Duo Jamaha je podle Wikipedie hudební těleso skládající se z otce Alfonse a syna Mariána Kotvanovců. Dvojice pochází ze Záhoří a spolupracuje už od roku 2002, kdy syn Marián skončil základní uměleckou školu. Nu a za toto období nahráli nespočetné množství šlágrů, při kterých pokřepčil nejeden nadšenec popmjuzik.
Dočetl jsem se, že Duo Jamaha prorazilo i na Šláger TV, kde bodovalo v hitparádách a kde má mladší z dvojice dokonce i vlastní relaci „Kafe s Marianem“. Fakt, Kafe s Marianem. Toto je náš člověk! A protože Jamaháci prodávají pod vlastním brandem i kávu, místo na Blogu o kávě si jednoznačně zaslouží.

Na eshopu duojamaha.sk jsme našli „lahodnou kávu od Duo Jamaha“ ve verzi 100 % arabika a v poměru 70:30 arabika/robusta. Tu první bohužel neměli, takže jsme museli objednat směs. Je to škoda, protože stoprocentní arabika mohla dopadnout i o něco lépe… ale kdo ví, možná ji jednou opět naskladní a my nezaváháme.
Dámy a pánové, pro lepší vcítění se do recenze si nejprve pusťte písničku:
A teď už navnímejte vjemy baristy Blogu o kávě a třetího nejlepšího pražiče ze soutěže Slovak Roasting Masters 2025 Filipa Lörince.
Filip Lörinc:
Pražení
Káva od Duo Jamaha je pražená na stupeň vhodný pro přípravu espressa. V balíčku nacházím poměrně konzervativně napraženou kávu, která však nepřešla druhým „crackem“ – což je určitě pozitivní. Zrna jsou tmavohnědé barvy, kde-tu objevuji světlý quaker, no jen v malém počtu. Pěkné tmavohnědé zbarvení a nepřítomnost olejů na povrchu naznačují, že půjde o relativně dobře napraženou konzervativní směs na espresso.

Jediným viditelným nedostatkem jsou tmavé plošky na zrnech, které naznačují ne ideální přístup k pražení a pravděpodobně vyšší teplotu nahřátí bubnu pražičky, což způsobilo vznik spálených plošek na ploché straně zrn. Tento jev spadá do kategorie defektů pražení a může se projevit v chuti kávy, a to zvýšenou hořkostí a nepříjemnou dochutí. Do jaké míry? To odhalí až senzorická analýza kávy. Nejprve se však podívejme na kvalitu samotného zrna.

Analýza defektů:
Do nejnovějších recenzí káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsem analyzoval 250gramovou vzorku kávy a identifikoval jednotlivé defekty. Ručně jsem vyselektoval zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů – Duo Jamaha:
Vzorek: 250 g = 100 %
Quakre (nedozrálé zrna): 3,8 g = 1,52 %
Mechanicky poškozené zrna: 1,6 g = 0,64 %
Mušle (genetická vada): 1,4 g = 0,56 %
Zrna napadené hmyzem: 0,8 g = 0,32 %
Celkový obsah defektů: 7,6 g = 3,04 %
Zrna bez defektů: 242,4 g = 96,96 %
Co říkají tato čísla?
Obsah defektních zrn v této vzorku představuje jen přibližně tři procenta celkové hmotnosti. To je velmi dobrá zpráva. Nízký obsah defektů znamená, že káva prošla důkladnou selekcí a vyřazením chybných zrn. U káv komoditní kvality je takto nízké číslo raritou a výsledky mě opravdu překvapily. Málo defektů v zrně by se mělo promítnout i do samotné chuti kávy, kterou zhodnotím v dalším kroku.

Ostatní kávy, ve kterých jsme počítali defekty:
13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádechem moře
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style
8,28% – Lavazza Qualità Oro
3,04% – Káva od Duo Jamaha (70:30)

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Nudná aróma
Vůni kávy od Dua Jamaha vystihuje slovíčko „nudná“. To však nemusí být nic zlé. Směs robusty a arabiky od známého hudebního dua obsahuje hlavně tóny pražení a oříšků. V aróme nenacházím žádné ovocné či jiné zajímavé tóny, no na druhej strane v nej necítim ani nič výrazne nepríjemné, ostré či defektné.

Chuť
Hodnocení chuti kávy od Duo Jamaha jsem rozdělil do tří podkategorií.
Acidita, Sladkost a Hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Nejvýraznější chuťové složky této kávy jsou hořkost a sladkost. V espressu nacházím hořkost a tóny pražení a sladkost pražených ořechů a tmavé čokolády. Acidita v kávě přítomná není.

Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso od Duo Jamaha má hutnou texturu a těžké tělo. Na jazyku zanechává sirupový dojem a vytváří hustou cremu. Za tyto kvality pravděpodobně vděčí tmavšímu, konzervativnějšímu pražení.
Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť této kávy je poměrně dlouhá, no projevují se v ní defekty pražení. Na jazyku zanechává o něco hořčí a „zakouřenější“ stopu, než by bylo žádoucí a příjemné.
Celkové hodnocení
Směs od Duo Jamaha je v podstatě úplně běžnou konzervativní směsí arabiky a robusty praženou na espresso. Není na ní nic zlé, ale ani nic obzvlášť zajímavé. Splňuje to, co člověk od takového typu káv očekává a potěší kvalitně přetříděným zrnem. Za největší mínus považuji přítomnost defektů vzniknutých ne ideálním přístupem k pražení, které se projevují i v její chuti.

Ladislav Király:
Můj první dojem po vysypání zrn z obalu byl takový, že je to světlejší, ako jsem čakal. Nevím, jestli jsem byl na příliš silném slunci nebo jsem byl omámený ladnými tóny jamaháckých šlágrů, no nebyl to negativní vjem. Bylo jednoznačně vidět, že káva není přepražená. Sice je to tmavé pražení, ale ne za akceptovatelným limitem – potvrzovala to i skutečnost, že na zrnech nebyly olejové skvrnky.
Druhým velkým pozitivem byl malý počet defektů. Vzhledem ke všem dostupným informacím, které jsem o kávě měl, jsem očekával průměrnou komoditku, ale defektů v ní bylo už na první pohled zdánlivě málo. Bylo tedy zřejmé, že pražírna se neulakomila na zrno nejnižší cenové kategorie, případně ho nějakým způsobem selektovala.

Směs pro širokou skupinu lidí
Napriek tomu som však nečakal žiadne chuťové zázraky, ktoré podľa mňa pri klasickej zmesi 70:30 (arabika/robusta) ani nie sú možné. Bylo zřejmé, že jde o směs cílenou na širokou skupinu lidí, která nechce o acidite ani počuť a vyhľadáva skôr horké chute. A rovnako tak na ľudí, ktorí sú zvyknutí dávať si do kávy mlieko a cukor, čo by mohlo plne zodpovedať cieľovke Duo Jamaha – teda ak je taká, ako si predstavujem, teda s vyšším priemerným vekom. I když i já bych si rád pokřepčil.
Vůně zrn ani samotné kávy mě osobně neoslovila, ale naplnila to, co jsem od takové směsi očekával. Předsa len je to niečo na štýl supermarketových káv, ale neprepražené.

Pitná káva
Takto nějak dopadla i samotná ochutnávka. Těch 30 percent robusty káve dodáva silu, pretože robusta má dvakrát až trikrát viac kofeínu ako arabika, ale na druhej strane jej dodáva aj horkosť. Napriek tomu je to však celkom pitné. Robusta a spôsob praženia sa starajú aj o to, že aj automatický kávovar (ja som použil De’Longhi Eletta Explore) z toho vyžmýka veľa crémy. Pro zákazníky, kteří v kávě nechcou aciditu, je to úplně v pohodě volba.
Keď si vezmeme podobné zmesi 70:30 zo slovenských pražiarní, s ktorými ako Blog o káve spolupracujeme, ide o veľmi podobnú kávu. Něco podobného má přitom v nabídce takmer každý a dokonca sú to často tie najpredávanejšie kávy. Mne však príliš nechutia, lebo už som jednoducho rozmaznaný fajnovučkými ovocnými výberovkami. Sorry.
Megahit
Ešte pred recenzovaním kávy od Dua Jamaha sme sa v redakcii odhodlali k nahratiu kontroverzného šlágra s videoklipom. Poďte si ho užiť:
Pražírna
V okamihu, keď sme zisťovali detailnejšie informácie o pražiarni, ktorá kávu praží, nám napísal samotný majiteľ. Přistála nám zpráva od Petra Poláka ze Záhorácké pražírny ze Senice: „Ahojte, páči sa mi vaša pesnička o káve. Je No. 1.“
Takúto poctu sme nečakali, ale s Petrom sme hneď rozvinuli konverzáciu. Prozradil nám, že kávy pre Duo Jamaha praží tak, aby chutili hlavne staršej generácii. „Je to pre ľudí, ktorí majú v káve radi horkú čokoládu. Kávu tvorí výberová Brazília Cerrado a Nikaragua plus robusta. Úprimne, keď som videl, že to idete recenzovať, tak som sa dosť zľakol. Předsa len ide o kávu, ktorá má byť hlavne cenovo dostupná. Je tvorená pre širokú verejnosť a každého, kto má rád hudbu od Duo Jamaha,“ dodal Peter Polák.
Ze slov pražiče bylo cítit, že jde o jednu z nejobyčejnějších káv, které jako pražírna produkuje. O to zajímavější vyznívá fakt, že v ní bylo jen maličké množství defektů. A to mu slouží ku cti. Nebyla to fušerská robota.

Eshop Duo Jamaha
Na závěr bychom rádi zmínili i eshop Duo Jamaha duojamaha.sk. Ten je dost ujetý, protože chlapci kromě kávy a cédeček prodávají například i kšiltovky, mikiny nebo parfémy – parfémy dokonce ve verzi pro muže i ženy. My jsme si ke kávě přibalili i líbivé tričko a hrací kartu, která po otevření zahraje písničku. Keď budete dobrí, uverejníme aj video.
Závěr
Tato recenze ukázala, že i obyčejná nebo levnější káva se dá dělat poctivě. Směs arabiky s robustou v poměru 70:30 nabídla přibližně takovou chuť, ako jsme očekávali, ale velmi pozitivně nás překvapila malým množstvím defektů. Pražírna tedy prostřednictvím skupiny Duo Jamaha dostává k publiku obstojnou kávu. Keď holdujete horkejšiemu kávovému nápoju bez acidity, prípadne si do kávy pridávate mlieko a cukor, toto môže byť váš nový šláger.
Aj táto recenzia napokon ukázala, že slovenské pražiarne to vo väčšine prípadov robia lepšie ako zahraničné. Zľavové kódy na kávu z vybraných slovenských pražiarní kávy nájdete TU.








