Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze kávy Mistral: Olejem zamazaná bolest hlavy plná defektů

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
5. března 2025
Mistral Classic Espresso - espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Jak možná víte, edice káv Mistral je jakousi podznačkou notoricky známé Popradské kávy. Mistral se zákazníka snaží zaujmout luxusním designem a atraktivními slovy. Jaký je však jeho obsah? Ochutnali jsme oblíbenou Mistral Classic Espresso, zanalyzovali jsme její zrno, otestovali chuť a arómu. A hned na úvod vám musíme prozradit, že z její „vůně“ nás pořádně rozbolela hlava.

Původ a informace o kávě

Obal kávy Mistral Classic Espresso toho moc neprozrazuje. O složení a původu kávy se dozvídáme jen tu nejzákladnější informaci: stoprocentní arabika. Ta je prý pěstována přirozenými metodami u vybraných farmářů a následně pražená na střední stupeň pražení. To by mělo zajistit plné tělo a výrazné chutě, jejichž intenzitu výrobce zařadil na stupeň sedm z celkových deseti.

Mistral Classic Espresso - obal

Na internetu se dozvídáme i další informace. Arabika, která je obsažena v Classic Espresso, pochází z Kolumbie, Etiopie a Papuy Nové Guiney. Škoda, že tyto informace chybí na etiketě, i když taky nejsou příliš výmluvné.

Pražení

Otevíráme balíček a tady nastává problém. Veškerý luxus, který navozuje balení této kávy, se mihnutím oka rozplyne. Z balení se vykutálí velmi tmavě pražená zrna, jejichž povrch je souvisle pokrytý olejem. Tmavé pražení se následně odráží i na chuťových a aromatických vlastnostech kávy. Ale o tom později. V každém případě, stupeň pražení označený jako medium, by podle nás měl vypadat úplně jinak.

Mistral Classic Espresso - zrna

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Mistral Classic Espresso?

Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Tentokrát bylo počítání defektů mimořádně náročné. Vůně kávy Mistral Classic Espresso je natolik ostrá a nepříjemná, že se rozšířila do celé místnosti a nás z ní po pár minutách rozbolela hlava. A to jsme počítáním defektů strávili pěkně dlouhý čas. V kávě jsme jich totižto našli poměrně hodně (i na poměry supermarketových směsí).

recenze kávy Mistral Classic Espresso - analýza defektů
Vážení defektů.

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %
Quakery (nedozrálé zrna): 9,7 g = 3,88 %
Mechanicky poškozená zrna: 18,7 g = 7,48 %
Mušle (genetická vada): 3,3 g = 1,32 %
Zrna napadená hmyzem: 3 g = 1,20 %
Celkový obsah defektů: 34,7 g = 13,88 %
Zrna bez defektů: 215,3 g = 86,12 %

Co říkají tato čísla?

Obsah defektních zrn v tomto vzorku představuje téměř 14 % celkové hmotnosti, což řadí Mistral Classic Espresso na první místo letošního „defektního“ žebříčku. I ty nejkvalitnější kávy obsahují určité množství defektů, ale 13,88 procenta je skutečně hodně. Nejvíc se na tomto čísle podílejí mechanicky poškozená zrna a quakery. Mechanicky poškozená zrna mohou být náchylnější na vznik plísní a výskyt jiných choroboplodných zárodků, zatímco quakery jsou zodpovědné za arašídovou až kartónovou chuť kávy. Mezi zrnami jsme však našli i poměrně hodně kousků rozežraných hmyzem a takzvaných mušlí, které vznikají kvůli genetické vadě.

Mistral Classic Espresso - mechanicky poškozená zrna
Mechanicky poškozená zrna.

Podíl defektů v kávách:

13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aróma – „bolest hlavy“

Vůni kávy Mistral Classic Espresso se snad ani nedá nazvat vůní. Je ostrá a vyznačuje se až spálenými uhlíkovými tóny. Při testu nám překážela natolik, že nás z ní rozbolela hlava.

Mistral Classic Espresso - mušle
Mušle.

Chuť

Hodnocení chuti Mistral Classic Espresso jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha jsou klíčové pro dosažení komplexního chuťového zážitku. I přesto, že jde o stoprocentní arabiku, Mistral Classic Espresso nenabízí žádnou aciditu a žádnou sladkost. Všechny příjemné chutě, kterými se arabika vyznačuje, jsou potlačené tmavým pražením. Výsledkem je espresso s plným tělem a vysokou hořkostí. Etiketa slibuje vyvážené chutě, ale realita je absolutně nevyvážená. Espresso nabízí jen hořkost, která není vyvážená žádnými dalšími chuťovými vjemy.

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z Classic Espresso od Mistral má bohatou texturu a těžké, sirupové tělo. Za tyto kvality pravděpodobně vděčí tmavému pražení.

Mistral Classic Espresso - quakery
Quakery.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť této kávy je extrémně nepříjemná. Na jazyku zanechává dlouhotrvající hořkost a chuť spáleniny.

Velký krok vedle

Ano, přesně takové je Classic Espresso od Mistral. Od kávy, která sama sebe označuje jen superlativy, by člověk čekal citlivé pražení a kvalitní zrno. Místo toho dostane množství defektních zrn, bolest hlavy a ruce zamazané od oleje. Mistral Espresso Classic v tomto testu pohorel na každé frontě a považujeme ho za velký kávový krok vedle.

Náš tip: zasloužíte si ochutnat opravdu kvalitní kávu, podívejte se na slevové kódy do pražíren vyšší ligy.

Mistral Classic Espresso - hmyzem napadená zrna
Zrna napadená hmyzem.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Mistralrecenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
zle a ťažko po káve

Je vám po kávě těžko? Víme, co byste měli změnit...

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL