Když jsme se vás zeptali, kterou kávu z prodejny Lidl kupujete nejčastěji, nejvíce z vás zmínilo kávu Bellarom Bio Organic. Lidl prodává půl kila této kávy za 10 €, přičemž slibuje organickou kvalitu a stoprocentní arabiku praženou primárně na espresso. Jak tato káva chutná a jak kvalitní je její zrno?
Značka Bellarom toho o své organické kávě mnoho neuvádí. Z obalu se dozvíte, že jde o kávu v BIO a organické kvalitě, která se skládá jen ze zrn arabiky. Tato zrna podle Bellarom pocházejí ze zemědělství mimo Evropskou unii a jsou ideální pro automatické kávovary. Připravíte si z ní espresso, caffé crema, cappuccino či latte macchiato.

Málo informací
Etiketa na závěr uvádí také ideální recept na přípravu a senzorický profil kávy, který se skládá ze stupně pražení (3 z 5), acidity (4 z 5) a intenzity (3 z 5). Na základě těchto informací musíme konstatovat, že značka Bellarom toho o kávě více tají, než prozrazuje. Chybí jakékoliv informace o zemi původu, regionu, zpracování či období sběru. Zákazník se musí spokojit s velmi obecnými a málo informativními údaji.
Náš tip: transparentnost je v kávovém světě důležitá. Vsaďte na kávy, jejichž původ znáte – více informací o tom, co by mělo být uvedeno na obalu kávy, najdete v TOMTO ČLÁNKU.

Pražení
Podle informací od výrobce je káva pražená tak, aby se hodila do automatických kávovarů. Zrnka, která najdete v balíčku, tomu tak nějak odpovídají. Jsou pražená poměrně konzervativně, nevykazují však vysokou míru olejnatosti či přepražení. Pražení je navíc poměrně rovnoměrné a zrna tak působí celkem uniformně.
Na některých zrnkách však nacházíme defekty pražení (spálené plošky, chipping atd.). Na první pohled však obsah balíčku působí poměrně kvalitně.

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Bellarom Bio Organic?
Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
Quakery (nedozrálá zrna): 11,0 g = 4,40 %
Mechanicky poškozená zrna: 5,6 g = 2,24 %
Skořápky (genetická vada): 1,8 g = 0,72 %
Zrna napadená hmyzem: 2,2 g = 0,88 %
Celkový obsah defektů: 20,6 g = 8,24 %
Zrna bez defektů: 229,4 g = 91,76 %
Co říkají tato čísla?
Obsah defektů kávy Bellarom Bio Organic jen těsně překročil hranici osmi procent. Na poměry supermarketových káv je toto číslo velmi dobré. Osm procent defektů je u komoditních káv velmi pěkné číslo, což značí, že produkt, který si kupujete, byl celkem důkladně přetříděn. Díky třídění na farmě či v samotné pražírně má káva méně defektů, což může vést k vyrovnanější a příjemnější chuti.



Množství defektů v dosud hodnocených kávách:
| Název kávy | Podíl defektních zrn |
|---|---|
| Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
| Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
| Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
| Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
| Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
| Versace – Káva s nádechem moře | 11,64 % |
| Future Coffee Dubai | 10,00 % |
| Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
| Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
| Future Coffee Classic | 9,12 % |
| Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
| Lidl Bellarom Bio Organic | 8,24 % |
| Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Vůně kávy Bellarom Bio Organic je poměrně příjemná. Nepůsobí přepraženě a nenacházíme v ní nepříjemné dýmové tóny. Připomíná tóny cereálií, kakaa a jemnou zemitost.

Chuť
Hodnocení chuti Bellarom Bio Organic jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Bellarom slibuje vysokou aciditu, ale realita je úplně jiná. V espressu objevujeme známky acidity, ale není obzvlášť výrazná. Je jemná a připomíná citrusové plody. Acidita je doplněna o sladkost cereálií a hořkost, která připomíná upečenou kůrku chleba.
2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má středně těžké tělo a příjemnou krémovou texturu.

3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. V ní Bellarom Bio Organic trochu zaostává. Nacházíme v ní chuť kůrky chleba a nelichotivé tóny kartonu a papíru. Dochuť kávy však poměrně rychle zmizí, což v tomto případě hodnotíme pozitivně.
Příjemné překvapení
Bellarom Bio Organic považujeme za příjemné překvapení mezi supermarketovými kávami. Káva obsahuje pěkné, poměrně uniformní zrno, které se vyznačuje nižším obsahem defektů.

Pražení nepotlačuje všechen přirozený potenciál zrna, v jehož chuti se objevují i zajímavé chuťové tóny. Za příznivou cenu může být Bellarom Bio Organic dobrou koupí pro konzervativního kávičkáře a jeho domácí automatický kávovar.
Náš tip: ještě lepší koupí za podobnou cenu (při přepočtu na kilogram) je například Káva za babku z řemeslné pražírny Be:Café. Ta na eshopu becafe.sk stojí 23,50 €, přičemž se slevovým kódem BLOGOKAVE10 se dostanete na sumu 21,15 € za kilogram. Vyzkoušejte. Navíc podpoříte malého podnikatele.







