„Pane Király, můžete prosím otestovat kávu Illy? Nám s manželem velice chutná a nemůžeme se jí dopít. Protože vás považujeme za největšího kávového znalce na Slovensku, velmi by nás zajímal váš odborný názor na tuto kávu. Pochutnal byste si na Illy nebo nepochutnal?“
Trochu jsem se nechal unést, protože taková zpráva mi samozřejmě nikdy nepřišla. Přišlo mi však několik jiných žádostí o zhodnocení této italské lahůdky-nelahůdky pocházející z bájného Terstu, kde prý ještě i zemina chutná jako káva. A věřte nebo ne, je to pravda. Nebo káva chutná jako zemina? To je vlastně jedno.
Pro potřeby této recenze jsme si zakoupili stoprocentní arabiku Illy Classico. Jde o klasickou směs káv bez původu, kterou společnost praží na tři různé způsoby. V našem případě šlo o pražení Classic Roast, tedy medium, česky střední.

Bodování
V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkově 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělím já jako šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.
Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava.
Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková 5/25
Zrno
Zrna Illy Classico k nám dorazila v praktickém plechovkovém balení. Po otevření plechovky se nám naskytl pohled na směs různorodých zrn. Našli jsme různé tvary a velikosti zrn (různé odrůdy), ale i různá zpracování. Káva byla upražena tmavší, ale poměrně rovnoměrně.

Aroma
Tmavé pražení se odrazilo na vůni kávy. Po otevření plechovky se na nás vyvalilo silné chlebovo-dřevité aroma, které rozhodně nebylo příjemné. Aroma se mletím a přípravou ještě více zvýraznilo, což nám úsměv na tváři rozhodně nevykouzlilo. Vůně působila těžce a začouzeně.

Cupping
Od prvního po poslední srknutí nám blend Classico absolutně neulahlodil. V kávě jsme kromě výrazné hořkosti tmavého pražení nenašli prakticky nic. V určitém bodě se v chuti vyskytla jemná oříšková sladkost. Ta však trvala krátce a byla velmi rychle přehlušena hořkostí.

Espresso
I přes koncentrovanost espressa se nám zdálo Illy doslova prázdné. Za hořkostí jsme statečně ale beznadějně hledali něco víc. Espresso nám jednoduše křivilo ústa. Bylo extrémně hořké s těžkým olejovitým „mouthfeelem“. Hořkost jsme na jazyku cítili ještě dlouho. Je však třeba podotknout, že mezi supermarketovými směsmi jsme narazili už i na hořčí a více nepříjemné počiny.

Celkový dojem
Illy Classico nám nenabídlo nic, co bychom mohli nazvat příjemným. Vysoká hořkost a nepříjemná pachuť nám otupovaly všechny smysly. V konkurenci supermarketových směsí bychom Illy Classico řadili do šedého průměru až podprůměru.
Detailní body: aroma 1 – acidita 0,5 – tělo 1,5 – dochuť 1 – celkový dojem 1.

Ladislav Király 3/10
Hned po otevření balení a prvním nádechu jsem si řekl, že tohle budou tři body. Káva voněla spáleně a nepříjemně. Okamžitě mi bylo jasné, že v ní nenajdu žádné příjemné chuťové tóny a půjde jen o to, jak moc bude hořká a špatná.
Vzhledem k tomu, že jde o stoprocentní arabiku, která navíc na pohled nebyla vysloveně spálená, jsem nečekal totální K.O. Mnohé linie prvotního uvažování tedy konvergovaly směrem ke třem bodům z deseti. Tedy k jakémusi supermarketovému průměru.
Popelníkový nesmysl
Detailnější pohled na zrna ukázal velké množství defektů. Hodně zrn bylo poškozených či zlomených, v balíčku bylo i poměrně hodně zrn připomínajících mušle. Toto všechno potvrzovalo, že jde o klasickou komoditní kávu nižší kvalitativní třídy. Přesně něco takového jsem od silné italské značky i čekal, takže opět jednou žádné překvapení.
Stále si lámu hlavu nad tím, jak dokáže tyto kávy tak obrovská část populace vnímat jako vysokou kvalitu. Rozum mi to nebere. Prosím, ochutnejte už někdy pořádnou kávu, podívejte se, jak mají vypadat opravdu kvalitní zrna a jak by káva mohla chutnat. Tyto popelníkové nesmysly vašim životem žádná pozitiva nepřinesou.

Příběh o nahnědlém zázraku
Ale zpět k věci. Udělal jsem si dvě espressa, mezi kterými jsem jemně korigoval mletí. Už-už jsem je šel ochutnat, když tu zrazu manželka křičí, že syn Alan se zbombardoval. A když píšu, že zbombardoval, tak zbombardoval. Okamžitě jsem ho musel jít osprchovat a okoupat, přičemž plenka s tím nahnědlým zázrakem zasmradila polovinu bytu. Očistný obřad trval přibližně dvacet minut.
Následně jsem se vrátil k počítači, že si jdu popsat dojmy z kávy Illy a přišel jsem na to, že dva šálky s jiným nahnědlým zázrakem zasmradily druhou polovinu bytu. Ten pocit bezmocnosti z prožitého utrpení by se dal krájet.
Aroma kávy bylo nakonec o něco horší, než samotná chuť. I ta byla špatná, ale ne až velmi špatná. Opět mě to tlačí jen ke konstatování, že je to průměrná supermarketová směs. Rozhodoval jsem se mezi 2,5 a 3 body, nakonec dávám 3. Přece jen ten chuťový vjem mě po hlavě nebije beranidlem, ale jen takovým válečkem na těsto.
Transparentnost 1/5
Jak je to u těchto komoditních káv typické, z transparentnosti se chce člověku plakat. Pro tyto italské firmy je důležitější hovořit o tom, že kávu praží v Terstu, než o původu zrn.
Víme jen to, že jde o stoprocentní arabiku a všechno ostatní jsou jen tlachy. Na jednom webu jsem vygooglil, že zrna arabiky této kávy pocházejí z Jižní a Střední Ameriky, Indie a Afriky. Jinak řečeno odevšad. Za takový nekonkrétní megamix různých odrůd a různých zpracování tradičně udělujeme jeden bod.

Poměr cena/kvalita 1/5
Kávu Illy Classico jsme si koupili v Košicích v potravinách Fajne, kde jsme za ni dali 9,49 €. Za 250 gramů takového konzervovaného nesmyslu tedy celkem dost.
Doma jsem potom trochu pogooglil a na některých eshopech se dá balení Illy najít i za 6,50 €, ale prodává se naopak i za 9,99 €. Celkově je to za kávu takové kvality neskutečně přestřelené. Dáváme jeden bod. Víc se nedá.
Design obalu 2/5
O bodech za design obalu jste opět rozhodovali vy, vášniví fanoušci Blogu o kávě. K bodování jsem vás vyzval na instagramovém účtu @ladislavkiraly a nakonec to bylo totálně různorodé.
Zpočátku se zdálo, že dáváte převážně nuly a jedničky, ale postupně tam začalo přibývat i hodně vyšších čísel, dokonce i pětky. Všeobecně to bylo velmi vyrovnané, ale nejčastěji se vyskytla dvojka.
Dáváme tedy dva body.
Celkové hodnocení 12/50

Další zajímavosti:
Ferenc Illy
Dostupné zdroje hovoří o tom, že společnost Illy založil Francesco Illy. Zní to tak italsky, ale ve skutečnosti to byl Maďar, původním jménem Illy Ferenc. Tento pán se narodil v Temešváru, který dnes patří Rumunsku.
Narodil se 7. října 1892 a během první světové války sloužil v rakousko-uherské armádě. Po válce zůstal spolu se sestrou v Terstu, který Trianonská smlouva přisoudila Itálii. V roce 1933 založil firmu, která se věnovala kakau a kávě, aby nakonec zůstal jen u kávy.
Po druhé světové válce svěřil kontrolu nad společností synovi Ernestovi, který zemřel v roce 2008. Současným prezidentem společnosti je Ernestův syn Andrea narozený v roce 1964, přičemž ve vedení jsou i jeho sestra Anna a bratři Francesco a Riccardo.
Illy zadarmo
Kvalitu kávy Illy nejlépe vystihl Regiojet, který ji ve svých vlacích nabízí zdarma. K dispozici je espresso, lungo, cappuccino a latté macchiato. Nazdravíčko.
Závěr
Celkově musím říct, že při recenzi Illy se v podstatě naplnily prognózy. Očekávali jsme průměrnou komoditní kávu a něco takového jsme dostali. Byla průměrná, možná mírně podprůměrná. Před pány z této společnosti však klobouk dolů, protože širokému publiku dokázali do hlav nějakým způsobem dostat, že jde o enormní kvalitu.
Nás však nepřesvědčili a na kávě Illy jsme si bohužel nepochutnali.
Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV.
Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuální slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.






