Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze káv L’OR: Hořký hnus, ale i pozitivní překvapení

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. února 2024
recenzia káv LOR
Share on FacebookShare on Twitter

Mezi populární a běžně dostupné kávy patří i značka L’OR. V Blogu o kávě jsme je před časem už ochutnávali, avšak stalo se tak ještě v době, kdy jsme neměli sestavený aktuální recenzní žebříček. Bodový sumář u nich tedy absentoval a uzrál čas napravit to.

V Kauflandu jsme našli několik různých káv značky L’OR a nakonec jsme sáhli po dvou protipólech. Nejnižší intenzitu psali u kávy Brazil, konkrétně 6, (kromě toho citrus notes 2/5, pražení 2/5, tělo 3/5) a nejvyšší 10 měla směs Fortissimo (citrus notes 1/5, pražení 5/5, tělo 4/5). Koupě obou káv naznačovala možnost pochopení celého spektra, ve kterém se L’OR pohybuje. Vítejte, toto je recenze káv L’OR.

LOR Fortissimo a LOR Brazil

Bodování

V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkem 25 z nich mají právo udělit baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.

Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv najdete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Baristé Gabriela Drenková a Filip Lörinc

L’OR Fortissimo 1/25

L’OR Brazil 9/25

LOR Fortissimo - zrna
Zrna L’OR Fortissimo jsou přepražená a olejnatá.

Zrna

Do rukou se nám dostávají dva balíčky od známé kávové značky L „OR. Podle informací na obale by měly ukrývat diametrálně odlišná zrna. Je tomu skutečně tak? L“ OR Fortissimo Espresso by se mělo skládat z tmavě napražených zrnek arabiky a robusty, zatímco Brazílie by měla ukrývat světlejší zrnka čisté arabiky. V realitě je obsah obou balení skutečně odlišný. Brazilské zrna jsou už na první pohled výrazně světlejší a méně defektní. Stupeň pražení odpovídá mírně konzervativnějšímu espresso roastu. Ale skutečně jen mírně. Na druhé straně, Fortissimo Espresso je až extrémně olejnaté a velmi tmavé. Jeho zrna jsou rozlámané a defektní.

LOR Brazil - zrna
Zrna L’OR Brazil vypadala velmi pěkně.

Aroma

Vůně Fortissimo Espresso je až odstrašující nepříjemná. Spálená guma a hořící dřevo se vám zaryjí do nosu a napadnou celý byt. Brazílie je úplně z jiného soudku. Její aroma není ničím charakteristická a výrazně zapamatovatelná, avšak je celkem příjemně neutrální. Najdete v ní nenápadné oříškové a kakaové tóny spolu se slabými zemitými tóny.

LOR Fortissimo - zrna na váze
Tohle člověk vonět nechce…

Cupping

Cupping se nese ve velmi podobném duchu jako předešlé fáze ochutnávky. Fortissimo Espresso v ruce drží červený světelný meč a zastupuje síly temnoty a zla. Brazílie je v této tematice Hvězdných válek představitel světlé strany. Fortissimo Espresso se nás už od prvního momentu snažilo odrovnat. Srknete si a vaše ústa zaplaví vlna hořkosti a nechutné olejnatosti. Nedalo nám, kávu jsme museli vyplivnout. V její chuti nenajdete nic pozitivního. Setkání s chutěmi Brazílie se neslo na veselejší vlně. Zastupitel strany dobra nám nabídl velmi zajímavou, i když málo výraznou, oříškovou sladkost a smetanové tělo. Hořkost se projevila hlavně v dochuti. Nebyla příliš silná či nepříjemná. Naopak, velmi dobře ladila se sladkými chutěmi.

LOR Fortissimo - zalévání zrn před cuppingem
Příprava na cupping L’OR Fortissimo.

Espresso

Začněme tou lepší zprávou. Brazílie od L‘OR nám nabídla jedno z nejlepších komoditních espress, jaké jsme v recenzích měli. V kávě se střídala čokoládovo-oříšková sladkost a hořkost kakaa. Toto espresso rozhodně řadíme mezi ty konzervativní, no podařené kousky. Skvěle by se hodilo do mléčných nápojů.

Fortissimo Espresso by se taktéž dalo zařadit do „nej“ kategorie. Do kategorie nejhorších espress, jaké jsme ochutnali. Obrovská dávka hořkosti a neskutečná chuťová „plošnost“, ho dělá téměř nekonzumovatelným. Neočekávejte nic jen nekonečnou a plochou hořkost bez jakéhokoliv osvěžení.

LOR Brazil - espresso
Espresso L’OR Brazil příjemně překvapilo.

Celkový dojem

Firma L‘OR nám ukázala dvě tváře. Je nepochybné, že dokážou upražit velmi příjemnou masovou komoditku ve formě arabiky z Brazílie. Proč potom vyprodukují něco tak nepitelného, jako je spálená směs robusty a arabiky Fortissimo Espresso? Za arabiku z Brazílie od nás dostávají velký palec nahoru. Na Fortissimo Espresso bychom měli všichni velmi rychle zapomenout.

Detailní body:

L’OR Fortissimo: aroma 0,5 – acidita 0 – tělo 0,5 – dochuť 0 – celkový dojem 0.

L’OR Brazil: aroma 2 – acidita 1,5 – tělo 2 – dochuť 1,5 – celkový dojem 2.

LOR Brazil - cupping
Cupping L’OR Brazil.

Ladislav Király

L’OR Fortissimo 1,5/10

Balíčky jsem si postavil k sobě a když jsem si je šel cvaknout, říkal jsem si, že zvenku vlastně nevypadají zle a za design obalu by mohli dostat nějaký ten bodík. U mě by to bylo za tři body – kolik jste dali vy, prozradím níže.

Současně jsem se rozhodl, že začnu tím horším, tedy tmavší kávou Fortissimo. No a povím vám tedy, že toto byl pořádný olejnatý koupel. Zrna paradoxně nevypadala až extrémně tmavě a spíš byla hnědá než černá, no jako by je někdo polil olejem. Byl to extrém a mrzí mě jen to, že na fotografiích jsem to možná ani nedokázal dobře zachytit. Když jsem si je vzal do ruky, tak Indulona je oproti tomu jen slabý odvar.

LOR Fortissimo - pohled dovnitř balení
Vidíte ty žluté fleky na okraji obalu? To je mastnota, která ze zrn vycházela. Kávová indulona.

Zrna měla i několik fyzických defektů, ale z hlediska komoditních káv to bylo podle mě stále v pohodě. Bojím se použít slovo „nadprůměrné“, ale opravdu to nebyla úplně zdemolovaná zrna. Avšak ta olejnatost naznačovala přepraženost a „vůně“ to jen potvrzovala. Bylo mi jasné, že Fortissimo může nabízet jen hořkost a nula zajímavých chuťových tónů.

Jak jinak, domněnka se potvrdila. Kávu bych označil za hořký hnus, ale nebyla nejhorší a nejhořčejší, jakou jsem pil. Stále se divím, jak se může někdo s takovou kávou uspokojit, ale vlastně když pil v životě jen Julius Meinl, Eduscho a podobné bludy, tak tohle je vlastně přece jen o něco lepší. Vzhledem k nula zajímavých chuťových tónů to však bodová žeň nebude. S přimhouřenýma očima dávám 1,5.

LOR Fortissimo - detailní pohled na zrna
Pohled na zrna L’OR Fortissimo. Na fotografii ani dobře nevidět, jak jsou mastná.

Ochutnat jsem dal i Jance, která si trochu zafujkala. Vzápětí řekla, že je to čistý tabák (asi myslela popelník, haha) a kávu vylila. Já jsem hrdinsky dopil celé espresso, což je samo o sobě znakem toho, že existují i horší kávy. Škoda jen, že tuhle tak přepražili, protože jinak by měla o něco větší potenciál.

L’OR Brazil 4/10

Následně jsem otevřel zrna Brazílie a zůstal jsem velmi příjemně překvapený. Byla krásně hnědá, dokonce bych je označil za světle hnědá. Nevýhoda komoditních brazilských káv je v tom, že se všechny pěstují v poměrně nízké nadmořské výšce a chuťově se nedokážou vyrovnat kávám z jiných států. Zvětša jsou takové klasické oříškovo-čokoládové s nižší aciditou, ale to je vlastně v pohodě.

detail zrn LOR Brazil
Zrna L’OR Brazil.

Na těchto zrnech bylo vidět, že ani náhodou nejsou přepražená. Potěšitelné bylo i to, že vykazovala málo defektů a byla pěkná, uniformní. Ani jejich vůně nebyla marná a až jsem se dokonce začal těšit.

Nakonec to byla poměrně nudná a sterilní káva, ale podle mě jedna z nejlepších supermarketových. Myslím si, že z komoditních zrn je těžké dostat o mnoho víc, než nabízí tato káva. S výběrovkami ji samozřejmě není možné rovnat, protože nemá žádné pro mě zajímavé chuťové tóny, ale celkově jsem se rozhodl udělit štědré čtyři body.

LOR Brazil a LOR Fortissimo - zrna
Vlevo L „OR Brazil, vpravo L“ OR Fortissimo.

Transparentnost

L’OR Fortissimo 0/5

L’OR Brazil 1/5

U komoditních značek jako L „OR je klasikou, že útočí na lidi, kteří o kávě nic nevědí. A v zájmu této pražírny je i to, aby se na tom nikdy nic nezměnilo. Protože když lidé poznají dobrou kávu a porozumějí jí, L“ OR by už nikdo nekupoval.

Z webové stránky L’OR Fortissimo citujeme: „Představte si působivé prostředí ve špičkové restauraci: stylové tmavé obleky, teplo krbu, špičkové jídlo. Právě tento styl nabízí Fortissimo – plný pražený základ, doplněný ovocnými tóny. Vyrovnaná, ale dominantní směs s tóny sladkého dřívka a vábivého koření: jako lákavá známost s pikantním, dramatickým nádechem. O působivou hru kontrastů se postarali naši kávoví mistři. Tuto směs arabiky a robusty si zapamatujete díky dlouhé dodatečné chuti po pražení, která bude rezonovat všemi smysly. Rafinovaná a intenzivní, s tmavými zákoutími komplexní chuti. Vytvořené kávovými mistry L’OR.“

LOR Fortissimo - obal

Na stránce věnované L’OR Brazil zase píšou: „Směs jednoduchá a klidná jako modrá obloha nad Brazílií. Široko-daleko ani mráčku. Brazilské klima je příjemně teplé, člověk si v ní připadá, jako kdyby ho vítr pomalu nesl zlatistými poli. Stejně klidným dojmem působí tato směs. Ořechové tóny se prolínají s tóny po zeleném ovoci a s jemnými nádechy po rostlinách s nepatrným hořkým nádechem. Krémový pocit v ústech je hladký jako satén. Naši kávoví mistři L’OR s vycibrenou chutí vybrali to nejlepší z brazilské nabídky a vytvořili směs, která je obrazem jejich domoviny. Nejlépe si ji vychutnáte tak, aby to odpovídalo její přirozenosti: pomalu, v pohodě, bez ponáhľania sa. Vytvořené kávovými mistry L’OR.“

LOR Brazil

Totální bludy

Jak vidíte, respektive čtete, jsou to totální bludy. Zákazníci L’OR zjevně nechtějí znát odrůdu, varietu nebo zpracování jejich kávy a už vůbec nechtějí znát název zpracovatelské stanice nebo jméno farmáře. Stačí přece pár bludů o modré obloze bez mráčku a zlatistých polích. Podle mě chybí už jen štěbet ptáčků.

Fortissimu udělujeme v tmavém obleku u krbu nulu a Brazil dostává jeden bod za idylickou atmosféru dozdobenou modrou oblohou a příjemně teplým klimatem. Kdyby tam nenapsali tolik bludů, dali bychom o bod víc. Sorry, kávoví mistři.

Poměr cena/kvalita

L’OR Brazil 3/5

L’OR Fortissimo 0,5/5

My jsme obě kávy koupili za stejnou cenu 11,99€/500 gramů, ale jak se později ukázalo, věděli jsme je sehnat i levněji. Půlkilová verze Brazílie je na eshopech k dispozici od 9,29€ a Fortissimo od 10,04€.

V případě Brazílie je to vzhledem k nabízené kvalitě fér cena. Fortissimo je z hlediska poměru cena/kvalita úplně „out“, ale už jsme v recenzích měli i horší kávy, které stály víc. Udělujeme tedy symbolického půl bodu.

LOR Brazil a LOR Fortissimo - porovnání zrn
Poměr cena/kvalita je v pořádku jen u L’OR Brazil.

Design obalu 2/5

O bodech za design obalu tradičně rozhodujete vy. Na instagramovém kontě @blogokave to tentokrát bylo neuvěřitelně vyrovnané a stejný počet hlasů (po 27%) získal jeden bod i tři body. Třetí příčku obsadily s téměř 22 procenty dva body a přesně tolik nakonec při remíze trojky a jedničky udělujeme.

Na čtvrtém místě skončila nula, na pátém čtyřka a na posledním šestém pětka.

Celkové hodnocení

L’OR Brazil 19/50

L’OR Fortissimo 5/50

Závěr

Doposud jsme na pomyslném prvním místě mezi komoditními kávami měli kávu Lavazza ORO, která dostala 19 bodů. Teď se jí L’OR Brazil vyrovnala, což je vlastně velmi solidní úspěch. Směs Fortissimo však dopadla mnohem hůře a zařadila se mezi nejhorší kávy, které jsme kdy recenzovali.

Výsledky všech doposud hodnocených káv najdete v rubrice RECENZE KÁV. Když chcete ochutnat něco opravdu kvalitního, projděte si slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
recenzia Davidoff Espresso 57

Recenze Davidoff Espresso 57: Hořkost, hořkost a hořkost

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL