Štrbské Presso je ve své podstatě velmi pěkná značka. Respektive mohla být. Možná to mohl být slovenský love brand a dokonce se dá říct, že to měli i pěkně rozjeté. Vypadalo to tak, že rozumí marketingu a mohou vybudovat něco zajímavého. Jenže realita je trochu jiná a značka, která by na první pohled mohla působit sexy, je ve svém nitru shnilá.
Unikátní, zdravá, slovenská. Tato tři slova jsou viditelně umístěna na kávě Štrbské Presso Barista (koupili jsme ji za 19,94 €/kg), kterou jsme se rozhodli zrecenzovat. Ale co je unikátní na náhodné směsi no-name komoditních zrn bez původu, kterou nabízí kdekdo? Co je zdravého na spáleném uhelném braku? A co je slovenského na kávě pražené v Itálii? Mnoho otázek, žádná relevantní odpověď.

Píchání do vosího hnízda
Dvě kávy od Štrbského Pressa jsme už před časem recenzovali a dopadlo to tak, že o tom psal dokonce i Startitup. Michal Pollák jako majitel této značky tehdy vzkázal, že recenze je „plná lží a falešných fotografií“. Ihned bylo zřejmé, že kritiku své modly nebude nikdy akceptovat a přesně proto jsem teď v prvním upoutávkovém videu zmínil, že jdeme opět „píchnout do vosího hnízda“. Tušil jsem totiž, co přijde.
A tak se i stalo. Ve chvíli, kdy jsem kávu ještě neměl ani ochutnanou, se přes sociální sítě přihlásil o slovo legendární Coffeeman Holiš jako Pollákův kámoš. Možná jsem ho ani neměl zmiňovat, ale rozhodl jsem se, že mu splním sen a konečně se objeví na Blogu o kávě. Přikládám dva komentáře, které nám napsal. Zda to bylo pod vlivem nějakého alkoholického nápoje, případně mu korekturu dělal sám pan kapitán s iniciály A.D., nechám na vašem posouzení.
Náš tip na nákup: na e-shopu dětského pražiče Cofefein můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10. Odborníci si tu hrají na odborníky. Klikněte na coffeein.sk a nakupujte.
Teď už samotná recenze. Nejdříve dostane slovo barista Blogu o kávě Filip Lörinc, který skončil na nedávném slovenském šampionátu v pražení kávy Slovak Roasting Masters na třetím místě.
Filip Lörinc
Značka Štrbské Presso už na Blogu o kávě v minulosti pořádně rozvířila klidné kávové vody. Recenze jejich káv vyvolala vášnivé diskuse, ba přímo tiskové konference a vyjádření kávových institutů. Toto drama je však minulostí a my jsme se znovu rozhodli ochutnat jednu z káv, které produkuje tato značka – konkrétně jejich espresso směs Štrbské Presso Barista. Jak si počínala směs arabiky a robusty s podtatranským nádechem? Připravte si svou kávičku, usaďte se a společně se pusťme do testování.

Původ a (ne)informace o kávě
Pro začátek si sem dovolíme vložit celý popis kávy, přímo z oficiálních stránek výrobce (ano najdete tam pár chyb):
Díky vyššímu obsahu robusty vám náš Barista nabídne nejen bohatší „cremu“, ale také rychlý nástup nové energie. Ráno rychle probudí, okouzlí svou příjemnou vůní. V průběhu dne je vám společníkem, který vás dlouho udrží na nohou! ŠTRBSKÉ PRESSO Barista je káva vhodná pro domácí použití v plnoautomatických kávovarech a pákových strojích. Pokud se však dostane náš Barista do rukou profesionálního Baristy například ve vaší kavárně, dokáže vám připravit krásný zážitek!
To a obsah arabiky a robusty (40/60) je vše, co se o této kávě dozvídáme. Tedy pardon, obal uvádí ještě několik důležitých slov: „Unikátní zdravá slovenská káva“. Jako zákazníkovi nám však chybí jakékoli informace o původu kávy, datu sběru či pražení nebo informace o jejím zpracování a odrůdě. Toto hodnotíme negativně a myslíme si, že by se informovanost zákazníků měla klást na první místo.

Pražení
I když to obal přímo neuvádí, předpokládáme, že je Štrbské Presso Barista určeno pro přípravu espressa. To odráží i obsah balíčku. Nacházíme v něm poměrně tmavě pražená zrna, která jsou ve velké míře pokryta lesklým olejovitým povlakem. Káva je tedy pražena výrazně konzervativně, na základě čehož můžeme očekávat dominanci hořkosti. Už při prvním pohledu na zrno nám však do očí přímo vrazila jedna zajímavá skutečnost. Chcete vědět jaká? To zjistíte při analýze defektů této kávy.

Analýza defektů: Jak (ne)kvalitní jsou zrna kávy Štrbské Presso Barista?
Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100%
Quakery (nedozrálá zrna): 30 g = 12,00%
Mechanicky poškozená zrna: 13,1 g = 5,24%
Mušle (genetická vada): 1,6 g = 0,64%
Zrna napadená hmyzem: 1,5 g = 0,60%
Celkový obsah defektů: 46,2 g = 18,48%
Zrna bez defektů: 203,8 g = 81,52%


Co říkají tato čísla?
Už při prvotním dojmu jsme mezi tmavě praženými zrnky zpozorovali množství světlejších zrn (quakerů) a velmi mnoho dalších defektů. Podrobná analýza a přepočítání 250gramového vzorku to jen potvrdila. Test přítomnosti defektů jsme letos provedli na několika komoditních kávách, ale obsahem defektů je Štrbské Presso Barista o třídu předběhlo. Celkový obsah chybných zrn, který představuje téměř 19procent, je skutečně vysoký. Přítomnost defektů v takové míře se může negativně projevit i v samotné chuti kávy. To však zjistíme jen jedním způsobem – ochutnávkou.
Množství defektů v hodnocených kávách:
| Název kávy | Podíl defektních zrn |
|---|---|
| Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
| Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
| Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
| Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
| Versace – Káva s nádechem moře | 11,64 % |
| Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
| Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
| Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
| Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Výrobce slibuje příjemnou vůni, která vám zkrášlí ráno. To po otevření balíčku považujeme za zavádějící. Před namletím má káva výrazně kouřovou vůni, která odráží tmavé pražení. Po namletí se tato vůně ještě zostří a nabude na intenzitě. Kouř a prvky dřevitosti jsou jedinými tóny, které ve vůni nacházíme. Nic obzvlášť zajímavého či příjemného.

Chuť
Hodnocení chuti Štrbské Presso Barista jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. U verze Barista od Štrbského Pressa se o komplexnosti dá mluvit jen těžko. Největší podíl na chuti má hořkost, tóny silného pražení a jen nepatrná sladkost pražených oříšků. Zpoza těchto chutí se vynořuje i nepříjemná „kartónovost“, za kterou pravděpodobně stojí vysoký obsah quakerů.
2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Tělo této kávy je těžké a hutné a textura krémová. Tato vlastnost je zároveň nejsilnější stránkou kávy Štrbské Presso Barista, která produkuje opravdu hutné a krémové espresso.

3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. No a tady narážíme na největší nedostatek kávy. Její dochuť je skutečně nepříjemná, drsná, výrazně hořká, kouřová a kartonová. Na jazyku zůstává pořádně dlouho, díky čemuž budete mít chuť ji zapít či zajíst.
Šokující defekty a chuťová vražda
Anonymní směs robusty a arabiky od značky Štrbské Presso je hlavně pro milovníky hořkosti a pořádně tmavého pražení. Obraz konzervativní vysokorobustové směsi naplňuje do puntíku, ale má i nedostatky, které se nedají odpustit. Vysoký obsah defektů je až šokující a naznačuje, že surovina, která byla použita pro výrobu této kávy, má mnoho nedostatků a nízkou kvalitu. Za minus také považujeme poměrně tmavý roast, který hraničí s chuťovou vraždou.

Díky Filipe! Teď se ke slovu opět hlásím já, tedy:
Ladislav Király
Z většiny recenzovaných káv máme k dispozici jen jeden kus a s Filipem nikdy netestujeme najednou. Kávu tedy nejdříve dostane jeden z nás a pak ji převezme druhý. Tentokrát byl první Filip a když mi kávu předával, řekl, že mu teď smrdí celé auto – obal totiž nemá tzv. zip, díky kterému by se po otevření ještě dokázal uzavřít, takže vůně unikají. Řeknu vám, že Filip nebyl moc rád – v Blogu o kávě to však není jen med lízat a u některých recenzí je třeba ukázat velkou dávku odolnosti a sebezapření.
Když jsem si kávu přinesl do kuchyně, přesypal jsem si ji do nádobky, abych se lépe podíval na zrna. Byla dost tmavá, ale viděl jsem už i tmavší. Vzhledem k malému množství olejových skvrnek jsem usuzoval, že byla pražena někde k hranici druhého cracku. Takový Starbucks však má výrazně tmavší kávy než toto.
Tady někde mě napadlo udělat toto reelsko:
Levné zrno
Následně jsem si všiml, že v kávě je i značné množství defektů. Aniž bych je tu nějak dál rozpitvával, řeknu, že jednoznačně šlo o méně kvalitní a levné zelené zrno. Nepotěšil mě poměr arabiky a robusty 40:60 – spolu s typem pražení bylo v tuto chvíli zřejmé, že půjde jen o hořkou kávu bez jakýchkoli zajímavých chuťových tónů. Čekal mě boj.
Potvrdila to i samotná ochutnávka. Káva, kterou jsem si připravil na automatickém kávovaru De’Longhi Magnifica Plus, bohužel chutnala velmi nudně, nabízela jen extrémní hořkost a silné tělo v kombinaci s tragikomicky špatnou dochutí. Na druhé straně však musím říct, že u nás je stále mnoho lidí, kteří od kávy očekávají něco takového a ti si možná přijdou na své.

Uvíznutí v komunismu
Podle mě je však obrovská škoda, když někdo na celý život uvízne u káv tohoto typu a vlastně nikdy nepochopí, co všechno může káva nabízet. Obávám se, že toto je i případ majitele Štrbského Pressa, který někde i ve svých názorech uvízl někde v komunismu.
A věta, že „pokud se dostane náš Barista do rukou profesionálního Baristy například ve vaší kavárně, dokáže vám připravit krásný zážitek“ mě neskutečně rozesmála. S touto ropou by připravil krásný zážitek jedině tehdy, pokud by ji demonstrativně vylil ven oknem.
Závěr
Dámy a pánové, vypadá to tak, že obstarožní kávové uskupení kolem majitele Štrbského Pressa a Coffeemana H. nebude příliš rádo. My v Blogu o kávě však za to nemůžeme. Pokud by se tito zkorodovaní kávoví labužníci náhodou chtěli nějakým způsobem hádat, jsme připraveni další balení skvostu zvaného Štrbské Presso Barista otevřít a defekty přepočítat klidně i před notářem. Teprve pak to bude show.

Celkově je škoda, že značky, které ve společnosti mají nějaký zvuk a jistým způsobem v ní rezonují, nabízejí namísto kvalitní kávy jen kávový odpad, který by měl sloužit přinejlepším jako pohlcovač pachů v lednici. Štrbské Presso je přesně tato kategorie. Levné komoditní zrno bez původu, s množstvím defektů a přepražené na uhel. Zákazník si zaslouží víc.
Když hledáte opravdu kvalitní kávu, podívejte se na slevové kódy do vybraných pražíren kávy.







