Značka L „OR je dlouholetou stálicí na pultech slovenských supermarketů. L“ OR poznáte už na první pohled. Svými obaly se snaží navodit pocit luxusu a kvality. Důležitá otázka však zní: „Je obsah obalu stejně luxusní?“
V této recenzi podrobíme kávu Crema Absolu Classique skutečně detailnímu testu. Otestujeme její aroma, chuť, ale i kvalitu zrna. Jak to dopadne? Pojďte to zjistit.

Původ a informace o kávě
Jak je u podobných káv zvykem, značka L „OR se s informováním zákazníka moc netrápila. Komoditní kávy ze supermarketů bohužel na tento důležitý fakt zapomínají. L“ OR uvádí jedinou relevantní informaci, a to takovou, že se jedná o stoprocentní arabiku. Zákazník se nedozví odkud pochází, jak je zpracovaná, případně o jakou odrůdu se jedná.

Pražení
Podle L „OR jde o kávu na stupnici intenzity s číslem šest. I když je stupnice značky L“ OR nejasná, v obchodech najdete jejich kávy s mnohem větší intenzitou. Na základě toho jsme očekávali, že najdeme zrna pražená světleji.
Tyto předpoklady se však velmi rychle rozplynuly. Po otevření balíčku objevujeme tmavohnědá zrna se souvislým olejnatým povlakem. To naznačuje velmi konzervativní přístup k pražení a tmavý stupeň pražení.

Analýza defektů zrn L’OR Crema Absolu Classique
Do letošních recenzí jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250-gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 17,9 g = 7,16 %
- Mechanicky poškozená zrna: 10,0 g = 4,00 %
- Mušle (genetická vada): 1,5 g = 0,60 %
- Zrna napadená hmyzem: 1,4 g = 0,56 %
Celkový obsah defektů: 30,8 g = 12,32 %
Zrna bez defektů: 219,2 g = 87,68 %

Co říkají tato čísla?
Hodnota dvanáct procent se z našich předešlých recenzí ukazuje jako poměrně klasický výskyt chybných zrn v supermarketových kávách. Na tomto čísle se nejvíce podílejí mechanicky poškozená zrna a quakery.

Quakery (zrná z nedozrálých třešní) se následně projeví i v chuti samotné kávy, a to v podobě nepříjemných arašídových tónů. Kromě těchto defektů jsme v kávě našli zrna napadená škůdci a mušle, no ty se vyskytovaly v mnohem menší míře. Číslo dvanáct však naznačuje, že L’or nesahá po tak luxusních zrnách jako obalech.

Množství defektů v dosud hodnocených kávách:
| Název kávy | Podíl defektních zrn |
|---|---|
| Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
| La Natura Lifestyle | 44,28 % |
| Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
| Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
| Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
| L’or Crema Absolu Classique | 12,32 % |
| Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
| Versace – Káva s nádechem moře | 11,64 % |
| Future Coffee Dubai | 10,00 % |
| Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
| Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
| Future Coffee Classic | 9,12 % |
| Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
| Lidl Bellarom Bio Organic | 8,24 % |
| Káva za babku | 3,84 % |
| Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
| Káva od Roba Pappa | 0,72 % |
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Vůně kávy L’OR Crema Absolu Classique je velmi výrazná a ostrá. Dominují v ní silně kořenisté tóny a prvky tmavého pražení. Po namletí je její ostrost ještě výraznější, což dělá aroma těžko snesitelnou.
Chuť
Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. L’OR sice slibuje citrusové tóny, no ty v kávě Classique ani náhodou nehledejte. Chuť kávy poznačilo velmi tmavé pražení, díky čemuž je převážně hořká. Hořkosti sekunduje jen velmi nízká cereální sladkost.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má těžké a olejovité tělo, které ve formě espressa působí až nepříjemně hustě.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť espressa z této kávy je nepříjemně hořká a zároveň zvláštní arašídová. Za chutí arašídů pravděpodobně stojí výrazný výskyt quakerů v kávě.
Když obal klame
I když se káva L’OR Crema Absolu Classique snaží navodit pocit luxusu, její obsah je absolutním průměrem mezi supermarketovými kávami. Zrna obsahují dvanáct procent defektů, jsou pražená příliš tmavě a nenajdete v nich žádné zajímavé chutě.

Za 500gramové balení kávy L’OR Crema Absolu Classique jsme zaplatili 13,19 €, což je při přepočtu na kilogram 26,38 €. Slovenská pražírna Be:Café přitom o několik poschodí kvalitnější kávu zvanou Káva za babku nabízí za 23,50 €, po uplatnění kódu BLOGOKAVE10 dokonce jen za 21,15 €. To je náš tip na konzervativní kávu.







