Dlouho jste nás bombardovali zprávami, jestli jsme už viděli kávu značky MARLENKA. No vidět jsme ji viděli, ale až doteď jsme ji neochutnali. Nakonec jsme však v redakci podlehli vábení medové dobroty a zakoupili jsme si půlkilové balení Marlenka café Crema. Co čert nechtěl, žádného medového opojení jsme se nedočkali.
Na eshopu emarlenka.cz nás přivítal poutavý popis: „Vychutnejte si skvělou kávu praženou italskými mistry.“ Áááá, říkám si, zase ta podmanivá italština. Ještě i v kategorii stupeň pražení svítí „Italské pražení“. K tomuto všemu se nabízí jen jedno jediné italské slovo: Bravo!
O tom, jak jsme si tento vábivý italský nádech užili, vám více prozradíme v přiložené recenzi. Pokud dovolíte, ve slovenštině.
Bodování
Připomeňme si, že v bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkem 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělím já jako šéf Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.
Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava.
Náš tip: v horním menu webu najdete i novou rubriku SLEVOVÉ KÓDY. Nakupte kvalitu z řemeslných pražíren a ochutnejte opravdovou výběrovou kávu.
Baristi 5/25
Zrna
Kvalita zrna kávy Marlenka je už na první pohled nízká. Mezi zrny nacházíme množství defektů. Co nás však upoutalo nejvíc, je pražení. V průměru jde o tmavší espresso roast. Průměr zmiňujeme kvůli tomu, že zrníčka jsou co se týká barvy a pražení velmi (fakt velmi) variabilní. Doslova 50 odstínů hnědé. V balíčku se najdou světlé quakery, ale i velmi tmavá zrna. Nerovnoměrnost pražení tak považujeme za velké mínus.

Aroma
Aroma kávy od Marlenky by se dalo přirovnat k šedému průměru supermarketových směsí. Po otevření balíčku jsme pociťovali hlavně vůni pražení a méně příjemné dřevité tóny. Namletá káva voněla vysloveně nepříjemně. Vůně namleté kávy byla ostrá, zemitá, navíc měla chemický podtón.

Cupping
Cupping kávy od Marlenky se nesl na vlně hořkosti. Během celého cuppingu jsme v chuti kávy pociťovali hlavně výraznou hořkost. Za tepla se v kávě objevila špetka oříškové sladkosti, avšak i tu do velké míry potlačila hořkost. Tělo kávy bylo těžké až olejové. Dochuť byla dlouhotrvající a hořká. Káva jako celek působila těžce, po chuťové stránce nám nenabídla nic příjemného.

Espresso
Při přípravě espressa jsme se pokoušeli dosáhnout co nejméně nepříjemný nápoj. Při nastavování receptu jsme se všemožně snažili zmírnit ostrou hořkost kávy. Naše snaha však v každém případě vyšla vniveč. Espresso působilo pokaždé těžce, olejovitě a hořce. Neumíme si představit konzumaci takového espressa bez zjemnění mlékem nebo cukrem.

Celkový dojem
Café Crema od Marlenky řadíme mezi průměrné až podprůměrné espresso směsi supermarketové kvality. V kávě jsme nenašli prakticky žádná pozitiva. Naopak, mezi negativa řadíme nekvalitu zrna, nerovnoměrné pražení, nepříjemnou arómu a vysokou hořkost. Kávu snad může zachránit jen koláč Marlenka.
Detailní body: aróma 1 – acidita 0,5 – tělo 2 – dochuť 0,5 – celkové hodnocení 1.

Ladislav Király 2/10
Zrna jsou poměrně malé, ale na první pohled nevypadají být extrémně tmavě pražené. Od italského pražení jsem očekával něco tmavšího a možná i nějaké olejové skvrnky, které se však nevyskytly. Toto považuji za pozitivum, i když velmi malé. Pražení je i tak tmavé, jen je dost divné, že v balení se vyskytují i zrnka světlejších barev. Jako takový megamix na nepovedené vesnické diskotéce.
Aroma kávy je velmi nepříjemné. Tato skutečnost naznačuje, že mě čeká nulový chuťový požitek a značná míra trápení. Po krátké psychické přípravě jsem se pustil do dělání espressa: chápu, že káva je určená pro širokou skupinu lidí, tak jsem si zvolil automatický kávovar. Doma mám právě Eletta Explore od De’Longhi, který žádnou kávu nezkazí, tak proč ne. Doufám jen, že káva nezkazí jeho.

Grande créma
Do šálku mi natekla krásná a voňavá kávička s bohatou crémou. Grande créma. Hahahaha, takto nějak bych to určitě neopísal, ale nějaký nadšenec supermarketových káv, případně absolvent VŠ Života, který ještě dobrou kávu neochutnal, by možná volil takovéto slová.
Pravda je taková, že crému to fakt mělo pořádnou, ale to je vzhledem na 20 procent obsahu robusty a přepraženost úplně normální: tato „pěna“ je totiž hlavně důsledkem vzniku oxidu uhličitého, který je boční efekt spalování. A italští mistři pražiari mají spalování rádi. Já už méně.
Tady musím dodat, že káva po přípravě neskutečně smrděla. Toto bylo něco strašného. Vylil jsem ji do dřezu a bohužel jsem potom minul pár litrů vody, abych se té nechutné černé tekutiny zbavil.
Pečená déle než Marlenka
Dočetl jsem se, že Marlenka se peče v troubě při 175 stupních přibližně 12 minut. Tato káva se podle mě pekla o něco déle a při značně vyšší teplotě. Důsledkem toho je nepříjemná, extrémně hořká chuť a nula celých nula celých nula nula zajímavých chuťových vjemů. Přesto však neudělím nejnižší body, protože pachuť této kávy není tak extrémní, jako pachuť některých jiných komoditních kávových „dobrot“.
Budu se opakovat, ale kdyby všechna káva chutnala takto, já bych mezi její konzumenty určitě nepatřil. S cukrem a mlékem se to dá zčásti napravit, ale můj požitek z pití této kávy je nulový. Uděluji dva body z deseti možných, protože přece jen… existují i horší kávy.

Grande Stratedžia
Manželka Janka v tomto všem vidí strategii Marlenky. Nejdřív vypiješ hnusnou kávu, po které automaticky dostaneš chuť přebít ji něčím sladkým.
Potom jsem si všiml, že oni to na obale vlastně i takto doporučují. Grande Stratedžia.
Transparentnost 1/5
Vždy, když nám přijde kvalitní káva, tak víme, odkud pochází a co za kávu to vlastně je. No a když k nám přijde brak, jakým je i tato káva Marlenka (sorry not sorry), tak o kávě nevíme absolutně nic. Takovou kávu označujeme za komoditní a je zřejmé, že jsou to třetiřadé zrna z celého světa bez známého původu a navíc pořádně přepražené. Všechny komoditní kávy jsou v tomto směru na jedno kopyto a rozdíly mezi nimi jsou minimální.
Na obale kávy Marlenka stojí, že 80 % jejího složení tvoří arabika a 20 % robusta. To je všechno. Prodávat to dokážou jen proto, lebo 95 % Slováků o kávě vlastně nic neví a ještě nějaký roček potrvá, než všichni objeví Blog o kávě a naberou potřebné kávové vědomosti.
Na obale mě jinak dorazilo i to, že mezi „doporučenými způsoby přípravy“ jsem kromě espresso-kávovaru a moka konvičky našel i aeropress nebo drip. Toto si dát na filtr tvl… to chce pořádnou dávku úletu.
Poměr cena/kvalita 2/5
Na originálním eshopu emarlenka.cz stojí půl kila tohoto kentusu (sorry za slovo, nechal jsem se unést) 8,24 €, což je v porovnání s ostatními kvalitativně podobnými kávami vlastně celkem v pohodě cena. Káva podle nás patří do spektra, kterému by za poměr cena/kvalita pasovaly dva body.
Těsně před vydáním recenze – po tom, ako jsme kávu skritizovali v storkách na Instagramu – ji jeden řetězec zlevnil na 5 €. To vlastně dobře odzrkadluje kvalitu zrna. Když vědí půl kila kávy prodávat za 5 €, víte si představit, jaký byl asi náklad na produkci.
Dizajn obalu 0/5
Když jsem na Instagramu vypsal otázku, kolik bodů byste dali designu obalu této kávy Marlenka, vyvíjelo se to zajímavě. Nejdřív jste dávali zväčša jednobodové odpovědi, ale potom to sklouzlo k nule. Nakonec přišlo nejvíc nul, takže Marlenke dáváme za design obalu nulu.
Pobavila mě odpověď, že “půl bodu za snahu” a víckrát se vyskytl i názor, že obal připomíná Popradskou kávu. Celkově je to však za nulu, sorry. Je třeba se víc snažit, haha.

Celkové hodnocení 10/50
Káva Marlenka café Créma celkově získala 10 bodů, což je stejný zisk jako silné kvarteto Káva pro ženy od Markíza Moda Italiana, Crema Espresso od Popradská káva, Blonde Roast od Starbucks a Crema e Aroma od Lavazzy.
Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava.
Náš tip: v horním menu webu najdete i novou rubriku SLEVOVÉ KÓDY. Nakupte kvalitu z řemeslných pražíren a ochutnejte opravdovou výběrovou kávu.







