Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Šálek na espresso: Jaký by měl být?

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. října 2020
porcelánová šálka na espresso

Uvažovali ste niekedy nad tým, ako by mala vyzerať správna šálka na espresso? (Foto: Louis Hansel/Unsplash)

Share on FacebookShare on Twitter

Přijdete do kavárny, pohodlně se usadíte, objednáte si espresso a čekáte, než se objeví před vámi na stole. Po malé chvilce se tak konečně stane a číšník před vás položí průsvitný skleněný šálek. Jak byste zareagovali? Bylo by to OK? Bohužel nebylo… kvalitní espresso byste měli dostat v porcelánu. Prozradíme vám, jaký by měl být šálek na espresso.

Tomuto tématu se v jednom ze svých blogů věnoval kávový odborník Mark Prince, často vystupující jako Coffee Geek. Ten tomuto „skleněnému trendu“, který se začal objevovat před několika lety, příliš nerozuměl.

Šálek na espresso nemá být ze skla

„Je to špatný trend,“ uvedl ve svém příspěvku pro medium.com. „Trend, který je založený na pokusu prezentovat espresso jinak, přičemž podle mnoha lidí to espresso i vylepší. Ale podle mých osobních testů to tak není, nevylepší ho. Ve skutečnosti je to z více důvodů na jeho škodu.“

Prince vzápětí zdůraznil, že pro konzumaci takových horkých nápojů je nejlepší porcelán. Téměř stejně dobrou práci dokáže odvést i keramika, jenže ta je o něco těžší. Keramické šálky na kávu jsme vám už představovali.

espresso ve skle
Foto: Unsplash

První místo pro porcelán, druhé pro keramiku

„Porcelán nepřenáší na nápoj absolutně žádnou změnu chuti. Absolutně žádnou. Nula. Je to vědecky potvrzeno. To vše díky glazuře a vypalování, procesům realizovaným při tak vysokých teplotách, jako má povrch slunce. Někteří lidé sice tvrdí, že porcelán ovlivňuje chuť, ale vážně, je to jen v jejich hlavě a není to realita.“

„Jeho tepelné kvality udržují teplotu nápoje lépe než cokoli jiného, co je běžně využíváno a co současně není izolované, případně nemá dvojitou stěnu. Na porcelánu si ruce nespálíte ani v tom případě, pokud s horkým nápojem manipulujete už v prvních minutách – a je jedno, zda držíte celý šálek, případně jen ouško. Když je porcelán udělaný správně, tak je odolný, silný, je možné ho mýt v myčce a může být vytvarovaný do mnoha různých profilů,“ konstatoval Mark Prince.

Jinakost neuspěje, šálek na espresso je o klasice

Podle Coffee Geeka má porcelán dokonalé vlastnosti, kterým absolutně nic nechybí. O to víc se diví tomu, že někomu to nestačilo.

„Někteří lidé asi chtěli být jiní,“ poznamenal na okraj skleněných sklenic na espresso. „Jako fotograf musím uznat, že to vypadá dobře. Pokud vidíte vizuál espressa ve skleněné sklenici, i se to dobře fotí. Já jsem něco takového s espressem dělal ještě v roce 1998; fotil jsem ho v průhledné sklenici, abych ukázal strukturu a vrstvení nápoje.“

Espresso ve vinné sklenici?

Autor blogu přidal i další zajímavou zkušenost, která ho překvapila, ba přímo rozhořčila. V australské televizi před časem vysílali show s názvem „Living Coffee“ a espresso testovali ve skleněné sklenici na víno. A to už bylo moc.

espresso ve sklenici na víno

„Vždyť sklo v podstatě vůbec neizoluje,“ zdůraznil Coffee Geek. „Teplo z nápoje odsává velmi rychle a pokud jde jen o tak malé objemy jako 30 mililitrů, tak je to pro nápoj jako espresso doslova katastrofa. Ten by se totiž měl pít horký.“

Šálek má udržet teplotu espressa

U takového malého kávového nápoje je tedy třeba vsadit na šálek, který dokáže udržet teplotu tam, kde má být. A nepouští ji ven. „Kromě toho cítím, že horké a husté tekutiny jako espresso nebo i americano chutnají jinak ve skle a jinak v porcelánu. Tento ‚pocit‘ zakládám na více provedených testech, ať už slepých nebo vizuálních.“

Autor příspěvku kromě toho připomněl, že i když si vodu napustíte do skleněné nebo porcelánové sklenice, bude chutnat jinak. Lépe nebo hůře? To neřekl, jen že „jinak“. A přesně to samé platí i o espressu.

Pokud s tímto máte vlastní zkušenost a podělíte se o ni, budeme velmi rádi.

Tak jaký by měl být správný šálek na espresso?

TVAR

Je zřejmé, že šálek musí na první pohled působit elegantně. Chcete přece, aby navozovala dojem kvality a luxusu. Je to stejné jako u jídla: když je naservírováno pěkně a atraktivně, „mělo by“ chutnat lépe.

šálky Arlecchino - na espresso
Foto: Arlecchino

U espressa je důležité, aby byl šálek navržen tak, že zvýrazní aromatické i chuťové vlastnosti nápoje, avšak i jeho vnější vzhled.

K tomu, aby byla crema nedotčená, aby si déle zachovala kompaktnost i barvu, musí být spodní část šálku v mírně zaobleném tvaru. Podstavec je rovný, ale část hned nad ním má mít tvar vajíčka.

Kromě toho se rozhodně je třeba vyhnout sklenicím, které mají průměr otvoru příliš velký, případně takovým, které jsou ve vnitřní části hranaté.

Jen tak se podaří dopracovat k udržení kompaktnější a trvanlivější „pěny“ a zajistit lepší uvolňování aromat.

BARVA

Kvalitní šálek by měl být z krásného světlého a lesklého pryskyřičného porcelánu. Díky tomu, že je bílý, velmi dobře vynikne barevný kontrast s cremou. Z tohoto pohledu je nezbytně důležité vyhnout se šálkům, které jsou zevnitř tmavé.

porcelánové šálky na kávu
Foto: Debenhams

U šálku na espresso vyhrává klasika

OUŠKO

Ouškou nebo ouško musí být umístěno tak, aby bylo snadné uchopit ho dvěma prsty. No a současně tak, aby se prostředník nedostal do přímého kontaktu s tělem šálku, které může být poměrně horké.

HRANY

Hrany šálku musí být absolutně hladké a nesmí vykazovat žádné známky jakéhokoli poškození. Mají navozovat dojem perfektní čistoty a nabídnout ideální místo pro příjemný dotyk rtů.

TLOUŠŤKA

Tloušťka šálku je důležitá hlavně z hlediska udržování teploty espressa. Právě proto je třeba se postarat o to, aby byla tlustší hlavně spodní část šálku, protože v ní se nachází tekutina. Ve vrchní části už může být šálek užší, a to hlavně proto, aby se z něj lépe pilo.

Dokonce se mluví o tom, že dobrý šálek dokáže teplotu espressa v prvních chvílích po nadávkování poměrně rychle snížit, ale následně ji během degustace udržuje. Nakolik je to reálné, to už necháme na vašem posouzení.

šálek na espresso
Foto: Overstock

Porcelánový šálek je nejlepší

TEPLOTA

U tohoto všeho je důležité zohlednit i teplotu šálku, do kterého budeme espresso připravovat. Musí být suchý a nahřátý ideálně na 40 stupňů. Pokud ho předpřipravíme správně, pomůžeme espressu udržet se kohezivnějším, bude si zachovávat optimální teplotu a dokonce i barvu cremy.

Pokud bychom však měli šálek velmi studený, espressu by naopak rychle vzal optimální teplotu. Uvědomme si, že espresso je tvořeno jen 25 mililitry tekutiny, která dokáže velmi rychle vychladnout. Podchlazený šálek by teplotu odvedl pryč.

OBJEM

Ideální šálek na espresso by měl mít 65 až 70 mililitrů. Samotné espresso se bude nacházet jen v jeho spodní části.

MATERIÁL

Nejlepší materiál pro profesionální šálek espressa je tvrdý pryskyřičný porcelán vypálený při teplotě kolem 1 400 stupňů Celsia. Porcelán dokáže ideálně odolat teplotním šokům, ale i všeobecnému opotřebení, takže šálky mají většinou velmi dlouhou životnost.

keramický šálek na espresso
Foto: Unsplash

A co dodat na závěr? Snad jen to, že pravý kávový gurmán si ke kvalitní kávě určitě dopřeje i kvalitní šálek. Jde o jednorázovou investici, která se rozhodně vyplatí. Povyšte pití kávy na opravdový rituál.

Pokud hledáte kvalitní porcelánové šálky, klikněte zde a podívejte se na nabídku eshopu Coffeein.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: espressošálek na kávu
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
mikroplasty v káve

Pozor na mikroplasty: I v kávě jich mohou být miliony

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL