Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze kávy Sonnentor z eshopu GymBeam: Vídeňské utrpení s příchutí spálených pneumatik

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
24. srpna 2025
káva Sonnentor Wiener Verführung Melange z eshopu GymBeam - hotové espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Při brouzdání eshopem GymBeam jsme kromě jejich Brazilské kávy, kterou jsme nedávno recenzovali, objevili i jinou lákavou kávu. Německá značka Sonnentor, která je známá svými čaji a kořením, totiž vyrábí i kávu. A ne ledajakou: vídeňské pokušení Melange láká přímo svůdným pojmenováním a slibem kvalitních zrn a té pravé vídeňské chuti.

Nuže, jak se ukázalo, i když Němci pracovali s kvalitnějším zrnem, které neobsahovalo mnoho defektů, chuťově to byla bída. Vídeňské utrpení s příchutí spálených pneumatik.

káva Sonnentor Wiener Verführung Melange z eshopu GymBeam – obal

Původ a informace o kávě

Zadní strana etikety kávy od Sonnentor nabízí velmi skromné, ale ne nulové informace o kávě. Vysvětluje slovo Melange, které ve francouzštině znamená směs, a následně podává informaci o tom, že jde o stoprocentní arabiku. Odkud, to už nezmiňuje.

Kromě této velmi chabé informace však přibližuje chuť samotné kávy. Ta má nabídnout dokonalý požitek, za který budete vděčit vídeňskému bubnovému pražení, jemné kyselince (ano, na obalu skutečně stojí slovo kyselinka) a čokoládovo-ovocné chuti.

káva Sonnentor Wiener Verführung Melange z eshopu GymBeam – obal zezadu

Pražení

Stupeň pražení této kávy vyjadřuje škála skládající se ze šesti kávových zrn. Čtyři vybarvená zrna tak naznačují, že jde o mírně tmavší medium roast.

Realita je však taková, že obsah balení se skládá z poměrně tmavých, místy olejnatých kávových zrn. Ta mají výrazné aroma tmavého pražení a v tomto bodě silně pochybuji, že v kávě najdu něco z ovocných chutí, které Sonnentor zmiňuje.

káva Sonnentor Wiener Verführung Melange z eshopu GymBeam – zrno a obal

Analýza defektů zrn Brazilské kávy od Gymbeam

I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

káva Sonnentor Wiener Verführung Melange z eshopu GymBeam – detail zrn

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakre (nedozrálá zrna): 10,1 g = 4,04 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 2,8 g = 1,12%
  • Mušle (genetická vada): 0,5 g = 0,20 %
  • Zrna napadená hmyzem: 2,2 g = 0,88 %

Celkový obsah defektů: 15,6 g = 6,24 %
Zrna bez defektů: 234,4 g = 93,76 %

káva Sonnentor Wiener Verführung Melange z eshopu GymBeam – mechanicky poškozená zrna
Takto vypadají mechanicky poškozená zrna.

Co říkají tato čísla?

To, že se jedná jen o ta nejkvalitnější kávová zrna, mohu rovnou vyvrátit. V kávě jsem našel o něco více než šest procent defektů. Není tedy bezchybná. Pokud se však na ni podíváme v kontextu supermarketových komoditních káv, Vídeňské pokušení od Sonnentor si nevede vůbec špatně.

Těch 6,24 procent je méně než u většiny ostatních komoditních káv – má jich méně než bio organic káva z Lidlu, ale i než Lavazza Qualita Oro či Tchibo Espresso Milano Style. Toto číslo navíc podlezlo i brazilskou kávu od samotného GymBeam. Stále však zaostává za kávami z malých řemeslných pražíren.

káva Sonnentor Wiener Verführung Melange z eshopu GymBeam – zrno poškozené hmyzem
Takto vypadají zrna poškozená hmyzem.

Celkově je zajímavé, že GymBeam nabízí dvě kávy s velmi podobným obsahem defektů. Brazilská káva jich má 6,56 % a Sonnentor 6,24 %. Lepší výsledek než supermarketové kávy.

Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Počet defektů však není všechno, protože i kvalitnější zrno se dá pokazit a nakonec může chutnat jako spálené pneumatiky.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Aroma kávy od Sonnentor je výrazně ovlivněna tmavým pražením. Převládají v ní tóny pražení, vlašských ořechů a nebudu vám lhát, místy pociťuji i spálené pneumatiky.

Chuť

káva Sonnentor Wiener Verführung Melange z eshopu GymBeam – příprava espressa

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Jemná kyselinka ani ovocnost se v kávě Vídeňské pokušení absolutně nenachází. Káva je výrazně hořká, pražená a jen jemně kakaově sladká. Její chuť je jednotvárná a poznamenaná tmavým pražením.

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má těžké tělo, které působí až olejovitě a vytváří nepříjemný pocit na jazyku a následně i v žaludku.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. V dochuti se jakékoli pokušení vytrácí a celý dojem z kávy se mění na „Vídeňské utrpení“. Dochuť je velmi výrazně hořká a kouřová. Na jazyku zůstává dlouho a žádá si zapití či zjemnění mlékem.

káva Sonnentor Wiener Verführung Melange z eshopu GymBeam – espresso

„Vídeňské utrpení“

Melange od Sonnentor je velmi rozporuplná káva. To, že je složena z poměrně kvalitního zrna, se jí nedá upřít. Svým obsahem defektů předběhla všechny dosud testované komoditní kávy a dokonce i konkurenta od GymBeam.

„Slavné“ vídeňské bubnové pražení jí však výrazně uškodilo. Zakrylo všechny původní chutě zeleného zrna a udělalo z něj přepraženou konzervativní kávu bez duše a charakteru. Ta neobsahuje žádné čokoládovo-ovocné chutě ani jemnou kyselinku a na jazyku zanechává dochuť, která si nezaslouží jiné přirovnání než „Vídeňské utrpení“.

PS: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Colombia Reinel Ceron washed od Goriffee - filtrovaná káva

Colombia Reinel Ceron Washed od Goriffee: Jak krásná může být jednoduchost

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL