Po několika supermarketových kávách jsme se v této sérii recenzí konečně dostali k zástupci z dílny malé slovenské pražírny kávy. Kilo Kávy za babku od pražírny Be:Café stojí jen 23,50 €, přičemž se slevovým kódem BLOGOKAVE10 se dostanete na sumu 21,15 €. Tuto cenu už běžně dosahují kávy od nadnárodních gigantů, které stále dominují na pultech našich prodejen.
Co si myslíte, bude káva od slovenské pražírny lepší než zahraniční kávy, nebo je lokální výroba jen marketingovým tahem? To prozradí náš detailní test a recenze.
Původ a informace o kávě
Káva za babku a vlastně všechny kávy od pražírny Be:Café jsou ukázkou toho, jak by to supermarketoví giganti mohli dělat. Etiketa této kávy podává zákazníkovi velmi stručné, ale jasné a výstižné informace o kávě. Žádné pohádky o magických recepturách z dob Julia Cézara.

Chuťový profil, složení, zpracování kávy, země původu, odrůdy, stupeň pražení, doporučená příprava a datum pražení. Přesně toto jsou základní a ty nejdůležitější informace, které o své kávě chcete vědět. Právě díky nim můžete předpokládat, jak bude káva chutnat a jak byste si ji měli připravovat.
Káva za babku je tedy směsí několika odrůd arabiky zpracovaných suchou metodou. Její složky pocházejí z Brazílie a Etiopie a v Be:Café byly upraženy tak, aby se hodily na přípravu espressa.
Pražení
Jak jste se dočetli v předchozí větě, Káva za babku je pražená na espresso, konkrétně tak, aby seděla domácím automatickým kávovarům. Tím se hodí o něco tmavší pražení, které zajistí snadnější a rovnoměrnější extrakci kávy. A přesně tomu odpovídá obsah balíčku.
Káva za babku je pražená konzervativně, velmi rovnoměrně a šetrně. Zrno je tmavohnědé, pražení více rozvinuté, ale bez přítomnosti olejů na povrchu. To znamená, že neprošlo takzvaným stadiem „druhého cracku“. A to je dobře. Na zrnech nenacházíme žádné defekty způsobené pražením, což považujeme za velké plus. Co však defekty samotného zrna?

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Kávy za Babku?
Do letošních recenzí jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250-gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Výsledky analýzy defektů:
- Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakry (nedozrálá zrna): 4,2 g = 1,68%
- Mechanicky poškozená zrna: 2,8 g = 1,12%
- Mušle (genetická vada): 0,7 g = 0,28%
- Zrna napadená hmyzem: 1,9 g = 0,76%
- Celkový obsah defektů: 9,6 g = 3,84%
- Zrna bez defektů: 240,4 g = 96,16%



Co říkají tato čísla?
Obsah defektů kávy Káva za Babku od pražírny Be:Café těsně podlezl hranici čtyř procent. To je v porovnání se supermarketovými kávami, které jsme doposud testovali, minimálně o polovinu méně. Pokud bychom ji porovnali s rekordmanem od firmy Bercoff, tak Káva za Babku by obsahovala přibližně 12krát méně defektních zrn.
V praxi to znamená, že zrno, které obsahuje, prošlo kvalitnější kontrolou. Ať už během sběru, zpracování, pražení a balení, Káva za babku byla lépe vyselektována, a díky tomu je produkt, který kupujete, kvalitnější a chuťově vyváženější.
Množství defektů v dosud hodnocených kávách:
| Název kávy | Podíl defektních zrn |
|---|---|
| Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
| Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
| Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
| Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
| Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
| Versace – Káva s nádechem moře | 11,64 % |
| Future Coffee Dubai | 10,00 % |
| Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
| Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
| Future Coffee Classic | 9,12 % |
| Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
| Lidl Bellarom Bio Organic | 8,24 % |
| Káva za babku | 3,84 % |
| Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
| Káva od Roba Pappa | 0,72 % |
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Vůně kávy Káva za Babku naznačuje konzervativnější přístup k pražení a důraz na zvýraznění sladkosti a těla kávy. Je výrazně sladká, s tóny čokolády a oříšků a jemným podtónem vůně pražení.

Chuť
Hodnocení chuti Kávy za babku jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Chuti Kávy za babku dominuje příjemná oříšková a čokoládová sladkost, kterou doplňuje kakaová hořkost a velmi jemná acidita bobulového ovoce. Chuti navíc působí vyváženě a navzájem se netlučou.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má středně těžké tělo a příjemnou krémovou texturu.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť Kávy za babku je poměrně dlouhá a na jazyku zanechává tóny pražených ořechů a kakaa.

Za málo peněz velký krok vpřed
Káva za babku od Be:Café splňuje vše, co slibuje. Za velmi příznivou cenu vám poskytne kávu obsahující kvalitní zrno a upraženou tak, aby seděla automatickému kávovaru. Je chutná, sladká a výborně se hodí jako čisté espresso či ve spojení s mlékem. V porovnání se supermarketovými směsmi je Káva za babku obrovským krokem vpřed. A to v každém aspektu. A cenu 21,15 € za kilogram se slevovým kódem BLOGOKAVE10 určitě zvládnete. Klikněte zde a nakupujte.







