U tématu skladování kávy se často zmiňuje i alternativa týkající se jejího zmrazování. Je to ale OK? Je skladování kávy v mrazáku v pořádku? Situaci v jednom ze svých vlogů rozebíral uznávaný kávový odborník James Hoffmann.
První předpoklad skladování kávy v mrazu je jasný. Nízké teploty potravinám pomáhají uchovávat čerstvost. „Nízké teploty jsou skvělé z hlediska zpomalení určitých reakcí týkajících se zvětrávání či stárnutí věcí,“ řekl Hoffmann. „Mrazivé teploty zpomalují oxidaci, zabraňují ztrátě prchavých aromatických směsí a obecně zpomalují proces stárnutí.“
Káva by v mrazáku potřebovala minus 40 stupňů
„Většina domácích mrazáků nezmrazuje na tak nízkou teplotu, která by tento proces kompletně zastavila. Výzkum, který provedl slavný kávový vědec a inženýr Michael Sivetz, ukázal, že kávu bys měl skladovat při teplotě minus 40 stupňů. Tedy při té magické teplotě, u které je jedno, o jaké stupnici mluvíš,“ konstatoval Angličan na okraj toho, že minus 40 je stejná teplota ve stupních Celsia i Fahrenheita.
Vzápětí připomněl, že většina domácích mrazáků mrazí „jen“ na minus 20 stupňů Celsia. Není to dostatečná teplota na to, aby úplně zastavila proces kažení. „Je to ale dost na to, aby nám to pomohlo s celkem výrazným zpomalením procesu.“
Proč se v mrazáku tvoří krystaly?
Mrazáky ale mají problém. „Jsou to neskutečně suchá místa,“ připomněl Hoffmann. „Při takových teplotách se vlhkost nedokáže udržet ve vzduchu, uniká z něj a vytváří ledové krystaly. Pokud jsi někdy měl mrazák, určitě jsi to viděl a jednou za čas ho jednoduše musíš odmrazovat. Všechen ten led se přitom vytvořil ze vzduchu.“
Když se na to všechno podíváme hlouběji, dojdeme k závěru, že potřebujeme zabránit interakci kávy se vzduchem. Když ji totiž ještě zmrazenou otevřeme na vzduchu, okamžitě na sebe natáhne molekuly vody. Možná to hned neuvidíš, ale de facto se zarosí podobně jako skleněná láhev. A to je špatně. Kdybys ji pak hodil zpátky do mrazu, vytvořily by se na ní krystaly.
„Určitě nemůžeš udělat to, že si koupíš kilovou kávu, celou ji vložíš do mrazáku, abys ji každé ráno vyndal, odsypal si z ní kousek kávy a sáček vložíš zpět do mrazáku. Mezi zrna bys totiž dostal velké množství čerstvého a vlhkého vzduchu. Na kávě by se pak začal krystalizovat led a to je jednoduše špatně.“
Skladování kávy v mrazáku? Ideálně vakuově
Podle Hoffmanna existuje jeden rozumný způsob, jak to udělat. „Pokud máš víc kávy, než potřebuješ na nejbližší týden nebo dva, rozděl si ji na množství, které budeš potřebovat na týden či dva a zmraz je samostatně. Musíš se zbavit co největšího množství vzduchu, který by tam mohl být.“
„Někteří lidé to zmrazují vakuově, což je trochu extrémní a osobně nejsem fanouškem množství odpadu, který bychom takto vytvořili. Ano, jsou určité věci, které si žádají vakuové balení a akceptuji to, ale vakuové balení kávy je podle mě o zbytečném odpadu. Ale je to asi nejlepší způsob, jak to udělat. Určitě bych ale nešel tak daleko, abychom vakuově balili individuální porce kávy – pokud tedy nemáš kávu, která byla neskutečně drahá a máš mrazák s velmi, velmi, velmi nízkými teplotami, “ zdůraznil Hoffmann.
Kávu z mrazáku vyndej večer před spotřebováním
Po vyndání kávy z mrazáku si musíš dát pozor a neotevřít ji okamžitě. „Vyndej ji tedy večer před spotřebováním. Neotevírej ji a nech ji přes noc rozmrazit. Jinak by se na zrnech vytvořila kondenzační vrstva, a to pro kávu není dobré.“
Obecně platí, že kávu je nejlepší vůbec nezmrazovat. Pokud si ji koupíš čerstvou, má kvalitní obal, skladuješ ji ve tmě a při teplotě kolem 20 stupňů, přičemž ji do několika týdnů spotřebuješ, nemá žádný smysl spekulovat. „Pokud sis koupil normální balení kávy, tak se ti nevyplatí ji zmrazovat. Jednoduše ho během několika týdnů spotřebuj a bude to naprosto v pořádku,“ dodal James Hoffmann.






