Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze kávy od Musetti: Gold Cuvée není hodné svého honosného jména

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
8. května 2025
Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco
Share on FacebookShare on Twitter

Pro mnohé milovníky italské kávy je značka Musetti ztělesněním kvality. Je tomu ale skutečně tak? Pořídili jsme speciální výroční blend této vyhlášené italské značky a podrobili ho přísnému testu. Jak chutná káva Musetti Gold Cuvèe a je její zrno opravdu kvalitní?

Musetti Gold Cuvée - obal

Zlatá edice od Musetti je zabalená ve stylové plechovce, která by kávu měla chránit před poškozením při transportu a zároveň ji udržovat co nejdéle čerstvou. Plechovka také ukrývá několik informací. Z textu na ní se můžete dozvědět, že jde o směs arabik z Brazílie a afrických zemí a indické robusty. Tato zrna jsou speciálně namíchaná k osmdesátému výročí značky Musetti, díky čemuž vynikne jejich tradice, know-how a inovace. Káva by měla mít příjemné tělo, bohatou arómu a jemnou aciditu. Informace by mohly být detailnější, ale na poměry komoditních káv to stále není nejhorší.

Musetti Gold Cuvée - obal zezadu

Pražení

Blend od Musetti je určený na přípravu espressa. Plechovka ukrývá konzervativně upraženou kávu, která ale nejeví známky olejnatosti a přepálení. Zrna jsou zbarvená do výrazně tmavého odstínu hnědé. Množství z nich má malé spálené plošky na špičce, což se řadí mezi defekty pražení, konkrétně defekt, který se označuje jako tipping. Tento defekt může přispět ke zvýšené hořkosti a výskytu kouřových chutí. Kromě toho jsou zrna upražená pěkně rovnoměrně, tedy až na ty defektní. Na chyby zrna (defekty) se podíváme blíže v další části recenze.

Musetti Gold Cuvée - pohled do vnitřku plechovky

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Musetti Gold Cuvèe?

Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Musetti Gold Cuvée - vyselektované defekty

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %
Quakery (nedozrálá zrna): 12,8 g = 5,12 %
Mechanicky poškozená zrna: 12,7 g = 5,08 %
Mušle (genetická vada): 3,4 g = 1,36 %
Zrna napadená hmyzem: 2,8 g = 1,12 %
Celkový obsah defektů: 31,7 g = 12,68 %
Zrna bez defektů: 218,3 g = 87,32 %

Musetti Gold Cuvée - quakery
Quakery.

Co říkají tato čísla?

Podíl defektů v případě Musetti Gold Cuvèe překročil hranici dvanácti procent. To je na speciální výroční edici poměrně hodně. Na tomto čísle se nejvíce podílejí nedozrálá zrna (quakery) a mechanicky poškozená zrna. Přítomnost velkého počtu quakerů se může odrazit ve výsledné šálce negativně, a to v podobě papírové či arašídové chuti. Ostatní defekty mohou zapříčinit vyšší riziko vzniku plísní v zeleném zrnu, což se může odrazit i v chuti a kvalitě toho upraženého. Jak? To zjistíme až při ochutnávce.

Musetti Gold Cuvée - mušle
Mušle.

Množství defektů v dosud hodnocených kávách:

Název kávyPodíl defektních zrn
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádechem moře11,64 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %
Musetti Gold Cuvée - zrna napadená hmyzem
Zrna poškozená hmyzem.
Musetti Gold Cuvée - mechanicky poškozená zrna
Mechanicky poškozená zrna.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Ve vůni Gold Cuvèe od Musetti dominují těžké tóny tmavé čokolády a výrazné prvky pražení s jemným zadymeným podtónem. Aróma kávy plně odráží konzervativní pražení, které potlačuje jakoukoliv ovocnost či svěžest. Je výrazná a pronikavá, ale ne nejpříjemnější.

Musetti Gold Cuvée - zrna

Chuť

Hodnocení chuti Musetti Gold Cuvée jsme rozdělili do tří podkategorií.

Acidita, Sladkost a Hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Co se týká komplexnosti chutí, Gold Cuvèe trochu pokulhává. V chuti nacházíme výraznou hořkost, jemnou sladkost tmavé čokolády a jen velmi nepatrnou a jednoduchou aciditu. Nad sladkostí a aciditou ale v převaze dominuje hořkost a chutě jsou tak nevyvážené a ploché. Náznaky acidity a sladkosti ale hodnotíme pozitivně.

Musetti Gold Cuvée - mletá káva v páce

Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Díky tmavšímu pražení má káva pěkné plné tělo a zaoblenou texturu, což je častým jevem doprovázejícím espressa z italských káv. Tělo a textura Musetti Gold Cuvèe jsou jejími nejsilnějšími stránkami.

Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. V dochuti Musetti Gold Cuvèe najdete hořkou čokoládu a tóny pražení a dymu. V konkurenci komoditních supermarketových káv to ale vůbec není nejhorší. Negativní pocit v ústech není obzvlášť intenzivní a „špatné“ chutě se z jazyka vytratí poměrně rychle.

Musetti Gold Cuvée - espresso

Úplně obyčejná speciální edice

Musetti Gold Cuvèe zanechalo rozporuplné dojmy. Našli jsme v něm poměrně velké množství defektů, což bychom od speciální edice nečekali, ale po chuťové stránce nám ani zdaleka neublížilo. Káva je pražená konzervativně, ale nevykazuje známky přepražení a ani výrazně hořké a spálené chutě. Pro milovníky italského espressa to může být celkem chutný počin, ale v našem ponímání jde stále jen o průměrnou komoditní směs praženou na tmavo – přesně tak, aby zakryla nízkou kvalitu použitého kávového zrna. Od honosného označení Gold Cuvée bychom čekali více.

espresso z kávy Musetti Gold Cuvée

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu, nabízíme vám slevové kódy do řemeslných pražíren.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
farmár s kávovníkovými čerešňami

Proč má robusta více kofeinu než arabika?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL