Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze Eduscho Espresso Intenso: Máziková ztratila řeč, my také

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. října 2023
Eduscho Espresso Intenso - zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Když jsme začali recenzovat kávu Eduscho Espresso Intenso, vzpomněl jsem si na starší reklamy, v nichž vystupovala Eva Máziková. Jinak upovídaná a značně přeafektovaná zpěvačka si dala doušek kávy Eduscho a doslova oněměla. Když do toho zaznělo „i vy ztratíte řeč“, tak konkrétně já jsem ztratil nejen řeč, ale ještě mi i lata z rukou vypadla. Ale o tom potom.

Jedna z reklam je tady:

Je pravda, že už jsem postarší pán po čtyřicítce, ale asi nejsem až tak starý, aby mě dokázala oslovit diva slovenské popmjuzik Eva Máziková. Z toho mi vychází, že Eduscho cílí na starší generaci lidí, kteří pravděpodobně tvoří gro zákaznické základny. My v Blogu o kávě však chceme uctivě sloužit i této skupině lidí a rozhodli jsme se, že si posvítíme i na kávu této značky.

Ještě vám sem přilepím druhé video:

Po vášnivých videích zpět k věci. Při návštěvě nejbližšího obchodu nám zrak přistál na skvostu jménem Eduscho Espresso Intenso. Na obale jsme si všimli, že jde o intenzitu 5/5 a o tmavé pražení, ale co čert nechtěl, nevšimli jsme si, že je to stoprocentní robusta. Oni to tam totiž vůbec neuvedli a zjistili jsme to až při ochutnání. Bohužel.

Děti moje, vítejte u recenze kávy Eduscho Espresso Intenso.

Bodování

V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkově 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělím já jako šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.

Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava.

Náš tip: podívejte se na slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková 0,5/25

Zrna

Po otevření balíčku jsme si několik zrnek vysypali na stůl, abychom je mohli lépe prohlédnout. Místo kávy z balíčku vypadla ztělesněná noc. Mezi zrny se nacházelo velké množství polámaných zrn. Všechna zrna měla na sobě olejnaté skvrny. Kromě téměř černých zrn se v balíku nacházela zrna všech barev, velikostí, zpracování atd.

pohled na zrna Eduscho Espresso Intenso

Aroma

Už při přečtení názvu jsme věděli, že tato káva nebude lahůdka. Až takový zápach jsme však nečekali. Už při prvotním otevření balíčku byly naše čichové orgány napadeny nepříjemnou zlobou. Aroma bylo výrazně spálené, cereální, bez nejmenšího náznaku toho, že káva je ovoce.

vážení zrn Eduscho Espresso Intenso

Cupping

Cupping nám byl čert dlužen. Kávu jsme si nejdříve nasypali do cuppingové misky, abychom ji odvážili a následně mohli namlít. To však byla chyba, protože cuppingová miska je zevnitř černá. Káva se v černé misce doslova ztratila, protože měla přibližně stejnou barvu. Přesto jsme cupping připravili a kávu ochutnali. Aromatické vjemy (spálenina, cereální aroma) se převtělily i do chuti kávy. V kávě na všech teplotních stupních dominovala velmi nepříjemná hořkost. Za největší mínus pokládáme dochuť kávy, která připomínala chemikálie.

Eduscho Espresso Intenso - cupping

Espresso

V tomto bodě jsme se už začínali trochu obávat toho, co nás ještě čeká. Espresso jsme si připravili pomocí La Marzocco Linea Micra, který máme od profesionalne-kavovary.sk. Trochu nám i bylo líto, že právě takovou kávu meleme na mlýnku Mahlkönig a následně ji připravujeme v jednom z nejlepších domácích kávovarů na světě.

Espresso bylo přesně takové, jaké jsme i očekávali. Bylo hořké, mělo těžké olejovité tělo a dochuť, které se nebylo možné zbavit. V chuti kávy bylo opravdu náročné hledat konkrétní chuťové prvky. Tato 100procentní robusta od Eduscho by se chuťově dala přirovnat k Planckovu zářiči. Planckův zářič je teoretické fyzikální těleso absolutně černé barvy.

Eduscho Espresso Intenso - espresso

Celkové hodnocení

Eduscho Espresso Intenso byl jeden intenzivní zážitek. První slova, která se nám v hlavě objevila po ukončení našeho trápení byla: „To byl horor.“ Neumíme si představit, kdo a z jakého důvodu by si dobrovolně kupoval právě tuto kávu. V kávě jsme nenašli ani špetku ovocnosti nebo jakékoli jiné zajímavé chuti.

Detailní body: aroma 0 – acidita 0 – tělo 0,5 – dochuť 0 – celkový dojem 0.

Ladislav Király 1/10

Smradlavé, olejnaté a různorodé. To jsou první tři slova, které jsem si zapsal při pohledu na zrna. Byla enormně přepražená, jako polité roztavenou gumou v kombinaci s vyjetým olejem. Byla malé, byly velké, byly polámané, poškozené a strašně-přestrašně smrděly. Nebyly však to nejčernější, co jsme testovali, protože Dark Roast od Starbucksu byl ještě tmavší.

Bál jsem se, že po vykonání doporučené přípravy v plnoautomatickém kávovaru mi z něho vyteče maglajz, kterým budu moct naolejovat vrzající panty. Případně, že když to vyleju na trávník za blokem, náhodní kolemjdoucí budou svorně hlásit, že našli nové naleziště ropy.

ropný vrt
Sorry not sorry. (Zdroj: Pexels)

Ale zpět k věci: v okamžiku, kdy káva vytekla z Eletty Explore, se manželka s dcerou na rukách přesouvala ze spálne do obýváku. Kráčela kolem mě. Ochutnat nechtěla, jen se zeptala, že co to zase dělám. Prý to smrdí jako benzín. Sice celkem netrefila, ale daleko nebyla. Určitě bychom to mohli kvalifikovat jako nějaký ropný produkt.

Ochutnávka kávy přinesla přibližně to, co jsem očekával. Extrémní hořkost, žádné příjemné tóny a dlouhotrvající pachuť, jako kdybych vylízal právě vyprázdněnou korbu vozidla převážejícího asfalt. Žádné jiné vhodné přirovnání mi nepřichází na um, doslova jsem totiž ztratil řeč.

Dávám symbolický jeden bodík.

Eduscho Espresso Intenso - detail zrn

Transparentnost 0,5/5

V této kategorii bylo hodnocení dost těžké. Když jsem si vygooglil informace o kávě Eduscho Espresso Intenso, přišel jsem na to, že jde o stoprocentní robustu z Vietnamu. To by bylo na 1,5 bodu, ale nakonec tolik nedáme.

Hlavní problém je totiž v tom, že na obale samotné kávy neuvádějí vůbec nic. Jen že je to intenzivní, tmavé a silné. Nevíme nic o krajině původu a dokonce nevíme nic ani o tom, že jde o stoprocentní robustu. A to je tedy velmi, velmi zlé.

Když si běžný člověk kupuje kávu v obchodě, jednoduše je zavedený. Sotva někdo předpokládá, že by mohlo jít o robustu a neinformování o této skutečnosti není v pořádku: robusta je přece jen chuťově mnohem níže než arabika a navíc má dvakrát až třikrát více kofeinu, což nemusí každý tolerovat.

I my jsme na to nakonec skočili. Netušili jsme, že kupujeme robustu. Dáváme 0,5 bodu – i to jen proto, že alespoň na internetu je pár informací dohledatelných. Za informace uvedené na obale by to byla nula.

Poměr cena/kvalita 0,5/5

Za poměr cena/kvalita jsme nulu doposud udělili jen párkrát. Dostal ji například Dark Roast od Starbucksu, který byl opravdu hnusný a 400 gramů prodávali za 13,99€. Stejně jsme nulu udělili i podprůměrné espresso kávě Ebenica Intensivo, za kterou si pražírna neváhala ptát 13,90€ za 220 gramů. Z toho se nám hlava kroutí dodnes. No a do třetice nulu dostala i Markíza Moda Italiana, která svůj kávový brak zvaný Káva pre ženy prodávala za 29,90€/500 gramů. Nonsens.

Toto jsou tři nejneuvěřitelnější úlety, ke kterým se Eduscho Espresso Intenso přiblížilo, ale nulu mu nedáme. Přece jen i když je to špatná káva, která nenabízí chuťový požitek, tak při ceně 7,99€ za 500 gramů udělíme alespoň symbolického půl boda. Gratulujeme k tomuto enormnímu zisku.

Eduscho Espresso Intenso - obal

Design obalu 1/5

Co se týká krásy designu obalu, opět jste mohli bodovat v stories na instagramovém účtu @ladislavkiraly. Vysoké body tentokrát neudělil skoro nikdo a téměř všechny odpovědi byly 0, 1 nebo 2, navíc ve velmi vyrovnaném počtu.

Těsně to nakonec vyhrály jedničky, takže udělujeme jeden bod.

Celkové hodnocení 3,5/50

Další zajímavosti:

Eva Máziková

Eva Máziková je slovenská zpěvačka pocházející z Galanty. Do povědomí se dostala v roce 1967, když v soutěži Zlatá kamera vyhrála s písničkou Heleny Vondráčkové – Chytila jsem na pasece motýlka.

Tady je ta písnička, ale od Heleny:

https://www.youtube.com/watch?v=AD5OLd8WkZg

V průběhu své pěvecké kariéry zaznamenala mnoho různých úspěchů. Já vlastně ani nevím, proč vám to všechno píšu. Wikipedia uvádí, že v současnosti žije v Bavorsku a ten istý zdroj nepíše o lásce Evy Mázikové k Eduscho vůbec nic.

Eduscho (Tchibo)

Eduscho jako značka vznikla ještě v roce 1924. Založil ji člověk jménem Eduard Schopf a pravděpodobně jste si všimli, že využil první písmena svého křestního jména a příjmení: EduScho. Kreativní Edo. Tedy Edušo.

Společnost byla dlouhodobě věrná komoditní kávě a dařilo se jí. Nejúspěšnější pro ni byly 70. a 80. léta minulého století, ale i později patřila mezi enormně silné. Vypátral jsem podíl prodejců pražené kávy na německém trhu v roce 1996, kde s 30,1 procenty dominovala značka Jacobs následovaná značkami Tchibo (18,1 %), Melitta (11,1 %) a právě Eduscho (10,6 %).

V roce 1997 se však udála důležitá věc. Společnost Tchibo převzala Eduscho pod vlastní křídla. Značka nadále existuje, avšak patří pod silnou mateřskou společnost produkující podobně špatnou kávu. Vrána k vráně sedá.

Vietnam a robusta

Robusta (Coffea Canephora) byla objevena v Kongu. Jejím domovem byla Afrika a mimo kontinent se dostala až v 19. století poté, co kávovníková rez na Srí Lance zlikvidovala téměř veškerou arabiku (někdy po roce 1869). Možná ani nevíte, ale Srí Lanka byla kdysi velmi silným exportérem kávy, ale po problémech s rzí se přeorientovala na čaj.

Kávovníková rez následně likvidovala rostliny arabiky i v dalších asijských zemích, ale ukázalo se, že robusta je vůči tomuto problému odolná. Je tak špatná, že ji ani rez nechce. V roce 1876 ji už začali pěstovat i na Jávě (Indonésie) a následně i ve Vietnamu a dalších zemích.

Vietnam je dnes po Brazílii druhým největším producentem kávy na světě, jenže na rozdíl od ostatních producentů se věnuje hlavně robustě, která má v této krajině až 97procentní podíl. Nu a tato káva tvoří i Eduscho Espresso Intenso. Fantazie.

Toto všechno tu píšu i proto, protože ve Vietnamu působí i slovenský farmář Marián Takáč. Útočiště si našel pod horou Lang Biang a věřte či ne, pěstuje tam „menšinovou“ arabiku. Jeho kávy dnes jako Vietnam Lang Biang najdete v mnoha slovenských pražírnách a jsou opravdu skvělé. V Coffeeine se to kávami od Mariána Takáča jen tak hemží – klikněte sem.

No a věřte či ne, teď se kruh uzavře: Marián Takáč je podobně jako Eva Máziková z Galanty. Náhoda? Nemyslím si.

Závěr

Káva Eduscho Espresso Intenso nás doslova dorazila. Byla extrémně hnusná a podobně jako Eva Máziková, i my jsme po její ochutnání ztratili řeč.

Kde v recenzním žebříčku se nachází recenzovaná kávička Eduscho Espresso Intenso? Pojďte to zjistit. Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV.

PS: kupujte kávu z řemeslných pražíren kávy – tady jsou slevové kódy.

Eduscho Espresso Intenso - připravené espresso
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Pumpkin Spice Latte pripravené na pákovom a automatickom kávovare

Domácí Pumpkin Spice Latte: Vyzkoušeli jsme ho na automatu i páce

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL