Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze Julius Meinl Vienna: Vídeňská kavárenská kultura k pláči

Ladislav Király Od Ladislav Király
16. února 2024
recenzia Julius Meinl Vienna Melange
Share on FacebookShare on Twitter

Julius Meinl patří v našich končinách mezi nejznámější kávové značky. V Česku má několik kaváren a pyšní se tím, že je „hrdým ambasadorem Vídeňské kavárenské kultury od roku 1862“. No a co. Tím pádem mají víc zkušeností než všechny české pražírny dohromady, což by se na kvalitě finálního produktu mohlo projevit. Tedy, jedině že by ne.

Při výběru vhodné kávy jsme spekulovali, co z nabídky Julius Meinl by mohlo nejlépe reprezentovat onu slavnou vídeňskou kavárenskou kulturu. Uvažování nakonec dlouho netrvalo, protože jsme narazili na produkt s názvem Julius Meinl Vienna Melange. Má to být „klasická vídeňská káva s čokoládovou chutí a intenzivní aromou s nádechem lískových oříšků.“ Pojďme to prověřit.

Bodování

V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkem 25 z nich mají právo udělit baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset šéf Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.

Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do našich domácích řemeslných pražíren kávy.

Julius Meinl Vienna Melange - obal

Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková 0,5/25

Od jedné z údajně nejstarších pražíren na světě se o jejich směsi Vienna Melange nedozvídáme téměř nic. Máme očekávat celá zrna upražená na stupeň medium s vysokou sladkostí, jemnou aciditou a vysokou intenzitou. Obrázky na obalu naznačují, že kávu můžeme připravit snad všemi dostupnými metodami. Tak se na tento zázrak lépe podívejme.

Julius Meinl Vienna Melange - zrna

Obsah balíčku splňuje asi jen jediný ze slibů Juliuse. Našli jsme v něm celá, nepomletá zrna. Ta už na první pohled vypadají tragikomicky. Jedno zrno je černé, druhé světlé, třetí polámané. A takhle pořád dokola. Už v tomto stadiu můžeme tušit, že nás nečeká žádná lahodná sladkost ani acidita. Zrna jsou defektní a pražená za hranici únosnosti.

Julius Meinl Vienna Melange - sypání mleté kávy do cuppingové misky

Aroma

Vůně kávy odpovídá dlouhověkosti pražírny. Zrna voní staře, zatuchle a spáleně. Tento sáček kávy rozhodně nechcete zapomenout otevřený. Nepříjemný zápach se velmi rychle rozšíří po bytě a koupi rychle ožalitujete.

Julius Meinl Vienna Melange - zalévání kávy

Cupping

Cupping kávy Vienna Melange nám prozradil jen jednu důležitou věc. Pražení je natolik tmavé, že zakryje jakékoli kvality či nekvality zeleného zrna. V chuti najdete jen hořkost a chutě pražení. Tělo kávy je poměrně těžké, na cuppingu spíše smetanové a dochuť nekonečně dlouhotrvající.

Julius Meinl Vienna Melange - cupping

Espresso

Ačkoli se Julius Meinl pyšní tím, že kávu Vienna Melange si můžete připravit vskutku jakkoli, my jsme zvolili přípravu espressa. To bylo utrpení! Nepříjemnost tohoto zážitku nezmírnila nízká extrakce, ba ani stylový šálek Julius Meinl. V kávě převažovala vysoká hořkost připomínající spáleninu a syrové brambory. Tělo kávy bylo těžké až olejovité. V dochuti dominovala silná trpkost. O vysoké sladkosti a jemné aciditě nebylo v tomto espressu ani vidu, ani slechu.

šálek Julius Meinl

Celkové hodnocení

Jak říká české přísloví: Lepší káva od českých pražíren v papírovém kelímku, než Julius Meinl v obrandovaném šálku. Vienna Melange od Julius Meinl je jeden velký kávový „red flag“. Děsivě vypadající zrna, podivný zápach a odrazující hořkost z ní dělají jednu z nejhorších káv, jaké jsme v našich recenzích ochutnávali.

Detailní body: aroma 0 – acidita 0 – tělo 0,5 – dochuť 0 – celkový dojem 0.

Ladislav Király 1/10

Na obalu kávy jsem našel informaci o tom, že jde o medium roast a pro mě tajemnou „intenzitu“ vyčíslili na 7 z 10. Vzhledem k tomu jsem předpokládal, že půjde o středně praženou kávu. Ach, jak jsem se mýlil. Rychle jsem pochopil, že stupnice, podle které tyto věci „měří“ Džulius Meinl, je trochu z jiného světa. Z obalu na mě totiž vykoukla značně přepražená zrna.

Při prvním pohledu na samotná zrna mě kromě přepražení zaujaly i další dvě věci. Zrna byla velmi chybová a vypadala dost nekvalitně. Po stránce jakési vizuální kvality jednoznačně patřila mezi to nejhorší, co jsme v našich recenzích měli.

Julius Meinl Vienna Melange - detail zrn

Quakery a další defekty

Druhá věc se týkala barevné různorodosti. Některá zrna byla černá, některá hnědá, ale našly se mezi nimi i světlé kousky. Jen nedávno mi pražič Diamond’s Roastery Tomáš Novák řekl, že například quakery (zrna z nedozrálých třešní, případně choré zrna) při pražení nezhnědnou. Při pohledu na rozsypanou kávu je mi jasné, že jich je tam víc než dost.

Kromě toho mezi zrny vidět mnoho jiných defektů. Takovou klasikou jsou mušle nebo polámaná zrna, kterých je v této várce opravdu velmi mnoho. Už z toho je zřejmé, že jde o kávu velmi nízké kvalitativní třídy. Zápach, který se na mě z balíčku valil, mě vzhledem ke všemu výše uvedené vlastně ani nepřekvapil.

pohled na zrna kávy Julius Meinl Vienna Melange

Nula zajímavých chuťových tónů

Když jsem zrna sypal do násypníku automatu Eletta Explore od De’Longhi, doufal jsem, že mi to ten kávovar jednou odpustí. Za dobrou práci by si zasloužil hýčkání a opateru, ale já ho často týrám zvláštně zapáchajícími a mastnými zrny. Tak promiň.

Průběh samotné ochutnávky byl doslova strašný. To, jaký zápach se mi rozvanul po kuchyni, je doslova nepopsatelné. Scheisse. Káva nakonec podle očekávání nabízela jen extrémní hořkost a nula zajímavých chuťových tónů. Toto je káva, jaká se pila možná před 40 lety, když reálně nebylo na výběr. Nebo před 140 lety. Nebo 240. Opravdu hnus, s kterým nechci mít nikdy víc nic společného.

Kdybych hřešil, tak tu použiju aspoň dva tucty nevybíravých slov. Tak mě tento zážitek bolí. Dávám jeden bod. Es tut mir leid.

recenze kávy Julius Meinl Vienna Melange

Manželce z lásky

Kávu jsem následně s láskou připravil i manželce Janě, která sice neboduje, ale její postřehy mě vždy zajímají. Jako první řekla, že to smrdí jako sklep. Vzápětí použila slovo „puch“ a velmi překvapivě se myšlenkami přenesla do časů dávno minulých. „Normálně si vzpomínám, jak jsem kdysi na takovou kávu chodila do kavárny a na to, že já jsem ji normálně dopila. Já jsem ji fakt dopila!“ zdůraznila. „Myslela jsem si, že takto má káva chutnat. A jak jsem potom s těžobou na žaludku kráčela po obchodním centru.“

Je to vtipné, jak rychle dokáže „vůně“ vyvolat vzpomínky a doslova nás teleportovat na místo jiného zážitku. Škoda jen, že toto asi nebyl příjemný teleport, haha. Dost však těchto planých úvah.

Transparentnost 0/5

Kávu jsme koupili přes mall.sk, kde píšou, že je to „Kávová směs zrn Arabika“. Prý má plné tělo, sladkou aciditu a sametovou cremu. Dochutí připomíná sladké dřívko. Ne, nepřipomíná. Mall píše i toto: Pochází z vysokohorských oblastí, kde se praží tradičním vídeňským způsobem „melanže“. Všechno jsou to bludy, protože káva se určitě nepraží ve vysokohorské oblasti. V každém případě chci věřit, že pražení způsobem melanže – ať to už znamená cokoli – brzy zanikne.

Ale zpět k věci. Na Alze píšou, že je to „100% Arabica“, ale jiné eshopy, které kávu mají, píšou o kombinaci arabiky a robusty a jeden z eshopů dokonce prozrazuje i přesný poměr 70 % arabiky a 30 % robusty. Ich weiss nicht, kde je pravda. Das ist nicht möglich.

Nic nám neprozradil ani obal kávy a dokonce i oficiální stránka juliusmeinl.com se zmohla jen na to, že typ zrn: Arabica & Robusta. Transparentnost tedy nula bodů. Když neznáme ani poměr arabiky a robusty, samozřejmě nemůžeme znát ani konkrétní varietu a už vůbec ne původ kávy. Jde tedy jen o mix no-name komoditních zrn z celého světa. Odpadových. A pražených způsobem melanže.

Poměr cena/kvalita 0/5

Z mall.sk jsme si fajnovou kávičku zakoupili za 5,90 €/220 g. Vzhledem k utrpěnému požitku bychom se v tomto případě v poměru cena/kvalita mohli pohybovat někde mezi 0 a 0,5 z plného počtu 5. Bylo to na vážkách, ale díky pražení melanže nakonec sinusoida našeho uvažování konvergovala k nule. Schade.

Julius Meinl Vienna Melange - obal kávy

Design obalu 2/5

O bodech za design obalu jste mohli rozhodovat vy, čtenáři Blogu o kávě. Na instagramovém kontě @blogokave jsme se vás zeptali na to, kolik bodů od 0 do 5 byste udělili. Celkem 32,7 procenta z hlasujících se přiklonilo ke dvěma bodům, takže přesně tolik i udělujeme.

Na druhém místě skončil s 26 % hlasů jeden bod, na třetím byla s 23 procenty nula. Za tři, čtyři nebo pět bodů hlasovalo málo z vás. Melanže vás příliš neoslovilo.

Celkové hodnocení 3,5/50

Závěr

Kávě Julius Meinl Vienna Melange se podařil husarský kousek: bodově dorovnala doposud nejhůře hodnocenou kávu Eduscho Espresso Intenso. Julo a Edo (ne ten) si tedy pomyslně mohou podat ruce. Má-li být toto obraz vídeňské kávové kultury, tak je to k pláči.

Výsledky všech doposud hodnocených káv najdete v rubrice RECENZE KÁV. Když chcete ochutnat něco opravdu kvalitního, projděte si slevové kódy do našich domácích řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
čo je to espresso - Costa Rica Tarrazzu od Coffeeinu

Co je to espresso a jak ho správně připravit?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL