Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze kávy COFFEEIN Italy: Konečně kvalitní italská káva

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
23. července 2025
COFFEEIN Italy - príprava espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Většina komoditních káv ze slovenských supermarketů v recenzích Blogu o kávě propadla. Ukazuje se, že regály jsou plné nekvality a mnoho běžných zákazníků tak dobrou kávu možná nikdy neochutná. Pro alternativu přitom není třeba chodit daleko a doma ji můžete mít téměř okamžitě. Jednou z nich by mohla být například káva COFFEEIN Italy.

Slovenská pražírna kávy COFFEEIN se supermarketovým a italským kávám snaží konkurovat právě směsí zvanou Italy. Je to stálice její nabídky a jedna z nejoblíbenějších káv, kterou tato značka prodává. Když se zaregistrujete na e-shopu coffeein.sk a použijete slevový kód BLOGOKAVE10, dostanete kilovku za méně než 30 €. Aktuálně v rámci narozeninové akce COFFEEINU generují kódy BLOGOKAVE10 a BLOGOKAVE14 dokonce až 14procentní slevu.

COFFEEIN Italy - obal

Co ukázal náš test? Nabízí slovenská pražírna lepší kávu než nadnárodní korporace? A kolik defektů v kávě COFFEEIN Italy najdeme?

Původ a informace o kávě

Na kilovém balení směsi Italy uvádí pražírna COFFEEIN velmi stručné informace. Z obalu se dozvíte, že Italy je směsí arabiky (75%) a robusty (25%). Arabiku zastupují dvě kávy, a to Honduras Santa Rosa a Nicaragua Jinotega. Robustu zase reprezentuje indická robusta Kaapi Royal.

COFFEEIN Italy - zadní strana obalu

Možná bychom uvítali i informace o zpracování či odrůdách, ale ty se můžete dozvědět přímo na e-shopu pražírny COFFEEIN. Obal kromě toho obsahuje i velmi důležitou informaci o datu pražení a datu spotřeby každého balíčku. Oproti známým italským kávám první velké plus.

Pražení COFFEEIN Italy

Už od prvního momentu je jasné, že Italy není ani zdaleka tak přepražená jako většina supermarketových směsí. Zrna jsou tmavohnědá, ale na jejich povrchu nenacházíme žádné stopy olejnatosti, a tedy žádné indicie naznačující druhý kávový „crack“.

COFFEEIN Italy - zrno

Káva je napražena velmi rovnoměrně a její stupeň pražení bychom označili za konzervativnější, ale stále na moderním spektru pražení.

COFFEEIN ESPRESSO Italy - detail zrn

Analýza defektů zrn COFFEEIN Italy

Do letošních recenzí jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250-gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

COFFEEIN Italy - analýza defektů

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakre (nedozrálá zrna): 3,0 g = 1,20%
  • Mechanicky poškozená zrna: 1,3 g = 0,52%
  • Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,08%
  • Zrna napadená hmyzem: 0,1 g = 0,04%

Celkový obsah defektů: 4,6 g = 1,84%

Zrna bez defektů: 245,4 g = 98,16%

COFFEEIN Italy - quakre
Quakery.

Co říkají tato čísla?

Necelá dvě procenta defektů je na tuto kategorii kávy s nádechem Itálie velmi málo. Na celkovém čísle se nejvýrazněji podepsaly quakre (zrna z nedozrálých třešní), ale i jejich počet je v porovnání s dosud testovanými kávami zanedbatelný. Srovnání najdete v níže přiložené tabulce.

COFFEEIN Italy - mechanicky poškozené zrno
Mechanicky poškozená zrna.

Toto číslo napovídá o poctivém třídění kávy ať už na farmě, zpracovatelské stanici, ale i v samotné pražírně. Nízký obsah defektů zaručí rovnoměrnější a čistší chuť kávy a výrazně lepší celkový zážitek.

Množství defektů v dosud hodnocených kávách:

Název kávyPodíl defektních zrn
Bercoff Espresso Elegante48,24 %
La Natura Lifestyle44,28 %
Štrbské Presso Barista18,48 %
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
L’or Crema Absolu Classique12,32 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádechem moře11,64 %
Future Coffee Dubai10,00 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Future Coffee Classic9,12 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Lidl Bellarom Bio Organic8,24 %
Káva za babku3,84 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %
COFFEEIN Italy1,84 %
Káva od Roba Pappa0,72 %

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Vůně kávy Italy od pražírny COFFEEIN nabízí příjemně sladké karamelové a oříškové tóny. Naznačuje, že káva není přepražená, ale zároveň nebude obsahovat výraznější aciditu.

Chuť

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Chuť kávy Italy je výrazně překlopena na stranu sladkosti. Nacházíme v ní čokoládu, karamel a oříšky. Sladkost doprovází jemná hořkost hořké čokolády, aciditu v chuti nenacházíme.

COFFEEIN Italy - příprava

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Italy má velmi příjemnou smetanovou texturu a plné tělo. Espresso z ní je hutné a výrazné.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť espressa z kávy Italy se nese v duchu oříškové sladkosti a kakaové hořkosti. Zároveň je poměrně dlouhá a z jazyka nezmizí po pár sekundách.

COFFEEIN Italy - espresso v ruce

Dělají to Slováci lépe?

Malé slovenské pražírny produkují kávu světové kvality. Nemusí to být jen špičková výběrovka, jejíž cena je přirozeně vysoká. Kvalitu je cítit i na směsích, mezi které se řadí i Italy od COFFEEINu. Po přihlášení se na e-shop coffeein.sk a použití kódu BLOGOKAVE10 (nebo dočasně v rámci narozeninové akce i BLOGOKAVE14) dostanete kilovku za méně než 30 €. Pro srovnání, například kilovky z dílny Tchibo stojí v okamžiku psaní tohoto článku na oficiálním e-shopu od 32,99 €.

Ve srovnání se supermarketovými směsmi od nadnárodních korporací vzniká COFFEEIN Italy z mnohem kvalitnějšího zrna a na moderní pražičce IMF 15 jí svůj rukopis předává nedávný vítěz šampionátu Slovak Roasting Masters 2025. V kávě vynikne přirozená sladkost použitého zrna, kterou určitě pocítíte ve svém espressu nebo cappuccinu.

COFFEEIN Italy: Konečně kvalitní italská káva

Náš závěr je jasný: řemeslné slovenské pražírny jako COFFEEIN to dělají lépe než nadnárodní korporace. Důkazem je i tato směs Italy s nízkým obsahem defektů, celkově kvalitnějším zrnem a lepší chutí. Konečně kvalitní italská káva.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeeinrecenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Aeropress Flow Control Filter Cap - hotová káva

Espresso z Aeropressu? Vyzkoušeli jsme Flow Control Filter Cap

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL