Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze kávy Marlenka: Hnus, který potřebuješ zajíst Marlenkou

Ladislav Király Od Ladislav Király
1. září 2023
recenzia kávy Marlenka café créma
Share on FacebookShare on Twitter

Dlouho jste nás bombardovali zprávami, jestli jsme už viděli kávu značky MARLENKA. No vidět jsme ji viděli, ale až doteď jsme ji neochutnali. Nakonec jsme však v redakci podlehli vábení medové dobroty a zakoupili jsme si půlkilové balení Marlenka café Crema. Co čert nechtěl, žádného medového opojení jsme se nedočkali.

Na eshopu emarlenka.cz nás přivítal poutavý popis: „Vychutnejte si skvělou kávu praženou italskými mistry.“ Áááá, říkám si, zase ta podmanivá italština. Ještě i v kategorii stupeň pražení svítí „Italské pražení“. K tomuto všemu se nabízí jen jedno jediné italské slovo: Bravo!

O tom, jak jsme si tento vábivý italský nádech užili, vám více prozradíme v přiložené recenzi. Pokud dovolíte, ve slovenštině.

Bodování

Připomeňme si, že v bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkem 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělím já jako šéf Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.

Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava.

Náš tip: v horním menu webu najdete i novou rubriku SLEVOVÉ KÓDY. Nakupte kvalitu z řemeslných pražíren a ochutnejte opravdovou výběrovou kávu.

Baristi 5/25

Zrna

Kvalita zrna kávy Marlenka je už na první pohled nízká. Mezi zrny nacházíme množství defektů. Co nás však upoutalo nejvíc, je pražení. V průměru jde o tmavší espresso roast. Průměr zmiňujeme kvůli tomu, že zrníčka jsou co se týká barvy a pražení velmi (fakt velmi) variabilní. Doslova 50 odstínů hnědé. V balíčku se najdou světlé quakery, ale i velmi tmavá zrna. Nerovnoměrnost pražení tak považujeme za velké mínus.

káva Marlenka - pohled na zrna

Aroma

Aroma kávy od Marlenky by se dalo přirovnat k šedému průměru supermarketových směsí. Po otevření balíčku jsme pociťovali hlavně vůni pražení a méně příjemné dřevité tóny. Namletá káva voněla vysloveně nepříjemně. Vůně namleté kávy byla ostrá, zemitá, navíc měla chemický podtón.

Marlenka café Crema - mletá káva

Cupping

Cupping kávy od Marlenky se nesl na vlně hořkosti. Během celého cuppingu jsme v chuti kávy pociťovali hlavně výraznou hořkost. Za tepla se v kávě objevila špetka oříškové sladkosti, avšak i tu do velké míry potlačila hořkost. Tělo kávy bylo těžké až olejové. Dochuť byla dlouhotrvající a hořká. Káva jako celek působila těžce, po chuťové stránce nám nenabídla nic příjemného.

Marlenka café Crema - cupping

Espresso

Při přípravě espressa jsme se pokoušeli dosáhnout co nejméně nepříjemný nápoj. Při nastavování receptu jsme se všemožně snažili zmírnit ostrou hořkost kávy. Naše snaha však v každém případě vyšla vniveč. Espresso působilo pokaždé těžce, olejovitě a hořce. Neumíme si představit konzumaci takového espressa bez zjemnění mlékem nebo cukrem.

Marlenka café Crema

Celkový dojem

Café Crema od Marlenky řadíme mezi průměrné až podprůměrné espresso směsi supermarketové kvality. V kávě jsme nenašli prakticky žádná pozitiva. Naopak, mezi negativa řadíme nekvalitu zrna, nerovnoměrné pražení, nepříjemnou arómu a vysokou hořkost. Kávu snad může zachránit jen koláč Marlenka.

Detailní body: aróma 1 – acidita 0,5 – tělo 2 – dochuť 0,5 – celkové hodnocení 1.

Marlenka café Crema - espresso

Ladislav Király 2/10

Zrna jsou poměrně malé, ale na první pohled nevypadají být extrémně tmavě pražené. Od italského pražení jsem očekával něco tmavšího a možná i nějaké olejové skvrnky, které se však nevyskytly. Toto považuji za pozitivum, i když velmi malé. Pražení je i tak tmavé, jen je dost divné, že v balení se vyskytují i zrnka světlejších barev. Jako takový megamix na nepovedené vesnické diskotéce.

Aroma kávy je velmi nepříjemné. Tato skutečnost naznačuje, že mě čeká nulový chuťový požitek a značná míra trápení. Po krátké psychické přípravě jsem se pustil do dělání espressa: chápu, že káva je určená pro širokou skupinu lidí, tak jsem si zvolil automatický kávovar. Doma mám právě Eletta Explore od De’Longhi, který žádnou kávu nezkazí, tak proč ne. Doufám jen, že káva nezkazí jeho.

káva Marlenka na DeLonghi Eletta Explore
Na automatech protéká káva tradičně rychle, což však takové černošství určitě neuškodí.

Grande créma

Do šálku mi natekla krásná a voňavá kávička s bohatou crémou. Grande créma. Hahahaha, takto nějak bych to určitě neopísal, ale nějaký nadšenec supermarketových káv, případně absolvent VŠ Života, který ještě dobrou kávu neochutnal, by možná volil takovéto slová.

Pravda je taková, že crému to fakt mělo pořádnou, ale to je vzhledem na 20 procent obsahu robusty a přepraženost úplně normální: tato „pěna“ je totiž hlavně důsledkem vzniku oxidu uhličitého, který je boční efekt spalování. A italští mistři pražiari mají spalování rádi. Já už méně.

Tady musím dodat, že káva po přípravě neskutečně smrděla. Toto bylo něco strašného. Vylil jsem ji do dřezu a bohužel jsem potom minul pár litrů vody, abych se té nechutné černé tekutiny zbavil.

Pečená déle než Marlenka

Dočetl jsem se, že Marlenka se peče v troubě při 175 stupních přibližně 12 minut. Tato káva se podle mě pekla o něco déle a při značně vyšší teplotě. Důsledkem toho je nepříjemná, extrémně hořká chuť a nula celých nula celých nula nula zajímavých chuťových vjemů. Přesto však neudělím nejnižší body, protože pachuť této kávy není tak extrémní, jako pachuť některých jiných komoditních kávových „dobrot“.

Budu se opakovat, ale kdyby všechna káva chutnala takto, já bych mezi její konzumenty určitě nepatřil. S cukrem a mlékem se to dá zčásti napravit, ale můj požitek z pití této kávy je nulový. Uděluji dva body z deseti možných, protože přece jen… existují i horší kávy.

káva Marlenka - espresso

Grande Stratedžia

Manželka Janka v tomto všem vidí strategii Marlenky. Nejdřív vypiješ hnusnou kávu, po které automaticky dostaneš chuť přebít ji něčím sladkým.

Potom jsem si všiml, že oni to na obale vlastně i takto doporučují. Grande Stratedžia.

Transparentnost 1/5

Vždy, když nám přijde kvalitní káva, tak víme, odkud pochází a co za kávu to vlastně je. No a když k nám přijde brak, jakým je i tato káva Marlenka (sorry not sorry), tak o kávě nevíme absolutně nic. Takovou kávu označujeme za komoditní a je zřejmé, že jsou to třetiřadé zrna z celého světa bez známého původu a navíc pořádně přepražené. Všechny komoditní kávy jsou v tomto směru na jedno kopyto a rozdíly mezi nimi jsou minimální.

Na obale kávy Marlenka stojí, že 80 % jejího složení tvoří arabika a 20 % robusta. To je všechno. Prodávat to dokážou jen proto, lebo 95 % Slováků o kávě vlastně nic neví a ještě nějaký roček potrvá, než všichni objeví Blog o kávě a naberou potřebné kávové vědomosti.

Na obale mě jinak dorazilo i to, že mezi „doporučenými způsoby přípravy“ jsem kromě espresso-kávovaru a moka konvičky našel i aeropress nebo drip. Toto si dát na filtr tvl… to chce pořádnou dávku úletu.

Poměr cena/kvalita 2/5

Na originálním eshopu emarlenka.cz stojí půl kila tohoto kentusu (sorry za slovo, nechal jsem se unést) 8,24 €, což je v porovnání s ostatními kvalitativně podobnými kávami vlastně celkem v pohodě cena. Káva podle nás patří do spektra, kterému by za poměr cena/kvalita pasovaly dva body.

Těsně před vydáním recenze – po tom, ako jsme kávu skritizovali v storkách na Instagramu – ji jeden řetězec zlevnil na 5 €. To vlastně dobře odzrkadluje kvalitu zrna. Když vědí půl kila kávy prodávat za 5 €, víte si představit, jaký byl asi náklad na produkci.

Dizajn obalu 0/5

Když jsem na Instagramu vypsal otázku, kolik bodů byste dali designu obalu této kávy Marlenka, vyvíjelo se to zajímavě. Nejdřív jste dávali zväčša jednobodové odpovědi, ale potom to sklouzlo k nule. Nakonec přišlo nejvíc nul, takže Marlenke dáváme za design obalu nulu.

Pobavila mě odpověď, že “půl bodu za snahu” a víckrát se vyskytl i názor, že obal připomíná Popradskou kávu. Celkově je to však za nulu, sorry. Je třeba se víc snažit, haha.

káva Marlenka cafe Crema - obal

Celkové hodnocení 10/50

Káva Marlenka café Créma celkově získala 10 bodů, což je stejný zisk jako silné kvarteto Káva pro ženy od Markíza Moda Italiana, Crema Espresso od Popradská káva, Blonde Roast od Starbucks a Crema e Aroma od Lavazzy.

Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava.

Náš tip: v horním menu webu najdete i novou rubriku SLEVOVÉ KÓDY. Nakupte kvalitu z řemeslných pražíren a ochutnejte opravdovou výběrovou kávu.

káva Marlenka café Crema
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
káva so zmrzlinou - affogato

Káva se zmrzlinou: Recept na dokonalé affogato

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL