Na fotkách nebo videích, které jsme zveřejnili ať už tady na webu blogokave.sk nebo na našich sociálních sítích, jste si mnozí všimli zvláštního espresso stroje. Vím to, protože nám do redakce přišlo mnoho podobných otázek. Zajímalo vás, co to je, jestli to má smysl koupit a podobně. I proto jsem se rozhodl, že manuální espresso mašinu vám lépe představím. Seznamte se, tohle je ROK espresso.
ROK espresso navrhla a vyrábí britská firma. Výrobci ROKu kladou důraz na udržitelnost a doživotní funkčnost svých výrobků. První modely tohoto kávovaru spatřily světlo světa už před více než dvaceti lety a jak uvádějí na svých stránkách, množství kávovarů slouží svým majitelům ještě dnes. V době, kdy byl ROK poprvé uveden na trh, zanechával podle modelu NAEEEC v Austrálii nejnižší uhlíkovou stopu ve své třídě. V našem domácím baru se nachází nejnovější verze ROKu s označením GC. Slouží nám už téměř čtyři ROKy (haha).

Z čeho se ROK espresso skládá?
Design ROKu je jednoduchý a ikonický. Tělo kávovaru je kovové a téměř nezničitelné. Plastové části se nacházejí jen v nádobce na vodu a vnitřním systému kávovaru. Kávovar je plně manuální. Nenajdete v něm žádný bojler či ohřívací systém, žádná tlačítka ani parní trysky. Jeho základ tvoří nádobka na vodu propojená s tlakovou komorou, která pomocí sprchy ústí do portafiltru kávovaru. Tlak uvnitř kávovaru vytváříte vy svou vlastní silou za pomoci dvou ramen. A to je vlastně všechno, co v kávovaru najdete.
Jak probíhá příprava espressa na ROKu?
Velmi podobně jako u klasických espresso strojů, ale zároveň o dost odlišně. Značná část procesu přípravy je úplně stejná.
1. Mletí
Součástí ROKu je klasický portafilter se sítkem, jehož ideální kapacita je někde mezi 16 až 19 gramy namleté kávy. Mletí, které si ROK vyžaduje, je velmi podobné klasickému espressu. Osobně se mi však osvědčilo o něco jemnější mletí, a to hlavně v případě moderních světlých roastů.

2. Příprava puku
Po namletí kávy následuje úplně stejná příprava kávového puku, na jakou jste zvyklí z používání pákových kávovarů. Já používám WDT tool (jehličkový distributor) pro homogenizaci puku a následně klasický tamper. U příslušenství nastává jeden malý problém. Rozměr portafiltru ROKu je jiný než u většiny mašin (cca 50 mm – přesněji 49,7 mm). To má za následek, že většina příslušenství na trhu jednoduše k ROKu nepasuje. Při koupi ROKu dostanete v balení odměrku, která může sloužit i jako tamper. Ta však nikdy plně nenahradí klasický tamper. Právě proto doporučuji spolu s ROKem objednat i originální tamper, který do sítka zapadne nejlépe.

3. Ohřátí vody a kávovaru
V tomto bodě nastává novinka oproti elektrickým strojům. Normálně byste po přípravě puku nasadili páku do stroje, stiskli knoflík a stroj by za vás odvedl většinu práce. V případě ROKu však žádné knoflíky a ani horká voda v bojleru neexistují. Vodu musíte ohřát v externí konvici a následně ji nalít do nádobky ve vrchní části kávovaru. Zde však nastává malý problém. Pokud nalijete vodu o určité teplotě do studené masy kovu a plastů, teplota vody se rapidně sníží. Vy byste tak připravovali kávu při mnohem nižší teplotě. To by mohlo mít za následek podextrahované a nepříjemné espressa. Existuje několik způsobů, jak nízkým teplotám extrakce předejít. Mně se nejvíce osvědčily dvě vychytávky:
- Jeden nebo dva proplachovací cykly před extrakcí. V podstatě proženete systémem kávovaru spolu s prázdným portafiltrem horkou vodu. U středně tmavých až tmavých roastů bohatě postačuje jeden takový cyklus, u světlých doporučuji dva.
- Ohřátí páky v horké vodě nebo nad konvicí. Druhou možností je na chvíli ponořit portafilter spolu se sítkem do horké vody, a tak ho dostatečně předehřát. Co se mi osvědčilo úplně nejvíce, je položit portafilter nad výduchy rychlovarné konvice během ohřívání vody. Unikající horká pára předehřeje portafilter a zároveň minimalizuje použitou vodu.
V praxi většinou používám kombinaci obou způsobů. Portafilter nahřeji nad konvicí a následně proženu kávovarem jednu dávku horké vody. U tmavších roastů by teoreticky postačovalo i nahřátí páky nad konvicí.

4. Extrakce espressa
Stroj je předehřátý, káva namletá a puk připravený. Nalijete horkou vodu do vrchní nádobky. Ideální je použít množství vody, které naplní nádobku téměř doplna (cca 0,5 cm od vrcholu).

Následně zvednete ramena kávovaru, což umožní vodě protéct do tlakové komory a můžete tlačit. Kávu je potřeba namlít tak, aby ramena kladla dostatečný odpor. To má za následek vznik požadovaného tlaku a správné extrakce. Je dobré používat váhu spolu se stopkami a sledovat celý průběh extrakce. Poté, co extrakci ukončíte, je důležité vytlačit z kávovaru veškerou přebytečnou vodu do zvláštní nádoby. Portafilter vybírejte ze stroje až po vytlačení veškeré vody. V opačném případě by mohl vzniknout obrovský nepořádek :).
Následně stačí vyklepnout puk do odpadu, očistit páku, případně opláchnout celý ROK pod tekoucí vodou a vychutnat si své espresso.

Jak chutná espresso z ROKu?
Stejně jako v případě elektrifikovaných kávovarů, může chutnat velmi dobře, ale i velmi špatně. V případě plně manuálního stroje je jen a jen na vás, jak espresso připravíte. S espressem v ROKu si musíte detailně vyhrát, ale výsledek vás může překvapit. ROK vám poskytne volnost a je jen na vás, jak ji využijete. Kromě tloušťky mletí, vstupní dávky kávy (DOSE), teploty extrakce a poměru vody ke kávě (BREW RATIO), dokážete na ROKu do jisté míry manipulovat i s tlakem extrakce. Můžete si vyhrát s průběhem tlaku, profilovat průběh protlačování, vyzkoušet preinfuzi. Avšak absence barometru má za následek, že s tlakem si budete umět hrát jen „od oka“. Hlavně u světlejších roastů je kruciální dostatečné předehřátí kávovaru. Jinak se zaseknete na příliš acidních a nepříjemných espressech.

Plusy ROK espresso:
POMĚR CENA/VÝKON
V Česku seženete nový ROK v ceně kolem 5 000 Kč. V této cenové hladině odvádí sakra dobrou práci a při správné manipulaci připraví espresso, které může konkurovat několikanásobně dražším mašinám.
KVALITNÍ ZPRACOVÁNÍ
ROK je zkonstruován tak, aby vydržel. Použité materiály jsou kvalitní. Firma si za ním stojí a na všechny kovové součástky nabízí záruku 10 let. V případě, že součástka selže, pošlou vám novou. Díky jednoduchosti je nenáročné stroj rozebrat a součástku vyměnit.
VOLNOST
Absolutní manuálnost stroje vám poskytne téměř neomezenou volnost. ROK si určitě užije zkušený domácí barista, ale i úplný nováček. Pro úplného nováčka by mohl ROK sloužit jako vynikající nástroj pro pochopení espressa.
DESIGN
Co si budeme povídat, ROK je jednoduše cool.

Mínusy ROK espresso:
NEKONZISTENCE
Plná manuálnost a absence jakýchkoli měřičů má bohužel za následek mnohem nižší konzistenci nápojů než u dražších strojů.
ZDLOUHAVÝ PROCES PŘÍPRAVY
Pro někoho může být celý proces přípravy espressa zdlouhavý a nudný. Pro někoho to však může být krásný kávový rituál. Pokud chcete svou kávu připravit rychle a jednoduše, tak ROK nedoporučuji.
ATYPICKÝ ROZMĚR PORTAFILTRU
Jak jsem zmiňoval, je poměrně těžké sehnat příslušenství, které k ROKu pasuje. Proto budete většinou limitováni na originální kousky.
ROK NEODPOUŠTÍ
Trvalo mi dost dlouho, než jsem se s ROKem sžil. Neodpustí vám žádnou chybu. Je vhodný spíše pro člověka, který se nad procesem přípravy chce zamýšlet a nebojí se nezdaru.
Pokud máte jakékoli další otázky, ptejte se v diskuzi pod článkem, případně mi napište na IG @chlorofilip.






