Přijdete do kavárny, pohodlně se usadíte, objednáte si espresso a čekáte, než se objeví před vámi na stole. Po malé chvilce se tak konečně stane a číšník před vás položí průsvitný skleněný šálek. Jak byste zareagovali? Bylo by to OK? Bohužel nebylo… kvalitní espresso byste měli dostat v porcelánu. Prozradíme vám, jaký by měl být šálek na espresso.
Tomuto tématu se v jednom ze svých blogů věnoval kávový odborník Mark Prince, často vystupující jako Coffee Geek. Ten tomuto „skleněnému trendu“, který se začal objevovat před několika lety, příliš nerozuměl.
Šálek na espresso nemá být ze skla
„Je to špatný trend,“ uvedl ve svém příspěvku pro medium.com. „Trend, který je založený na pokusu prezentovat espresso jinak, přičemž podle mnoha lidí to espresso i vylepší. Ale podle mých osobních testů to tak není, nevylepší ho. Ve skutečnosti je to z více důvodů na jeho škodu.“
Prince vzápětí zdůraznil, že pro konzumaci takových horkých nápojů je nejlepší porcelán. Téměř stejně dobrou práci dokáže odvést i keramika, jenže ta je o něco těžší. Keramické šálky na kávu jsme vám už představovali.

První místo pro porcelán, druhé pro keramiku
„Porcelán nepřenáší na nápoj absolutně žádnou změnu chuti. Absolutně žádnou. Nula. Je to vědecky potvrzeno. To vše díky glazuře a vypalování, procesům realizovaným při tak vysokých teplotách, jako má povrch slunce. Někteří lidé sice tvrdí, že porcelán ovlivňuje chuť, ale vážně, je to jen v jejich hlavě a není to realita.“
„Jeho tepelné kvality udržují teplotu nápoje lépe než cokoli jiného, co je běžně využíváno a co současně není izolované, případně nemá dvojitou stěnu. Na porcelánu si ruce nespálíte ani v tom případě, pokud s horkým nápojem manipulujete už v prvních minutách – a je jedno, zda držíte celý šálek, případně jen ouško. Když je porcelán udělaný správně, tak je odolný, silný, je možné ho mýt v myčce a může být vytvarovaný do mnoha různých profilů,“ konstatoval Mark Prince.
Jinakost neuspěje, šálek na espresso je o klasice
Podle Coffee Geeka má porcelán dokonalé vlastnosti, kterým absolutně nic nechybí. O to víc se diví tomu, že někomu to nestačilo.
„Někteří lidé asi chtěli být jiní,“ poznamenal na okraj skleněných sklenic na espresso. „Jako fotograf musím uznat, že to vypadá dobře. Pokud vidíte vizuál espressa ve skleněné sklenici, i se to dobře fotí. Já jsem něco takového s espressem dělal ještě v roce 1998; fotil jsem ho v průhledné sklenici, abych ukázal strukturu a vrstvení nápoje.“
Espresso ve vinné sklenici?
Autor blogu přidal i další zajímavou zkušenost, která ho překvapila, ba přímo rozhořčila. V australské televizi před časem vysílali show s názvem „Living Coffee“ a espresso testovali ve skleněné sklenici na víno. A to už bylo moc.

„Vždyť sklo v podstatě vůbec neizoluje,“ zdůraznil Coffee Geek. „Teplo z nápoje odsává velmi rychle a pokud jde jen o tak malé objemy jako 30 mililitrů, tak je to pro nápoj jako espresso doslova katastrofa. Ten by se totiž měl pít horký.“
Šálek má udržet teplotu espressa
U takového malého kávového nápoje je tedy třeba vsadit na šálek, který dokáže udržet teplotu tam, kde má být. A nepouští ji ven. „Kromě toho cítím, že horké a husté tekutiny jako espresso nebo i americano chutnají jinak ve skle a jinak v porcelánu. Tento ‚pocit‘ zakládám na více provedených testech, ať už slepých nebo vizuálních.“
Autor příspěvku kromě toho připomněl, že i když si vodu napustíte do skleněné nebo porcelánové sklenice, bude chutnat jinak. Lépe nebo hůře? To neřekl, jen že „jinak“. A přesně to samé platí i o espressu.
Pokud s tímto máte vlastní zkušenost a podělíte se o ni, budeme velmi rádi.
Tak jaký by měl být správný šálek na espresso?
TVAR
Je zřejmé, že šálek musí na první pohled působit elegantně. Chcete přece, aby navozovala dojem kvality a luxusu. Je to stejné jako u jídla: když je naservírováno pěkně a atraktivně, „mělo by“ chutnat lépe.

U espressa je důležité, aby byl šálek navržen tak, že zvýrazní aromatické i chuťové vlastnosti nápoje, avšak i jeho vnější vzhled.
K tomu, aby byla crema nedotčená, aby si déle zachovala kompaktnost i barvu, musí být spodní část šálku v mírně zaobleném tvaru. Podstavec je rovný, ale část hned nad ním má mít tvar vajíčka.
Kromě toho se rozhodně je třeba vyhnout sklenicím, které mají průměr otvoru příliš velký, případně takovým, které jsou ve vnitřní části hranaté.
Jen tak se podaří dopracovat k udržení kompaktnější a trvanlivější „pěny“ a zajistit lepší uvolňování aromat.
BARVA
Kvalitní šálek by měl být z krásného světlého a lesklého pryskyřičného porcelánu. Díky tomu, že je bílý, velmi dobře vynikne barevný kontrast s cremou. Z tohoto pohledu je nezbytně důležité vyhnout se šálkům, které jsou zevnitř tmavé.

U šálku na espresso vyhrává klasika
OUŠKO
Ouškou nebo ouško musí být umístěno tak, aby bylo snadné uchopit ho dvěma prsty. No a současně tak, aby se prostředník nedostal do přímého kontaktu s tělem šálku, které může být poměrně horké.
HRANY
Hrany šálku musí být absolutně hladké a nesmí vykazovat žádné známky jakéhokoli poškození. Mají navozovat dojem perfektní čistoty a nabídnout ideální místo pro příjemný dotyk rtů.
TLOUŠŤKA
Tloušťka šálku je důležitá hlavně z hlediska udržování teploty espressa. Právě proto je třeba se postarat o to, aby byla tlustší hlavně spodní část šálku, protože v ní se nachází tekutina. Ve vrchní části už může být šálek užší, a to hlavně proto, aby se z něj lépe pilo.
Dokonce se mluví o tom, že dobrý šálek dokáže teplotu espressa v prvních chvílích po nadávkování poměrně rychle snížit, ale následně ji během degustace udržuje. Nakolik je to reálné, to už necháme na vašem posouzení.

Porcelánový šálek je nejlepší
TEPLOTA
U tohoto všeho je důležité zohlednit i teplotu šálku, do kterého budeme espresso připravovat. Musí být suchý a nahřátý ideálně na 40 stupňů. Pokud ho předpřipravíme správně, pomůžeme espressu udržet se kohezivnějším, bude si zachovávat optimální teplotu a dokonce i barvu cremy.
Pokud bychom však měli šálek velmi studený, espressu by naopak rychle vzal optimální teplotu. Uvědomme si, že espresso je tvořeno jen 25 mililitry tekutiny, která dokáže velmi rychle vychladnout. Podchlazený šálek by teplotu odvedl pryč.
OBJEM
Ideální šálek na espresso by měl mít 65 až 70 mililitrů. Samotné espresso se bude nacházet jen v jeho spodní části.
MATERIÁL
Nejlepší materiál pro profesionální šálek espressa je tvrdý pryskyřičný porcelán vypálený při teplotě kolem 1 400 stupňů Celsia. Porcelán dokáže ideálně odolat teplotním šokům, ale i všeobecnému opotřebení, takže šálky mají většinou velmi dlouhou životnost.

A co dodat na závěr? Snad jen to, že pravý kávový gurmán si ke kvalitní kávě určitě dopřeje i kvalitní šálek. Jde o jednorázovou investici, která se rozhodně vyplatí. Povyšte pití kávy na opravdový rituál.
Pokud hledáte kvalitní porcelánové šálky, klikněte zde a podívejte se na nabídku eshopu Coffeein.







