Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze kávy Duo Jamaha: I levnější káva se dá dělat poctivě

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. května 2025
Ladislav Király a káva od Duo Jamaha
Share on FacebookShare on Twitter

Duo Jamaha je podle Wikipedie hudební těleso skládající se z otce Alfonse a syna Mariána Kotvanovců. Dvojice pochází ze Záhoří a spolupracuje už od roku 2002, kdy syn Marián skončil základní uměleckou školu. Nu a za toto období nahráli nespočetné množství šlágrů, při kterých pokřepčil nejeden nadšenec popmjuzik.

Dočetl jsem se, že Duo Jamaha prorazilo i na Šláger TV, kde bodovalo v hitparádách a kde má mladší z dvojice dokonce i vlastní relaci „Kafe s Marianem“. Fakt, Kafe s Marianem. Toto je náš člověk! A protože Jamaháci prodávají pod vlastním brandem i kávu, místo na Blogu o kávě si jednoznačně zaslouží.

káva s Duo Jamaha - obal

Na eshopu duojamaha.sk jsme našli „lahodnou kávu od Duo Jamaha“ ve verzi 100 % arabika a v poměru 70:30 arabika/robusta. Tu první bohužel neměli, takže jsme museli objednat směs. Je to škoda, protože stoprocentní arabika mohla dopadnout i o něco lépe… ale kdo ví, možná ji jednou opět naskladní a my nezaváháme.

Dámy a pánové, pro lepší vcítění se do recenze si nejprve pusťte písničku:

A teď už navnímejte vjemy baristy Blogu o kávě a třetího nejlepšího pražiče ze soutěže Slovak Roasting Masters 2025 Filipa Lörince.

Filip Lörinc:

Pražení

Káva od Duo Jamaha je pražená na stupeň vhodný pro přípravu espressa. V balíčku nacházím poměrně konzervativně napraženou kávu, která však nepřešla druhým „crackem“ – což je určitě pozitivní. Zrna jsou tmavohnědé barvy, kde-tu objevuji světlý quaker, no jen v malém počtu. Pěkné tmavohnědé zbarvení a nepřítomnost olejů na povrchu naznačují, že půjde o relativně dobře napraženou konzervativní směs na espresso.

káva od Duo Jamaha - zrno

Jediným viditelným nedostatkem jsou tmavé plošky na zrnech, které naznačují ne ideální přístup k pražení a pravděpodobně vyšší teplotu nahřátí bubnu pražičky, což způsobilo vznik spálených plošek na ploché straně zrn. Tento jev spadá do kategorie defektů pražení a může se projevit v chuti kávy, a to zvýšenou hořkostí a nepříjemnou dochutí. Do jaké míry? To odhalí až senzorická analýza kávy. Nejprve se však podívejme na kvalitu samotného zrna.

káva od Duo Jamaha - spálené plošky na zrně
Spálené plošky na zrnech.

Analýza defektů:

Do nejnovějších recenzí káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsem analyzoval 250gramovou vzorku kávy a identifikoval jednotlivé defekty. Ručně jsem vyselektoval zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

káva od Duo Jamaha - mušle
Toto jsou mušle. Bylo jich mimořádně málo.

Výsledky analýzy defektů – Duo Jamaha:

Vzorek: 250 g = 100 %
Quakre (nedozrálé zrna): 3,8 g = 1,52 %
Mechanicky poškozené zrna: 1,6 g = 0,64 %
Mušle (genetická vada): 1,4 g = 0,56 %
Zrna napadené hmyzem: 0,8 g = 0,32 %
Celkový obsah defektů: 7,6 g = 3,04 %
Zrna bez defektů: 242,4 g = 96,96 %

Co říkají tato čísla?

Obsah defektních zrn v této vzorku představuje jen přibližně tři procenta celkové hmotnosti. To je velmi dobrá zpráva. Nízký obsah defektů znamená, že káva prošla důkladnou selekcí a vyřazením chybných zrn. U káv komoditní kvality je takto nízké číslo raritou a výsledky mě opravdu překvapily. Málo defektů v zrně by se mělo promítnout i do samotné chuti kávy, kterou zhodnotím v dalším kroku.

káva od Duo Jamaha - zrna poškozené hmyzem
Našli jsme i zrna napadené hmyzem, ale oproti jiným kávám jich bylo velmi málo.

Ostatní kávy, ve kterých jsme počítali defekty:

13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádechem moře
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style
8,28% – Lavazza Qualità Oro
3,04% – Káva od Duo Jamaha (70:30)

káva od Duo Jamaha - quakre
Toto jsou quakre. I jich bylo oproti jiným podobným kávám velmi málo.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Nudná aróma

Vůni kávy od Dua Jamaha vystihuje slovíčko „nudná“. To však nemusí být nic zlé. Směs robusty a arabiky od známého hudebního dua obsahuje hlavně tóny pražení a oříšků. V aróme nenacházím žádné ovocné či jiné zajímavé tóny, no na druhej strane v nej necítim ani nič výrazne nepríjemné, ostré či defektné.

Duo Jamaha - mletá káva

Chuť

Hodnocení chuti kávy od Duo Jamaha jsem rozdělil do tří podkategorií.

Acidita, Sladkost a Hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Nejvýraznější chuťové složky této kávy jsou hořkost a sladkost. V espressu nacházím hořkost a tóny pražení a sladkost pražených ořechů a tmavé čokolády. Acidita v kávě přítomná není.

káva od Duo Jamaha - příprava espressa na La Marzocco
Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso od Duo Jamaha má hutnou texturu a těžké tělo. Na jazyku zanechává sirupový dojem a vytváří hustou cremu. Za tyto kvality pravděpodobně vděčí tmavšímu, konzervativnějšímu pražení.

Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť této kávy je poměrně dlouhá, no projevují se v ní defekty pražení. Na jazyku zanechává o něco hořčí a „zakouřenější“ stopu, než by bylo žádoucí a příjemné.

Celkové hodnocení

Směs od Duo Jamaha je v podstatě úplně běžnou konzervativní směsí arabiky a robusty praženou na espresso. Není na ní nic zlé, ale ani nic obzvlášť zajímavé. Splňuje to, co člověk od takového typu káv očekává a potěší kvalitně přetříděným zrnem. Za největší mínus považuji přítomnost defektů vzniknutých ne ideálním přístupem k pražení, které se projevují i v její chuti.

káva od Duo Jamaha - espresso

Ladislav Király:

Můj první dojem po vysypání zrn z obalu byl takový, že je to světlejší, ako jsem čakal. Nevím, jestli jsem byl na příliš silném slunci nebo jsem byl omámený ladnými tóny jamaháckých šlágrů, no nebyl to negativní vjem. Bylo jednoznačně vidět, že káva není přepražená. Sice je to tmavé pražení, ale ne za akceptovatelným limitem – potvrzovala to i skutečnost, že na zrnech nebyly olejové skvrnky.

Druhým velkým pozitivem byl malý počet defektů. Vzhledem ke všem dostupným informacím, které jsem o kávě měl, jsem očekával průměrnou komoditku, ale defektů v ní bylo už na první pohled zdánlivě málo. Bylo tedy zřejmé, že pražírna se neulakomila na zrno nejnižší cenové kategorie, případně ho nějakým způsobem selektovala.

káva od Duo Jamaha - pohled na zrna

Směs pro širokou skupinu lidí

Napriek tomu som však nečakal žiadne chuťové zázraky, ktoré podľa mňa pri klasickej zmesi 70:30 (arabika/robusta) ani nie sú možné. Bylo zřejmé, že jde o směs cílenou na širokou skupinu lidí, která nechce o acidite ani počuť a vyhľadáva skôr horké chute. A rovnako tak na ľudí, ktorí sú zvyknutí dávať si do kávy mlieko a cukor, čo by mohlo plne zodpovedať cieľovke Duo Jamaha – teda ak je taká, ako si predstavujem, teda s vyšším priemerným vekom. I když i já bych si rád pokřepčil.

Vůně zrn ani samotné kávy mě osobně neoslovila, ale naplnila to, co jsem od takové směsi očekával. Předsa len je to niečo na štýl supermarketových káv, ale neprepražené.

káva s Duo Jamaha - příprava espressa

Pitná káva

Takto nějak dopadla i samotná ochutnávka. Těch 30 percent robusty káve dodáva silu, pretože robusta má dvakrát až trikrát viac kofeínu ako arabika, ale na druhej strane jej dodáva aj horkosť. Napriek tomu je to však celkom pitné. Robusta a spôsob praženia sa starajú aj o to, že aj automatický kávovar (ja som použil De’Longhi Eletta Explore) z toho vyžmýka veľa crémy. Pro zákazníky, kteří v kávě nechcou aciditu, je to úplně v pohodě volba.

Keď si vezmeme podobné zmesi 70:30 zo slovenských pražiarní, s ktorými ako Blog o káve spolupracujeme, ide o veľmi podobnú kávu. Něco podobného má přitom v nabídce takmer každý a dokonca sú to často tie najpredávanejšie kávy. Mne však príliš nechutia, lebo už som jednoducho rozmaznaný fajnovučkými ovocnými výberovkami. Sorry.

Megahit

Ešte pred recenzovaním kávy od Dua Jamaha sme sa v redakcii odhodlali k nahratiu kontroverzného šlágra s videoklipom. Poďte si ho užiť:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Pražírna

V okamihu, keď sme zisťovali detailnejšie informácie o pražiarni, ktorá kávu praží, nám napísal samotný majiteľ. Přistála nám zpráva od Petra Poláka ze Záhorácké pražírny ze Senice: „Ahojte, páči sa mi vaša pesnička o káve. Je No. 1.“

Takúto poctu sme nečakali, ale s Petrom sme hneď rozvinuli konverzáciu. Prozradil nám, že kávy pre Duo Jamaha praží tak, aby chutili hlavne staršej generácii. „Je to pre ľudí, ktorí majú v káve radi horkú čokoládu. Kávu tvorí výberová Brazília Cerrado a Nikaragua plus robusta. Úprimne, keď som videl, že to idete recenzovať, tak som sa dosť zľakol. Předsa len ide o kávu, ktorá má byť hlavne cenovo dostupná. Je tvorená pre širokú verejnosť a každého, kto má rád hudbu od Duo Jamaha,“ dodal Peter Polák.

Ze slov pražiče bylo cítit, že jde o jednu z nejobyčejnějších káv, které jako pražírna produkuje. O to zajímavější vyznívá fakt, že v ní bylo jen maličké množství defektů. A to mu slouží ku cti. Nebyla to fušerská robota.

káva od Duo Jamaha - zrná kávy

Eshop Duo Jamaha

Na závěr bychom rádi zmínili i eshop Duo Jamaha duojamaha.sk. Ten je dost ujetý, protože chlapci kromě kávy a cédeček prodávají například i kšiltovky, mikiny nebo parfémy – parfémy dokonce ve verzi pro muže i ženy. My jsme si ke kávě přibalili i líbivé tričko a hrací kartu, která po otevření zahraje písničku. Keď budete dobrí, uverejníme aj video.

Závěr

Tato recenze ukázala, že i obyčejná nebo levnější káva se dá dělat poctivě. Směs arabiky s robustou v poměru 70:30 nabídla přibližně takovou chuť, ako jsme očekávali, ale velmi pozitivně nás překvapila malým množstvím defektů. Pražírna tedy prostřednictvím skupiny Duo Jamaha dostává k publiku obstojnou kávu. Keď holdujete horkejšiemu kávovému nápoju bez acidity, prípadne si do kávy pridávate mlieko a cukor, toto môže byť váš nový šláger.

Aj táto recenzia napokon ukázala, že slovenské pražiarne to vo väčšine prípadov robia lepšie ako zahraničné. Zľavové kódy na kávu z vybraných slovenských pražiarní kávy nájdete TU.

káva s Duo Jamaha - espresso
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

Recenze kávy od Musetti: Gold Cuvée není hodné svého honosného jména

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL