Káva je nový kolagen. Říkáme to už dlouho a do zástupu influencerů a blikajících hvězdiček mediálního prostoru, které naskočily na tuto vlnu, se teď přidal i Versace. Feri Kabrhel do prodeje nasadil, jak sám říká, „kávu z Kolumbie“, ale praženou na Maltě. Když jsem pak slyšel, že ji označil za „kávu s nádechem moře“, tak to byl přesně ten okamžik, který nejlépe vyjadřuje slovní spojení „to mi skoro latté z rukou vypadlo“.
O převratném kroku chlápka, který ve věku 48 let vypadá mladší, než když mu bylo 24, jsem ihned informoval na sociálních sítích. Překvapilo mě, že ho spousta lidí neznala a dál jsem si prozpěvoval „fešáček Versace, ten si to odskáče“. Dodnes nevím proč.
Objednávka kávy
Tady někde to začalo být zajímavé. Z Feriho e-shopu jsme si kávu objednali v pondělí 24. března 2024 v 10:22, hned jsme ji i zaplatili a obdrželi fakturu, jenže pak se jaksi nic nedělo. Nastalo ticho. Do okamžiku, kdy mi 31. března v 17:24 pípl mail, že Slovenská pošta převzala balík, jsem už kolem tohoto zpoždění stihl udělat pořádné haló. Tohle já potřebuju.

Když jsme před časem recenzovali kávu od Markízy Moda Italiana, tak ta nám objednávku dokonce stornovala a vrátila peníze. Tak se bála. Nevím čeho, vždyť nakonec dostala květiny. Feri svou prvotní bázeň překonal a kávu nám doručil. Fantazie.
Meme s kolonou
Ve chvíli odeslání kávy z Nitry mě napadlo, že bych mohl udělat nějaké „memečko“. Vygooglil jsem si video policejní eskorty (mimochodem, doprovod nizozemského krále a královny) a napsal k tomu, že „Versaceho káva a lipstick konečně míří do Košic“. Bum, víc než půl milionu zhlédnutí! A div se světe, někteří mudrci si fakt mysleli, že káva cestovala s takovým doprovodem. I tohle je Slovensko. To fujarové.
Video zde:
Na sociálních sítích jsem to všechno schválně trochu hrotil, abych přilákal pozornost a věřil jsem, že se do hry zapojí i Feri. Ten mi však hned u prvního příspěvku fuknul ban a bylo po parádě. Vzápětí ve stories každý den odříkal naučené bludy o mega luxusní kávě v magickém obalu. Pak o nějakém čaji, o elixíru a podobně. Stroj na stories prodej.
Můj unboxing zde:
Káva s nádechem moře
Zajímavé byly reakce našeho blogokávového publika, které hýřilo vtipem. Když jsem řekl, že jde o „kávu s nádechem moře“, chodily mi desítky reakcí typu „to co v ní budou ryby?“, ale někdo to tipoval i na mořskou sůl a podobně. Trochu jsem se obával Surströmmingu, ale tyto plané řeči se nakonec nenaplnily.
Pojďte si přečíst, jak jsme kávu nakonec zrecenzovali. Jako prvnímu dávám prostor našemu kolegovi Filipovi Lörincovi (@chlorofilip na IG), který na nedávném mistrovství Slovenska v pražení kávy skončil třetí. O zrnu tedy něco ví. A je to i fakt dobrý barista.

Filip Lörinc
Bájnou Kolumbii od Feriho Kabrhela jsem zanalyzoval po chuťové a aromatické stránce, ale věnoval jsem se i kvalitě samotného zrna a obsahu defektů. Začněme analýzou defektů.
(Ne)kvalita zrna
250 gramů arabiky od značky Auren stojí až 19,90 eura, což je poměrně vysoká cenovka. Na základě toho by se mělo jednat o výběrovou kávu vysoké kvality, která by měla obsahovat minimum defektů a špičkové zrno. To, že pravda je úplně jiná, zjišťuji už při otevření balíku. Letmým pohledem vidím několik defektních zrn a připravuji se na poctivé počítání.

Celou vzorku, a tedy 250gramový balík, vysypávám na stůl a protřiďuji jednotlivá defektní zrna. Už po chvíli zjišťuji, že obsah „vadných“ zrn je poměrně vysoký. Nejčastěji jsou quakery (nedozrálá zrna s nízkým obsahem cukrů), ale nacházím i velké množství mušlí (genetická vada) a mechanicky poškozených zrn. Tu a tam se objeví i zrnko napadené hmyzem a některá jsou tedy solidně prožraná. Níže přikládám podrobný rozpis jednotlivých defektů, ze kterého je jasné, že káva Auren kvalitou zrna neodpovídá standardům 20eurové kávy.
Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
Quakery (nedozrálá zrna): 9,8 g = 3,92 %
Mechanicky poškozená zrna: 7,7 g = 3,08 %
Mušle (genetická vada): 7,8 g = 3,12 %
Zrna napadená hmyzem: 3,8 g = 1,52 %
Celkový obsah defektů: 29,1 g = 11,64 %
Zrna bez defektů: 220,9 g = 88,36 %

Kvalitní pražení
Zrno sice obsahuje vysoké procento defektů, ale je velmi pěkně upražené. Na Maltě to s pražením nepřehnali, díky čemuž je káva zbarvená do pěkné hnědé až tmavohnědé barvy. Nevidím mnoho defektů, které by mohly vzniknout nesprávným pražením (scorching, chipping atd.). Pražení tak hodnotím pozitivně a my se můžeme plynule přesunout k senzorické analýze aromatických a chuťových vlastností kávy.
Nudná vůně
Po aromatické stránce káva Auren nenabízí nic obzvlášť zajímavého, ale zároveň se nedá nazvat nepříjemnou. Její vůně připomíná pražené ořechy a kakao s náznakem dřevnatosti. Po namletí se dřevnatost zvýrazňuje a naznačuje konzervativní naladění této kávy.

Oříškové espresso s kouskem dřeva
Káva je pražená na espresso, a tak jsem ji i testoval. Po několika pokusech se mi podařilo espresso vyladit do nejlepší možné podoby. Ta kombinovala sladkost ořechů a čokolády s dochutí kakaa a dřeva. Káva nemá téměř žádnou aciditu. Nacházím jen nepatrné náznaky jednoduché a nijak zajímavé acidity, která se ztrácí v hořkosti a sladkosti. Pozitivně hodnotím tělo a texturu kávy. Tělo je středně těžké s příjemnou smetanovou texturou, která vytváří lahodný dojem na jazyku. Za mírný nedostatek považuji dřevité a papírové tóny v dochuti, které mám potřebu smýt vodou.
Předražený průměr
Versaceho káva Auren je celkově poměrně příjemnou konzervativní kávou, která potěší světlejším pražením, vyšší sladkostí a smetanovým tělem. Za minusy považuji nepřiměřeně vysokou cenu v poměru k méně kvalitnímu zrnu s vysokým obsahem defektů a málo zajímavými chutěmi.
Moje hodnocení: aroma 2,5 – acidita 2 – tělo 4 – dochuť 2,5 – celkový dojem 2,5 (plný počet v jednotlivých kategoriích je 5)

Ladislav Király
Na první otevření balíčku jsem byl neuvěřitelně zvědavý. Vzhledem k tomu, že káva meškala a na její doručení jsem čekal dost dlouho, rostla i moje očekávání. Současně mi od vás chodilo množství vyjádření, že mi tam nezbedník Fero určitě nasype něco jiného. Nemyslel jsem si, že by to riskoval, protože kdybychom odhalili takovou lež, tak by to byl mega skandál.
První dojem po otevření balíku nebyl špatný, právě naopak. Uviděl jsem zrna velmi pěkné hnědé barvy, která rozhodně nebyla přepražená. První plusový bod. Tím pádem káva ani nijak nepříjemně nezapáchala a její vůni bych označil za normální. Aroma bylo takové obyčejné, nerušivé, kávové. V této chvíli mi už bylo jasné i to, že nejde o žádnou ovocnou výběrovku. Vše nasvědčovalo tomu, že z toho dostanu klasickou oříškovou kávu.
Defekty
Po vysypání zrn jsem si všiml, že je mezi nimi dost mnoho defektů. Ani toto není nijak překvapující. Polámaná zrna, případně mušle nebo zrna napadená hmyzem jsou při nákupu levnějšího zrna velmi častá. Tušil jsem, že jde o nějakou no-name Kolumbii bez přesnějšího původu, informací o odrůdě či zpracování.

Kromě zmíněných defektů jsem v balíčku objevil i značné množství quakerů, což jsou zrna z nedozrálých kávovníkových třešní. Maestro přitom na webu píše, že jde o „výjimečnou kávu z nejlepších plantáží v Kolumbii, kde se pečlivě vybírají jen ta nejkvalitnější zrna“. Blud!
Zatímco Filip pracoval s pákovým kávovarem, já jsem kávu zkoušel na automatickém kávovaru De’Longhi Eletta Explore. Když jsem si na něm nastavil nejjemnější mletí, protékala opravdu dlouho a podařilo se mi dosáhnout celkem optimální extrakce – to se na automatu nepodaří vždy. Potvrdilo se mi to, co naznačovaly už prvotní vjemy: káva byla celkem v pohodě. Žádná výběrovka, žádná topka, ale neurazila. Docela s potěšením konstatuji, že je výrazně lepší než supermarketové kávy a mrzí mě jen ta přestřelená cenovka.
Tohle se mi stalo:
Suma sumárum, jde o nějakou „základní“ Kolumbii, kterou najdete i v českých pražírnách. Něco podobného je například Kolumbii Risaralda – La Celia z Coffeeinu, která však stojí jen 7,99 € (po zaregistrování na coffeein.cz a použití slevového kódu BLOGOKAVE10 pouze 6,83 €). Nuže a tento cenový rozdíl (250g za 19,90 € u Versaceho a 200g za 6,83 € v Coffeeinu) dobře ilustruje, jak to Feri přepálil.
Čistě z pohledu kvality a chuti Versaceho kávě uděluji 5 bodů z 10. Nenabízí žádnou zajímavou chuťovou nadhodnotu, ale na druhé straně mě ani nijak neuráží. Řekl bych, že je to ideální káva pro široké publikum – jak pro milovníky čistého espressa, tak i pro milovníky mléčných kávových nápojů. Jediný problém je neuvěřitelně přestřelená cena.
Luxusní magický mega obal
Jednu věc musím Versacemu uznat. Navzdory tomu, že z něj vycházejí samé prázdné řeči a tliachá dvě na tři, jako prodejce je dobrý. Působí přesvědčivě a vsadím se, že většina jeho followerů mu „sežere“ i slova o luxusním, magickém, mega obalu, ve kterém je prý zabalená jeho káva. Až tak unikátní však není, viz toto video:
Luxusní magický mega popis
Pobavil mě i popis, který je u kávy uvedený na e-shopu. O odrůdě kávovníku, způsobu zpracování zrn a podobných věcech absolutně nic.
Tliachaniny však nechyběly: „S láskou a odborným mistrovstvím je pražená na Maltě v pražírně s dlouholetou tradicí, která se specializuje na pražení unikátní kolumbijské kávy. Výsledkem je dokonale vyvážená, luxusní káva bez nadměrné kyselosti, s jemnými tóny, které evokují svěžest mořského vánku. Každý doušek vás zahalí do atmosféry slunečných pláží a šumu vln. Dopřejte si jedinečný zážitek, který pohladí vaše smysly a přenese vás k pobřeží, ať jste kdekoli.“
Jeden blábol za druhým, ale i tady bych Feriho vyzdvihl. Udělal to lépe, než to dokáže udělat většina běžných českých pražíren. Spolu s kávou na čtenáře přehodil i příběh a emoci. Ještě i já jsem měl chuť se z ní napít a myšlenkami se přenést na krásné pobřeží.

Závěr
Nejdůležitější poznatek recenze „kávy s nádechem moře“ od Feriho Versaceho Kabrhela je ten, že je v pohodě pitelná, ale má přestřelenou cenovku. Je to chuťová pohodička, žádný Surströmming. Ale za 250 gramů obyčejné Kolumbie chtít 19,90 €? Vždyť v českých pražírnách kávy ji najdete za poloviční nebo až téměř třetinovou cenu.
Schválně, podívejte se na slevové kódy do českých pražíren, proklikejte doporučené e-shopy a uvidíte. Zkuste například Kolumbii Risaralda La Celia od Coffeeinu – po zaregistrování na coffeein.cz a uplatnění kódu BLOGOKAVE10 ji dostanete za 6,83 €. Pokud chcete Kolumbii z jiné pražírny, napište nám na redakce@blogokave.cz nebo na IG @ladislavkiraly – doporučení dostanete obratem.
PS: Feri, nebuď takový a zruš mi ten ban.

Doplněno – vzhledem k tomuto videu asi žádné zrušení banu nebude:







