Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze: Káva Bellarom z Lidlu vyvolala otázky

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. února 2023
recenzia káva bellarom z lidla etiópia kolumbia zambia
Share on FacebookShare on Twitter

Rozhodli jsme se opět vyslyšet volání lidu a v této recenzi se podíváme na kávu, která se těší velké oblibě. Položili jsme si několik zásadních otázek: Jsou kávy Bellarom dostupné v síti supermarketů Lidl opravdu tak dobré, jak jsou oblíbené? Nebo jsou oblíbené jen díky šikovnému marketingu?

V každém případě jsme hledali nejlepší kávy, které Lidl nabízí. Už z informací na obalu bylo zřejmé, že musíme sáhnout po sadě káv Etiopie, Kolumbie, Zambie – zbývající by dostaly méně bodů. Všechny jsou to stoprocentní arabiky – což je první předpoklad dobré kávy. Která z nich je ale naprosto nejlepší? Splňuje alespoň základní kritéria? Kolik bodů od nás získala? Pojďte se to dozvědět.

Upozornění: Tato recenze obsahuje expresivní výrazy i uštěpačné narážky. Konzervativně smýšlející čtenář by měl vždy okamžitě přerušit prohlížení tohoto textu. Moderní čtenář by měl přejít do sekce slevové kódy na kávu a podpořit řemeslné pražírny.

Bodování

Připomeňme, že v rámci bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkem 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc(@chlorofilip) a Gabriela Drenkova(@gabrielaa.d), deset uděluji já jako šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíte vy jako čtenáři za design obalu a po pěti bodech lze udělit za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr ceny a kvality.

Aktuální pořadí hodnocených káv najdete v nabídce jako RECENZE KÁV.

káva Bellarom z Lidlu - recenze

Hodnocení baristů 3,5/25

První pohled na zrna naznačil, že jde o tmavý roast na hranici spálení, který velmi připomínal směsi od Štrbského Pressa. Zrna však byla z hlediska velikosti a tvaru poměrně uniformní – především u Zambie a Kolumbie, o něco méně už u Etiopie. Tu a tam se objevila defektní nebo prasklá zrna, ale na první pohled to nebylo nic vážného. Zrna Kolumbie a Zambie byla vysloveně velká, zrna Etiopie o něco menší. Zambia byla pražena o něco tmavěji než zbylé dvě kávy.

Všechny tři kávy se ihned po otevření balení vyznačovaly podobnými aromatickými prvky typickými pro tmavé pražení. Po aromatické stránce obsahovala Zambie nejméně rušivých tónů, a proto bychom ji zařadili mezi „nejvoňavější“ z těchto tří káv. Projevovala se však spíše dřevitými a zemitými tóny. Etiopie a Kolumbie nám po aromatické stránce vůbec nevyhovovaly – po namletí dokonce zapáchaly něčím, co by se dalo přirovnat k rybímu odéru. Při cuppingu se to však paradoxně obrátilo a nejméně rušivých a nepříjemných vůní bylo možné zaznamenat právě u Etiopie.

Vysoká hořkost, octová kyselost

Při cuppingu se všechny tři kávy vyznačovaly výraznou hořkostí a těžkým až nepříjemně olejovitým tělem. Lišily se však přítomností acidity. Zatímco Etiopie byla chuťově plochá a kromě zemitě dřevité hořkosti nenabídla téměř žádné další chutě ani téměř žádnou aciditu, v případě Kolumbie a Zambie přítomnost acidity patrná byla. Ani v jednom případě však nešlo o příjemnou ovocnou aciditu, ale spíše o silnou, téměř octovou kyselost, která se bila s hořkostí těchto káv. Zambie se ukázala jako chuťově nejvýraznější, ale zároveň velmi nevyvážená. Byla to doslova hořkokyselá káva. U Kolumbie se chutě rovněž střetávaly a k tomuto souboji acidity s hořkostí se navíc přidala jistá chemická, těžko popsatelná pachuť, kvůli níž jsme Kolumbii v našem pomyslném cuppingovém žebříčku zařadili na poslední místo z těchto tří káv. Naopak jako „nejsnáze pitelná“ se ukázala Etiopie, která působila nejvyváženěji – i když zároveň nejplošeji.

Ve všech třech případech jsme si z káv připravili také espresso. Při nastavování jsme se snažili o nižší extrakci a vyšší poměr vody k vstupní dávce kávy (3:1). U všech tří espress se potvrdily předpoklady naznačené cuppingem. Kolumbie a Zambie nabídly espresso s velmi těžkým olejovitým tělem, silnou aciditou, výraznou hořkostí a nepříjemnou, dlouhotrvající dochutí. Espresso z Etiopie bylo o něco vyváženější, i zde se však objevila acidita, která se s hořkostí střetávala o něco méně agresivně. Bohužel, i v tomto případě byla dochuť nepříjemná a přetrvávala dlouho po dopití.

cupping kávy Bellarom od společnosti Lidl

Chuť tmavého pražení

Ve všech třech případech jde o kávy, u nichž nade vším ostatním převládá chuť tmavého pražení. Je velmi těžké hledat na nich něco pozitivního. V tomto případě jsme se spíše zaměřili na to, co bylo nejméně negativní, a na základě toho jsme usoudili, že nejlepší z trojice testovaných káv značky Bellarom je Etiopie. Pozor – rozhodně nejde o kávu, která by si neříkala o lžičku cukru a trochu mléka. Zařadili bychom ji spíše mezi ty o něco povedenější supermarketové kávy. Naproti tomu Kolumbie a Zambie na nás působily vyloženě těžce a nepříjemně. Po letech pití kvalitní výběrové kávy to bylo snad poprvé, kdy jsme po espressu pocítili výrazně nepříjemný pocit v žaludku.

„Vybrali jsme nejlepší ze tří druhů kávy, již zmíněnou Etiopii.“

Aroma 0,5 – kyselost 0,5 – tělo 1,5 – dochuť 0 – celkový dojem 1.

Moje hodnocení 3/10

Etiopie

Po otevření balíčku to nebyla úplná katastrofa. Zrna vykazovala jen minimum olejových skvrn, takže byla upražena tak akorát na supermarketovou hranu. Dost tmavě. Klasicky sterilizovaná káva, která má chutnat tak, jak to zná většina lidí. Podle mě tedy nijak – sterilně. Okamžitě jsem předpokládal nulovou ovocnost a žádnou aciditu. Zrna jsem zkusil rozdrtit mezi prsty – některá to skutečně dovolila. Ale ne všechna. Některá se zřejmě rozdrtila už během přepravy ke mně, hehe.

Po ochutnání jsem ucítil nepříjemnou chuť, která mi nenabídla žádnou zajímavou přidanou hodnotu. Kdyby všechny kávy chutnaly takhle, kávu bych nepil. Na druhou stranu to ale není to nejhorší a dokonce jsem zaznamenal i nějaké to promile acidity, i když opravdu jen promile. A to je 0,001. Takto zničit etiopskou kávu je opravdu smutné, ale chápu, že běžní lidé to takto asi chtějí. Jsou na to zvyklí. Po dopití kávy mi v ústech zůstala mírná pachuť, ale nic extrémního – zažil jsem totiž i mnohem horší.

V každém případě je pro mě nepřijatelné, že někdo takovým způsobem zničí etiopskou kávu, která dokáže nabídnout obrovskou krásu. Podle mě by se pro takovéto přepražení mnohem víc hodila jakákoli brazilská káva z nekonečné plantáže v nízké nadmořské výšce – a nakonec by chutnala velmi podobně. Ale co už.

Pak jsem podal kávu své ženě Jance a ta řekla jen toto: „Próóóóboha!“ To ještě netušila, že tahle Etiopie je vlastně to nejlepší, co se dá v Lidlu sehnat.

Limu a washed

Abych doplnil, jde o kávu z regionů Illubabor a Kaffa, které se nacházejí v jihozápadní a jiho-centrální Etiopii. Vygooglil jsem si, že tato oblast ročně vyprodukuje okolo 60 000 tun zelených kávových zrn. Je škoda, že se tamní lidé tolik nadřou, jen aby jejich práci nakonec nějaký odborník na pomalé pražení spálil v 250kilové pražičce. Zrna z této oblasti se jinak prodávají pod označením Limu a měla by být ovocná a florální. Škoda, že jen měla.

Na obalu je kromě slova „Limu“ napsáno také „washed“, tj. káva byla zpracována mokrou metodou. Ještě že jsme to zjistili. U káv ze supermarketů to není samozřejmost. Ale stejně je těch informací strašně málo a i ta slova „Limu a washed“ jsou tam prostě tak plácnuté, že neznalý člověk vlastně neví, co znamenají.

Bellarom káva Ethiopia - pohled na kávová zrna

Zambie

Zrna Zambie bych popsal podobně jako u Etiopie. Našel jsem na nich olejové skvrny, ale nebylo jich extrémně mnoho. Vůně zvláštní, ale ne enormně nepříjemná. Abychom si rozuměli – rozhodně není příjemná, ale na druhou stranu mě z ní nenapíná, protože i takové kávy už jsem zažil. V balení bylo vícero polámaných zrn. Opět klasicky sterilizovaná supermarketová káva, ale paradoxně s jakousi podivnou aciditou, kterou nedokážu popsat žádným existujícím slovem.

Pfuh. To byl první zvuk, který ze mě vyšel po ochutnání této zambijské kávy. Dlouho potom už žádná slova nepřicházela, protože jsem ztratil hlas a můj tok myšlenek se zastavil. Opravdu nevím, co o tom napsat. Bojím se, že mě nějaký statný Zambijec dostihne a dá mi facku. Myslím, že ani mléko a cukr by tomuhle nepomohly. Ale nezkoušel jsem, protože mám ještě trochu sebeúcty.

Kentus

Jance jsem kávu podal se slovy: „Dej si glg a řekni mi, jestli je lepší nebo horší než etiopská.“ „Jéžišmarjá. Tohle je strašný kentus.“ Odpověděla v zákulisí a myslela si, že se její slova nikde neobjeví. Ale stalo se. Pak dodala: „Lidé ho nepijí, protože chtějí, ale protože je to tak naučili. Pijí to, protože je to dostupné. Přijdou do Lidlu, vezmou si to a zvyknou si na to. Nakonec sami sebe přesvědčí, že takhle má káva chutnat.“

Mimochodem, na obalu této Zambie jsem našel štítek AAA. V místním hodnocení se jedná o největší možná zrna, tedy devatenáctky. Dost velké, ale v Zambii jsou asi zvyklí na větší čísla. Mimochodem, AA je velikost 18, AB je velikost 16 a C je velikost 14. O posuzování velikosti zrn a způsobu jejich měření jsme více psali v článku„Jsou větší zrna zárukou lepší kávy?“.

Bellarom káva Zambia - pohled na zrna

Kolumbie

Po dvou nepříjemných a těžkých kávách jsem se pomyslně přenesl do země koky a moje slova tomu odpovídala: „No ty koky.“ Na žaludku jsem už měl sisyfovský balvan, ale paradoxně se neválel do kopce, ale stál na místě. Sisyfos nejspíš spal. Dostal jsem se do bodu, kdy jsem mohl vypít petrolej nebo motorový olej Madit a asi by mě to nerozhodilo. Takhle jsem to cítil.

Zrna této kávy byla podle mého názoru pražena velmi podobně jako předchozí testované kávy; tu a tam se objevila olejová skvrna. Upřímně řečeno, už mi to ani nevadilo. Chtěl jsem ji prostě rychle vypít a mít klid. Netušil jsem však, že tato káva probudí spícího Sisyfa, který v mém žaludku roztočí ruletu smrti. Následně jsem si poseděl na oddělení exportu.

Typický supermarket

Celkově nemám k této kávě co dodat a už o tom nechci ani přemýšlet. Je to taková typická supermarketová káva. Divím se, že se mě na tyto kávy stále dokola ptají obyčejní lidé a někdo po mně chce potvrzení, že jsou dobré a hezky voní. Alespoň teď budu moci říct, že ne, kávy Bellarom z Lidlu nejsou vůbec dobré a rozhodně nevoní hezky. Vlastně jsem si opět připomněl, proč jsem kávu kdysi dlouho nepil. Znal jsem totiž jen takovou a myslel jsem si, že každá káva chutná takhle špatně.

Ale pozor: kdybych to měl zprůměrovat, všechny tyto kávy Bellarom z Lidlu by byly někde kolem trojky z deseti. V žádném případě nejsou nejhorší, co naše obchody nabízejí. Nejspíš proto, že jsou ze 100% arabiky. Kdyby obsahovaly i robustu, byla by to zemitě-dřevitě-pálená-guma, a to by mě určitě úplně odrovnalo. Takhle se mě svět ještě nezbavil. Etiopie je podle mě nejlepší a dávám jí 3 body. Víc bohužel nejde.

Bellarom káva Colombia pohled na kávová zrna

Poměr cena/kvalita 2/5

Výhodou těchto káv je příznivá cena, protože 250gramové balení vás v Lidlu vyjde na 5 eur. Když uvážíte, že podle nejmenovaného sociálního demokrata stojí mléko 4 eura, jsou tyto kávy opravdu velmi výhodné. Rozhodli jsme se jim v této kategorii udělit dva body.

Transparentnost 2/5

S transparentností u káv z Lidlu je to poměrně komplikované. Víme alespoň to, že jde o stoprocentní arabiku a známe i zemi původu. Zrna pocházejí pouze z jedné země, a i když neznáme konkrétní varietu ani region, přece jen jsme se dozvěděli aspoň něco. U Etiopie se dokonce objevuje označení Limu, což je alespoň nějaký náznak konkrétního regionu, a navíc je uvedeno „washed“, tedy mokré zpracování. Je to však napsané dost zvláštním způsobem a běžnému zákazníkovi z nápisu není jasné, že jde o označení regionu a typu zpracování. Ale aspoň nějaký záblesk, takže udělujeme dva body.

Design obalu 4/5

O těchto bodech tradičně rozhodujete vy, milí čtenáři blogu o kávě. Tentokrát jste kávě Bellarom z Lidlu hodně pomohli a udělili jí čtyři body. Při mizerných ziscích v ostatních kategoriích to této kávě docela pomohlo. Možná by se měl Lidl ozvat a dodat nám do soutěže nějaké poukázky na nákup. Zasloužíte si je.

Ankety se zúčastnilo celkem 473 hlasujících, z nichž 141 hlasovalo pro 4 body. Na druhém místě se umístily tři body (130 hlasů), následovaly dva body (85 hlasů), pět bodů (49 hlasů), jeden bod (48 hlasů) a nula bodů (20 hlasů). Obal se vám tedy líbí.

Výsledky průzkumu najdete ZDE.

Celkem 14,5/50

Bellarom Lidl Káva Kolumbie Etiopie Zambie

Jsou všechny potraviny v řetězcích takové?

Kávy z Lidlu v recenzii bohužel neobstály dobře. Nenabízejí potřebnou kvalitu a neuspokojí ani průměrně náročného zákazníka. Jsou to tmavě pražené a sterilní kávy bez jakékoli chuťové přidané hodnoty. Pokud jste je dosud pili, doporučuji zkusit něco jiného – možná tak objevíte skutečné tajemství světa kvalitní kávy.

Mně osobně poznávání káv z tohoto řetězce nedá spát. Doslova to ve mně vyvolalo nové otázky: Když jsou kávy z Lidlu tak mizerné, jsou stejně mizerné i ostatní potraviny z Lidlu? A platí to i pro ostatní silné řetězce? Jsou všechny ty konzervy stejně k ničemu, je na houby i čokoláda, kupujeme kečupy nebo mléčné výrobky třetí jakosti? To sakra nevím a obávám se, že bych to raději ani vědět nechtěl.

Mám však pocit, že silné řetězce přizpůsobují své produkty naší kupní síle. Podprůměrnou a levnou nízkou kvalitu zabalí do pěkného obalu a my jsme spokojeni. Běžný člověk by si kávu s cenou 12 € za 250 gramů nekoupil, takže dostane levnější napodobeninu, atrapu.

Podle mého názoru by stálo za to zamyslet se nad tím, zda nekupovat tolik nesmyslů a zbytečností. Zbylo by pak více peněz na kvalitu, že? Jsem spíš pro to, abychom kupovali méně kvalitních věcí než hodně nekvalitních, všem by se nám žilo lépe.

PS: Jako tip vám nabízíme slevové kódy do řemeslných pražíren kvalitní kávy.

Závěr

Jak se testovaná káva Bellarom z Lidlu umístila v našem průběžném žebříčku? Aktuální žebříček najdete v horním menu webu blogokave.sk jako RECENZE KÁVY.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
recenzia Starbucks Dark Roast a Blonde Roast

Recenze Starbucks: Welcome drink do pekla

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL