Pro mnohé milovníky italské kávy je značka Musetti ztělesněním kvality. Je tomu ale skutečně tak? Pořídili jsme speciální výroční blend této vyhlášené italské značky a podrobili ho přísnému testu. Jak chutná káva Musetti Gold Cuvèe a je její zrno opravdu kvalitní?

Zlatá edice od Musetti je zabalená ve stylové plechovce, která by kávu měla chránit před poškozením při transportu a zároveň ji udržovat co nejdéle čerstvou. Plechovka také ukrývá několik informací. Z textu na ní se můžete dozvědět, že jde o směs arabik z Brazílie a afrických zemí a indické robusty. Tato zrna jsou speciálně namíchaná k osmdesátému výročí značky Musetti, díky čemuž vynikne jejich tradice, know-how a inovace. Káva by měla mít příjemné tělo, bohatou arómu a jemnou aciditu. Informace by mohly být detailnější, ale na poměry komoditních káv to stále není nejhorší.

Pražení
Blend od Musetti je určený na přípravu espressa. Plechovka ukrývá konzervativně upraženou kávu, která ale nejeví známky olejnatosti a přepálení. Zrna jsou zbarvená do výrazně tmavého odstínu hnědé. Množství z nich má malé spálené plošky na špičce, což se řadí mezi defekty pražení, konkrétně defekt, který se označuje jako tipping. Tento defekt může přispět ke zvýšené hořkosti a výskytu kouřových chutí. Kromě toho jsou zrna upražená pěkně rovnoměrně, tedy až na ty defektní. Na chyby zrna (defekty) se podíváme blíže v další části recenze.

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Musetti Gold Cuvèe?
Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
Quakery (nedozrálá zrna): 12,8 g = 5,12 %
Mechanicky poškozená zrna: 12,7 g = 5,08 %
Mušle (genetická vada): 3,4 g = 1,36 %
Zrna napadená hmyzem: 2,8 g = 1,12 %
Celkový obsah defektů: 31,7 g = 12,68 %
Zrna bez defektů: 218,3 g = 87,32 %

Co říkají tato čísla?
Podíl defektů v případě Musetti Gold Cuvèe překročil hranici dvanácti procent. To je na speciální výroční edici poměrně hodně. Na tomto čísle se nejvíce podílejí nedozrálá zrna (quakery) a mechanicky poškozená zrna. Přítomnost velkého počtu quakerů se může odrazit ve výsledné šálce negativně, a to v podobě papírové či arašídové chuti. Ostatní defekty mohou zapříčinit vyšší riziko vzniku plísní v zeleném zrnu, což se může odrazit i v chuti a kvalitě toho upraženého. Jak? To zjistíme až při ochutnávce.

Množství defektů v dosud hodnocených kávách:
| Název kávy | Podíl defektních zrn |
|---|---|
| Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
| Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
| Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
| Versace – Káva s nádechem moře | 11,64 % |
| Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
| Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
| Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
| Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |


Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Ve vůni Gold Cuvèe od Musetti dominují těžké tóny tmavé čokolády a výrazné prvky pražení s jemným zadymeným podtónem. Aróma kávy plně odráží konzervativní pražení, které potlačuje jakoukoliv ovocnost či svěžest. Je výrazná a pronikavá, ale ne nejpříjemnější.

Chuť
Hodnocení chuti Musetti Gold Cuvée jsme rozdělili do tří podkategorií.
Acidita, Sladkost a Hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Co se týká komplexnosti chutí, Gold Cuvèe trochu pokulhává. V chuti nacházíme výraznou hořkost, jemnou sladkost tmavé čokolády a jen velmi nepatrnou a jednoduchou aciditu. Nad sladkostí a aciditou ale v převaze dominuje hořkost a chutě jsou tak nevyvážené a ploché. Náznaky acidity a sladkosti ale hodnotíme pozitivně.

Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Díky tmavšímu pražení má káva pěkné plné tělo a zaoblenou texturu, což je častým jevem doprovázejícím espressa z italských káv. Tělo a textura Musetti Gold Cuvèe jsou jejími nejsilnějšími stránkami.
Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. V dochuti Musetti Gold Cuvèe najdete hořkou čokoládu a tóny pražení a dymu. V konkurenci komoditních supermarketových káv to ale vůbec není nejhorší. Negativní pocit v ústech není obzvlášť intenzivní a „špatné“ chutě se z jazyka vytratí poměrně rychle.

Úplně obyčejná speciální edice
Musetti Gold Cuvèe zanechalo rozporuplné dojmy. Našli jsme v něm poměrně velké množství defektů, což bychom od speciální edice nečekali, ale po chuťové stránce nám ani zdaleka neublížilo. Káva je pražená konzervativně, ale nevykazuje známky přepražení a ani výrazně hořké a spálené chutě. Pro milovníky italského espressa to může být celkem chutný počin, ale v našem ponímání jde stále jen o průměrnou komoditní směs praženou na tmavo – přesně tak, aby zakryla nízkou kvalitu použitého kávového zrna. Od honosného označení Gold Cuvée bychom čekali více.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu, nabízíme vám slevové kódy do řemeslných pražíren.







