Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze Kávy za babku od Be:Café: Takto se má dělat cenově dostupná káva

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
27. června 2025
Káva za babku od BeCafé - príprava espressa
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Po několika supermarketových kávách jsme se v této sérii recenzí konečně dostali k zástupci z dílny malé slovenské pražírny kávy. Kilo Kávy za babku od pražírny Be:Café stojí jen 23,50 €, přičemž se slevovým kódem BLOGOKAVE10 se dostanete na sumu 21,15 €. Tuto cenu už běžně dosahují kávy od nadnárodních gigantů, které stále dominují na pultech našich prodejen.

Co si myslíte, bude káva od slovenské pražírny lepší než zahraniční kávy, nebo je lokální výroba jen marketingovým tahem? To prozradí náš detailní test a recenze.

Původ a informace o kávě

Káva za babku a vlastně všechny kávy od pražírny Be:Café jsou ukázkou toho, jak by to supermarketoví giganti mohli dělat. Etiketa této kávy podává zákazníkovi velmi stručné, ale jasné a výstižné informace o kávě. Žádné pohádky o magických recepturách z dob Julia Cézara.

Káva za babku od BeCafé – vysypaná zrna

Chuťový profil, složení, zpracování kávy, země původu, odrůdy, stupeň pražení, doporučená příprava a datum pražení. Přesně toto jsou základní a ty nejdůležitější informace, které o své kávě chcete vědět. Právě díky nim můžete předpokládat, jak bude káva chutnat a jak byste si ji měli připravovat.

Káva za babku je tedy směsí několika odrůd arabiky zpracovaných suchou metodou. Její složky pocházejí z Brazílie a Etiopie a v Be:Café byly upraženy tak, aby se hodily na přípravu espressa.

Pražení

Jak jste se dočetli v předchozí větě, Káva za babku je pražená na espresso, konkrétně tak, aby seděla domácím automatickým kávovarům. Tím se hodí o něco tmavší pražení, které zajistí snadnější a rovnoměrnější extrakci kávy. A přesně tomu odpovídá obsah balíčku.

Káva za babku je pražená konzervativně, velmi rovnoměrně a šetrně. Zrno je tmavohnědé, pražení více rozvinuté, ale bez přítomnosti olejů na povrchu. To znamená, že neprošlo takzvaným stadiem „druhého cracku“. A to je dobře. Na zrnech nenacházíme žádné defekty způsobené pražením, což považujeme za velké plus. Co však defekty samotného zrna?

Káva za babku od BeCafé – zrno

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Kávy za Babku?

Do letošních recenzí jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250-gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:

  • Vzorek: 250 g = 100 %
  • Quakry (nedozrálá zrna): 4,2 g = 1,68%
  • Mechanicky poškozená zrna: 2,8 g = 1,12%
  • Mušle (genetická vada): 0,7 g = 0,28%
  • Zrna napadená hmyzem: 1,9 g = 0,76%
  • Celkový obsah defektů: 9,6 g = 3,84%
  • Zrna bez defektů: 240,4 g = 96,16%
Káva za babku od BeCafé – quakry
Quakry jsou světlejší zrna pocházející z nedozrálých kávovníkových třešní.
Káva za babku od BeCafé – zrna poškozená hmyzem
Zrna poškozená hmyzem.
Káva za babku od BeCafé – mušle
Takto vypadají některé z mušlí, které jsme našli v kávě za babku.

Co říkají tato čísla?

Obsah defektů kávy Káva za Babku od pražírny Be:Café těsně podlezl hranici čtyř procent. To je v porovnání se supermarketovými kávami, které jsme doposud testovali, minimálně o polovinu méně. Pokud bychom ji porovnali s rekordmanem od firmy Bercoff, tak Káva za Babku by obsahovala přibližně 12krát méně defektních zrn.

V praxi to znamená, že zrno, které obsahuje, prošlo kvalitnější kontrolou. Ať už během sběru, zpracování, pražení a balení, Káva za babku byla lépe vyselektována, a díky tomu je produkt, který kupujete, kvalitnější a chuťově vyváženější.

Množství defektů v dosud hodnocených kávách:

Název kávyPodíl defektních zrn
Bercoff Espresso Elegante48,24 %
Štrbské Presso Barista18,48 %
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádechem moře11,64 %
Future Coffee Dubai10,00 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Future Coffee Classic9,12 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Lidl Bellarom Bio Organic8,24 %
Káva za babku3,84 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %
Káva od Roba Pappa0,72 %

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Vůně kávy Káva za Babku naznačuje konzervativnější přístup k pražení a důraz na zvýraznění sladkosti a těla kávy. Je výrazně sladká, s tóny čokolády a oříšků a jemným podtónem vůně pražení.

Káva za babku od BeCafé – mletá káva

Chuť

Hodnocení chuti Kávy za babku jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Chuti Kávy za babku dominuje příjemná oříšková a čokoládová sladkost, kterou doplňuje kakaová hořkost a velmi jemná acidita bobulového ovoce. Chuti navíc působí vyváženě a navzájem se netlučou.

BeCafé – Káva za babku – příprava espressa

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má středně těžké tělo a příjemnou krémovou texturu.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť Kávy za babku je poměrně dlouhá a na jazyku zanechává tóny pražených ořechů a kakaa.

Káva za babku od BeCafé – espresso

Za málo peněz velký krok vpřed

Káva za babku od Be:Café splňuje vše, co slibuje. Za velmi příznivou cenu vám poskytne kávu obsahující kvalitní zrno a upraženou tak, aby seděla automatickému kávovaru. Je chutná, sladká a výborně se hodí jako čisté espresso či ve spojení s mlékem. V porovnání se supermarketovými směsmi je Káva za babku obrovským krokem vpřed. A to v každém aspektu. A cenu 21,15 € za kilogram se slevovým kódem BLOGOKAVE10 určitě zvládnete. Klikněte zde a nakupujte.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Be:caférecenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

Summertime Coffee: Pražírna READY AFTER představila nový letní hit

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL