Jedna ze značek, o jejíž recenzi jste projevili velký zájem, je Jacobs. Najdete ji na pultech mnoha obchodů a podle toho, co všechno jste mi psali, se po ní mnozí oblizujete. Prý Lavazza fuj, Jacobs mňam. Jenže je to skutečně tak? Je to opravdu obstojná káva nebo jde jen o bídný komoditní průměr? Blog o kávě vám to poví, jako vždy, na rovinu. Toto je Recenze Jacobs Barista Espresso.
Když jsme se podívali na police Kauflandu prohýbající se pod tíhou kávového odpadu, do oka nám padlo balení Jacobs Barista Editions Espresso. Podle Heureky jde o nejoblíbenější kávu této značky, a to je přesně to, co potřebujeme. Když je nejoblíbenější, měla by být sakra dobrá. Podívejme se jí na zoubky.
Bodování
V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkově 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělí šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.
Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do našich domácích řemeslných pražíren kávy.
Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková 4/25
Zrno
Pomalu pražená zrna baristické edice od Jacobs vypadají stejně utrápeně jako barista po 12hodinové směně. Jsou tmavé, ale ne olejnaté. Na zrnech však najdete množství malých černých skvrn naznačujících nesprávné pražení a spálení zrna na některých místech. Kvalita zrna je na poměry supermarketových komoditek poměrně dobrá. Mezi zrnky najdete kopec defektů, ale měli jsme tu i mnohem horší směsi.

Aroma
Vůně kávy je jakási neutrální. Člověk v ní nenajde nic zásadně negativního, ale ani nic pozitivního. Je dřevitá a trochu zatuchlá. Jako když si přivoníte ke staré skříni.

Cupping
Při cuppingu jsme si všimli, že aroma kávy se po zalití vodou ještě více zneutralizovalo. Může káva vonět nijak? Jacobs Espresso pravděpodobně ano. Chuť nebyla o nic zajímavější. Jacobs Espresso nebylo ani hořké, ani sladké, ani acidní. Na všech teplotních stupních by se dal chuťový zážitek z této kávy přirovnat k žvýkání párátka nebo tužky. Dřevo, dřevo a dřevo. Nic jiného jsme neobjevili.


Espresso
Procházka lesem se nezastavila ani při přípravě espressa. Nebyl to však les, jaký známe. Nebyl to les překypující životem, plný lesních bylin a lesní fauny. Byl to les pochmurný, šedý a tak trochu spálený, začmudený. Pití espressa připomíná zakousnutí do mírně ohořelé větvičky. Pocítíte dřevo a nepříjemnou uhlíkovou pachuť. Při espressu jsme už téměř začínali rozeznávat, z jakého stromu dřevo pochází. Žádný strom však nechceme urazit natolik, že bychom ho přirovnali ke kávě Jacobs Espresso.

Celkový dojem
Jacobs by měl svou Barista Editions přejmenovat na Lumberjack editions, a tedy dřevorubeckou edici. Za tolik kubíků dřeva v jednom šálku espressa by se nestyděli ani v Bučině Zvolen. Tohle fakt nepijte.
Detailní body: aroma 0,5 – acidita 0 – tělo 1,5 – dochuť 1 – celkový dojem 1
Ladislav Király 3/10
Když se mi do rukou dostala káva Jacobs Barista Espresso, byl jsem opravdu velmi zvědavý. Značka, kterou opěvuje množství lidí a já ji ještě pořádně neznám? Holduji kávám z jiné části dostupného spektra, ale přece jen, patří se poznat i tuto fajnotku.
Po otevření balíku na mě vykoukli poměrně tmavě napražená zrna. Při detailním pohledu jsem viděl, že některé byly olejnaté, což je jasný znak toho, že byly pražené až příliš. Toho oleje na nich však nebylo moc a šlo spíše o malé stopy.
Oproti některým jiným komoditním kávám musím pochválit o něco vyšší kvalitu zrn a i rovnoměrné napražení. Nedávné kávy z dílen společností Eduscho a Segafredo byly už na první pohled mnohem horší. To byl jeden defekt vedle druhého a každé zrno vypadalo být napražené jinak.

Tím pádem byl na tom Jacobs o něco lépe i po aromatické stránce. Samozřejmě, že už to bylo hlavně o arómatu pražení, respektive něčeho čudného, ale nebyl to vyslovený smrad. Dalo se to zvládnout. V podstatě do bodky to připomínalo průměrnou supermarketovou kávu, jakou stále vyhledává většina lidí.
Vzhledem k tomuto všemu jsem předpokládal že do šálku mi nateče hořká káva bez štipky acidity. Ochutnávku jsem si nechal na ráno a byla to tedy moje první káva nového dne. Testoval jsem ji přesně na Halloween a v té chvíli jsem si vzpomněl na slogan Jacobs „Snívejte s otevřenýma očima“. Já jsem si fakt myslel, že se mi ještě zdá.
Ale ne… až tak zlé to zase nebylo. Byla to však totální nuda. Sterilní přepražená káva bez jakékoliv zajímavé chuti. Nebyl to však žádný totálně nechutný extrém s tragikomickou dochutí, spíše takový komoditní průměr bez duše.
Uděluji tři body.
Transparentnost 0,5/5
Když producent kávy neuvádí původ zrn, je to šmejd. Nakoupí laciné brakoidní čtvrtotřídní zrna, zabalí je do lákavého marketingu a prodá vám je. Vypadá to tak, že je to i případ této značky.
Na obale uvádějí, že jde o stoprocentní arabiku, ale když jsme si další informace hledali na webových stránkách, bylo to velmi rozpačité. Většina zdrojů uvádí, že jde o nekonkretizovanou směs arabiky a robusty, přičemž na jedné stránce bylo napsáno „složení: neznámé“.
Já vlastně nevím, jak je možné, že složení uváděné na webových stránkách nekoresponduje s obalem. Jisté je však to, že zákazníci tohoto typu kávy to absolutně neřeší a je jim jedno. Vždyť káva jako káva, ne?
V každém případě za tu stoprocentní arabiku dáváme půl bodu.
Poměr cena/kvalita 2/5
My jsme za půl kila této kávy v Kauflandu vysolili 10,69€. Když jsem však doma pogooglil, na Datarte jsem ji našel za 7,90€. Kilovka je v Tescu k dispozici za 13,99€, což je vlastně poměrně OK cena. Kvalita kávy velmi bídná, ale cena zase neuletěla do astronomických výšin. Udělujeme dva body.
Design obalu 2/5
O atraktivnosti designu obalu jste i tentokrát mohli možnost hlasovat na instagramovém kontě @ladislavkiraly. Pět bodů nebo čtyři body neudělil téměř nikdo a málo bylo i trojek.
Drvivá většina vašich hlasů byla za nula, jeden nebo dva body. Nakonec to vyhrála dvojka, takže obalu kávy Jacobs Barista Espresso udělujeme dva body.

Celkové hodnocení 11,5/50
Hodně dalších zajímavostí o značce Jacobs jsem nenašel. Respektive, nechtělo se mi. Prozradím však alespoň to, že společnost založil 15. ledna 1895 Johann Jacobs, který si na ulici Domshof 18 v Brémách otevřel obchod s názvem „Specialgeschäft für Caffee, Thee, Cacao, Chocoladen und Biscuits“.
V roce 1907 si otevřel také vlastní pražírnu kávy, takže firma má docela pěknou historii. Škoda jen, že nešíří kvalitní, ale pouze obyčejnou komerční a bohužel podprůměrnou kávu. Ale co už, takto to na trhu chodí a na takovýchto produktech se nejlépe vydělává.
Závěr
Káva Jacobs Barista Editions Espresso nás příliš neoslnila. Je to průměrná až mírně podprůměrná supermarketová káva, avšak za jakžtakž přijatelnou cenu. S počtem bodů 11,5 se zařadila do dolní části recenzního žebříčku, ale zdaleka to není to nejhorší, co jsme recenzovali.
Kupování této kávy rozhodně nedoporučujeme. Požitek nulový. Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Podpořte naše domácí řemeslné pražírny kávy, na tomto linku najdete slevové kódy.






