Julius Meinl patří v našich končinách mezi nejznámější kávové značky. V Česku má několik kaváren a pyšní se tím, že je „hrdým ambasadorem Vídeňské kavárenské kultury od roku 1862“. No a co. Tím pádem mají víc zkušeností než všechny české pražírny dohromady, což by se na kvalitě finálního produktu mohlo projevit. Tedy, jedině že by ne.
Při výběru vhodné kávy jsme spekulovali, co z nabídky Julius Meinl by mohlo nejlépe reprezentovat onu slavnou vídeňskou kavárenskou kulturu. Uvažování nakonec dlouho netrvalo, protože jsme narazili na produkt s názvem Julius Meinl Vienna Melange. Má to být „klasická vídeňská káva s čokoládovou chutí a intenzivní aromou s nádechem lískových oříšků.“ Pojďme to prověřit.
Bodování
V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkem 25 z nich mají právo udělit baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset šéf Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.
Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do našich domácích řemeslných pražíren kávy.

Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková 0,5/25
Od jedné z údajně nejstarších pražíren na světě se o jejich směsi Vienna Melange nedozvídáme téměř nic. Máme očekávat celá zrna upražená na stupeň medium s vysokou sladkostí, jemnou aciditou a vysokou intenzitou. Obrázky na obalu naznačují, že kávu můžeme připravit snad všemi dostupnými metodami. Tak se na tento zázrak lépe podívejme.

Obsah balíčku splňuje asi jen jediný ze slibů Juliuse. Našli jsme v něm celá, nepomletá zrna. Ta už na první pohled vypadají tragikomicky. Jedno zrno je černé, druhé světlé, třetí polámané. A takhle pořád dokola. Už v tomto stadiu můžeme tušit, že nás nečeká žádná lahodná sladkost ani acidita. Zrna jsou defektní a pražená za hranici únosnosti.

Aroma
Vůně kávy odpovídá dlouhověkosti pražírny. Zrna voní staře, zatuchle a spáleně. Tento sáček kávy rozhodně nechcete zapomenout otevřený. Nepříjemný zápach se velmi rychle rozšíří po bytě a koupi rychle ožalitujete.

Cupping
Cupping kávy Vienna Melange nám prozradil jen jednu důležitou věc. Pražení je natolik tmavé, že zakryje jakékoli kvality či nekvality zeleného zrna. V chuti najdete jen hořkost a chutě pražení. Tělo kávy je poměrně těžké, na cuppingu spíše smetanové a dochuť nekonečně dlouhotrvající.

Espresso
Ačkoli se Julius Meinl pyšní tím, že kávu Vienna Melange si můžete připravit vskutku jakkoli, my jsme zvolili přípravu espressa. To bylo utrpení! Nepříjemnost tohoto zážitku nezmírnila nízká extrakce, ba ani stylový šálek Julius Meinl. V kávě převažovala vysoká hořkost připomínající spáleninu a syrové brambory. Tělo kávy bylo těžké až olejovité. V dochuti dominovala silná trpkost. O vysoké sladkosti a jemné aciditě nebylo v tomto espressu ani vidu, ani slechu.

Celkové hodnocení
Jak říká české přísloví: Lepší káva od českých pražíren v papírovém kelímku, než Julius Meinl v obrandovaném šálku. Vienna Melange od Julius Meinl je jeden velký kávový „red flag“. Děsivě vypadající zrna, podivný zápach a odrazující hořkost z ní dělají jednu z nejhorších káv, jaké jsme v našich recenzích ochutnávali.
Detailní body: aroma 0 – acidita 0 – tělo 0,5 – dochuť 0 – celkový dojem 0.
Ladislav Király 1/10
Na obalu kávy jsem našel informaci o tom, že jde o medium roast a pro mě tajemnou „intenzitu“ vyčíslili na 7 z 10. Vzhledem k tomu jsem předpokládal, že půjde o středně praženou kávu. Ach, jak jsem se mýlil. Rychle jsem pochopil, že stupnice, podle které tyto věci „měří“ Džulius Meinl, je trochu z jiného světa. Z obalu na mě totiž vykoukla značně přepražená zrna.
Při prvním pohledu na samotná zrna mě kromě přepražení zaujaly i další dvě věci. Zrna byla velmi chybová a vypadala dost nekvalitně. Po stránce jakési vizuální kvality jednoznačně patřila mezi to nejhorší, co jsme v našich recenzích měli.

Quakery a další defekty
Druhá věc se týkala barevné různorodosti. Některá zrna byla černá, některá hnědá, ale našly se mezi nimi i světlé kousky. Jen nedávno mi pražič Diamond’s Roastery Tomáš Novák řekl, že například quakery (zrna z nedozrálých třešní, případně choré zrna) při pražení nezhnědnou. Při pohledu na rozsypanou kávu je mi jasné, že jich je tam víc než dost.
Kromě toho mezi zrny vidět mnoho jiných defektů. Takovou klasikou jsou mušle nebo polámaná zrna, kterých je v této várce opravdu velmi mnoho. Už z toho je zřejmé, že jde o kávu velmi nízké kvalitativní třídy. Zápach, který se na mě z balíčku valil, mě vzhledem ke všemu výše uvedené vlastně ani nepřekvapil.

Nula zajímavých chuťových tónů
Když jsem zrna sypal do násypníku automatu Eletta Explore od De’Longhi, doufal jsem, že mi to ten kávovar jednou odpustí. Za dobrou práci by si zasloužil hýčkání a opateru, ale já ho často týrám zvláštně zapáchajícími a mastnými zrny. Tak promiň.
Průběh samotné ochutnávky byl doslova strašný. To, jaký zápach se mi rozvanul po kuchyni, je doslova nepopsatelné. Scheisse. Káva nakonec podle očekávání nabízela jen extrémní hořkost a nula zajímavých chuťových tónů. Toto je káva, jaká se pila možná před 40 lety, když reálně nebylo na výběr. Nebo před 140 lety. Nebo 240. Opravdu hnus, s kterým nechci mít nikdy víc nic společného.
Kdybych hřešil, tak tu použiju aspoň dva tucty nevybíravých slov. Tak mě tento zážitek bolí. Dávám jeden bod. Es tut mir leid.

Manželce z lásky
Kávu jsem následně s láskou připravil i manželce Janě, která sice neboduje, ale její postřehy mě vždy zajímají. Jako první řekla, že to smrdí jako sklep. Vzápětí použila slovo „puch“ a velmi překvapivě se myšlenkami přenesla do časů dávno minulých. „Normálně si vzpomínám, jak jsem kdysi na takovou kávu chodila do kavárny a na to, že já jsem ji normálně dopila. Já jsem ji fakt dopila!“ zdůraznila. „Myslela jsem si, že takto má káva chutnat. A jak jsem potom s těžobou na žaludku kráčela po obchodním centru.“
Je to vtipné, jak rychle dokáže „vůně“ vyvolat vzpomínky a doslova nás teleportovat na místo jiného zážitku. Škoda jen, že toto asi nebyl příjemný teleport, haha. Dost však těchto planých úvah.
Transparentnost 0/5
Kávu jsme koupili přes mall.sk, kde píšou, že je to „Kávová směs zrn Arabika“. Prý má plné tělo, sladkou aciditu a sametovou cremu. Dochutí připomíná sladké dřívko. Ne, nepřipomíná. Mall píše i toto: Pochází z vysokohorských oblastí, kde se praží tradičním vídeňským způsobem „melanže“. Všechno jsou to bludy, protože káva se určitě nepraží ve vysokohorské oblasti. V každém případě chci věřit, že pražení způsobem melanže – ať to už znamená cokoli – brzy zanikne.
Ale zpět k věci. Na Alze píšou, že je to „100% Arabica“, ale jiné eshopy, které kávu mají, píšou o kombinaci arabiky a robusty a jeden z eshopů dokonce prozrazuje i přesný poměr 70 % arabiky a 30 % robusty. Ich weiss nicht, kde je pravda. Das ist nicht möglich.
Nic nám neprozradil ani obal kávy a dokonce i oficiální stránka juliusmeinl.com se zmohla jen na to, že typ zrn: Arabica & Robusta. Transparentnost tedy nula bodů. Když neznáme ani poměr arabiky a robusty, samozřejmě nemůžeme znát ani konkrétní varietu a už vůbec ne původ kávy. Jde tedy jen o mix no-name komoditních zrn z celého světa. Odpadových. A pražených způsobem melanže.
Poměr cena/kvalita 0/5
Z mall.sk jsme si fajnovou kávičku zakoupili za 5,90 €/220 g. Vzhledem k utrpěnému požitku bychom se v tomto případě v poměru cena/kvalita mohli pohybovat někde mezi 0 a 0,5 z plného počtu 5. Bylo to na vážkách, ale díky pražení melanže nakonec sinusoida našeho uvažování konvergovala k nule. Schade.

Design obalu 2/5
O bodech za design obalu jste mohli rozhodovat vy, čtenáři Blogu o kávě. Na instagramovém kontě @blogokave jsme se vás zeptali na to, kolik bodů od 0 do 5 byste udělili. Celkem 32,7 procenta z hlasujících se přiklonilo ke dvěma bodům, takže přesně tolik i udělujeme.
Na druhém místě skončil s 26 % hlasů jeden bod, na třetím byla s 23 procenty nula. Za tři, čtyři nebo pět bodů hlasovalo málo z vás. Melanže vás příliš neoslovilo.
Celkové hodnocení 3,5/50
Závěr
Kávě Julius Meinl Vienna Melange se podařil husarský kousek: bodově dorovnala doposud nejhůře hodnocenou kávu Eduscho Espresso Intenso. Julo a Edo (ne ten) si tedy pomyslně mohou podat ruce. Má-li být toto obraz vídeňské kávové kultury, tak je to k pláči.
Výsledky všech doposud hodnocených káv najdete v rubrice RECENZE KÁV. Když chcete ochutnat něco opravdu kvalitního, projděte si slevové kódy do našich domácích řemeslných pražíren kávy.






