Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Rybí káva: Proč může káva zapáchat jako ryby?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
19. prosince 2024
môže káva zapáchať ako ryby
Share on FacebookShare on Twitter

Každý milovník kávy dobře ví, jak úžasný pocit je vejít do kuchyně či kavárny a ucítit vůni čerstvě namleté kávy. Tento zážitek však nemusí být vždy jen pozitivní. Setkali jste se už s kávou, která svou vůní připomíná rybinu? Zní to zvláštně, ale stává se to. Proč se to děje? A co to znamená pro váš šálek kávy? To se dozvíte v následujících řádcích.

V Blogu o kávě jsme se s kávou, která zapáchala jako ryby, setkali hned několikrát. Naposledy se tak stalo během letošní akce zvané „Černý listopad 2024“, v rámci které jsme testovali tmavě pražené komoditní kávy. S rybím zápachem se u výběrových káv vůbec nesetkáváme, proto jsme se rozhodli se na něj podívat. Je rybina spojená s nekvalitními a tmavě praženými kávami?

káva zapáchá jako ryby

Co způsobuje rybí zápach kávy?

Za rybím zápachem zrnkové kávy stojí chemické reakce, které v kávovníkovém zrnu probíhají během pražení, ale hlavně po jeho upražení. Na vzniku tohoto, pro kávu netradičního, pachu se podílí několik faktorů.

  1. Stupeň pražení a oxidace
  2. Nesprávné skladování

Stupeň pražení

Všimli jste si někdy, že povrch tmavě pražené kávy je často nádherně lesklý a mastný? Jsou za to zodpovědné oleje, které se v procesu pražení dostávají z útrob zrníček na jejich povrch. Množství olejů, které spatří světlo světa, přímo závisí na stupni pražení kávy.

Světle pražená zrna, která stráví v pražičce kratší dobu, na povrch nevydají žádné oleje, případně jich vydají jen velmi málo. Naopak, tmavě pražená káva se pod nátlakem vysoké teploty obalí v olejích, které pokryjí její povrch.

Na tom by nebylo nic špatného, pokud by oleje nepřišly do styku s okolním vzduchem.

káva smrdí jako ryby

Oxidace

Jakmile se olej na povrchu setká s molekulami vzduchu, začne s nimi reagovat, čímž se nastartuje proces oxidace. Oxidace olejů má naneštěstí velmi neblahé účinky na chuť, ale i vůni kávy. V chuti se projeví zvýšenou hořkostí a v aróma nepříjemnými pachovými stopami. Jednou z nich může být i vůně připomínající rybinu.

Nesprávné skladování

Káva je po upražení velmi náchylná na vliv vnějších faktorů. Stejně jako ostatní potraviny podléhá zubu času, který ji nahlodává a snižuje její kvalitu. Většina odborníků se shoduje na tom, že byste kávu měli pít čerstvou. Dlouhým a nesprávným skladováním ztrácí své chuťové a aromatické vlastnosti a v extrémních případech do sebe natáhne nepříjemné chutě a vůně z okolí. Její charakter je totižto vysoce hygroskopický.

Bez správného skladování se zrnka kávy chovají jako houba, která pohlcuje okolní vlhkost a pachy. Proto byste svou kávu měli střežit před přímým přístupem vzduchu a vlhkosti. Právě to může být jedním z faktorů, které mají na svědomí rybinu ve vaší kávě. Pokud však káva zapáchá už po prvním otevření, s největší pravděpodobností hledejte viníka u jejího výrobce či prodejce.

Tip: I dobře vonící zrnka mohou produkovat nápoj s nepříjemnou arómou. Pokud se vám to stalo, podívejte se na hygienu vašeho kávového vybavení. Když jste ji zanedbali, v útrobách kávovaru či mlýnku jsou pravděpodobně ukryté zbytky vyextrahované kávy či nánosy kávových olejů. Ty oxidují stejně jako tmavě pražená zrnka, kvůli čemuž se do výsledného nápoje dostává i rybí aróma.

tato káva zapáchala jako ryby

Jak předejít rybímu zápachu kávy?

Pokud se setkáváte s nepříjemnou arómou kávy, vyzkoušejte tyto tipy:

  1. Vybírejte si kvalitní kávu od ověřených pražíren. V Česku nebo na Slovensku najdete množství pražíren, od kterých dostanete čerstvou a kvalitní výběrovou kávu
  2. Zkuste světlejší pražené kávy. Jak jsme zmiňovali, při světlejším pražení káva uvolňuje méně olejů. Nebojte se ovocnějších chutí a otestujte modernější kávy.
  3. Dbejte na správné skladování. Ve většině případů postačí původní vzduchotěsné balení a suché a tmavé místo v bytě. Pokud chcete kávu chránit ještě víc, pořiďte si vakuové dózy.
  4. Udržujte čistotu vašeho vybavení. Pokud zápach vzniká až v procesu přípravy, může za to nesprávná hygiena. Svoji výbavu čistěte důkladně a pravidelně.

Rybí zápach v kávě může být nepříjemný, ale není indikátorem zdravotní závadnosti. Je to přirozený jev, který se dá snadno minimalizovat správným výběrem kávy, skladováním a údržbou vybavení.

Zkoušejte různé značky a pražení, až dokud nenajdete tu správnou kombinaci, která uspokojí vaše chuťové pohárky – a nos. I když se blíží Vánoce, rybina by měla být na vašem talíři a ne v šálku kávy.

PS: slevové kódy do námi ověřených pražíren kávy najdete zde.

káva páchne jako ryby
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: zajímavosti o kávě
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
nalievanie mlieka do nádržky automatu DeLonghi

Nalili jsme do kávovaru místo vody mléko. Jak to dopadlo?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL