Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze Lidl Bellarom Bio Organic: Jak dopadla nejoblíbenější káva známého řetězce?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
12. června 2025
Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Když jsme se vás zeptali, kterou kávu z prodejny Lidl kupujete nejčastěji, nejvíce z vás zmínilo kávu Bellarom Bio Organic. Lidl prodává půl kila této kávy za 10 €, přičemž slibuje organickou kvalitu a stoprocentní arabiku praženou primárně na espresso. Jak tato káva chutná a jak kvalitní je její zrno?

Značka Bellarom toho o své organické kávě mnoho neuvádí. Z obalu se dozvíte, že jde o kávu v BIO a organické kvalitě, která se skládá jen ze zrn arabiky. Tato zrna podle Bellarom pocházejí ze zemědělství mimo Evropskou unii a jsou ideální pro automatické kávovary. Připravíte si z ní espresso, caffé crema, cappuccino či latte macchiato.

Lidl Bellarom Bio Organic káva - obal a zrna

Málo informací

Etiketa na závěr uvádí také ideální recept na přípravu a senzorický profil kávy, který se skládá ze stupně pražení (3 z 5), acidity (4 z 5) a intenzity (3 z 5). Na základě těchto informací musíme konstatovat, že značka Bellarom toho o kávě více tají, než prozrazuje. Chybí jakékoliv informace o zemi původu, regionu, zpracování či období sběru. Zákazník se musí spokojit s velmi obecnými a málo informativními údaji.

Náš tip: transparentnost je v kávovém světě důležitá. Vsaďte na kávy, jejichž původ znáte – více informací o tom, co by mělo být uvedeno na obalu kávy, najdete v TOMTO ČLÁNKU.

Lidl Bellarom Bio Organic káva - zrna

Pražení

Podle informací od výrobce je káva pražená tak, aby se hodila do automatických kávovarů. Zrnka, která najdete v balíčku, tomu tak nějak odpovídají. Jsou pražená poměrně konzervativně, nevykazují však vysokou míru olejnatosti či přepražení. Pražení je navíc poměrně rovnoměrné a zrna tak působí celkem uniformně.

Na některých zrnkách však nacházíme defekty pražení (spálené plošky, chipping atd.). Na první pohled však obsah balíčku působí poměrně kvalitně.

Lidl Bellarom Bio Organic káva - zrno

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Bellarom Bio Organic?

Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %
Quakery (nedozrálá zrna): 11,0 g = 4,40 %
Mechanicky poškozená zrna: 5,6 g = 2,24 %
Skořápky (genetická vada): 1,8 g = 0,72 %
Zrna napadená hmyzem: 2,2 g = 0,88 %
Celkový obsah defektů: 20,6 g = 8,24 %
Zrna bez defektů: 229,4 g = 91,76 %

Co říkají tato čísla?

Obsah defektů kávy Bellarom Bio Organic jen těsně překročil hranici osmi procent. Na poměry supermarketových káv je toto číslo velmi dobré. Osm procent defektů je u komoditních káv velmi pěkné číslo, což značí, že produkt, který si kupujete, byl celkem důkladně přetříděn. Díky třídění na farmě či v samotné pražírně má káva méně defektů, což může vést k vyrovnanější a příjemnější chuti.

Lidl Bellarom Bio Organic káva - quakery
Quakery.
Lidl Bellarom Bio Organic káva - zrna poškozená hmyzem
Zrna napadená hmyzem.
Lidl Bellarom Bio Organic káva - skořápky
Skořápky.

Množství defektů v dosud hodnocených kávách:

Název kávyPodíl defektních zrn
Bercoff Espresso Elegante48,24 %
Štrbské Presso Barista18,48 %
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádechem moře11,64 %
Future Coffee Dubai10,00 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Future Coffee Classic9,12 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Lidl Bellarom Bio Organic8,24 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Vůně kávy Bellarom Bio Organic je poměrně příjemná. Nepůsobí přepraženě a nenacházíme v ní nepříjemné dýmové tóny. Připomíná tóny cereálií, kakaa a jemnou zemitost.

Lidl Bellarom Bio Organic káva - mletá káva v páce

Chuť

Hodnocení chuti Bellarom Bio Organic jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Bellarom slibuje vysokou aciditu, ale realita je úplně jiná. V espressu objevujeme známky acidity, ale není obzvlášť výrazná. Je jemná a připomíná citrusové plody. Acidita je doplněna o sladkost cereálií a hořkost, která připomíná upečenou kůrku chleba.

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má středně těžké tělo a příjemnou krémovou texturu.

Lidl Bellarom Bio Organic káva - příprava espressa

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. V ní Bellarom Bio Organic trochu zaostává. Nacházíme v ní chuť kůrky chleba a nelichotivé tóny kartonu a papíru. Dochuť kávy však poměrně rychle zmizí, což v tomto případě hodnotíme pozitivně.

Příjemné překvapení

Bellarom Bio Organic považujeme za příjemné překvapení mezi supermarketovými kávami. Káva obsahuje pěkné, poměrně uniformní zrno, které se vyznačuje nižším obsahem defektů.

Lidl Bellarom Bio Organic káva - espresso

Pražení nepotlačuje všechen přirozený potenciál zrna, v jehož chuti se objevují i zajímavé chuťové tóny. Za příznivou cenu může být Bellarom Bio Organic dobrou koupí pro konzervativního kávičkáře a jeho domácí automatický kávovar.

Náš tip: ještě lepší koupí za podobnou cenu (při přepočtu na kilogram) je například Káva za babku z řemeslné pražírny Be:Café. Ta na eshopu becafe.sk stojí 23,50 €, přičemž se slevovým kódem BLOGOKAVE10 se dostanete na sumu 21,15 € za kilogram. Vyzkoušejte. Navíc podpoříte malého podnikatele.

1x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

Káva od Roba Pappa překvapila: Vykazuje minimum defektů, upražena slovenskou pražírnou

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL