Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze kávy s nádechem moře od Versaceho: Pohodička, nebo Surströmming?

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. dubna 2025
káva s nádychom mora - Versace
Share on FacebookShare on Twitter

Káva je nový kolagen. Říkáme to už dlouho a do zástupu influencerů a blikajících hvězdiček mediálního prostoru, které naskočily na tuto vlnu, se teď přidal i Versace. Feri Kabrhel do prodeje nasadil, jak sám říká, „kávu z Kolumbie“, ale praženou na Maltě. Když jsem pak slyšel, že ji označil za „kávu s nádechem moře“, tak to byl přesně ten okamžik, který nejlépe vyjadřuje slovní spojení „to mi skoro latté z rukou vypadlo“.

O převratném kroku chlápka, který ve věku 48 let vypadá mladší, než když mu bylo 24, jsem ihned informoval na sociálních sítích. Překvapilo mě, že ho spousta lidí neznala a dál jsem si prozpěvoval „fešáček Versace, ten si to odskáče“. Dodnes nevím proč.

Objednávka kávy

Tady někde to začalo být zajímavé. Z Feriho e-shopu jsme si kávu objednali v pondělí 24. března 2024 v 10:22, hned jsme ji i zaplatili a obdrželi fakturu, jenže pak se jaksi nic nedělo. Nastalo ticho. Do okamžiku, kdy mi 31. března v 17:24 pípl mail, že Slovenská pošta převzala balík, jsem už kolem tohoto zpoždění stihl udělat pořádné haló. Tohle já potřebuju.

Versaceho káva s nádechem moře – takto nám přišla i s fajnovým balzámem na rty
Takto mi káva dorazila. Objednal jsem si i balzám na rty – jeho recenze jindy.

Když jsme před časem recenzovali kávu od Markízy Moda Italiana, tak ta nám objednávku dokonce stornovala a vrátila peníze. Tak se bála. Nevím čeho, vždyť nakonec dostala květiny. Feri svou prvotní bázeň překonal a kávu nám doručil. Fantazie.

Meme s kolonou

Ve chvíli odeslání kávy z Nitry mě napadlo, že bych mohl udělat nějaké „memečko“. Vygooglil jsem si video policejní eskorty (mimochodem, doprovod nizozemského krále a královny) a napsal k tomu, že „Versaceho káva a lipstick konečně míří do Košic“. Bum, víc než půl milionu zhlédnutí! A div se světe, někteří mudrci si fakt mysleli, že káva cestovala s takovým doprovodem. I tohle je Slovensko. To fujarové.

Video zde:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Na sociálních sítích jsem to všechno schválně trochu hrotil, abych přilákal pozornost a věřil jsem, že se do hry zapojí i Feri. Ten mi však hned u prvního příspěvku fuknul ban a bylo po parádě. Vzápětí ve stories každý den odříkal naučené bludy o mega luxusní kávě v magickém obalu. Pak o nějakém čaji, o elixíru a podobně. Stroj na stories prodej.

Můj unboxing zde:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Káva s nádechem moře

Zajímavé byly reakce našeho blogokávového publika, které hýřilo vtipem. Když jsem řekl, že jde o „kávu s nádechem moře“, chodily mi desítky reakcí typu „to co v ní budou ryby?“, ale někdo to tipoval i na mořskou sůl a podobně. Trochu jsem se obával Surströmmingu, ale tyto plané řeči se nakonec nenaplnily.

Pojďte si přečíst, jak jsme kávu nakonec zrecenzovali. Jako prvnímu dávám prostor našemu kolegovi Filipovi Lörincovi (@chlorofilip na IG), který na nedávném mistrovství Slovenska v pražení kávy skončil třetí. O zrnu tedy něco ví. A je to i fakt dobrý barista.

Versace – káva s nádechem moře, zrna a dárek, který jsme dostali

Filip Lörinc

Bájnou Kolumbii od Feriho Kabrhela jsem zanalyzoval po chuťové a aromatické stránce, ale věnoval jsem se i kvalitě samotného zrna a obsahu defektů. Začněme analýzou defektů.

(Ne)kvalita zrna

250 gramů arabiky od značky Auren stojí až 19,90 eura, což je poměrně vysoká cenovka. Na základě toho by se mělo jednat o výběrovou kávu vysoké kvality, která by měla obsahovat minimum defektů a špičkové zrno. To, že pravda je úplně jiná, zjišťuji už při otevření balíku. Letmým pohledem vidím několik defektních zrn a připravuji se na poctivé počítání.

Versace – káva s nádechem moře – zrna poškozená hmyzem
V balíčku jsme našli i takováto zrna poškozená hmyzem.

Celou vzorku, a tedy 250gramový balík, vysypávám na stůl a protřiďuji jednotlivá defektní zrna. Už po chvíli zjišťuji, že obsah „vadných“ zrn je poměrně vysoký. Nejčastěji jsou quakery (nedozrálá zrna s nízkým obsahem cukrů), ale nacházím i velké množství mušlí (genetická vada) a mechanicky poškozených zrn. Tu a tam se objeví i zrnko napadené hmyzem a některá jsou tedy solidně prožraná. Níže přikládám podrobný rozpis jednotlivých defektů, ze kterého je jasné, že káva Auren kvalitou zrna neodpovídá standardům 20eurové kávy.

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %
Quakery (nedozrálá zrna): 9,8 g = 3,92 %
Mechanicky poškozená zrna: 7,7 g = 3,08 %
Mušle (genetická vada): 7,8 g = 3,12 %
Zrna napadená hmyzem: 3,8 g = 1,52 %
Celkový obsah defektů: 29,1 g = 11,64 %
Zrna bez defektů: 220,9 g = 88,36 %

Versace – káva s nádechem moře – mušle
Toto jsou tzv. mušle.

Kvalitní pražení

Zrno sice obsahuje vysoké procento defektů, ale je velmi pěkně upražené. Na Maltě to s pražením nepřehnali, díky čemuž je káva zbarvená do pěkné hnědé až tmavohnědé barvy. Nevidím mnoho defektů, které by mohly vzniknout nesprávným pražením (scorching, chipping atd.). Pražení tak hodnotím pozitivně a my se můžeme plynule přesunout k senzorické analýze aromatických a chuťových vlastností kávy.

Nudná vůně

Po aromatické stránce káva Auren nenabízí nic obzvlášť zajímavého, ale zároveň se nedá nazvat nepříjemnou. Její vůně připomíná pražené ořechy a kakao s náznakem dřevnatosti. Po namletí se dřevnatost zvýrazňuje a naznačuje konzervativní naladění této kávy.

Versaceho káva - káva s nádechem moře

Oříškové espresso s kouskem dřeva

Káva je pražená na espresso, a tak jsem ji i testoval. Po několika pokusech se mi podařilo espresso vyladit do nejlepší možné podoby. Ta kombinovala sladkost ořechů a čokolády s dochutí kakaa a dřeva. Káva nemá téměř žádnou aciditu. Nacházím jen nepatrné náznaky jednoduché a nijak zajímavé acidity, která se ztrácí v hořkosti a sladkosti. Pozitivně hodnotím tělo a texturu kávy. Tělo je středně těžké s příjemnou smetanovou texturou, která vytváří lahodný dojem na jazyku. Za mírný nedostatek považuji dřevité a papírové tóny v dochuti, které mám potřebu smýt vodou.

Předražený průměr

Versaceho káva Auren je celkově poměrně příjemnou konzervativní kávou, která potěší světlejším pražením, vyšší sladkostí a smetanovým tělem. Za minusy považuji nepřiměřeně vysokou cenu v poměru k méně kvalitnímu zrnu s vysokým obsahem defektů a málo zajímavými chutěmi.

Moje hodnocení: aroma 2,5 – acidita 2 – tělo 4 – dochuť 2,5 – celkový dojem 2,5 (plný počet v jednotlivých kategoriích je 5)

Káva s nádechem moře od Versaceho – příprava espressa

Ladislav Király

Na první otevření balíčku jsem byl neuvěřitelně zvědavý. Vzhledem k tomu, že káva meškala a na její doručení jsem čekal dost dlouho, rostla i moje očekávání. Současně mi od vás chodilo množství vyjádření, že mi tam nezbedník Fero určitě nasype něco jiného. Nemyslel jsem si, že by to riskoval, protože kdybychom odhalili takovou lež, tak by to byl mega skandál.

První dojem po otevření balíku nebyl špatný, právě naopak. Uviděl jsem zrna velmi pěkné hnědé barvy, která rozhodně nebyla přepražená. První plusový bod. Tím pádem káva ani nijak nepříjemně nezapáchala a její vůni bych označil za normální. Aroma bylo takové obyčejné, nerušivé, kávové. V této chvíli mi už bylo jasné i to, že nejde o žádnou ovocnou výběrovku. Vše nasvědčovalo tomu, že z toho dostanu klasickou oříškovou kávu.

Defekty

Po vysypání zrn jsem si všiml, že je mezi nimi dost mnoho defektů. Ani toto není nijak překvapující. Polámaná zrna, případně mušle nebo zrna napadená hmyzem jsou při nákupu levnějšího zrna velmi častá. Tušil jsem, že jde o nějakou no-name Kolumbii bez přesnějšího původu, informací o odrůdě či zpracování.

Versace – káva s nádechem moře – quakery
Takto vypadají quakery – zrna z nedozrálých třešní, která při pražení příliš nezhnědnou. Nemají dostatek cukru.

Kromě zmíněných defektů jsem v balíčku objevil i značné množství quakerů, což jsou zrna z nedozrálých kávovníkových třešní. Maestro přitom na webu píše, že jde o „výjimečnou kávu z nejlepších plantáží v Kolumbii, kde se pečlivě vybírají jen ta nejkvalitnější zrna“. Blud!

Zatímco Filip pracoval s pákovým kávovarem, já jsem kávu zkoušel na automatickém kávovaru De’Longhi Eletta Explore. Když jsem si na něm nastavil nejjemnější mletí, protékala opravdu dlouho a podařilo se mi dosáhnout celkem optimální extrakce – to se na automatu nepodaří vždy. Potvrdilo se mi to, co naznačovaly už prvotní vjemy: káva byla celkem v pohodě. Žádná výběrovka, žádná topka, ale neurazila. Docela s potěšením konstatuji, že je výrazně lepší než supermarketové kávy a mrzí mě jen ta přestřelená cenovka.

Tohle se mi stalo:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Suma sumárum, jde o nějakou „základní“ Kolumbii, kterou najdete i v českých pražírnách. Něco podobného je například Kolumbii Risaralda – La Celia z Coffeeinu, která však stojí jen 7,99 € (po zaregistrování na coffeein.cz a použití slevového kódu BLOGOKAVE10 pouze 6,83 €). Nuže a tento cenový rozdíl (250g za 19,90 € u Versaceho a 200g za 6,83 € v Coffeeinu) dobře ilustruje, jak to Feri přepálil.

Čistě z pohledu kvality a chuti Versaceho kávě uděluji 5 bodů z 10. Nenabízí žádnou zajímavou chuťovou nadhodnotu, ale na druhé straně mě ani nijak neuráží. Řekl bych, že je to ideální káva pro široké publikum – jak pro milovníky čistého espressa, tak i pro milovníky mléčných kávových nápojů. Jediný problém je neuvěřitelně přestřelená cena.

Luxusní magický mega obal

Jednu věc musím Versacemu uznat. Navzdory tomu, že z něj vycházejí samé prázdné řeči a tliachá dvě na tři, jako prodejce je dobrý. Působí přesvědčivě a vsadím se, že většina jeho followerů mu „sežere“ i slova o luxusním, magickém, mega obalu, ve kterém je prý zabalená jeho káva. Až tak unikátní však není, viz toto video:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Luxusní magický mega popis

Pobavil mě i popis, který je u kávy uvedený na e-shopu. O odrůdě kávovníku, způsobu zpracování zrn a podobných věcech absolutně nic.

Tliachaniny však nechyběly: „S láskou a odborným mistrovstvím je pražená na Maltě v pražírně s dlouholetou tradicí, která se specializuje na pražení unikátní kolumbijské kávy. Výsledkem je dokonale vyvážená, luxusní káva bez nadměrné kyselosti, s jemnými tóny, které evokují svěžest mořského vánku. Každý doušek vás zahalí do atmosféry slunečných pláží a šumu vln. Dopřejte si jedinečný zážitek, který pohladí vaše smysly a přenese vás k pobřeží, ať jste kdekoli.“

Jeden blábol za druhým, ale i tady bych Feriho vyzdvihl. Udělal to lépe, než to dokáže udělat většina běžných českých pražíren. Spolu s kávou na čtenáře přehodil i příběh a emoci. Ještě i já jsem měl chuť se z ní napít a myšlenkami se přenést na krásné pobřeží.

Káva s nádechem moře od Versaceho

Závěr

Nejdůležitější poznatek recenze „kávy s nádechem moře“ od Feriho Versaceho Kabrhela je ten, že je v pohodě pitelná, ale má přestřelenou cenovku. Je to chuťová pohodička, žádný Surströmming. Ale za 250 gramů obyčejné Kolumbie chtít 19,90 €? Vždyť v českých pražírnách kávy ji najdete za poloviční nebo až téměř třetinovou cenu.

Schválně, podívejte se na slevové kódy do českých pražíren, proklikejte doporučené e-shopy a uvidíte. Zkuste například Kolumbii Risaralda La Celia od Coffeeinu – po zaregistrování na coffeein.cz a uplatnění kódu BLOGOKAVE10 ji dostanete za 6,83 €. Pokud chcete Kolumbii z jiné pražírny, napište nám na redakce@blogokave.cz nebo na IG @ladislavkiraly – doporučení dostanete obratem.

PS: Feri, nebuď takový a zruš mi ten ban.

káva s nádechem moře – espresso

Doplněno – vzhledem k tomuto videu asi žádné zrušení banu nebude:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
Tchibo Espresso Milano Style - príprava espressa

Tchibo klame: Espresso Milano Style není dolce vita, ale spálený uhlík

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL