Známou zpěvačku a televizní osobnost jménem Lucie Bílá asi nikomu z vás nemusím obzvlášť představovat. Proč se však Lucie ocitá na Blogu o kávě? I ona totiž podlehla trendu, který dnes postihl více známých osobností – trendu vlastní značky kávy. Tu najdete na jejím eshopu lbcoffee ve více verzích a velikostech balení.
Rozhodli jsme se otestovat hned dvě exkluzivní směsi nesoucí název Lucie a Carmen. Co si myslíte, skrývá tato káva skrývající se za tváří známé české osobnosti kvalitu, nebo je to jen další zajíc v pytli z celebritní dílny?

Původ a informace o kávě
Obě kávy se ke mně dostaly v poměrně minimalistickém bílém balení s papírovou etiketou na přední i zadní straně. Avšak obě etikety jsou na informace velmi skoupé. Dozvídám se z nich jen to, že jde o kávu Lucie Bílé, která pochází z exkluzivní edice ve spolupráci s iMucha. Jediná užitečná informace, kterou nacházím, je datum spotřeby, z něhož se mohu výpočtem dozvědět i přibližné datum pražení.
Na eshopu značky Lucie Bílé se o obou kávách dozvídám o něco víc, ale stále velmi málo. Směs Lucie by se podle webové stránky měla skládat ze stoprocentní arabiky z Brazílie, Nikaraguy a Kolumbie. Směs Carmen je obohacena o deset procent robusty a původ obou složek by měl být stejný jako v případě předchozí směsi.

I když nedostatek informací na obalu částečně kompenzují údaje na eshopu, uvítal bych mnohem důkladnější informování zákazníka. Hlavně, pokud Lucie svou kávu označila jako exkluzivní.
Pražení
Kromě zemí původu se z eshopu dozvídám i stupeň pražení obou káv. Zatímco Lucie by měla být pražena na střední stupeň, Carmen je pražena tmavěji a nabízí o něco konzervativnější chutě. Zrna směsi Carmen jsou skutečně výrazně tmavá a místy dokonce olejnatá.

Směs Lucie je na pohled mírně světlejší, nevykazuje známky olejnatosti, ale její aroma naznačuje, že i v tomto případě jde o velmi konzervativní přístup k pražení.

Co však samotná směs brazilských zrn a zrn z Nikaraguy a Kolumbie? Jak je na tom po stránce kvality a obsahu defektů?
Analýza defektů zrn směsí od Lucie Bílé
Analýzu defektů provádím na 250gramovém vzorku kávy, ve kterém identifikuji a přepočítám jednotlivé defekty. Ručně selektuji zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Výsledky analýzy defektů – Lucie Bílá Carmen:
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 8,0 g = 3,20%
- Mechanicky poškozená zrna: 3,8 g = 1,52%
- Mušle (genetická vada): 2,4 g = 0,96%
- Zrna napadená hmyzem: 2,1 g = 0,84%
Celkový obsah defektů: 16,3 g = 6,52%
Zrna bez defektů: 233,7 g = 93,48%


Výsledky analýzy defektů – Lucie Bílá Lucie:
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 11,5 g = 4,60%
- Mechanicky poškozená zrna: 3,5 g = 1,40%
- Mušle (genetická vada): 2,4 g = 0,96%
- Zrna napadená hmyzem: 2,5 g = 1,00%
Celkový obsah defektů: 19,9 g = 7,96%
Zrna bez defektů: 230,1 g = 92,04%


Co říkají tato čísla?
Obě kávy si v tomto testu vedly velmi dobře. Nejvíce se na jejich „defektnosti“ podílely takzvané quakery, které pocházejí z nedozrálých kávovníkových třešní. Ty tvořily většinu nalezených chyb. Zbývající defekty se vyskytovaly v obou případech jen ve velmi malém množství a díky tomu obě kávy podlézají komoditní směsi, které jsme dosud testovali. To znamená, že jejich zrno prošlo důkladnější selekcí a do výsledného balíku se dostalo jen téměř sedm, respektive osm procent defektů.

Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Jak jsem už naznačoval v kapitole o stupni pražení, obě kávy mají výrazně konzervativní aroma. To pramení z tmavého pražení, které se na něm podepisuje nejvíce. Světlejší směs Lucie je aromaticky méně výrazná, ale zároveň i méně nepříjemná. Obsahuje náznaky oříšků a čokolády, ale stále jí dominují tóny pražení. Směs Carmen je pražena tmavěji a i její aroma je výrazně „agresivnější“. Má v sobě výrazné pražení a kouřové tóny, které působí nepříjemně.

Chuť
Hodnocení chuti rozdělujeme do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. V případě Carmen se o žádné komplexnosti mluvit nedá. Chuť je tvořena výraznou hořkostí a zakouřeností, která proráží vše ostatní. Směs Lucie je na tom o něco lépe. Nacházím v ní i špetku sladkosti připomínající pražené lískové ořechy a jemný náznak mléčné čokolády. Aciditu však nehledejte. Kávě dominuje hořkost, i když už ne až tak výrazná.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z obou směsí má hutnou texturu a těžké tělo. Kvalitní tělo a textura jsou jedním z hlavních znaků konzervativního přístupu k pražení a kávy od Lucie Bílé to jen a jen potvrzují.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. V dochuti obou káv nacházím výrazné rozdíly. Dochuť směsi Lucie je relativně příjemná, jemně sladká a mírně nahořklá. Dochuť směsi Carmen je však extrémně nekvalitní, výrazně hořká a působí až uzeně.

Chuťový podprůměr, ale dobrý úmysl
Z eshopu Lucie Bílé jsem se kromě informací o kávě dozvěděl i jeden neméně důležitý úmysl. Lucie Bílá odevzdává část z prodeje svých káv nadaci věnující se pomoci lidem v těžkých životních situacích. Tento fakt potvrzuje i suma, která je na stránce průběžně aktualizována.
V době, kdy jsem její kávy recenzoval, to bylo 160 tisíc českých korun (v přepočtu kolem 6560 eur). To z běžné celebritní kávy dělá kávu, která má hlubší smysl, což v blogu určitě oceňujeme.

I přesto má káva od LB Coffee výrazné nedostatky. Spočívají hlavně ve velmi konzervativním přístupu, který ji dělá fádní, utrápenou a málo chuťově komplexní. A to i v případě, že pochází z dobře vyselektované a poměrně kvalitní suroviny.







