Když jsme vás žádali o tipy na kávy, které bychom měli zrecenzovat a obodovat, velmi často nám do zpráv přicházely prosby o zhodnocení značky Davidoff. Dlouho jsme váhali a ostýchali se, ale nakonec jsme se nechali přesvědčit. V prvním obchodě, na který jsme narazili, se na nás z pultu usmívala (tedy mračila) káva označená jako Espresso 57. Byla to šťastná nebo nešťastná volba? Prozradíme vám více. Toto je recenze Davidoff Espresso 57.
Bodování
V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkem 25 z nich mají právo udělit baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.
Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do slovenských pražíren kávy.

Baristé Gabriela Drenková a Filip Lörinc 2,5/25
Zrna
Davidoff Espresso 57 slibuje tmavé a čokoládové tóny s vysokou intenzitou. Tomu do puntíku odpovídá i obsah balíčku. Káva je pražená tmavě a konzervativně. Zrna jsou tmavě hnědé barvy s občasnými olejovými skvrnami. Pražení je však konzistentní a všechna zrna jsou víceméně stejné barvy. Nenacházíme mezi nimi žádné quakery a ostatních defektů je taktéž poměrně málo.

Aroma
Tmavý vzhled kávy je doprovázen těžkou vůní plnou kouřových a dřevitých tónů. Těžká vůně se znásobí namletím a napadne všechny vaše čichové buňky. V takto pražené kávě necítíme žádné ovocné či sladké tóny, které jsou úplně potlačeny dlouhým pobytem v pražičce.

Cupping
Ochutnávka metodou cuppingu je v případě takovýchto káv velmi náročná. Káva se nijak chuťově nevyvíjí a na všech teplotních stupních chutná téměř identicky. Od začátku až do konce jí dominuje vysoká hořkost, dřevo a silné tóny pražení. Hořkost kávy by mohla být jemná, příjemná a v rovnováze s jinými chuťovými prvky. To však není případ Espresso 57 od Davidoff. Hořkost nedoprovázejí žádné jiné prvky a proto nemůže být v rovnováze. Je ohlušující a příliš výrazná. V dochuti zůstává na jazyku velmi dlouho. Tělo kávy je i navzdory tmavému pražení lehčí a celkový dojem, který na nás káva zanechává, je jednoduše plochý.

Espresso
Tak jako plochá byla káva od Davidoff na cuppingu, tak stejně fádní a jednolitá je i espresso. Hořkost je příliš výrazná a přesilná. Kromě hořkosti se v espressu nenachází nic, co by ji osvěžilo či vyvážilo. Takové espresso se samostatně pije velmi těžko. Žádá si minimálně litr mléka a půl kila cukru. Káva na nás kromě hořkého dojmu zanechává i mírně zvětralý a prázdný dojem.

Celkový dojem
Espresso 57 splňuje své sliby jen zpola. Ano, je tmavé. Velmi tmavé. Čokoládu v něm nehledejte. Tmavé pražení zabilo všechny původní chutě zelené kávy a zanechalo jen nekonečnou hořkost. I navzdory tomu, že se jedná o stoprocentní arabiku, nečekejte žádnou aciditu, žádnou sladkost a už vůbec ne květinovost.
Detailní body: aroma 0,5 – acidita 0 – tělo 1 – dochuť 0,5 – celkový dojem 0,5.

Ladislav Király 2/10
Se značkou Davidoff jsem doposud neměl absolutně žádné zkušenosti, ale mnozí z vás jste mi už psali, že patří mezi lepší supermarketové. Sice jsem tomu nevěřil, ale proč to nezjistit.
Po otevření balení na mě vykoukla zrna, které byly hnědé a z tohoto pohledu by se nezdály být extrémně přepražené, ale na druhé straně na nich byly i olejnaté fleky. A ty už jsou znakem přepražení. Flíčky byly na některých zrnech poměrně velké, takže šlo o přepraženou kávu, ale zase ne extrémně. Zrna totiž nebyla celé olejnaté a lesklé jako (výraz, který tu pasuje, si domyslete).

Více znaků přepražení
Káva na první pohled patřila mezi hezčí supermarketovou, protože zrna vypadala celkem dobře. Měla uniformní velikost a ne moc defektů, takže prošly nějakým tříděním a nebyla to nejnižší kvalitativní třída. Při pokusu o rozdrcení zrn mezi prsty jsem uspěl až velmi snadno a zrna se doslova rozpadla. To je další ze znaků jejich přepražení, protože jejich interní struktura byla už velmi narušená a téměř zničená.
Když do rukou dostanu takovouto kávu, tak je úspěch už vlastně to, že mi nesmrdí celá kuchyň. Ještě mám v čerstvé paměti Eduscho nebo kávu od IKEA, což byla absolutní katastrofa. Popelník s vyhasnutým ohniskem a spáleným jehličnatým lesem. Tady při kávě Davidoff se moje čichové kontrolky až tak nerozblikaly.

Pro konzervativní kávomily
Při pomletí a samotné přípravě kávy se už bohužel dostavily i negativní aromatické vjemy. Nevoněla tak, jak bych chtěl a bylo zřejmé, že je vhodná jen pro konzervativní až velmi konzervativní kávomily, kteří od kávy očekávají hlavně hořkost. Kdyby se nám takovýto pach v kuchyni vyskytoval častěji, manželka by mě hnala kade lehčí.
Ochutnávka mě však neposlala úplně do kolen. Bál jsem se horšího a asi jsem se na to dostatečně psychicky připravil. Nakonec jsem nabyl pocit, že z hlediska supermarketových káv je tato vlastně ještě celkem v pohodě.

Reakce manželky
Ještě předtím, než jsem udělil body, jsem ji připravil i manželce Janě. Trochu netakticky jsem jí dopředu řekl, že to není úplně nejhorší. Ochutnala, podívala se na mě a konstatovala: „Ty už jsi popil tolik špatných káv, že si na ně zvykáš jako všichni ti, kteří kupují ty tmavé kávy! Vždyť to se nedá pít.“
Samozřejmě jsem se bránil a řekl jsem jí, že existuje i hodně horších káv, které jsou mnohem hořčejší a zanechávají extra nepříjemnou dochuť. Neřekla nic. Po chvíli se zeptala, že jestli bych takovouto kávu chtěl pít… No ne, nechtěl a nekoupil bych si ji, ale kdybych si musel vybrat mezi více komoditními, tak toto by byla jedna z menších bolestí.
Suma-sumárum, pozitiva jsem v kávě nenašel žádné. Byla jen hořká (velmi výrazně), takže můžu udělit maximálně dva body. Káva toho ví nabídnout mnohem, mnohem víc, než toto Espresso 57. Ochutnejte něco ze slovenských pražíren kávy, do kterých máme slevové kódy, a odpadnete.

Transparentnost 1/5
Dobré kávy jsou transparentní a víme o nich velmi mnoho informací. Při této davidoffce víme jen to, že je to stoprocentní arabika (1 bod) a že pochází ze střední a jižní Ameriky. Na to, abychom udělili i druhý bod, bychom museli znát i konkrétní stát, což se bohužel nestalo.
Nestaly se přitom ani další věci, které by si zasloužily nějaký bodík. Chtěli bychom vědět i konkrétní varietu arabiky, způsob zpracování zrn, no a při nejlepších kávách známe i název zpracovatelské stanice nebo farmy, či dokonce jméno farmáře. Toto je jen klasická komoditní káva bez původu, respektive je to množství různých variet různých zpracování z obrovských území střední a jižní Ameriky nebo úplně odevšad. Pražír je potom chuťově unifikoval díky velmi tmavému pražení. Nic moc.

Poměr cena/kvalita 1/5
V Kauflandu jsem za 500 gramů této kávy vysolil 14,99 €. Někdy mám pocit, že za ty peníze, které jsem už zaplatil za nekvalitní kávy, jsem mohl mít vilu u moře. I když potom bych možná hodně minul za opalovací krém, který je tak potřebný pro jemnou kůži na mém extrémně vysokém čele, haha.
Ale zpět k věci. V tom Kauflandu mě opět jednou dobře dostali a zaplatil jsem mnohem víc, než by bylo zdravé. Přes Heureku jsem si při psaní recenze tuto kávu našel i za 8,90 € a nevím proč se mi do úst natíská slovo „zloději“. V každém případě ať jim moje peníze padnou na užitek a ať nám potom všem zalepí oči nějakým dalším vtipným videem na TikToku.
V každém případě, poměr cena/kvalita je v tomto případě velmi bídný. Tato káva člověku bohužel v podstatě nic nedá, udělujeme 1 bod.

Design obalu 2/5
O bodech, které udělujeme za design obalu, jste rozhodli právě vy prostřednictvím hlasování na instagramovém kontě @blogokave. Bylo to dost vyrovnané, ale s 28,6 procenty hlasů nakonec vyhrály dva body.
Na druhém místě se umístnil jeden bod (27,9%), na třetím nula bodů (22,9%), na čtvrtém tři body (15,7%) a na pátém čtyři body (5%). Za plný počet pět bodů nehlasoval nikdo.
Celkové hodnocení 8,5/50
Závěr
Recenze Davidoff Espresso 57 nepřinesla nic pozitivního, káva nás zklamala. Je to škoda, protože zrna sama o sobě měla o něco větší potenciál. Pokud by nebyla tak přepražená, mohly nabídnout i nějaký zajímavější chuťový tón. Takto byl celý kávový zážitek extrémně hořký a konzervativní. Od kávy jednoduše musíme chtít víc. Káva není jen hořkost, hořkost a hořkost.
Výsledky všech doposud hodnocených káv najdete v rubrice RECENZE KÁV. Když chcete ochutnat něco opravdu kvalitního, projděte si slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.






