Kávy, které nabízejí naše supermarkety, jsou jakousi samostatnou kávovou kategorií. Najdete v ní povedenější kousky, ale i balíčky, které vás doslova oberou o peníze. I proto se mnohé řemeslné slovenské pražírny snaží přicházet s alternativami, které vám za přibližně stejnou cenu nabídnou více muziky.
Jednou z takových alternativ, které vás úplně nezruinují, je i Colombia Supremo SHG Medellin od pražírny READY AFTER. Indie z dílny této značky dopadla dobře. Dokáže ji napodobit i tato Kolumbie?

Původ a informace o kávě
Etikety káv od READY AFTER jsou minimalistické, ale na informace vůbec nejsou skoupé. O Kolumbii Supremo SHG Medellin se dozvíte, že je to stoprocentní arabika složená z odrůd bourbon a typica, kterou vypěstovali farmáři z regionu Antioquia v nadmořské výšce okolo 1100 až 1500 metrů nad mořem.
Káva byla zpracována promytou metodou, chutnat by měla jako karamel, hořká čokoláda, oříšky, med, lesní plody a dosahuje SCA skóre 82 bodů. Řadí se tedy do spodní třídy výběrové kávy. Z hlediska transparentnosti tak v READY AFTER splňují absolutní standard toho, co by se na obalu s kávou mělo nacházet.
Minimálně tyto informace byste měli od výrobců očekávat a vyžadovat.
Náš tip: při nákupu na eshopu readyafter.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte. Před slevou vás 200gramové balení vyjde na 7,90 €, 500gramové na 17,50 € a kilové balení na 29,90 €. Kilo po slevě stojí jen 26,91 € (655 CZK).

Pražení
Kolumbie od READY AFTER nabízí konzervativně pražená zrna, která snadno připravíte v pákovém, ale i automatickém kávovaru. Jsou zbarvená do tmavě hněda, ale nevykazují známky olejnatosti. Díky tomu můžete očekávat potlačenou ovocnost a aciditu, ale rozvinutou sladkost a hořkost.
Analýza defektů zrn Kolumbie od Ready After
Tentokrát jsme analyzovali 200gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 200 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 3,2 g = 1,60 %
- Mechanicky poškozená zrna: 1,5 g = 0,75 %
- Mušle (genetická vada): 0,6 g = 0,30 %
- Zrna napadená hmyzem: 1,7 g = 0,85 %
Celkový obsah defektů: 7,0 g = 3,50 %
Zrna bez defektů: 193,0 g = 96,50 %

Co říkají tato čísla?
Ve srovnání se supermarketovými kávami je ihned jasné, že u této kávy si farmáři a pražírna dali mnohem více práce. Zrno je poctivě přetříděné, díky čemuž obsahuje jen tři a půl procenta defektů. Supermarketové směsi, které jsme dosud testovali, se běžně pohybují kolem hranice deseti procent, ale našli jsme i takové, které obsahovaly více než čtyřicet procent vadných zrn.
Co to pro vás znamená? Méně defektů zrna by mělo zajistit méně chyb v chuti. V kávě byste tak neměli cítit nežádoucí chutě a chuť by měla být celkově vyváženější a čistší.
Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Dosud si Kolumbie od READY AFTER vedla velmi dobře. Pojďme ji konečně ochutnat.
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Aroma Kolumbie od READY AFTER nabízí hlavně sladké, čokoládovo-oříškové tóny. Rozpoznáte v něm mandle a kakao. Potvrzuje konzervativnější ladění kávy, což odráží i absence svěžích ovocných či květinových tónů.

Chuť
Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Základem Kolumbie od READY AFTER je výrazná sladkost. Ta připomíná karamel a pražené oříšky. Chuť dotváří hořkost tmavé čokolády a za studena i velmi jemná ovocnost.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má středně těžké tělo a krémovou texturu.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť této kávy se nese ve znamení kakaa a oříšků. Na jazyku zůstává poměrně dlouho a ve výsledku je příjemná, bez náznaků defektních chutí.

Alternativa existuje
Ne každá káva musí být ovocná bomba. Kolumbie Supremo SHG Medellin od READY AFTER je důkazem, že i konzervativnější chuťový profil může být kvalitní a zajímavý. Čokoláda, karamel, oříšky a příjemná hořkost – to je kombinace, kterou ocení každý, kdo preferuje klasičtější espresso ať už z automatu nebo páky. Pokud hledáte alternativu k předraženým a nekvalitním supermarketovým směsím, nemusíte chodit daleko. Malé řemeslné pražírny vám nabídnou kvalitní zrno, méně defektů, vyšší transparentnost a příjemnější chuť.







