Jednou z nejznámějších italských značek kávy, které jsou v našich končinách běžně dostupné, je Trieste. Káva pojmenovaná po italském přístavním městě Terst má vybudované určité renomé a její pití je v některých skupinách lidí doslova frajeřina. Sednout si na terásku, přeložit nohy a máčet si rty v extraktu ze spáleného uhlí. Takto jsem Trieste vnímal já. Ale naplnila se tato domněnka i při přísném testu Trieste z Terstu? Je to káva nebo uhlí? Toto je recenze Trieste.
Do redakce Blogu o kávě jsme si obstarali dva balíčky kávy, kterou jsme koupili na váhu v prodejně v Košicích: 100procentní arabiku a směs arabiky s robustou v poměru 70:30 označenou jako BAR. Předpokládali jsme, že takto bychom mohli dobře pochopit, co Trieste vlastně nabízí a jakou kvalitu má v repertoáru. Je slogan „Trieste: Místo, kde se káva nepije, ale vychutnává“ na místě? Nebo je to opět jednou obyčejný marketingový blud?

Bodování
Připomeňme si, že v bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkem 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělím já jako šéf Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.
Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. V rubrice SLEVOVÉ KÓDY najdete kupóny, díky kterým něco ušetříte. Podpořte slovenské pražírny kávy.
Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková
TRIESTE BLEND BAR 2/25
TRIESTE 100% ARABIKA 7,5/25
Zrna
Z nabídky Caffé Trieste jsme si vybrali dvě různé kávy – jejich bestseller směs BAR a 100% arabiku, blíže nespecifikovanou. Obě tyto kávy budeme hodnotit společně.
Už na první pohled je možné vidět velký rozdíl mezi těmito dvěma kávami. Směs BAR, obsahující 30 % robusty a 70 % arabiky, je zřetelně tmavší a olejnatá. Navzdory tomu, že 100% arabika je oproti BARu světlejší, z našeho pohledu jde i tak o tmavší a konzervativnější espresso roast. V obou případech se v balíčcích nacházejí i tmavší i světlejší zrna různých velikostí a tvarů. Při obou případech je zřetelné, že jde o směs různých odrůd a zpracování. Ani jedna z káv se nevyhla přítomnosti velkého množství defektů a nekonzistentnosti v pražení. V této fázi testování hodnotíme 100% arabiku za méně nebezpečnou než směs BAR.

Aroma
Aroma obou káv byla vysloveně nepříjemná. Co se týká směsi BAR, cítili jsme mnohem nepříjemnější zápach než při 100% arabice. Ve vůni směsi BAR cítit zápach spálené kůrky chleba, který podtrhuje výrazně spáleninový zápach. V arómatu arabiky sice stále dominuje pražení, avšak ne tak výrazně a dráždivě jako při BARu. Vůně arabiky je méně pronikavá, a tím pádem snadněji zvládnutelná.

Cupping
Jako vždy, i tentokrát jsme kávy podrobili testu cuppingem. Nejvýraznějším chuťovým vjemem byla při obou kávách hořkost. Hořkost při směsi BAR byla mnohonásobně tíživější, nepříjemnější, přímo až stahovala ústa. Bylo opravdu těžké zbavit se dochuti kávy. Směs působila během celého cuppingu těžce a olejnato.
Arabika v cuppingu obstála lépe. Do popředí vystupovala zejména hořkost, avšak postupným chladnutím se objevovala i karamelová sladkost. Tuto skutečnost bychom chtěli vyzdvihnout jako její největší plus. Tělo arabiky bylo středně těžké, oproti směsi BAR jednoznačně lehčí. Arabika nezpůsobovala takový tíživý pocit na žaludku jako směs BAR. V obou případech se v kávách nenacházela žádná acidita, což hodnotíme jako mínus.



Espresso
Espresso ze směsi robusty a arabiky naplnilo naše očekávání/obavy stanovené na základě cuppingu. Chutnalo těžce, olejnato, výrazná byla chuť spáleniny. Jednoduše jako by to z pekel přišlo. V tomto případě nepomohlo ani zjemnění mlékem či cukrem – pachuť této kávy nic nepřekrylo.
Na druhé straně, arabika vcelku překvapila. Výrazná hořkost, která byla přítomná i během cuppingu, byla zřetelně přítomná i v espressu. Kladně však hodnotíme celkem příjemnou sladkost připomínající karamel, která se hlásila ke slovu zpoza hořkosti.
Zajímavý postřeh: Paradoxně ani jedna káva nenabídla slíbenou bohatou crému. Asi kávy v zásobnících stály už pořádně dlouho.

Celkový dojem
Navzdory prvotním dojmům byla 100% arabika poměrně příjemným překvapením. Chuť arabiky hodnotíme jako sladkou, ale s výraznou hořkostí. Pokládáme ji za kávu porovnatelnou s lepšími supermarketovými směsmi.
Robusta je pomsta vědců z přístavu Trieste. Z našeho dosavadního žebříčku je nejlépe přirovnatelná k Dark roastu ze Starbucksu, který se neslavně umístil na posledním místě. Blend od Trieste obstál v našem testu maličko lépe. Byl napražený o cosi světlejší, což mělo za následek mírně nižší hořkost, olejnatost a pachuť.
Detailní body:
Trieste blend BAR: aroma 0 – acidita 0 – tělo 1 – dochuť 0,5 – celkový dojem 0,5
Trieste 100% arabika: aroma 1,5 – acidita 2 – tělo 1,5 – dochuť 1 – celkový dojem 1,5.

Ladislav Király
Trieste 100% arabika 4/10
O kávě značky Trieste se ke mně doneslo množství pověstí, které nevyzněly příliš přesvědčivě. Díky nim jsem očekával tmavou spáleninu, avšak realita byla o něco jiná. Když jsem si na ruku vysypal zrna stoprocentní arabiky, byly pěkné hnědé (i když dost různorodé). K spálenině se to nepřibližovalo, což považuji za příjemné překvapení.
Vůně kávy před namletím i po namletí byla poměrně v pohodě a nesmrděl mi ani připravený nápoj, což při italských kávách vůbec není samozřejmost. Expert Blogu o kávě Michal Maliarik z pražírny Coffia v jednom z nedávných videí řekl, že „neboj se do šálku strčit nos“, tak jsem ho tam strčil. Sice nic příjemné, ale ani nic extrémně nepříjemné. Až jsem se lekl, jestli zase nemám covid. Ale nemám.

V podobném duchu se nakonec neslo i ochutnávání. Žádné zajímavé chuťové tóny, ale taková hořká kávová klasika. V podstatě celkem chápu, že většinovému publiku, které ještě neochutnalo výběrové kávy a neporozumělo jim, Trieste vyhovuje.
Je až neuvěřitelné, že jsem tam našel i nějakou sladkost. Stoprocentní arabice uděluji 4 body. Pohodička.
Když jsem dal kávu ochutnat manželce Janě, nechutnala jí. Prý smrdí a chuťově je nepříjemná. Možná mám fakt covid. Řekl jsem jí, že podle mě je to jedna z nejlepších komoditních káv a schytal jsem slova, že „ty jsi z těch káv už nějaký pokřivený“. Díky.
Tak či tak si stojím za svým a dávám 4 body. Pět bodů uděluji kávám, které nepřinesou žádnou chuťovou nadhodnotu, ale na druhé straně ani nijak neublíží. Tu jsem však bodík strhl, protože některé chuťové aspekty na mě nepůsobí příjemně. Ale stále je to lepší než většina z toho, co nabízejí supermarkety. Jako drtivá většina.
Trieste blend BAR 1,5/10
Když jsem otevřel balení druhé kávy, směsi 70:30, tak to už bylo o něco horší. Zrna byla po vysypání z balíčku tmavší a našel jsem mezi nimi množství defektů. Všelijaké polámané zrna, případně mušle. Bylo tam opravdu všelico a pochopil jsem, že toto je káva pro nižší skupinu kávíčkářů – bez nějaké urážky.

Ve vůni bylo celkem jednoznačně cítit nepříjemnost robusty, něco takové zeminovo-gumové, co jednoduše nezvládám. Chuťově to bylo podobné a v tomto případě musím být tvrdší. Uděluji jen 1,5 bodu, takovou kávu nedokážu pít. Fuj. Hnus. Tížoba na žaludku.
Transparentnost 1/5
Po stránce transparentnosti to v Trieste příliš neřešili. O zrnech nevíme v podstatě nic, jen že jsou buď stoprocentní arabika nebo poměr arabiky a robusty 70:30. A to je strašidelně málo, vždyť arabika má desítky variet a my bychom rádi věděli i to, kde byly vypěstované a jak byly zpracované. Takto je to opět jen vesnický megamix. Sorry, přístavní.
„Naše káva pochází z výběrových plantáží Střední a Jižní Ameriky jako i centrální Afriky,“ stojí na webu. „Je pražená v Itálii způsobem, který jí dodává silnou, no ne invazivní chuť, zanechávajíc v ústech téměř pocit sametu, přičemž naše káva zůstává sladká a hořká zároveň – vyvolává koncert pocitů a chutí.“
Tu bych chtěl poznamenat, že z toho výběrového koncertu chci čím skôr odejít. Za transparentnost můžeme udělit jen 1 bod. Samet nikde nic.

Poměr cena/kvalita
Trieste 100% arabika 3/5
Trieste blend BAR 1/5
Na cenu této kávy se dá dívat dvojako. Stoprocentní arabiku jsme kupovali za 2,50 €/100 g a směs arabiky a robusty za 2,40 €/100 g. To vlastně vůbec není moc, protože 200gramový balíček, jaký mají jiné pražírny, bychom v tomto případě dostali za cca 5 eur.
Horší je už přepočítání na kilogram, kde bychom měli cenu 25 € nebo 24 € za kilo. Takto to už příliš dobře nevyznívá, protože tato káva by neměla stát až tolik. Při stoprocentní arabice však poměr cena/kvalita není k zahození a udělujeme tři body. Při směsi BAR udělujeme jen jeden bod.
Design obalu 2/5
Hlasování za body pro design obalu jsem opět jednou vypsal na mém instagramovém kontě @ladislavkiraly. A bylo to tedy takové různorodé, že mi z toho téměř vybuchla hlava. Hodně nul, hodně jedniček, hodně dvojek i hodně trojek, sem tam nějaká čtyřka i pětka.
V několika stovkách odpovědí jsem se hrabal dost dlouho a přišel jsem na to, že nejčastěji se v nich vyskytuje dvojka. Vaše vnímání byla dvojaké: někteří jste psali, že obal je strašně amatérský a nic na něm není, no jiní jste tuto jednoduchost zase vyzdvihovali. Výsledkem jsou dva bodíky, což vlastně není zlé. Ale tedy ani dobré, hehe.

Celkové hodnocení
Trieste 100% arabika 17,5/50
Trieste 70:30% arabika/robusta 7,5/50
Závěr
Je mi jasné, že čekáte na zodpovězení úvodní otázky, zda je Trieste káva nebo uhlí? Mohu místopřísežně prohlásit, že stoprocentní arabika je rozhodně káva. Směs BAR složená ze 70 procent arabiky a 30 procent robusty má však už o něco blíž k uhlí – kupování tohoto blendu bych tedy nedoporučoval.
Slogan „Trieste: místo, kde se káva nepije, ale vychutnává“, který jsem zmiňoval v úvodu, je podle mě zvláštní. Když si tuto kávu někdo dokáže vychutnávat, tak pořádnou ještě nepil. O tom jsem přesvědčen. Jednou však – věřím, že i díky práci Blogu o kávě – možná ochutná a na takové komoditní připáleniny definitivně zapomene.
PS: Kupujte kávu z řemeslných pražíren. Do těch nejlepších pro vás máme SLEVOVÉ KÓDY, jejichž aktuální seznam najdete v horním menu tohoto webu. Podporovat domácí podnikatele je skvělý pocit.
Děkujeme za pozornost.







