Při brouzdání eshopem GymBeam jsme kromě jejich Brazilské kávy, kterou jsme nedávno recenzovali, objevili i jinou lákavou kávu. Německá značka Sonnentor, která je známá svými čaji a kořením, totiž vyrábí i kávu. A ne ledajakou: vídeňské pokušení Melange láká přímo svůdným pojmenováním a slibem kvalitních zrn a té pravé vídeňské chuti.
Nuže, jak se ukázalo, i když Němci pracovali s kvalitnějším zrnem, které neobsahovalo mnoho defektů, chuťově to byla bída. Vídeňské utrpení s příchutí spálených pneumatik.

Původ a informace o kávě
Zadní strana etikety kávy od Sonnentor nabízí velmi skromné, ale ne nulové informace o kávě. Vysvětluje slovo Melange, které ve francouzštině znamená směs, a následně podává informaci o tom, že jde o stoprocentní arabiku. Odkud, to už nezmiňuje.
Kromě této velmi chabé informace však přibližuje chuť samotné kávy. Ta má nabídnout dokonalý požitek, za který budete vděčit vídeňskému bubnovému pražení, jemné kyselince (ano, na obalu skutečně stojí slovo kyselinka) a čokoládovo-ovocné chuti.

Pražení
Stupeň pražení této kávy vyjadřuje škála skládající se ze šesti kávových zrn. Čtyři vybarvená zrna tak naznačují, že jde o mírně tmavší medium roast.
Realita je však taková, že obsah balení se skládá z poměrně tmavých, místy olejnatých kávových zrn. Ta mají výrazné aroma tmavého pražení a v tomto bodě silně pochybuji, že v kávě najdu něco z ovocných chutí, které Sonnentor zmiňuje.

Analýza defektů zrn Brazilské kávy od Gymbeam
I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakre (nedozrálá zrna): 10,1 g = 4,04 %
- Mechanicky poškozená zrna: 2,8 g = 1,12%
- Mušle (genetická vada): 0,5 g = 0,20 %
- Zrna napadená hmyzem: 2,2 g = 0,88 %
Celkový obsah defektů: 15,6 g = 6,24 %
Zrna bez defektů: 234,4 g = 93,76 %

Co říkají tato čísla?
To, že se jedná jen o ta nejkvalitnější kávová zrna, mohu rovnou vyvrátit. V kávě jsem našel o něco více než šest procent defektů. Není tedy bezchybná. Pokud se však na ni podíváme v kontextu supermarketových komoditních káv, Vídeňské pokušení od Sonnentor si nevede vůbec špatně.
Těch 6,24 procent je méně než u většiny ostatních komoditních káv – má jich méně než bio organic káva z Lidlu, ale i než Lavazza Qualita Oro či Tchibo Espresso Milano Style. Toto číslo navíc podlezlo i brazilskou kávu od samotného GymBeam. Stále však zaostává za kávami z malých řemeslných pražíren.

Celkově je zajímavé, že GymBeam nabízí dvě kávy s velmi podobným obsahem defektů. Brazilská káva jich má 6,56 % a Sonnentor 6,24 %. Lepší výsledek než supermarketové kávy.
Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.
Počet defektů však není všechno, protože i kvalitnější zrno se dá pokazit a nakonec může chutnat jako spálené pneumatiky.
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Aroma kávy od Sonnentor je výrazně ovlivněna tmavým pražením. Převládají v ní tóny pražení, vlašských ořechů a nebudu vám lhát, místy pociťuji i spálené pneumatiky.
Chuť

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Jemná kyselinka ani ovocnost se v kávě Vídeňské pokušení absolutně nenachází. Káva je výrazně hořká, pražená a jen jemně kakaově sladká. Její chuť je jednotvárná a poznamenaná tmavým pražením.
2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má těžké tělo, které působí až olejovitě a vytváří nepříjemný pocit na jazyku a následně i v žaludku.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. V dochuti se jakékoli pokušení vytrácí a celý dojem z kávy se mění na „Vídeňské utrpení“. Dochuť je velmi výrazně hořká a kouřová. Na jazyku zůstává dlouho a žádá si zapití či zjemnění mlékem.

„Vídeňské utrpení“
Melange od Sonnentor je velmi rozporuplná káva. To, že je složena z poměrně kvalitního zrna, se jí nedá upřít. Svým obsahem defektů předběhla všechny dosud testované komoditní kávy a dokonce i konkurenta od GymBeam.
„Slavné“ vídeňské bubnové pražení jí však výrazně uškodilo. Zakrylo všechny původní chutě zeleného zrna a udělalo z něj přepraženou konzervativní kávu bez duše a charakteru. Ta neobsahuje žádné čokoládovo-ovocné chutě ani jemnou kyselinku a na jazyku zanechává dochuť, která si nezaslouží jiné přirovnání než „Vídeňské utrpení“.
PS: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.







