Většina komoditních káv ze slovenských supermarketů v recenzích Blogu o kávě propadla. Ukazuje se, že regály jsou plné nekvality a mnoho běžných zákazníků tak dobrou kávu možná nikdy neochutná. Pro alternativu přitom není třeba chodit daleko a doma ji můžete mít téměř okamžitě. Jednou z nich by mohla být například káva COFFEEIN Italy.
Slovenská pražírna kávy COFFEEIN se supermarketovým a italským kávám snaží konkurovat právě směsí zvanou Italy. Je to stálice její nabídky a jedna z nejoblíbenějších káv, kterou tato značka prodává. Když se zaregistrujete na e-shopu coffeein.sk a použijete slevový kód BLOGOKAVE10, dostanete kilovku za méně než 30 €. Aktuálně v rámci narozeninové akce COFFEEINU generují kódy BLOGOKAVE10 a BLOGOKAVE14 dokonce až 14procentní slevu.

Co ukázal náš test? Nabízí slovenská pražírna lepší kávu než nadnárodní korporace? A kolik defektů v kávě COFFEEIN Italy najdeme?
Původ a informace o kávě
Na kilovém balení směsi Italy uvádí pražírna COFFEEIN velmi stručné informace. Z obalu se dozvíte, že Italy je směsí arabiky (75%) a robusty (25%). Arabiku zastupují dvě kávy, a to Honduras Santa Rosa a Nicaragua Jinotega. Robustu zase reprezentuje indická robusta Kaapi Royal.

Možná bychom uvítali i informace o zpracování či odrůdách, ale ty se můžete dozvědět přímo na e-shopu pražírny COFFEEIN. Obal kromě toho obsahuje i velmi důležitou informaci o datu pražení a datu spotřeby každého balíčku. Oproti známým italským kávám první velké plus.
Pražení COFFEEIN Italy
Už od prvního momentu je jasné, že Italy není ani zdaleka tak přepražená jako většina supermarketových směsí. Zrna jsou tmavohnědá, ale na jejich povrchu nenacházíme žádné stopy olejnatosti, a tedy žádné indicie naznačující druhý kávový „crack“.

Káva je napražena velmi rovnoměrně a její stupeň pražení bychom označili za konzervativnější, ale stále na moderním spektru pražení.

Analýza defektů zrn COFFEEIN Italy
Do letošních recenzí jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250-gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakre (nedozrálá zrna): 3,0 g = 1,20%
- Mechanicky poškozená zrna: 1,3 g = 0,52%
- Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,08%
- Zrna napadená hmyzem: 0,1 g = 0,04%
Celkový obsah defektů: 4,6 g = 1,84%
Zrna bez defektů: 245,4 g = 98,16%

Co říkají tato čísla?
Necelá dvě procenta defektů je na tuto kategorii kávy s nádechem Itálie velmi málo. Na celkovém čísle se nejvýrazněji podepsaly quakre (zrna z nedozrálých třešní), ale i jejich počet je v porovnání s dosud testovanými kávami zanedbatelný. Srovnání najdete v níže přiložené tabulce.

Toto číslo napovídá o poctivém třídění kávy ať už na farmě, zpracovatelské stanici, ale i v samotné pražírně. Nízký obsah defektů zaručí rovnoměrnější a čistší chuť kávy a výrazně lepší celkový zážitek.
Množství defektů v dosud hodnocených kávách:
| Název kávy | Podíl defektních zrn |
|---|---|
| Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
| La Natura Lifestyle | 44,28 % |
| Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
| Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
| Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
| L’or Crema Absolu Classique | 12,32 % |
| Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
| Versace – Káva s nádechem moře | 11,64 % |
| Future Coffee Dubai | 10,00 % |
| Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
| Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
| Future Coffee Classic | 9,12 % |
| Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
| Lidl Bellarom Bio Organic | 8,24 % |
| Káva za babku | 3,84 % |
| Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
| COFFEEIN Italy | 1,84 % |
| Káva od Roba Pappa | 0,72 % |
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Vůně kávy Italy od pražírny COFFEEIN nabízí příjemně sladké karamelové a oříškové tóny. Naznačuje, že káva není přepražená, ale zároveň nebude obsahovat výraznější aciditu.
Chuť
Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Chuť kávy Italy je výrazně překlopena na stranu sladkosti. Nacházíme v ní čokoládu, karamel a oříšky. Sladkost doprovází jemná hořkost hořké čokolády, aciditu v chuti nenacházíme.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Italy má velmi příjemnou smetanovou texturu a plné tělo. Espresso z ní je hutné a výrazné.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť espressa z kávy Italy se nese v duchu oříškové sladkosti a kakaové hořkosti. Zároveň je poměrně dlouhá a z jazyka nezmizí po pár sekundách.

Dělají to Slováci lépe?
Malé slovenské pražírny produkují kávu světové kvality. Nemusí to být jen špičková výběrovka, jejíž cena je přirozeně vysoká. Kvalitu je cítit i na směsích, mezi které se řadí i Italy od COFFEEINu. Po přihlášení se na e-shop coffeein.sk a použití kódu BLOGOKAVE10 (nebo dočasně v rámci narozeninové akce i BLOGOKAVE14) dostanete kilovku za méně než 30 €. Pro srovnání, například kilovky z dílny Tchibo stojí v okamžiku psaní tohoto článku na oficiálním e-shopu od 32,99 €.
Ve srovnání se supermarketovými směsmi od nadnárodních korporací vzniká COFFEEIN Italy z mnohem kvalitnějšího zrna a na moderní pražičce IMF 15 jí svůj rukopis předává nedávný vítěz šampionátu Slovak Roasting Masters 2025. V kávě vynikne přirozená sladkost použitého zrna, kterou určitě pocítíte ve svém espressu nebo cappuccinu.
COFFEEIN Italy: Konečně kvalitní italská káva
Náš závěr je jasný: řemeslné slovenské pražírny jako COFFEEIN to dělají lépe než nadnárodní korporace. Důkazem je i tato směs Italy s nízkým obsahem defektů, celkově kvalitnějším zrnem a lepší chutí. Konečně kvalitní italská káva.







