Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze Jacobs Barista Espresso: Několik kubíků dřeva v jednom šálku

Ladislav Király Od Ladislav Király
24. listopadu 2023
recenzia Jacobs Barista Espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Jedna ze značek, o jejíž recenzi jste projevili velký zájem, je Jacobs. Najdete ji na pultech mnoha obchodů a podle toho, co všechno jste mi psali, se po ní mnozí oblizujete. Prý Lavazza fuj, Jacobs mňam. Jenže je to skutečně tak? Je to opravdu obstojná káva nebo jde jen o bídný komoditní průměr? Blog o kávě vám to poví, jako vždy, na rovinu. Toto je Recenze Jacobs Barista Espresso.

Když jsme se podívali na police Kauflandu prohýbající se pod tíhou kávového odpadu, do oka nám padlo balení Jacobs Barista Editions Espresso. Podle Heureky jde o nejoblíbenější kávu této značky, a to je přesně to, co potřebujeme. Když je nejoblíbenější, měla by být sakra dobrá. Podívejme se jí na zoubky.

Bodování

V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkově 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělí šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.

Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do našich domácích řemeslných pražíren kávy.

Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková 4/25

Zrno

Pomalu pražená zrna baristické edice od Jacobs vypadají stejně utrápeně jako barista po 12hodinové směně. Jsou tmavé, ale ne olejnaté. Na zrnech však najdete množství malých černých skvrn naznačujících nesprávné pražení a spálení zrna na některých místech. Kvalita zrna je na poměry supermarketových komoditek poměrně dobrá. Mezi zrnky najdete kopec defektů, ale měli jsme tu i mnohem horší směsi.

recenze Jacobs Barista - zrna

Aroma

Vůně kávy je jakási neutrální. Člověk v ní nenajde nic zásadně negativního, ale ani nic pozitivního. Je dřevitá a trochu zatuchlá. Jako když si přivoníte ke staré skříni.

recenze Jacobs Barista espresso - mletá káva

Cupping

Při cuppingu jsme si všimli, že aroma kávy se po zalití vodou ještě více zneutralizovalo. Může káva vonět nijak? Jacobs Espresso pravděpodobně ano. Chuť nebyla o nic zajímavější. Jacobs Espresso nebylo ani hořké, ani sladké, ani acidní. Na všech teplotních stupních by se dal chuťový zážitek z této kávy přirovnat k žvýkání párátka nebo tužky. Dřevo, dřevo a dřevo. Nic jiného jsme neobjevili.

recenze Jacobs Barista Espresso - cupping
Jacobs Barista Espresso - cupping

Espresso

Procházka lesem se nezastavila ani při přípravě espressa. Nebyl to však les, jaký známe. Nebyl to les překypující životem, plný lesních bylin a lesní fauny. Byl to les pochmurný, šedý a tak trochu spálený, začmudený. Pití espressa připomíná zakousnutí do mírně ohořelé větvičky. Pocítíte dřevo a nepříjemnou uhlíkovou pachuť. Při espressu jsme už téměř začínali rozeznávat, z jakého stromu dřevo pochází. Žádný strom však nechceme urazit natolik, že bychom ho přirovnali ke kávě Jacobs Espresso.

recenze Jacobs Barista - espresso

Celkový dojem

Jacobs by měl svou Barista Editions přejmenovat na Lumberjack editions, a tedy dřevorubeckou edici. Za tolik kubíků dřeva v jednom šálku espressa by se nestyděli ani v Bučině Zvolen. Tohle fakt nepijte.

Detailní body: aroma 0,5 – acidita 0 – tělo 1,5 – dochuť 1 – celkový dojem 1

Ladislav Király 3/10

Když se mi do rukou dostala káva Jacobs Barista Espresso, byl jsem opravdu velmi zvědavý. Značka, kterou opěvuje množství lidí a já ji ještě pořádně neznám? Holduji kávám z jiné části dostupného spektra, ale přece jen, patří se poznat i tuto fajnotku.

Po otevření balíku na mě vykoukli poměrně tmavě napražená zrna. Při detailním pohledu jsem viděl, že některé byly olejnaté, což je jasný znak toho, že byly pražené až příliš. Toho oleje na nich však nebylo moc a šlo spíše o malé stopy.

Oproti některým jiným komoditním kávám musím pochválit o něco vyšší kvalitu zrn a i rovnoměrné napražení. Nedávné kávy z dílen společností Eduscho a Segafredo byly už na první pohled mnohem horší. To byl jeden defekt vedle druhého a každé zrno vypadalo být napražené jinak.

Jacobs Barista Editions Espresso - zrna

Tím pádem byl na tom Jacobs o něco lépe i po aromatické stránce. Samozřejmě, že už to bylo hlavně o arómatu pražení, respektive něčeho čudného, ale nebyl to vyslovený smrad. Dalo se to zvládnout. V podstatě do bodky to připomínalo průměrnou supermarketovou kávu, jakou stále vyhledává většina lidí.

Vzhledem k tomuto všemu jsem předpokládal že do šálku mi nateče hořká káva bez štipky acidity. Ochutnávku jsem si nechal na ráno a byla to tedy moje první káva nového dne. Testoval jsem ji přesně na Halloween a v té chvíli jsem si vzpomněl na slogan Jacobs „Snívejte s otevřenýma očima“. Já jsem si fakt myslel, že se mi ještě zdá.

Ale ne… až tak zlé to zase nebylo. Byla to však totální nuda. Sterilní přepražená káva bez jakékoliv zajímavé chuti. Nebyl to však žádný totálně nechutný extrém s tragikomickou dochutí, spíše takový komoditní průměr bez duše.

Uděluji tři body.

Transparentnost 0,5/5

Když producent kávy neuvádí původ zrn, je to šmejd. Nakoupí laciné brakoidní čtvrtotřídní zrna, zabalí je do lákavého marketingu a prodá vám je. Vypadá to tak, že je to i případ této značky.

Na obale uvádějí, že jde o stoprocentní arabiku, ale když jsme si další informace hledali na webových stránkách, bylo to velmi rozpačité. Většina zdrojů uvádí, že jde o nekonkretizovanou směs arabiky a robusty, přičemž na jedné stránce bylo napsáno „složení: neznámé“.

Já vlastně nevím, jak je možné, že složení uváděné na webových stránkách nekoresponduje s obalem. Jisté je však to, že zákazníci tohoto typu kávy to absolutně neřeší a je jim jedno. Vždyť káva jako káva, ne?

V každém případě za tu stoprocentní arabiku dáváme půl bodu.

Poměr cena/kvalita 2/5

My jsme za půl kila této kávy v Kauflandu vysolili 10,69€. Když jsem však doma pogooglil, na Datarte jsem ji našel za 7,90€. Kilovka je v Tescu k dispozici za 13,99€, což je vlastně poměrně OK cena. Kvalita kávy velmi bídná, ale cena zase neuletěla do astronomických výšin. Udělujeme dva body.

Design obalu 2/5

O atraktivnosti designu obalu jste i tentokrát mohli možnost hlasovat na instagramovém kontě @ladislavkiraly. Pět bodů nebo čtyři body neudělil téměř nikdo a málo bylo i trojek.

Drvivá většina vašich hlasů byla za nula, jeden nebo dva body. Nakonec to vyhrála dvojka, takže obalu kávy Jacobs Barista Espresso udělujeme dva body.

Jacobs Barista Editions Espresso - obal

Celkové hodnocení 11,5/50

Hodně dalších zajímavostí o značce Jacobs jsem nenašel. Respektive, nechtělo se mi. Prozradím však alespoň to, že společnost založil 15. ledna 1895 Johann Jacobs, který si na ulici Domshof 18 v Brémách otevřel obchod s názvem „Specialgeschäft für Caffee, Thee, Cacao, Chocoladen und Biscuits“.

V roce 1907 si otevřel také vlastní pražírnu kávy, takže firma má docela pěknou historii. Škoda jen, že nešíří kvalitní, ale pouze obyčejnou komerční a bohužel podprůměrnou kávu. Ale co už, takto to na trhu chodí a na takovýchto produktech se nejlépe vydělává.

Závěr

Káva Jacobs Barista Editions Espresso nás příliš neoslnila. Je to průměrná až mírně podprůměrná supermarketová káva, avšak za jakžtakž přijatelnou cenu. S počtem bodů 11,5 se zařadila do dolní části recenzního žebříčku, ale zdaleka to není to nejhorší, co jsme recenzovali.

Kupování této kávy rozhodně nedoporučujeme. Požitek nulový. Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Podpořte naše domácí řemeslné pražírny kávy, na tomto linku najdete slevové kódy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
recenzia kapsúl Bellarom Gold Lungo z Lidla

Recenze kávových kapslí Bellarom Gold Lungo z Lidlu: Neshořeli jsme v pekle

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL