Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze kávy IKEA: Spålënå Pöhrömå

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. února 2024
IKEA espresso - zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Od jednoho z našich instagramových followerů jsme dostali žádost o recenzi káv ze sítě IKEA. Byl natolik aktivní, že kávy označené jako PÅTÅR Espresso Hela Bönor a PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor i sám zakoupil a doručil nám do redakce. IKEA kávy prodává za velmi dobrou cenu (3,99 €/250 g) a o to víc nás zajímalo, jaké vlastně jsou. Toto je recenze káv IKEA.

Bodování

V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkově 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělí šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.

Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do slovenských pražíren kávy.

Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková

PÅTÅR Espresso Hela Bönor 0,5/25

PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor 3/25

Zrna

Pro nás Košičany je IKEA nesplněný sen, ikona kvality za laciný peníz a symbol severského stylu. Když jsme do rukou dostali dva balíčky kávy z řetězce IKEA, naivně jsme doufali v severský roast v supermarketových podmínkách.

Plni odhodlání a očekávání jsme nejdříve otevřeli balík tmavší barvy. Předpokládáme, že zvolený odstín balení odráží stupeň pražení na espresso. Espresso z toho pravděpodobně připravíme, ale v tomto případě bychom měli hovořit o stupni spálení a ne pražení. Zrna jsou tmavohnědá až černá. Na stupnici od dřevěné tajgy po ropnou plošinu někde v Severním moři jsou tato zrna někde na půl cesty. Na povrchu najdete poměrně hodně olejů indikujících přehnané pražení.

Obsah světlejšího balíčku určeného na filtr je po vzoru designu upražený o něco světleji. Okolo severského pražení to však neprošlo ani zdaleka. Zrna jsou tmavohnědé barvy, kde tu objevíte olejnatou skvrnku. Odhlédnuc od stupňů pražení je zrno z IKEA na poměry supermarketových komoditek relativně málo defektní. Mezi zrnky jsme nacházeli hlavně polámaná zrna a mušle.

Aroma

Vůně obou káv se jen velmi těžko nazývá vůní. Světlejší pražení zapáchá po dýmu, gumě a ohořelém dřevě. To tmavší se velmi těžko vůbec popisuje. Spálenina je tak silná a výrazná, že útočí na všechny naše čichové buňky. Doporučujeme ovoniavať jen způsobem, jakým se to učí na chemii ve škole. Přesněji, ne přímo z obalu, ale jen privanutím pomocí ruky.

Cupping

Ochutnávka metodou cuppingu se při obou kávách nesla ve znamení hořkosti. Espresso roast nenabídl nic, opravdu nic, kromě až trestuhodně výrazné hořkosti. Filter roast by měli v IKEA přejmenovat na velmi konzervativní espresso roast. Dominovala mu hořkost, kde tu se do chuti zatoulal pražený oříšek a špetka sladkosti melasy.

Espresso a koťogo

Upřímně, tohoto stádia ochutnávky jsme se po předešlých zkušenostech s kávami od IKEA velmi báli. Espresso roast kávy Påtår by se nedal nazvat jinak než Spålënå Pöhrömå. Připravili jsme z ní espresso za pomoci receptu s nízkou extrakcí a rovněž i koťogó (jelikož výrobce ho doporučuje).

Ani jedna z káv se nedala vypít bez velké dávky sebezapření a sebetrýznění. Nic víc než extrémně silnou hořkost od espresso roastu z IKEA nečekejte. Filter roast bychom zase nejraději připravili jako espresso. Na espressu by to mohla být průměrná, velmi konzervativní komoditní káva. Avšak, jako filtr to je jednoduše další Pöhrömå. Filtrovaná káva působí ploše, nudně, chybí jí komplexnost. V kávě najdete výraznou hořkost a špetku sladkosti. Naopak, jakákoliv acidita či chutě, které by filtr osvěžily, absolutně absentují.

Celkový dojem

Ach, mohlo to být tak super, kdyby IKEA alespoň náznakem následovala trend severského (světlého) pražení. Zrna obidvoch káv z tohoto řetězce nevypadají příliš nekvalitně, avšak pražiar je utrápil příliš tmavým pražením. Kávu na filtr doporučujeme překlasifikovat na kávu na espresso a espresso roast překlasifikovat na zbraň hromadného ničení.

Detailní body Espresso: aroma 0 – acidita 0 – tělo 0,5 – dochuť 0 – celkový dojem 0.

Detailní body Signatur Kaffe: aroma 0 – acidita 0,5 – tělo 1 – dochuť 1 – celkový dojem – 0,5.

Ladislav Király

PÅTÅR Espresso Hela Bönor 1,5/10

Jako první jsem si otevřel balíček kávy s označením PÅTÅR Espresso Hela Bönor. Už před otevřením jsem si na obale všiml, že mám očekávat aciditu 3/5, tělo 5/5 a pražení 5/5. Toto mi celkem nešlo dohromady, protože při nejtmavším pražení by už káva určitě neměla nabízet takovou aciditu. Ale döbrë.

Zrna této kávy jsou na první pohled celkem pěkné a uniformní. Mají tmavohnědou barvu a jsou lesklé, což je znakem přepražení, ale upozornění 5/5 mě varovalo, takže beru. V každém případě nejsou až tak extrémně černé jako například Starbucks Dark Roast. Určitě je však spålënë. Nebo spålênê? Vyberte si.

IKEA espresso - zrna

Aroma kávy odpovídá stupni pražení, takže je dost nepříjemná. V této chvíli jsem už jednoznačně předpokládal, že káva bude hořká a nebude v ní nic zajímavé. Nuž a aciditu bych si vzhledem k pražení dovolil tipnout na 0/5.

Tato slova se napokon potvrdila. Káva byla extrémně hořká a doporučoval bych ji jen milovníkům hořkosti, kteří od tohoto nápoje nic jiného neočekávají. Ti si možná přijdou na své, ale já kávě bohužel moc bodů dát nemůžu. Její „kvality“ jsou omezené téměř výlučně jen na hořkost, za kterou je v obrovské dálce skrytá nějaká mikro sladkost. V takové dálce, že je umění ji rozpoznat.

IKEA espresso - espresso

Jeden a půl bodu této kávě dávám jen proto, lebo mě úplně neodrovnala a Dark Roast od Starbucksu byl ještě výrazně horší.

Kávu jsem následně s láskou připravil i manželce Jance. Zvládla jen jeden glg a řekla, že to není hořké, lebo toto uráží ještě aj hořkost. Krütè, ale prävdïvè.

PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor 2/10

Následně jsem se s vášní mně vlastní pustil do testu kávy PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor. Tento obal avizoval aciditu 4/5, tělo 4/5 a pražení takisto 4/5. Toto vypadá na krásně vyváženou kávu, na které si zgustnem. Tedy jedině žeby ne.

IKEA Signatur Kaffe - zrna

Pohled na zrna avizuje, že jde o tmavě praženou kávu, ale ne úplně odpálenou. Aroma je dost nudná a nezajímavá. Po zkušenosti s PÅTÅR Espresso raději nečekám absolutně nic a nechávám se překvapit sťa předseda SNS nešťastným umístěním semaforu v Dúbravke.

Ochutnávka nabídla opět jen hořkost, ale s o něco méně bolestivým zakončením jako při PÅTÅR Espresso. Káva nabízela jen pramálo tónů, které bych mohl označit za pozitivní a musel jsem je hledat doslova lupou. V dálce za skládkou uhlí jsem však opět našel špetku sladkosti.

Celkově je to o něco lepší káva jako PÅTÅR Espresso a uděluji jí 2 body.

IKEA Signatur Kaffe - espresso

Transparentnost 0,5/5

O kávách ze sítě IKEA nevíme v podstatě vůbec nic. Dočítáme se jen to, že jde o zrnkovou kávu v tmavém pražení, která je organická a má certifikát aliance deštných pralesů. Kromě toho na webu uvádějí i toto: „Silná tmavě pražená káva s bohatou a jemně ovocnou chutí. Organická produkce jídla pomáhá udržovat poľnohospodárske postupy, které jsou šetrné k planetě a lepší pro lidi. Výrobek je certifikovaný podle požadavků Rainforest Alliance na trvale udržitelné poľnohospodárstvo.“

Celkem dole na produktové stránce se nachází i toto: „V kávě IKEA se používají pouze zrna Arabica, druh všeobecně považovaný za špičkový, pokud jde o chuť. Protože se celkově snažíme zlepšovat kvalitu každého zrnka, zakaždým získáte chutnější šálku kávy. PÅTÅR po švédsky znamená druhá šálka kávy. Doufáme, že si ji spolu s přáteli dopřejete i vy.“

IKEA espresso - Rainforest Alliance
Dezolé pozor, žabička!

Nepoznáme krajinu pěstování, neznáme konkrétní varietu kávy a ani způsob zpracování a už vůbec neznáme název zpracovatelské stanice nebo jméno farmáře. Jediné, co víme, je to, že jde o arabiku. A co znamená PÅTÅR. Můžeme tedy udělit jen 0,5 bodu.

Poměr cena/kvalita

PÅTÅR Espresso Hela Bönor 0,5/5

PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor 1,5/5

Obe kávy IKEA prodává za 3,99 €/250 gramů. Cena je velmi přijatelná a nízká, no na druhé straně za ni nedostanete téměř žádnou kvalitu. Raději si nekupte žádnou kávu jako toto, případně trochu pošetřete a za 6 nebo 7 eur v slovenských pražírnách dostanete něco násobně lepší.

Vzhledem k nízké ceně si však Signatur Kaffe vysloužilo 1,5 bodu a Espresso 0,5.

IKEA kávy - zrna

Design obalu 3/5

O bodech za obal tradičně rozhodujete vy, čitatelia Blogu o kávě. K hodnocení jsme vás vyzvali na našem instagramovém účtu @blogokave. Storku si pozrelo 2 900 z vás a vyzbierali sme 157 odpovědí.

Mezi nimi se nejčastěji vyskytlo trojbodové hodnocení (52x), o druhé a třetí místo se podelili dva a čtyři body (shodně 39x). Dalších sedmnáct z vás hlasovalo za 1 bod, šestí za nulu a čtyři za pětku. Několik dalších odpovědí, v ktorých byly desatinné čísla (například 2,5), jsme nebrali do úvahy.

IKEA kávy - obaly

Celkové hodnocení

PÅTÅR Espresso Hela Bönor 6/50

PÅTÅR Signatur Kaffe Hela Bönor 10/50

Závěr

Kávy z IKEA neoslnili. Boli hořké a nechutné a jejich jediným pozitívom je poměrně nízká cena. Avšak vzhledem k nekvalite bohužel ani ta příliš nezaujme. Na značku to nevrhá právě nejlepší světlo, protože člověk má potom tendenci myslet si, že aj ostatní výrobky IKEA jsou podobně o ničem. Škoda.

Kde se kávy z IKEA nacházejí v průběžném rebríčku? Podívejte se na rubriku RECENZIE KÁV a dozvíte se to.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
ako nastaviť recept na filtrovanú kávu

Jak nastavit recept na filtrovanou kávu? Šest rad, které z vás udělají profíky

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL