Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze kávy Colombia Supremo od READY AFTER: Alternativa k přepáleným supermarketovým kávám

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
13. října 2025
Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - recenzia
Share on FacebookShare on Twitter

Kávy, které nabízejí naše supermarkety, jsou jakousi samostatnou kávovou kategorií. Najdete v ní povedenější kousky, ale i balíčky, které vás doslova oberou o peníze. I proto se mnohé řemeslné slovenské pražírny snaží přicházet s alternativami, které vám za přibližně stejnou cenu nabídnou více muziky.

Jednou z takových alternativ, které vás úplně nezruinují, je i Colombia Supremo SHG Medellin od pražírny READY AFTER. Indie z dílny této značky dopadla dobře. Dokáže ji napodobit i tato Kolumbie?

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - obal

Původ a informace o kávě

Etikety káv od READY AFTER jsou minimalistické, ale na informace vůbec nejsou skoupé. O Kolumbii Supremo SHG Medellin se dozvíte, že je to stoprocentní arabika složená z odrůd bourbon a typica, kterou vypěstovali farmáři z regionu Antioquia v nadmořské výšce okolo 1100 až 1500 metrů nad mořem.

Káva byla zpracována promytou metodou, chutnat by měla jako karamel, hořká čokoláda, oříšky, med, lesní plody a dosahuje SCA skóre 82 bodů. Řadí se tedy do spodní třídy výběrové kávy. Z hlediska transparentnosti tak v READY AFTER splňují absolutní standard toho, co by se na obalu s kávou mělo nacházet.

Minimálně tyto informace byste měli od výrobců očekávat a vyžadovat.

Náš tip: při nákupu na eshopu readyafter.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte. Před slevou vás 200gramové balení vyjde na 7,90 €, 500gramové na 17,50 € a kilové balení na 29,90 €. Kilo po slevě stojí jen 26,91 € (655 CZK).

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - zrno

Pražení

Kolumbie od READY AFTER nabízí konzervativně pražená zrna, která snadno připravíte v pákovém, ale i automatickém kávovaru. Jsou zbarvená do tmavě hněda, ale nevykazují známky olejnatosti. Díky tomu můžete očekávat potlačenou ovocnost a aciditu, ale rozvinutou sladkost a hořkost.

Analýza defektů zrn Kolumbie od Ready After

Tentokrát jsme analyzovali 200gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - vysypaná zrna

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 200 g = 100 %

  • Quakery (nedozrálá zrna): 3,2 g = 1,60 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 1,5 g = 0,75 %
  • Mušle (genetická vada): 0,6 g = 0,30 %
  • Zrna napadená hmyzem: 1,7 g = 0,85 %

Celkový obsah defektů: 7,0 g = 3,50 %

Zrna bez defektů: 193,0 g = 96,50 %

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - quakery
Quakery.

Co říkají tato čísla?

Ve srovnání se supermarketovými kávami je ihned jasné, že u této kávy si farmáři a pražírna dali mnohem více práce. Zrno je poctivě přetříděné, díky čemuž obsahuje jen tři a půl procenta defektů. Supermarketové směsi, které jsme dosud testovali, se běžně pohybují kolem hranice deseti procent, ale našli jsme i takové, které obsahovaly více než čtyřicet procent vadných zrn.

Co to pro vás znamená? Méně defektů zrna by mělo zajistit méně chyb v chuti. V kávě byste tak neměli cítit nežádoucí chutě a chuť by měla být celkově vyváženější a čistší.

Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - zrno poškozené hmyzem
Zrna poškozená hmyzem.

Dosud si Kolumbie od READY AFTER vedla velmi dobře. Pojďme ji konečně ochutnat.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Aroma Kolumbie od READY AFTER nabízí hlavně sladké, čokoládovo-oříškové tóny. Rozpoznáte v něm mandle a kakao. Potvrzuje konzervativnější ladění kávy, což odráží i absence svěžích ovocných či květinových tónů.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - mletá káva

Chuť

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Základem Kolumbie od READY AFTER je výrazná sladkost. Ta připomíná karamel a pražené oříšky. Chuť dotváří hořkost tmavé čokolády a za studena i velmi jemná ovocnost.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - příprava espressa

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má středně těžké tělo a krémovou texturu.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť této kávy se nese ve znamení kakaa a oříšků. Na jazyku zůstává poměrně dlouho a ve výsledku je příjemná, bez náznaků defektních chutí.

Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - espresso

Alternativa existuje

Ne každá káva musí být ovocná bomba. Kolumbie Supremo SHG Medellin od READY AFTER je důkazem, že i konzervativnější chuťový profil může být kvalitní a zajímavý. Čokoláda, karamel, oříšky a příjemná hořkost – to je kombinace, kterou ocení každý, kdo preferuje klasičtější espresso ať už z automatu nebo páky. Pokud hledáte alternativu k předraženým a nekvalitním supermarketovým směsím, nemusíte chodit daleko. Malé řemeslné pražírny vám nabídnou kvalitní zrno, méně defektů, vyšší transparentnost a příjemnější chuť.

PS: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
infúzovaná alebo kofermentovaná káva

Infuzovaná káva není umění, ale sabotáž, tvrdí Kalliopé Jarrar z pražírny Jokes Aside

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL