Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Skladování kávy v mrazáku. Je to v pořádku?

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. února 2022
skladovanie kávy v mrazničke
Share on FacebookShare on Twitter

U tématu skladování kávy se často zmiňuje i alternativa týkající se jejího zmrazování. Je to ale OK? Je skladování kávy v mrazáku v pořádku? Situaci v jednom ze svých vlogů rozebíral uznávaný kávový odborník James Hoffmann.

První předpoklad skladování kávy v mrazu je jasný. Nízké teploty potravinám pomáhají uchovávat čerstvost. „Nízké teploty jsou skvělé z hlediska zpomalení určitých reakcí týkajících se zvětrávání či stárnutí věcí,“ řekl Hoffmann. „Mrazivé teploty zpomalují oxidaci, zabraňují ztrátě prchavých aromatických směsí a obecně zpomalují proces stárnutí.“

Káva by v mrazáku potřebovala minus 40 stupňů

„Většina domácích mrazáků nezmrazuje na tak nízkou teplotu, která by tento proces kompletně zastavila. Výzkum, který provedl slavný kávový vědec a inženýr Michael Sivetz, ukázal, že kávu bys měl skladovat při teplotě minus 40 stupňů. Tedy při té magické teplotě, u které je jedno, o jaké stupnici mluvíš,“ konstatoval Angličan na okraj toho, že minus 40 je stejná teplota ve stupních Celsia i Fahrenheita.

Vzápětí připomněl, že většina domácích mrazáků mrazí „jen“ na minus 20 stupňů Celsia. Není to dostatečná teplota na to, aby úplně zastavila proces kažení. „Je to ale dost na to, aby nám to pomohlo s celkem výrazným zpomalením procesu.“

Proč se v mrazáku tvoří krystaly?

Mrazáky ale mají problém. „Jsou to neskutečně suchá místa,“ připomněl Hoffmann. „Při takových teplotách se vlhkost nedokáže udržet ve vzduchu, uniká z něj a vytváří ledové krystaly. Pokud jsi někdy měl mrazák, určitě jsi to viděl a jednou za čas ho jednoduše musíš odmrazovat. Všechen ten led se přitom vytvořil ze vzduchu.“

Když se na to všechno podíváme hlouběji, dojdeme k závěru, že potřebujeme zabránit interakci kávy se vzduchem. Když ji totiž ještě zmrazenou otevřeme na vzduchu, okamžitě na sebe natáhne molekuly vody. Možná to hned neuvidíš, ale de facto se zarosí podobně jako skleněná láhev. A to je špatně. Kdybys ji pak hodil zpátky do mrazu, vytvořily by se na ní krystaly.

„Určitě nemůžeš udělat to, že si koupíš kilovou kávu, celou ji vložíš do mrazáku, abys ji každé ráno vyndal, odsypal si z ní kousek kávy a sáček vložíš zpět do mrazáku. Mezi zrna bys totiž dostal velké množství čerstvého a vlhkého vzduchu. Na kávě by se pak začal krystalizovat led a to je jednoduše špatně.“

Skladování kávy v mrazáku? Ideálně vakuově

Podle Hoffmanna existuje jeden rozumný způsob, jak to udělat. „Pokud máš víc kávy, než potřebuješ na nejbližší týden nebo dva, rozděl si ji na množství, které budeš potřebovat na týden či dva a zmraz je samostatně. Musíš se zbavit co největšího množství vzduchu, který by tam mohl být.“

„Někteří lidé to zmrazují vakuově, což je trochu extrémní a osobně nejsem fanouškem množství odpadu, který bychom takto vytvořili. Ano, jsou určité věci, které si žádají vakuové balení a akceptuji to, ale vakuové balení kávy je podle mě o zbytečném odpadu. Ale je to asi nejlepší způsob, jak to udělat. Určitě bych ale nešel tak daleko, abychom vakuově balili individuální porce kávy – pokud tedy nemáš kávu, která byla neskutečně drahá a máš mrazák s velmi, velmi, velmi nízkými teplotami, “ zdůraznil Hoffmann.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Kávu z mrazáku vyndej večer před spotřebováním

Po vyndání kávy z mrazáku si musíš dát pozor a neotevřít ji okamžitě. „Vyndej ji tedy večer před spotřebováním. Neotevírej ji a nech ji přes noc rozmrazit. Jinak by se na zrnech vytvořila kondenzační vrstva, a to pro kávu není dobré.“

Obecně platí, že kávu je nejlepší vůbec nezmrazovat. Pokud si ji koupíš čerstvou, má kvalitní obal, skladuješ ji ve tmě a při teplotě kolem 20 stupňů, přičemž ji do několika týdnů spotřebuješ, nemá žádný smysl spekulovat. „Pokud sis koupil normální balení kávy, tak se ti nevyplatí ji zmrazovat. Jednoduše ho během několika týdnů spotřebuj a bude to naprosto v pořádku,“ dodal James Hoffmann.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: James Hoffmannzajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
ako v káve vzniká ovocnosť

Jak v kávě vzniká ovocnost a které faktory ji způsobují?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL