Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze L’OR Crema Absolu Classique: Luxusní obal, uvnitř však jen supermarketový průměr

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
22. července 2025
LOR Crema Absolu Classique - recenzia kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Značka L „OR je dlouholetou stálicí na pultech slovenských supermarketů. L“ OR poznáte už na první pohled. Svými obaly se snaží navodit pocit luxusu a kvality. Důležitá otázka však zní: „Je obsah obalu stejně luxusní?“

V této recenzi podrobíme kávu Crema Absolu Classique skutečně detailnímu testu. Otestujeme její aroma, chuť, ale i kvalitu zrna. Jak to dopadne? Pojďte to zjistit.

LOR Crema Absolu Classique - obal

Původ a informace o kávě

Jak je u podobných káv zvykem, značka L „OR se s informováním zákazníka moc netrápila. Komoditní kávy ze supermarketů bohužel na tento důležitý fakt zapomínají. L“ OR uvádí jedinou relevantní informaci, a to takovou, že se jedná o stoprocentní arabiku. Zákazník se nedozví odkud pochází, jak je zpracovaná, případně o jakou odrůdu se jedná.

LOR Crema Absolu Classique - pohled dovnitř

Pražení

Podle L „OR jde o kávu na stupnici intenzity s číslem šest. I když je stupnice značky L“ OR nejasná, v obchodech najdete jejich kávy s mnohem větší intenzitou. Na základě toho jsme očekávali, že najdeme zrna pražená světleji.

Tyto předpoklady se však velmi rychle rozplynuly. Po otevření balíčku objevujeme tmavohnědá zrna se souvislým olejnatým povlakem. To naznačuje velmi konzervativní přístup k pražení a tmavý stupeň pražení.

LOR Crema Absolu Classique - zrno

Analýza defektů zrn L’OR Crema Absolu Classique

Do letošních recenzí jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250-gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

LOR Crema Absolu Classique - vzorek 250 gramů

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakery (nedozrálá zrna): 17,9 g = 7,16 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 10,0 g = 4,00 %
  • Mušle (genetická vada): 1,5 g = 0,60 %
  • Zrna napadená hmyzem: 1,4 g = 0,56 %

Celkový obsah defektů: 30,8 g = 12,32 %

Zrna bez defektů: 219,2 g = 87,68 %

LOR Crema Absolu Classique - analýza defektů

Co říkají tato čísla?

Hodnota dvanáct procent se z našich předešlých recenzí ukazuje jako poměrně klasický výskyt chybných zrn v supermarketových kávách. Na tomto čísle se nejvíce podílejí mechanicky poškozená zrna a quakery.

LOR Crema Absolu Classique - quakery
Quakery.

Quakery (zrná z nedozrálých třešní) se následně projeví i v chuti samotné kávy, a to v podobě nepříjemných arašídových tónů. Kromě těchto defektů jsme v kávě našli zrna napadená škůdci a mušle, no ty se vyskytovaly v mnohem menší míře. Číslo dvanáct však naznačuje, že L’or nesahá po tak luxusních zrnách jako obalech.

LOR Crema Absolu Classique - mechanicky poškozená zrna
Mechanicky poškozená zrna.

Množství defektů v dosud hodnocených kávách:

Název kávyPodíl defektních zrn
Bercoff Espresso Elegante48,24 %
La Natura Lifestyle44,28 %
Štrbské Presso Barista18,48 %
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
L’or Crema Absolu Classique12,32 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádechem moře11,64 %
Future Coffee Dubai10,00 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Future Coffee Classic9,12 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Lidl Bellarom Bio Organic8,24 %
Káva za babku3,84 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %
Káva od Roba Pappa0,72 %

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Vůně kávy L’OR Crema Absolu Classique je velmi výrazná a ostrá. Dominují v ní silně kořenisté tóny a prvky tmavého pražení. Po namletí je její ostrost ještě výraznější, což dělá aroma těžko snesitelnou.

Chuť

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. L’OR sice slibuje citrusové tóny, no ty v kávě Classique ani náhodou nehledejte. Chuť kávy poznačilo velmi tmavé pražení, díky čemuž je převážně hořká. Hořkosti sekunduje jen velmi nízká cereální sladkost.

LOR Crema Absolu Classique - příprava espressa

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má těžké a olejovité tělo, které ve formě espressa působí až nepříjemně hustě.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť espressa z této kávy je nepříjemně hořká a zároveň zvláštní arašídová. Za chutí arašídů pravděpodobně stojí výrazný výskyt quakerů v kávě.

Když obal klame

I když se káva L’OR Crema Absolu Classique snaží navodit pocit luxusu, její obsah je absolutním průměrem mezi supermarketovými kávami. Zrna obsahují dvanáct procent defektů, jsou pražená příliš tmavě a nenajdete v nich žádné zajímavé chutě.

LOR Crema Absolu Classique - espresso

Za 500gramové balení kávy L’OR Crema Absolu Classique jsme zaplatili 13,19 €, což je při přepočtu na kilogram 26,38 €. Slovenská pražírna Be:Café přitom o několik poschodí kvalitnější kávu zvanou Káva za babku nabízí za 23,50 €, po uplatnění kódu BLOGOKAVE10 dokonce jen za 21,15 €. To je náš tip na konzervativní kávu.

Náš tip: Klikněte ZDE a objeví se vám slevové kódy i do dalších řemeslných pražíren pracujících s kvalitním zrnem.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
COFFEEIN Italy - príprava espressa

Recenze kávy COFFEEIN Italy: Konečně kvalitní italská káva

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL