s občasnými olejovými skvrnami. Pražení je však konzistentní a všechna zrna jsou víceméně stejné barvy. Nenacházíme mezi nimi žádné quakery a ostatních defektů je taktéž poměrně málo.

Davidoff Espresso 57 - pohled na zrna
Recenze Davidoff Espresso 57 začala pohledem na zrna.

Aroma

Tmavý vzhled kávy je doprovázen těžkou vůní plnou kouřových a dřevitých tónů. Těžká vůně se znásobí namletím a napadne všechny vaše čichové buňky. V takto pražené kávě necítíme žádné ovocné či sladké tóny, které jsou úplně potlačeny dlouhým pobytem v pražičce.

Davidoff Espresso 57 - mletá káva
Namletá zrna.

Cupping

Ochutnávka metodou cuppingu je v případě takovýchto káv velmi náročná. Káva se nijak chuťově nevyvíjí a na všech teplotních stupních chutná téměř identicky. Od začátku až do konce jí dominuje vysoká hořkost, dřevo a silné tóny pražení. Hořkost kávy by mohla být jemná, příjemná a v rovnováze s jinými chuťovými prvky. To však není případ Espresso 57 od Davidoff. Hořkost nedoprovázejí žádné jiné prvky a proto nemůže být v rovnováze. Je ohlušující a příliš výrazná. V dochuti zůstává na jazyku velmi dlouho. Tělo kávy je i navzdory tmavému pražení lehčí a celkový dojem, který na nás káva zanechává, je jednoduše plochý.

Davidoff Espresso 57 - cupping
Příprava na cupping.

Espresso

Tak jako plochá byla káva od Davidoff na cuppingu, tak stejně fádní a jednolitá je i espresso. Hořkost je příliš výrazná a přesilná. Kromě hořkosti se v espressu nenachází nic, co by ji osvěžilo či vyvážilo. Takové espresso se samostatně pije velmi těžko. Žádá si minimálně litr mléka a půl kila cukru. Káva na nás kromě hořkého dojmu zanechává i mírně zvětralý a prázdný dojem.

recenze Davidoff Espresso 57 - espresso
Připravené espresso.

Celkový dojem

Espresso 57 splňuje své sliby jen zpola. Ano, je tmavé. Velmi tmavé. Čokoládu v něm nehledejte. Tmavé pražení zabilo všechny původní chutě zelené kávy a zanechalo jen nekonečnou hořkost. I navzdory tomu, že se jedná o stoprocentní arabiku, nečekejte žádnou aciditu, žádnou sladkost a už vůbec ne květinovost.

Detailní body: aroma 0,5 – acidita 0 – tělo 1 – dochuť 0,5 – celkový dojem 0,5.

Davidoff Espresso 57 - cupping kávy

Ladislav Király 2/10

Se značkou Davidoff jsem doposud neměl absolutně žádné zkušenosti, ale mnozí z vás jste mi už psali, že patří mezi lepší supermarketové. Sice jsem tomu nevěřil, ale proč to nezjistit.

Po otevření balení na mě vykoukla zrna, které byly hnědé a z tohoto pohledu by se nezdály být extrémně přepražené, ale na druhé straně na nich byly i olejnaté fleky. A ty už jsou znakem přepražení. Flíčky byly na některých zrnech poměrně velké, takže šlo o přepraženou kávu, ale zase ne extrémně. Zrna totiž nebyla celé olejnaté a lesklé jako (výraz, který tu pasuje, si domyslete).

Davidoff Espresso 57 - pohled do vnitřku balení
Recenze Davidoff Espresso 57: Pohled na zrna.

Více znaků přepražení

Káva na první pohled patřila mezi hezčí supermarketovou, protože zrna vypadala celkem dobře. Měla uniformní velikost a ne moc defektů, takže prošly nějakým tříděním a nebyla to nejnižší kvalitativní třída. Při pokusu o rozdrcení zrn mezi prsty jsem uspěl až velmi snadno a zrna se doslova rozpadla. To je další ze znaků jejich přepražení, protože jejich interní struktura byla už velmi narušená a téměř zničená.

Když do rukou dostanu takovouto kávu, tak je úspěch už vlastně to, že mi nesmrdí celá kuchyň. Ještě mám v čerstvé paměti Eduscho nebo kávu od IKEA, což byla absolutní katastrofa. Popelník s vyhasnutým ohniskem a spáleným jehličnatým lesem. Tady při kávě Davidoff se moje čichové kontrolky až tak nerozblikaly.

Davidoff Espresso 57 - zrna

Pro konzervativní kávomily

Při pomletí a samotné přípravě kávy se už bohužel dostavily i negativní aromatické vjemy. Nevoněla tak, jak bych chtěl a bylo zřejmé, že je vhodná jen pro konzervativní až velmi konzervativní kávomily, kteří od kávy očekávají hlavně hořkost. Kdyby se nám takovýto pach v kuchyni vyskytoval častěji, manželka by mě hnala kade lehčí.

Ochutnávka mě však neposlala úplně do kolen. Bál jsem se horšího a asi jsem se na to dostatečně psychicky připravil. Nakonec jsem nabyl pocit, že z hlediska supermarketových káv je tato vlastně ještě celkem v pohodě.

Davidoff Espresso 57 - espresso a zrna

Reakce manželky

Ještě předtím, než jsem udělil body, jsem ji připravil i manželce Janě. Trochu netakticky jsem jí dopředu řekl, že to není úplně nejhorší. Ochutnala, podívala se na mě a konstatovala: „Ty už jsi popil tolik špatných káv, že si na ně zvykáš jako všichni ti, kteří kupují ty tmavé kávy! Vždyť to se nedá pít.“

Samozřejmě jsem se bránil a řekl jsem jí, že existuje i hodně horších káv, které jsou mnohem hořčejší a zanechávají extra nepříjemnou dochuť. Neřekla nic. Po chvíli se zeptala, že jestli bych takovouto kávu chtěl pít… No ne, nechtěl a nekoupil bych si ji, ale kdybych si musel vybrat mezi více komoditními, tak toto by byla jedna z menších bolestí.

Suma-sumárum, pozitiva jsem v kávě nenašel žádné. Byla jen hořká (velmi výrazně), takže můžu udělit maximálně dva body. Káva toho ví nabídnout mnohem, mnohem víc, než toto Espresso 57. Ochutnejte něco ze slovenských pražíren kávy, do kterých máme slevové kódy, a odpadnete.

espresso z kávy Davidoff Espresso 57
Neříkejte lidem z Diamond’s Roastery, že jsem znesvětil jejich šálek.

Transparentnost 1/5

Dobré kávy jsou transparentní a víme o nich velmi mnoho informací. Při této davidoffce víme jen to, že je to stoprocentní arabika (1 bod) a že pochází ze střední a jižní Ameriky. Na to, abychom udělili i druhý bod, bychom museli znát i konkrétní stát, což se bohužel nestalo.

Nestaly se přitom ani další věci, které by si zasloužily nějaký bodík. Chtěli bychom vědět i konkrétní varietu arabiky, způsob zpracování zrn, no a při nejlepších kávách známe i název zpracovatelské stanice nebo farmy, či dokonce jméno farmáře. Toto je jen klasická komoditní káva bez původu, respektive je to množství různých variet různých zpracování z obrovských území střední a jižní Ameriky nebo úplně odevšad. Pražír je potom chuťově unifikoval díky velmi tmavému pražení. Nic moc.

Davidoff Espresso 57 - obal zboku
Tento obrázek žabky mají dezoláti „rádi“. Tu si přečtěte proč.

Poměr cena/kvalita 1/5

V Kauflandu jsem za 500 gramů této kávy vysolil 14,99 €. Někdy mám pocit, že za ty peníze, které jsem už zaplatil za nekvalitní kávy, jsem mohl mít vilu u moře. I když potom bych možná hodně minul za opalovací krém, který je tak potřebný pro jemnou kůži na mém extrémně vysokém čele, haha.

Ale zpět k věci. V tom Kauflandu mě opět jednou dobře dostali a zaplatil jsem mnohem víc, než by bylo zdravé. Přes Heureku jsem si při psaní recenze tuto kávu našel i za 8,90 € a nevím proč se mi do úst natíská slovo „zloději“. V každém případě ať jim moje peníze padnou na užitek a ať nám potom všem zalepí oči nějakým dalším vtipným videem na TikToku.

V každém případě, poměr cena/kvalita je v tomto případě velmi bídný. Tato káva člověku bohužel v podstatě nic nedá, udělujeme 1 bod.

Davidoff Espresso 57 - pohled na obal

Design obalu 2/5

O bodech, které udělujeme za design obalu, jste rozhodli právě vy prostřednictvím hlasování na instagramovém kontě @blogokave. Bylo to dost vyrovnané, ale s 28,6 procenty hlasů nakonec vyhrály dva body.

Na druhém místě se umístnil jeden bod (27,9%), na třetím nula bodů (22,9%), na čtvrtém tři body (15,7%) a na pátém čtyři body (5%). Za plný počet pět bodů nehlasoval nikdo.

Celkové hodnocení 8,5/50

Závěr

Recenze Davidoff Espresso 57 nepřinesla nic pozitivního, káva nás zklamala. Je to škoda, protože zrna sama o sobě měla o něco větší potenciál. Pokud by nebyla tak přepražená, mohly nabídnout i nějaký zajímavější chuťový tón. Takto byl celý kávový zážitek extrémně hořký a konzervativní. Od kávy jednoduše musíme chtít víc. Káva není jen hořkost, hořkost a hořkost.

Výsledky všech doposud hodnocených káv najdete v rubrice RECENZE KÁV. Když chcete ochutnat něco opravdu kvalitního, projděte si slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
espresso tonic a Kenya Kirinyaga Kii z pražiarne kávy Coffeein

Espresso tonic: Jak ho správně připravit, aby se nesmíchal?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL