Jak možná víte, edice káv Mistral je jakousi podznačkou notoricky známé Popradské kávy. Mistral se zákazníka snaží zaujmout luxusním designem a atraktivními slovy. Jaký je však jeho obsah? Ochutnali jsme oblíbenou Mistral Classic Espresso, zanalyzovali jsme její zrno, otestovali chuť a arómu. A hned na úvod vám musíme prozradit, že z její „vůně“ nás pořádně rozbolela hlava.
Původ a informace o kávě
Obal kávy Mistral Classic Espresso toho moc neprozrazuje. O složení a původu kávy se dozvídáme jen tu nejzákladnější informaci: stoprocentní arabika. Ta je prý pěstována přirozenými metodami u vybraných farmářů a následně pražená na střední stupeň pražení. To by mělo zajistit plné tělo a výrazné chutě, jejichž intenzitu výrobce zařadil na stupeň sedm z celkových deseti.

Na internetu se dozvídáme i další informace. Arabika, která je obsažena v Classic Espresso, pochází z Kolumbie, Etiopie a Papuy Nové Guiney. Škoda, že tyto informace chybí na etiketě, i když taky nejsou příliš výmluvné.
Pražení
Otevíráme balíček a tady nastává problém. Veškerý luxus, který navozuje balení této kávy, se mihnutím oka rozplyne. Z balení se vykutálí velmi tmavě pražená zrna, jejichž povrch je souvisle pokrytý olejem. Tmavé pražení se následně odráží i na chuťových a aromatických vlastnostech kávy. Ale o tom později. V každém případě, stupeň pražení označený jako medium, by podle nás měl vypadat úplně jinak.

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Mistral Classic Espresso?
Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Tentokrát bylo počítání defektů mimořádně náročné. Vůně kávy Mistral Classic Espresso je natolik ostrá a nepříjemná, že se rozšířila do celé místnosti a nás z ní po pár minutách rozbolela hlava. A to jsme počítáním defektů strávili pěkně dlouhý čas. V kávě jsme jich totižto našli poměrně hodně (i na poměry supermarketových směsí).

Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
Quakery (nedozrálé zrna): 9,7 g = 3,88 %
Mechanicky poškozená zrna: 18,7 g = 7,48 %
Mušle (genetická vada): 3,3 g = 1,32 %
Zrna napadená hmyzem: 3 g = 1,20 %
Celkový obsah defektů: 34,7 g = 13,88 %
Zrna bez defektů: 215,3 g = 86,12 %
Co říkají tato čísla?
Obsah defektních zrn v tomto vzorku představuje téměř 14 % celkové hmotnosti, což řadí Mistral Classic Espresso na první místo letošního „defektního“ žebříčku. I ty nejkvalitnější kávy obsahují určité množství defektů, ale 13,88 procenta je skutečně hodně. Nejvíc se na tomto čísle podílejí mechanicky poškozená zrna a quakery. Mechanicky poškozená zrna mohou být náchylnější na vznik plísní a výskyt jiných choroboplodných zárodků, zatímco quakery jsou zodpovědné za arašídovou až kartónovou chuť kávy. Mezi zrnami jsme však našli i poměrně hodně kousků rozežraných hmyzem a takzvaných mušlí, které vznikají kvůli genetické vadě.

Podíl defektů v kávách:
13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aróma – „bolest hlavy“
Vůni kávy Mistral Classic Espresso se snad ani nedá nazvat vůní. Je ostrá a vyznačuje se až spálenými uhlíkovými tóny. Při testu nám překážela natolik, že nás z ní rozbolela hlava.

Chuť
Hodnocení chuti Mistral Classic Espresso jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha jsou klíčové pro dosažení komplexního chuťového zážitku. I přesto, že jde o stoprocentní arabiku, Mistral Classic Espresso nenabízí žádnou aciditu a žádnou sladkost. Všechny příjemné chutě, kterými se arabika vyznačuje, jsou potlačené tmavým pražením. Výsledkem je espresso s plným tělem a vysokou hořkostí. Etiketa slibuje vyvážené chutě, ale realita je absolutně nevyvážená. Espresso nabízí jen hořkost, která není vyvážená žádnými dalšími chuťovými vjemy.
2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z Classic Espresso od Mistral má bohatou texturu a těžké, sirupové tělo. Za tyto kvality pravděpodobně vděčí tmavému pražení.

3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť této kávy je extrémně nepříjemná. Na jazyku zanechává dlouhotrvající hořkost a chuť spáleniny.
Velký krok vedle
Ano, přesně takové je Classic Espresso od Mistral. Od kávy, která sama sebe označuje jen superlativy, by člověk čekal citlivé pražení a kvalitní zrno. Místo toho dostane množství defektních zrn, bolest hlavy a ruce zamazané od oleje. Mistral Espresso Classic v tomto testu pohorel na každé frontě a považujeme ho za velký kávový krok vedle.
Náš tip: zasloužíte si ochutnat opravdu kvalitní kávu, podívejte se na slevové kódy do pražíren vyšší ligy.








