Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Recenze Starbucks Holiday Blend: Luciferova vánoční pomsta

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. prosince 2023
recenzia Starbucks Holiday Blend - vianočná káva

Keby toto boli kozie bobky, nevyzerali by inak.

Share on FacebookShare on Twitter

Když nám do redakce přišel tip od jednoho z vás, že i Starbucks nasadil vánoční kávu, neváhali jsme. Ve zprávě stálo, že je extrémně černá, na což jsme se samozřejmě netěšili, ale když na nás po příchodu do Kauflandu vykoukl „medium roast“, zablikala jiskřička naděje. Možná to přece jen nebude absolutní sh*t. Jak to nakonec dopadlo? Toto je recenze Starbucks Holiday Blend.

Hned na začátek bych chtěl uvést, že tuto kávu pro Starbucks praží Nestlé. Jak jsme psali už i v této recenzi káv Starbucks, Nestlé za právo na umísťování na trh, prodávání a distribuování této značky zaplatilo 7,15 miliardy dolarů. V kavárnách Starbucks mají podle všeho jinou kávu, ale bohužel stejně spečenou.

Bodování

V bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkově 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělí šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíme na základě vašich doporučení společně za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.

Průběžné pořadí všech doposud hodnocených káv naleznete v menu jako RECENZE KÁV. Zkuste ochutnat něco z horních pater, protože tam někde se nachází pravá kávová zábava. Připravili jsme pro vás i slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Baristé Filip Lörinc a Gabriela Drenková 0,5/25

Zrna

Pro tento týden jsme do rukou dostali obal nápadně podobný balení vánoční kávy od značky Bellarom. Starbucks Holiday blend je svým vzezřením až podezřele podobný minulotýdennímu kávovému nepodarku z Lidl. Avšak, je i obsah balíku stejně děsivý? Zrna hovoří už na první pohled: “Ano, čeká vás pohroma!” Z balíku se na nás vysypala hromada extrémně tmavých, olejnatých zrn. Ty mohou i díky relativně malému počtu defektů působit esteticky. Opak je však pravdou. Pražení je příliš tmavé a kávové zrno doslova zabité.

Starbucks Holiday Blend - zrna

Aroma

Extrémně tmavému pražení odpovídá i vůně kávy. Tedy pardon, zápach kávy. Po otevření sáčku zavalil celou místnost nelichotivý zápach spáleniny. Na Vánoce tak od Starbucks dostanete vzpomínku na letní lesní požáry s příměsí souseda spalujícího kromě suché trávy, i pár starých pneumatik.

Starbucks Holiday Blend - cupping

Cupping

Ochutnávka Holiday blendu se dá přirovnat k boji o život. Říká se, že každé poldeci vás připraví o několik nervových buněk v mozku. Na druhé straně, každé srknutí vánoční kávy od Starbucks vás připraví o několik chuťových buněk na jazyku. Srkáme a srkáme, ale v kávě nenacházíme nic jen nekonečnou hořkost spálených zrn a zoxidovaných olejů na jejich povrchu. Hořkost, která z nás pomalu ale jistě vysává veškerou chuť do života.

recenze Starbucks Holiday Blend - cupping

Espresso

Letargicky, v agónii osudu se pouštíme do přípravy espressa. Z výpustu kávovaru vytéká něco mezi motorovým olejem a rašelinou. Hořkost, která se nám dostává na jazyk, uvrhne naše tváře do bolestivé grimasy. Jeden glg, druhý glg. Víc nedáme. Pardon, ale tato káva se nedá připravit tak, aby byla konzumovatelná v čisté formě bez vagónu mléka a cukru.

recenze vánoční kávy Starbucks Holiday Blend - espresso

Celkový dojem

Holiday blend od Starbucks je už druhou kávou z edice “Luciferova vánoční pomsta”. V libivém obale se ukrývá skutečný kávový “prank”. Zrna spálené na uhlík a zapáchající jako hořící pneumatiky, by jednoznačně neměly být určené ke konzumaci. Lidé, nenechte se okabáti. Raději kupte sobě a svým blízkým některou z vánočních limitek ze slovenských pražíren.

Detailní body: aroma 0 – acidita 0 – tělo 0,5 – dochuť 0 – celkový dojem 0.

Ladislav Király 1,5/10

Hned v ten den, jak mi přišla zpráva, že i Starbucks má vánoční kávu, jsem letěl na zkušenou do blízkého Kauflandu. Měl jsem štěstí a káv s názvem Holiday bylo v poličce velké množství. Na obale bylo napsané „medium roast“, což mě celkem potěšilo, protože spálený dark roast bych podruhé pít nechtěl.

Ibaže se stalo něco neuvěřitelného. Otevřel jsem obal a zrna vypadala jako extra dark roast. Když jsem minule při vánoční kávě z Lidlu psal, že kdyby při pražení existovalo třetí pukanie, tak je za ním… tak tento Starbucks by byl na hraně čtvrtého pukania. Olejnatý extrém. Jako když kávu vykoupete ve vyjetém oleji v autoservisu v Usť-Kamenogorsku. Nebo jen na pastvinách pozbierali kozí bobky? Do této úvahy se raději nepouštím.

vánoční káva Starbucks Holiday Blend - pohled na zrna

Řecké lesní požáry

A teď to přijde: Nááááádych. Kouř, všude kouř. Normálně jsem měl pocit, že mě to katapultovalo do epicentra řeckých lesních požárů. Bál jsem se o holý život. Opět jednou vyjadřuji přesvědčení, že taková káva přece nemůže nikomu vonět. Nevěřím, že někdo může mít takový zdeformovaný čich.

Ochutnávka paradoxně nebyla úplně nejhorší, nebo jsem už z testování tolika špatných káv už i já zdeformovaný. Pociťoval jsem extrémní hořkost a nula jakýchkoliv zajímavých chuťových tónů, ale lidé, kteří si do kávy dají deci mléka a čtyři kostky cukru to možná nepocítí. Ale vlastně kdo ví.

Jako špekáček po hodině v plameni

Pražením bylo v této kávě zabité absolutně všechno. Samozřejmě, že takové spálení v ní nemůže ponechat žádný chuťový tón, žádnou ovocnost a ani žádnou aciditu. Přirovnal bych to k opékání špekáčku někde pod lesem: buď ho opékáte nad ohněm a po několika minutách ho sníte, nebo ho opékáte v nejsilnějším plameni a držíte ho tam hodinu. No ale to jsem už trochu odbočil. Opět jednou.

V každém případě jsem se rozhodl, že tuto kávu vysypu vedle vánoční kávy z Lidla. Jen tak, pro porovnání. Dopadlo to takto:

porovnání vánočních káv Starbucks a Bellarom Lidl

A ještě jedna fotka pro fajnšmekry:

vánoční kávy Starbucks Holiday Blend a Bellarom Lidl Christmas Blend

A vysypal jsem ji i vedle kávy Brasil Pe De Cedro Farm od Be:Café, kterou jsem měl doma právě otevřenou, která je takisto medium roast a i cenově je podobná, vždyť balíček stojí 6,90€ (s kódem BLOGOKAVE10 méně). Nech sa páči:

Starbucks Holiday Blend a Brasil Pe De Cedro farm - porovnání zrn

Při takové extrémní spálenině se o chuti kávy nemůžeme vůbec bavit. Kdybych byl tvrdý, dám jí nula bodů, protože v ní není nic zajímavé. Já jsem však už jakýsi měkkýš a na takové kávy se snažím dívat hlavně tak, kolik je v nich zloby a jakou extrémní pachuť zanechají. A v tomto směru jsem už bohužel pil i horší kávy.

Dávám 1,5 bodu.

Transparentnost 1/5

Kategorie transparentnost je při této kávě jedním z hlavních bodů programu. Před několika desetiletími lidi bavili Oldo Hlaváček a Ivan Krajíček v relaci Vtipnější vyhrává, dnes nás baví autor obalu Holiday Blendu od Starbucksu.

Nuže slyšte: „Limitovaná edice zrnkové kávy s tóny bylinek a sladkého javorového sirupu. Kávové zrná z temperamentní Latinské Ameriky ve spojení s jemnou, zemitou chutí kávových zrn z Indonésie.“ Toto s bylinkami a sladkým javorovým sirupem je větší sci-fi jak Vetřelec.

Jinak o kávě víme ještě to, že je to stoprocentní arabika. Málo, ale bylo už i horší. Dáváme jeden bod.

Poměr cena/kvalita 0,5/5

Kávu jsme v Kauflandu koupili za 6,39€. Zdála se to být fajn cena, ale nevšimli jsme si, že je to jen 190gramové balení. Dost dobrá taktika, Starbucks. Otevřeli jsme i porovnávač cen Heureka a v Datarte mají toto balení dokonce za 4,70€.

Celkově je to velmi podobná cena i kvalita jako při minulé recenzi vánoční kávy z Lidla. Tím pádem opět udělujeme 0,5 bodu.

Starbucks Holiday Blend - vánoční káva

Design obalu 3/5

Mám pocit, že v posledních týdnech vás jaksi opantala vánoční atmosféra a při udělování bodů za dizajn obalu jste štědřejší. Tentokrát se nejčastěji vyskytovaly body 2, 3 a 4, přičemž úplně nejvíc bylo trojek. Vánoční kávě Starbucksu tedy přidáváme tři bodíky.

Celkové hodnocení Starbucks Holiday Blend 6,5/50

Závěr

Holiday Blend od Starbucksu nás nepotěšil, právě naopak. Káva nás zarmoutila. Na to, že mělo jít o medium roast, a tedy střední pražení, jsme dostali zuhelnatělý odpad. Pozitiva se na této kávě hledaly opravdu velmi těžko a právem patří na spodní příčky recenzního žebříčku. Nejlépe ji vystihují slova Luciferova vánoční pomsta.

Aktuální pořadí hodnocených káv najdete v rubrice RECENZE KÁV a slevové kódy do dobrých pražíren najdete v rubrice SLEVOVÉ KÓDY.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
zanesená vodovodná rúra

Špinavé vodovodní trubky vyvolaly obrovský rozruch, odborníkovi jsme položili doplňující otázky

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL