Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze káv od Lucie Bílé: Obstojné zrno, ale chuťová bída

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
10. září 2025
recenzia káv od Lucie Bílé - káva Lucie
Share on FacebookShare on Twitter

Známou zpěvačku a televizní osobnost jménem Lucie Bílá asi nikomu z vás nemusím obzvlášť představovat. Proč se však Lucie ocitá na Blogu o kávě? I ona totiž podlehla trendu, který dnes postihl více známých osobností – trendu vlastní značky kávy. Tu najdete na jejím eshopu lbcoffee ve více verzích a velikostech balení.

Rozhodli jsme se otestovat hned dvě exkluzivní směsi nesoucí název Lucie a Carmen. Co si myslíte, skrývá tato káva skrývající se za tváří známé české osobnosti kvalitu, nebo je to jen další zajíc v pytli z celebritní dílny?

recenze káv od Lucie Bílé – kávy Carmen a Lucie

Původ a informace o kávě

Obě kávy se ke mně dostaly v poměrně minimalistickém bílém balení s papírovou etiketou na přední i zadní straně. Avšak obě etikety jsou na informace velmi skoupé. Dozvídám se z nich jen to, že jde o kávu Lucie Bílé, která pochází z exkluzivní edice ve spolupráci s iMucha. Jediná užitečná informace, kterou nacházím, je datum spotřeby, z něhož se mohu výpočtem dozvědět i přibližné datum pražení.

Na eshopu značky Lucie Bílé se o obou kávách dozvídám o něco víc, ale stále velmi málo. Směs Lucie by se podle webové stránky měla skládat ze stoprocentní arabiky z Brazílie, Nikaraguy a Kolumbie. Směs Carmen je obohacena o deset procent robusty a původ obou složek by měl být stejný jako v případě předchozí směsi.

recenze kávy od Lucie Bílé – zadní strana obalu

I když nedostatek informací na obalu částečně kompenzují údaje na eshopu, uvítal bych mnohem důkladnější informování zákazníka. Hlavně, pokud Lucie svou kávu označila jako exkluzivní.

Pražení

Kromě zemí původu se z eshopu dozvídám i stupeň pražení obou káv. Zatímco Lucie by měla být pražena na střední stupeň, Carmen je pražena tmavěji a nabízí o něco konzervativnější chutě. Zrna směsi Carmen jsou skutečně výrazně tmavá a místy dokonce olejnatá.

recenze káv od Lucie Bílé – káva Carmen – detail zrn
Carmen.

Směs Lucie je na pohled mírně světlejší, nevykazuje známky olejnatosti, ale její aroma naznačuje, že i v tomto případě jde o velmi konzervativní přístup k pražení.

recenze káv od Lucie Bílé – káva Lucie – zrno
Lucie.

Co však samotná směs brazilských zrn a zrn z Nikaraguy a Kolumbie? Jak je na tom po stránce kvality a obsahu defektů?

Analýza defektů zrn směsí od Lucie Bílé

Analýzu defektů provádím na 250gramovém vzorku kávy, ve kterém identifikuji a přepočítám jednotlivé defekty. Ručně selektuji zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů – Lucie Bílá Carmen:

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakery (nedozrálá zrna): 8,0 g = 3,20%
  • Mechanicky poškozená zrna: 3,8 g = 1,52%
  • Mušle (genetická vada): 2,4 g = 0,96%
  • Zrna napadená hmyzem: 2,1 g = 0,84%

Celkový obsah defektů: 16,3 g = 6,52%

Zrna bez defektů: 233,7 g = 93,48%

recenze káv od Lucie Bílé – káva Carmen – zrna poškozená hmyzem
Toto jsou zrna poškozená hmyzem z kávy Carmen.
recenze káv od Lucie Bílé – káva Carmen – mušle
A takto vypadají mušle, které jsme našli v kávě Carmen.

Výsledky analýzy defektů – Lucie Bílá Lucie:

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakery (nedozrálá zrna): 11,5 g = 4,60%
  • Mechanicky poškozená zrna: 3,5 g = 1,40%
  • Mušle (genetická vada): 2,4 g = 0,96%
  • Zrna napadená hmyzem: 2,5 g = 1,00%

Celkový obsah defektů: 19,9 g = 7,96%

Zrna bez defektů: 230,1 g = 92,04%

recenze káv od Lucie Bílé – káva Lucie – defekty – zrna poškozená hmyzem
Zrna napadená hmyzem nalezená v kávě Lucie.
recenze káv od Lucie Bílé – káva Lucie – quakery – zrna z nedozrálých třešní
Toto jsou quakery – zrna z nedozrálých třešní, která při pražení dostatečně neztmavnou.

Co říkají tato čísla?

Obě kávy si v tomto testu vedly velmi dobře. Nejvíce se na jejich „defektnosti“ podílely takzvané quakery, které pocházejí z nedozrálých kávovníkových třešní. Ty tvořily většinu nalezených chyb. Zbývající defekty se vyskytovaly v obou případech jen ve velmi malém množství a díky tomu obě kávy podlézají komoditní směsi, které jsme dosud testovali. To znamená, že jejich zrno prošlo důkladnější selekcí a do výsledného balíku se dostalo jen téměř sedm, respektive osm procent defektů.

recenze kávy od Lucie Bílé – mechanicky poškozená zrna z kávy Lucie
Takto vypadají mechanicky poškozená zrna – tato jsme našli v kávě Lucie.

Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Jak jsem už naznačoval v kapitole o stupni pražení, obě kávy mají výrazně konzervativní aroma. To pramení z tmavého pražení, které se na něm podepisuje nejvíce. Světlejší směs Lucie je aromaticky méně výrazná, ale zároveň i méně nepříjemná. Obsahuje náznaky oříšků a čokolády, ale stále jí dominují tóny pražení. Směs Carmen je pražena tmavěji a i její aroma je výrazně „agresivnější“. Má v sobě výrazné pražení a kouřové tóny, které působí nepříjemně.

recenze káv od Lucie Bílé – káva Lucie – mletí

Chuť

Hodnocení chuti rozdělujeme do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. V případě Carmen se o žádné komplexnosti mluvit nedá. Chuť je tvořena výraznou hořkostí a zakouřeností, která proráží vše ostatní. Směs Lucie je na tom o něco lépe. Nacházím v ní i špetku sladkosti připomínající pražené lískové ořechy a jemný náznak mléčné čokolády. Aciditu však nehledejte. Kávě dominuje hořkost, i když už ne až tak výrazná.

recenze káv od Lucie Bílé – káva Lucie – příprava espressa

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z obou směsí má hutnou texturu a těžké tělo. Kvalitní tělo a textura jsou jedním z hlavních znaků konzervativního přístupu k pražení a kávy od Lucie Bílé to jen a jen potvrzují.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. V dochuti obou káv nacházím výrazné rozdíly. Dochuť směsi Lucie je relativně příjemná, jemně sladká a mírně nahořklá. Dochuť směsi Carmen je však extrémně nekvalitní, výrazně hořká a působí až uzeně.

recenze káv od Lucie Bílé – káva Carmen – espresso

Chuťový podprůměr, ale dobrý úmysl

Z eshopu Lucie Bílé jsem se kromě informací o kávě dozvěděl i jeden neméně důležitý úmysl. Lucie Bílá odevzdává část z prodeje svých káv nadaci věnující se pomoci lidem v těžkých životních situacích. Tento fakt potvrzuje i suma, která je na stránce průběžně aktualizována.

V době, kdy jsem její kávy recenzoval, to bylo 160 tisíc českých korun (v přepočtu kolem 6560 eur). To z běžné celebritní kávy dělá kávu, která má hlubší smysl, což v blogu určitě oceňujeme.

recenze kávy od Lucie Bílé – káva Lucie – zrna

I přesto má káva od LB Coffee výrazné nedostatky. Spočívají hlavně ve velmi konzervativním přístupu, který ji dělá fádní, utrápenou a málo chuťově komplexní. A to i v případě, že pochází z dobře vyselektované a poměrně kvalitní suroviny.

Můj tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
stupne praženia kávy

Stupně pražení kávy: Jak je chápat a proč na nich záleží?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL