Majitel značky Habesh Coffee Martin Vavrík se rozhodl, že si s námi zahraje hru. Poslal nám neoznačený balíček své kávy, kterou jsme měli ochutnat a zhodnotit naslepo. Prozdradil nám jen to, že kávu si máme připravit na espresso a že právě vyhrála velké mezinárodní ocenění. Podaří se nám uhodnout, která to je?
Martin to vymyslel velmi pěkně, přímo dokonale. Na rozdíl od mnoha jiných pražíren si získané ocenění nechce nechat jen tak uniknout mezi prsty a pokusil se šikovně ho marketingově využít. Já jen doufám, že tato slepá ochutnávka jeho značku pomůže zviditelnit, protože si to zaslouží.

Tajemná káva
Ale k věci: když jsem otevřel krabici od Habesh, našel jsem v ní produkt označený „Tajemná káva“. Obsahoval možná sto gramů zrn a bylo mi jasné, že když chci něco nechat i kolegovi Filipovi, nemůžu plýtvat. Nastavování dokonalého espressa by si toho žádalo víc, ale i pár gramů a první nástřel přípravy umí ukázat potenciál.
Po otevření balíčku na mě vyletěla příjemná a sladká vůně, ale bez nějakých zásadních wow efektů. To naznačovalo, že nepůjde o žádné experimentální zpracování, které by člověka odstřelovalo do jiné kávové galaxie. Po vysypání zrn na stůl se mi to de facto potvrdilo.

Velmi světlé zrno
Zrna byla velmi světlá (fotky na světlém podkladu to dobře neukazují) a kdybych nevěděl, že je to káva na espresso, tipoval bych, že tady musí být nutná příprava na filtr. Zrna nevykazovala žádné flíčky, což by mohlo být znakem experimentálního zpracování a fermentace, nevykazovala ani žádné alkoholové tóny a nebyly na nich ani žádné „slupky“, které by naznačovaly mokré zpracování. Bylo mi tedy jasné, že to musí být sucho zpracovaná naturálka.
Kvalitu zrna bych chtěl obzvlášť vyzdvihnout a po mnoha testech supermarketových káv, které v Blogu o kávě děláme, je toto jako balzám na duši. V balíčku jsme měli jen naprosté minimum defektů – neměli jsme dost velký vzorek na to, abychom to mohli hodnověrně spočítat. V kávách této ligy jsou však defekty vzácné, takže bychom se asi pohybovali pod 1 %.

Fantazie
Když jsem zrno sypal do mlýnku, velmi jsem se těšil. Když je to skutečně etiopská naturálka, tak to bude kvalitní požužláníčko. Finální káva, která natekla do šálku, nakonec očekávání nejen naplnila, ale dokonce je i překonala. Velmi výrazně jsem v ní cítil něco jako nektarinky a po mírném vychladnutí to byly podle mě čisté rybízy. Fantazie.
Když jsem si následně projel eshop habesh.sk, hned jsem našel kávu, která výše zmíněné parametry splňuje. Světlé pražení, za mě poměrně výrazná acidita, slaboučká hořkost, naturální zpracování. No schválně, zkuste se na ten eshop podívat, jestli podle mých indicií najdete tajemnou kávu.

Jedna věc mě však dost překvapila: v srpnu se vždy dozvídáme vítěze v soutěži Great Taste a předpokládám, že toto ocenění teď dostala i tato káva od Habesh. Nesedí mi jen to, že v minulosti byly na této soutěži často oceněny kávy, které byly o něco konzervativnější. Toto je za mě opravdu moderní kávová bomba a jsem velmi rád, že se dočkala pocty. Doufám, že to budou tři hvězdičky a značce Habesh to velmi přeji. Dlouhodobě mají mé sympatie.
Teď přenechávám slovo kolegovi Filipovi, který prošel stejným procesem jako já. Kávu však neochutnával na espressu, ale na cuppingu.

Filip Lörinc:
Ochutnávat neznámou kávu je vždy velmi velká zábava (tedy hlavně, pokud je káva chutná). Vyzkoušejte si to někdy i vy. Slepá ochutnávka vás donutí zapojit smysly a zamyslet se mnohem víc, než když si předem přečtete, co v kávě najdete. Značka Habesh si pro nás připravila malý balíček tajemné kávy, která v aktuálním ročníku získala prestižní mezinárodní ocenění. Jaké? To upřímně nevím ani já.

První nápovědy
Jako první si všímám zrn. Odstín hnědé, do kterého jsou zbarvená, naznačuje, že se jedná o kávu praženou na moderní espresso. Druhá nápověda, které si všímám, je, že rýha většiny zrn neobsahuje větší množství pergamenu. Zrna, u kterých tento pergamen uvidíte, jsou nejpravděpodobněji zpracována mokrou metodou. Naopak, zrna u kterých chybí, budou patřit kávě zpracované naturální (suchou) metodou nebo experimentálními způsoby zpracování. A jelikož toto zrno nevykazuje známky narušení povrchu, na jaké jsme zvyklí u experimentálních fermentací, usuzuji, že je tajemná káva zpracována suchou metodou.

Vůně kávy
Vůně kávy to jen a jen podtrhuje. Z balíčku mi do nosu proniká elegantní a uhlazené aroma plné sladkosti a jemné ovocnosti. Sladkost připomíná karamel a ovocnost zase jemný náznak peckového ovoce (meruňky, švestky). Při mletí rozeznávám další aromatické prvky, a to jemnou kořenitost a florálnost.

Cupping
Kávu ochutnávám pomocí metody cuppingu. Cupping je výborný způsob, jak kávu ochutnat bez vlivu metody přípravy či jakéhokoli lidského faktoru. Zároveň ušetří pár desítek gramů kávy, které bych vyplýtval při nastavování receptu na espresso.
Během cuppingu rozeznávám několik zajímavých aromatických a chuťových prvků. Při proražení krusty nacházím velmi příjemnou vůni meruněk, květin a mléčné čokolády. Co se týče chuti, ta se krásně vyvíjí a mění na jednotlivých teplotních stupních a v průběhu extrakce. Při prvních srknutích za horka rozeznávám hlavně sladkost karamelu a čokolády a jemnou hořkost černého čaje. Postupně se však v kávě objevují velmi příjemné ovocné tóny. Ovocnost bych přirovnal k chuti meruněk a broskví spolu s jemnou citrusovou aciditou, která se však projevuje až za studena.

Acidita během celého cuppingu není ostrá či příliš výrazná. Je spíše elegantní a jemná a velmi pěkně ladí se sladkostí. Za studena se v kávě objevuje i zajímavá chuť citrusové kůry a velmi jemná květinovost. A abych nezapomněl, tělo kávy je středně těžké a texturou mi káva připomíná mléko až smetanu.
Můj tip
Na základě cuppingu jsem si o tajemné kávě od Habesh vytvořil velmi ucelený názor. Z mého pohledu jde o naturálně zpracovanou etiopskou kávu. Mimochodem, etiopské kávy jsou kávy, na které se značka Habesh primárně zaměřuje. Tato naturálka je pražená primárně na moderní espresso, díky čemuž velmi transparentně odhaluje chuťový profil běžný pro takto zpracované kávy z Etiopie. Já v ní cítím žluté peckové ovoce (hlavně meruňky a broskve), jemné citrusy (nejvíce mi připomíná limetku), příjemnou sladkost mléčné čokolády a karamelu, jemnou květinovost a elegantní hořkost (černý čaj).

Která káva to je? Martin Vavrík nám to prozradí už za pár dní. Sledujte instagramový účet @habeshcoffee, oficiální oznámení by mělo přijít právě tam.
Náš tip: Moderní espresso.
Rozřešení:
PS: jednu hvězdičku na Great Taste kromě toho získala káva Habesh Yaye. Aktuálně je bohužel vyprodaná a k dispozici bude až po novém sběru.







