David proti Goliášovi. Jak jinak nazvat snahu junáka Ladislava s jeho baristickou družinou pustit se do giganta jménem Starbucks. Zasadí blogerský pastýř velkému a silnému zbrojnoši s více než 35 000 provozovnami tvrdý úder, nebo ho jen něžně pohladí? Jak vidíte, opět jsem se nechal biblicky unést. Vítejte u recenze káv Starbucks. Těch supermarketových.
Začněme tím, že Starbucks vznikl v roce 1971 v USA a dnes má své provozovny v 84 zemích. Hej, byl i v Rusku, ale pak se na tamního zbloudilého diktátora vykašlal a vykonal speciální operaci, v rámci které svých 130 provozoven zavřel. Udělal dobře. Možná víte, že na místě Starbucksů v matičce Rusi vyrostla síť Stars Coffee, což je sice lepší název než Vkusno & točka (nový McDonald‘s), ale taky z něj neodpadávám.
Ale dost už planých řečí. Recenzi káv Starbucks jste si vyžádali právě vy, vášniví čtenáři Blogu o kávě. My v redakci jsme se rozhodli, že vám tento sen splníme. A to navzdory tomu, že naše mlsné jazýčky by si raději pochutnaly na ovocné výběrovce než na výluhu z pahreby.
Pořídili jsme si dvě různé kávy, konkrétně Blonde Roast a Dark Roast, které by nám měly pomoci lépe pochopit strategii této značky. Světlé pražení Starbucksu je vymezeno na čísla 4 až 6, medium na 7 až 9 a tmavé na 10 až 12. Blonde je na této stupnici 6 a Dark 11. Kolik bodů u nás tyto kávy dostanou? Čtěte dál a dozvíte se.
Bodování
Připomeňme si, že v bodování Blogu o kávě může každá káva získat maximálně 50 bodů. Celkem 25 z nich udělí baristé Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), deset udělím já jako šéfko Blogu o kávě (@ladislavkiraly), pět udělíte vy jako čtenáři za design obalů a po pěti bodech může káva získat za transparentnost (zda známe její přesný původ a složení) a za poměr cena/kvalita.
Aktuální pořadí hodnocených káv najdete v nabídce jako RECENZE KÁV.

Baristé
Starbucks Dark Roast 0/25
Starbucks Blonde Roast 4/25
„V případě obou káv šlo o zrna stoprocentní arabiky, překvapivě relativně pěkně vypadající. Jelikož jde o komoditní kávu, sem tam bylo možné najít defekty, ale na první pohled, co se týká vzhledu, tvaru a velikosti, nám zrna nepřipadala až tak nekvalitní. Oba tyto roasty odlišuje míra pražení. V případě Blonde roastu jde o na pohled relativně světlé pražení, mezi supermarketovými komoditními kávami jedno z těch světlejších. Zrna v tomto případě ani není možné rozdrtit mezi prsty, takže nejsou spálené. Dark roast je oproti tomu jakoby z jiného světa. Jde o spálené, černé, olejnaté zrno. Balíček byl po otevření mastný a mastnota byla dokonce i na stěnách samotného balíku. Připomínalo to balíček popcornu do mikrovlnné trouby, který je na stěně pomastěný olejem. Zrna je možné s vynaložením minimální energie úplně rozmačkat.“
Zbraň hromadného ničení
„Po aromatické stránce Blonde roast nijak neublíží. Celé i namleté zrno voní dřevitě a zemitě, tedy nijak zajímavě, ale ani ne nepříjemně. Dark roast je na druhé straně zbraň hromadného ničení. Aroma ihned po otevření balíku zaplavilo celý byt – bohužel ne příjemně. Jediné, k čemu toto aroma dokážeme přirovnat, jsou spálené pneumatiky na automobilových závodech. Velmi výrazná, těžká a nepříjemná vůně, kterou jsme jen tak snadno z nosu nedostali.“
„Vzhledem k výše zmíněným vjemům jsme očekávali, že Blonde roast na cuppingu ukáže i jistou aciditu. Jde totiž o relativně světlý roast a stoprocentní arabiku. Během celého cuppingu jsme však neobjevili ani špetku acidity či ovocnosti. Za horka, tepla i studena kávě dominovala výrazná trpká a nepříjemná hořkost, která později v dochuti na jazyku zůstávala ještě dlouhou dobu. Tělo kávy bylo středně těžké.“

Uhlíky a spálená guma
„Dark roast se po chuťové stránce popisuje jen velmi těžko. Jde o totálně spálené zrno a přesně tak to i chutná. Těžké olejové tělo, chuť připomínající uhlíky a spálenou gumu. Žádné pozitivní chuťové prvky. V ústech zanechává zvláštní, až dýmovou, hořkou dochuť, kterou jsme měli potřebu velmi rychle zahnat něčím jiným a chutným. Nebylo však snadné to prorazit.“
„Filip to nevzdával a alespoň při espressu chtěl z Blonde roastu dostat něco, co by se dalo strávit. Při nižší extrakci však espressu stále dominovala hořkost připomínající syrové brambory. Kromě ní se v espressu daly najít i potlačené oříškové tóny, ale znovu žádná ovocnost, či něco zajímavé. V mléčných drincích by nepříjemné chutě tohoto espressa mohly zaniknout.“
Extrémní dávka hořkosti
„Dark roast bylo upřímně těžké polknout. Nepomáhalo mu ani mléko, ani zředění vodou. Espresso z této kávy se vyznačovalo extrémní dávkou hořkosti. Zanechávalo těžký olejový pocit v ústech i na jazyku. Je takmer nemožné v káve, ktorá je takto spálená, hľadať nejaké chuťové vnemy, preto je tento popis veľmi jednoduchý a krátky.“
„Co se týká celkového dojmu, v případě Blonde roastu jde o velmi průměrnou supermarketovou kávu. Ani navzdory světlejšímu pražení v této kávě není ani špetka ovocnosti. Dominuje jí výrazná hořkost. Jednoznačně jde o něco, co je potřeba zjemnit mlékem či cukrem. Bez toho je nepříjemný chuťový zážitek a dlouhotrvající nepříjemná dochuť zaručena.“
„Dark roast je z našeho pohledu zločin spáchaný na kávě. Hledat něco v takto zničené kávě bylo velmi náročné, ale mnohem náročnější byla samotná konzumace. Je to ohromná škoda takovýmto způsobem znevážit práci všech lidí, kteří se spolupodieľali na produkcii kávy. Nevidíme absolútne nič pozitívne v tejto káve a jednoznačne ju neodporúčame.“
Udělené body:
Dark roast: aroma – 0, acidita – 0, tělo – 0, dochuť – 0, celkový dojem – 0.
Blonde roast: aroma – 1, acidita – 0, tělo – 1,5, dochuť – 0,5, celkový dojem – 1.

Já
Starbucks Dark Roast 1/10
Starbucks Blonde Roast 2/10
Vyšší moc mi chtěla pomoci a týden před recenzí na mě seslala chorobu, díky které jsem přišel o čich a chuť. Pro běžného smrtelníka může být něco takového nepříjemné, u mě to však mělo vzhledem k blížícímu se recenzování Starbucksu příchuť vykoupení. Nakonec však tajemný moribundus tělu vládl jen dva dny a smysly byly zpět.
Usoudil jsem, že je nejdřív profackám Dark Roastom. Viděl jsem, že je to totálně černá a olejnatá káva, ze které se valil prazvláštní těžký zápach. Přirovnal bych to k pozápasovým chvílím ve fotbalové šatně okresní mužské ligy, když máš smůlu a sedíš právě vedle toho, komu to už v kopačkách nejvíc zatuchlo.
Jak vypadá vůně?
Pokud se nemýlím, věda ještě nedokázala identifikovat, jak vypadá vůně a přístroje ji ani nedokážou detegovat, ale až na to jednou někdo přijde, tak vyobrazení vůně tohoto Starbucksu si chci prohlédnout. I když slovo „vůně“ se k popsání tohoto vjemu asi příliš nehodí.
Chuťově to nebylo o moc lepší. Na jazyku mi přistál extra hořký přepáleno-gumovo-ropovo-zeminový extrakt. Bridgestone, Aramco a substrát pro muškáty v jedné šálce. Člověk až začne spekulovat o tom, že raději by vyjedl pahrebu nahoře pod lesem. V každém případě to však bylo zajímavé. Po ochutnání Dark Roastu mi hlavou proběhlo trilion myšlenek a začal jsem spontánně recitovat všechna synonyma slova „temnota“, jaké kdy kdo vymyslel.

Welcome drink do pekla
Nedávno jsem koukal na seriál Sandman. V jedné části Morfeus přišel do pekla a přesně tam u vstupní brány měla být kavárna, kde by podávali tuto kávu. Toto je totiž podle mě normálně welcome drink do pekla.
Největší šok však pro vás přijde až teď: navzdory tomu všemu kávě dám jeden bod. Byla extrémně, ba přímo až giganticky hořká, ale nebylo to to nejhorší, co jsem kdy pil. V ústech mi to nevyvolalo až takovou strašnou pachuť jako jedna káva, kterou nemůžu jmenovat, protože pán pražiar mi opět věnuje teplý telefonát se slovy „Kdo vy jakože jste?“ a druhou rukou už bude vypisovat papíry pro právníka. Hej, myslím toho od kokailagénovej devy.
Špinavá blond
Následně jsem ochutnal Blonde roast (spíš špinavý blond než blond) a musím říct, že to bylo mnohem lepší. Možná měla tato káva štěstí v tom, že jsem ji pil po jedné z nejhorších tekutin tohoto světa. Kdoví. V každém případě platí, že její hořkost mě neposlala úplně do kolen.
Acidita v ní není žádná, zajímavé chuťové tóny taktéž žádné. Stejně tak cítím nepříjemnou pachuť, ale ne až katastrofálně strašidelnou, kterou v hantýrce označujeme jako zdechlé potkany. Zvláštní je, že když jsem si tuto kávu koupil před něco víc než rokem, zdála se mi být o něco horší. Asi jsem toho za ten čas popil dost a pochopil jsem, že tohle vlastně není dno kávového světa.
Vím si představit, že pro člověka, který od kávy očekává jen hořkost, je tohle asi schůdná alternativa. Ale na druhou stranu štiplavě dodám, že když tohle někdo považuje za dobrou kávu a ještě se tím někde vychvaluje, tak asi dobrou kávu ještě nikdy nepil. S kávou, kterou chceme prezentovat na tomto blogu, to nemá nic společného. Dávám dva body.

Poměr cena/kvalita
Starbucks Dark Roast 0/5
Starbucks Blonde Roast 1/5
Obě kávy jsem v Kauflandu koupil za 13,99 €. Za 450gramové balení je to celkem dost a jak se později ukázalo, síť na mé hlouposti šikovně vydělala. Doma jsem totiž pogooglil a na stránce Datartu jsem ty samé kávy našel za 10,90 €.
Když jste si mysleli, že Datart je „skutečný elektrošpecialista“, tak jste si vlastně asi mysleli správně, protože specialisté na kávu to vzhledem k tomuto produktu určitě nejsou. V každém případě se mi ulevilo, že jsem nenakupoval na mall.sk, protože tam tento lákavý luxus stojí 15,20 €.
Za no-name komoditní kávu bez původu je to tak či tak strašidelně moc. Dark Roast od nás nemůže dostat ani bod, protože to je vysloveně spálená a nechutná káva, kterou by měli rozdávat zadarmo a asi ani tak by to nebyl dobrý poměr cena/kvalita. Avšak Blonde roast je lepší, za něco stojí a s přimhouřeným, přelepeným a nevím, jestli ne i obvázaným okem dáváme jeden bodík.
Transparentnost
Starbucks Dark Roast 1/5
Starbucks Blonde Roast 1/5
O obou kávách víme jen to, že je to stoprocentní arabika z latinské Ameriky. Velká bída a zdaleka to nesplňuje nároky transparentnosti, ale z ryzí milosrdnosti dáváme alespoň jeden bod. Když jsme recenzovali Zlaté Zrnko, tak tam jsme při 100% arabice věděli, že „původ hlavní složky: Brazílie“, což je v podstatě stejně nekonkrétní jako „stoprocentní arabika z latinské Ameriky“. Také jsme dali jeden bod, takže ho dáváme i tady.
Je to v podstatě typický popis pro komoditní kávu, o které nikdo neví, odkud vlastně pochází. Ani ta samotná káva, bohužel. My chceme víc. Na tomto blogu chceme promovat výběrovou kávu a u ní musíme vědět zemi pěstování, region, farmu, metodu zpracování kávy a další údaje. Nemůže to být jen mix jakékoliv kávy odkudkoliv. Tedy může, ale pak je to takhle za jeden bod.
Design obalu 2/5
O udělení bodů v této kategorii jste opět rozhodovali vy, čtenáři Blogu o kávě. Na webu blogokave.sk jsme vypsali anketu, prostřednictvím které jste rozhodli, že obal Starbucksu si zaslouží dva body z pěti. Hlasovalo 449 z vás, což je asi 4,5x víc než členů Mezinárodního kávového institutu.
Za dva body bylo 127 z vás, za tři 112, za čtyři 79, za jeden 73, za nula 31 a za pět bodů 27. Osobně jsem fakt rád, že jsme těch hlasů nasbírali celkem dost. Přece jen dostat v dnešní době člověka na web, přinutit ho otevřít článek, podívat se na fotky a následně zahlasovat, je dost těžké. Děkuji vám a velmi si toho vážím.
A tohle jsou celkové součty:
Starbucks Dark Roast (4/50)
Starbucks Blonde Roast (10/50)

Další zajímavosti:
Nestlé
Více z vás mi psalo takovou věc, že kávy Starbucks v běžných obchodech vlastně nejsou Starbucks, ale Nestlé. Není to však úplně tak. Jsou to kávy Starbucks, ale Nestlé si v roce 2018 za symbolických 7,15 miliardy amerických dolarů koupilo práva na to, že je může umisťovat na trh, prodávat a distribuovat.
Myšlenka za tím byla taková, že Nestlé jednoduše využije svůj silný distribuční systém a Starbucksu tak de facto pomůže. Vypátral jsem i to, že jen v roce 2020 takto Nestlé prodalo Starbucks kávy v celkové hodnotě 2,95 miliardy dolarů. Vypadá to na dobrou investici. Lidé, kteří o kávě nic nevědí a kteří si kupují značku a ne kávu, to Nestlé velmi rychle přeplatí. Tak se dělá byznys.
Starbucks jako banka?
Před časem se na YouTube objevilo zajímavé české video, které hovoří o tom, že Starbucks je vlastně banka. A dokonce banka, na kterou se zákon nevztahuje. O tomto všem by se samozřejmě dalo dlouho polemizovat a debatovat, ale podle mě je to zajímavé a možná se opět něco nového dozvíte.
Když tedy vydržíte poslouchat ten divný tón, kterým to autor celé vypráví. Takový ten tón z kategorie „vlastní manžel útočil na manželku se sekerami.“ Ale zase jsem odbočil. Ve videu se hovoří o tom, že když si lidé do svých appek Starbucks předem vloží peníze, za které následně nakupují, v zásadě ty peníze půjčí Starbucksu s nulovým úrokem. No a ten je využije na co jen chce.
Ale vždyť se na to podívejte:
Oleato
Jen dva dny před publikováním této recenze se mi donesla zpráva, že Starbucks v Itálii spustil prodej nových kávových drinků s olivovým olejem. Je to divné, protože když jsem viděl zrna Dark roastu, měl jsem pocit, že kávu s olivovým olejem prodávají už dávno. I když, tam byl možná olej motorový. Kdoví.
Nové kávové nápoje se jmenují Oleato a obsahují napařené ovesné mléko a olivový olej. Mají 120 kalorií a zní to jako dost velká gebuzina, což je samozřejmě důvod říct si za to nekřesťanské peníze. Vlastně jako za všechno, co je spojené se značkou Starbucks. Vždyť lidé tam nechodí kvůli kvalitní kávě, ale kvůli zážitku či pocitu. A samozřejmě kvůli tomu, aby si nesmyslnou fotku mohli capnout do storky a alespoň na chvíli se cítit jako důležitá součást tohoto světa.
Závěr
Kde se v průběžném žebříčku umístily testované kávy Starbucksu? Aktuální pořadí najdete zde: RECENZE KÁV.
Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu, klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren.






