Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Slepý test oceněné kávy Habesh: Uhodne Blog o kávě identitu tajemného vzorku?

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. srpna 2025
Habesh Coffee - Tajomná káva - zrná
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Majitel značky Habesh Coffee Martin Vavrík se rozhodl, že si s námi zahraje hru. Poslal nám neoznačený balíček své kávy, kterou jsme měli ochutnat a zhodnotit naslepo. Prozdradil nám jen to, že kávu si máme připravit na espresso a že právě vyhrála velké mezinárodní ocenění. Podaří se nám uhodnout, která to je?

Martin to vymyslel velmi pěkně, přímo dokonale. Na rozdíl od mnoha jiných pražíren si získané ocenění nechce nechat jen tak uniknout mezi prsty a pokusil se šikovně ho marketingově využít. Já jen doufám, že tato slepá ochutnávka jeho značku pomůže zviditelnit, protože si to zaslouží.

Tajemná káva od Habesh Coffee

Tajemná káva

Ale k věci: když jsem otevřel krabici od Habesh, našel jsem v ní produkt označený „Tajemná káva“. Obsahoval možná sto gramů zrn a bylo mi jasné, že když chci něco nechat i kolegovi Filipovi, nemůžu plýtvat. Nastavování dokonalého espressa by si toho žádalo víc, ale i pár gramů a první nástřel přípravy umí ukázat potenciál.

Po otevření balíčku na mě vyletěla příjemná a sladká vůně, ale bez nějakých zásadních wow efektů. To naznačovalo, že nepůjde o žádné experimentální zpracování, které by člověka odstřelovalo do jiné kávové galaxie. Po vysypání zrn na stůl se mi to de facto potvrdilo.

tajemná káva od Habesh Coffee - pohled na zrna

Velmi světlé zrno

Zrna byla velmi světlá (fotky na světlém podkladu to dobře neukazují) a kdybych nevěděl, že je to káva na espresso, tipoval bych, že tady musí být nutná příprava na filtr. Zrna nevykazovala žádné flíčky, což by mohlo být znakem experimentálního zpracování a fermentace, nevykazovala ani žádné alkoholové tóny a nebyly na nich ani žádné „slupky“, které by naznačovaly mokré zpracování. Bylo mi tedy jasné, že to musí být sucho zpracovaná naturálka.

Kvalitu zrna bych chtěl obzvlášť vyzdvihnout a po mnoha testech supermarketových káv, které v Blogu o kávě děláme, je toto jako balzám na duši. V balíčku jsme měli jen naprosté minimum defektů – neměli jsme dost velký vzorek na to, abychom to mohli hodnověrně spočítat. V kávách této ligy jsou však defekty vzácné, takže bychom se asi pohybovali pod 1 %.

Habesh Coffee - Tajemná káva - hotové espresso

Fantazie

Když jsem zrno sypal do mlýnku, velmi jsem se těšil. Když je to skutečně etiopská naturálka, tak to bude kvalitní požužláníčko. Finální káva, která natekla do šálku, nakonec očekávání nejen naplnila, ale dokonce je i překonala. Velmi výrazně jsem v ní cítil něco jako nektarinky a po mírném vychladnutí to byly podle mě čisté rybízy. Fantazie.

Když jsem si následně projel eshop habesh.sk, hned jsem našel kávu, která výše zmíněné parametry splňuje. Světlé pražení, za mě poměrně výrazná acidita, slaboučká hořkost, naturální zpracování. No schválně, zkuste se na ten eshop podívat, jestli podle mých indicií najdete tajemnou kávu.

Habesh Coffee - Tajemná káva - rybíz na dně šálku

Jedna věc mě však dost překvapila: v srpnu se vždy dozvídáme vítěze v soutěži Great Taste a předpokládám, že toto ocenění teď dostala i tato káva od Habesh. Nesedí mi jen to, že v minulosti byly na této soutěži často oceněny kávy, které byly o něco konzervativnější. Toto je za mě opravdu moderní kávová bomba a jsem velmi rád, že se dočkala pocty. Doufám, že to budou tři hvězdičky a značce Habesh to velmi přeji. Dlouhodobě mají mé sympatie.

Teď přenechávám slovo kolegovi Filipovi, který prošel stejným procesem jako já. Kávu však neochutnával na espressu, ale na cuppingu.

Habesh Coffee - Tajemná káva

Filip Lörinc:

Ochutnávat neznámou kávu je vždy velmi velká zábava (tedy hlavně, pokud je káva chutná). Vyzkoušejte si to někdy i vy. Slepá ochutnávka vás donutí zapojit smysly a zamyslet se mnohem víc, než když si předem přečtete, co v kávě najdete. Značka Habesh si pro nás připravila malý balíček tajemné kávy, která v aktuálním ročníku získala prestižní mezinárodní ocenění. Jaké? To upřímně nevím ani já.

Habesh Coffee - Tajemná káva - detail zrn

První nápovědy

Jako první si všímám zrn. Odstín hnědé, do kterého jsou zbarvená, naznačuje, že se jedná o kávu praženou na moderní espresso. Druhá nápověda, které si všímám, je, že rýha většiny zrn neobsahuje větší množství pergamenu. Zrna, u kterých tento pergamen uvidíte, jsou nejpravděpodobněji zpracována mokrou metodou. Naopak, zrna u kterých chybí, budou patřit kávě zpracované naturální (suchou) metodou nebo experimentálními způsoby zpracování. A jelikož toto zrno nevykazuje známky narušení povrchu, na jaké jsme zvyklí u experimentálních fermentací, usuzuji, že je tajemná káva zpracována suchou metodou.

Habesh Coffee - Tajemná káva - detail zrnek

Vůně kávy

Vůně kávy to jen a jen podtrhuje. Z balíčku mi do nosu proniká elegantní a uhlazené aroma plné sladkosti a jemné ovocnosti. Sladkost připomíná karamel a ovocnost zase jemný náznak peckového ovoce (meruňky, švestky). Při mletí rozeznávám další aromatické prvky, a to jemnou kořenitost a florálnost.

Habesh Coffee - Tajemná káva - mletá káva

Cupping

Kávu ochutnávám pomocí metody cuppingu. Cupping je výborný způsob, jak kávu ochutnat bez vlivu metody přípravy či jakéhokoli lidského faktoru. Zároveň ušetří pár desítek gramů kávy, které bych vyplýtval při nastavování receptu na espresso.

Během cuppingu rozeznávám několik zajímavých aromatických a chuťových prvků. Při proražení krusty nacházím velmi příjemnou vůni meruněk, květin a mléčné čokolády. Co se týče chuti, ta se krásně vyvíjí a mění na jednotlivých teplotních stupních a v průběhu extrakce. Při prvních srknutích za horka rozeznávám hlavně sladkost karamelu a čokolády a jemnou hořkost černého čaje. Postupně se však v kávě objevují velmi příjemné ovocné tóny. Ovocnost bych přirovnal k chuti meruněk a broskví spolu s jemnou citrusovou aciditou, která se však projevuje až za studena.

Habesh Coffee - Tajemná káva - cupping

Acidita během celého cuppingu není ostrá či příliš výrazná. Je spíše elegantní a jemná a velmi pěkně ladí se sladkostí. Za studena se v kávě objevuje i zajímavá chuť citrusové kůry a velmi jemná květinovost. A abych nezapomněl, tělo kávy je středně těžké a texturou mi káva připomíná mléko až smetanu.

Můj tip

Na základě cuppingu jsem si o tajemné kávě od Habesh vytvořil velmi ucelený názor. Z mého pohledu jde o naturálně zpracovanou etiopskou kávu. Mimochodem, etiopské kávy jsou kávy, na které se značka Habesh primárně zaměřuje. Tato naturálka je pražená primárně na moderní espresso, díky čemuž velmi transparentně odhaluje chuťový profil běžný pro takto zpracované kávy z Etiopie. Já v ní cítím žluté peckové ovoce (hlavně meruňky a broskve), jemné citrusy (nejvíce mi připomíná limetku), příjemnou sladkost mléčné čokolády a karamelu, jemnou květinovost a elegantní hořkost (černý čaj).

Habesh Coffee - Tajemná káva - cupping - ochutnávání

Která káva to je? Martin Vavrík nám to prozradí už za pár dní. Sledujte instagramový účet @habeshcoffee, oficiální oznámení by mělo přijít právě tam.

Náš tip: Moderní espresso.

Rozřešení:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek, který sdílí Habesh – káva, která spojuje (@habeshcoffee)

PS: jednu hvězdičku na Great Taste kromě toho získala káva Habesh Yaye. Aktuálně je bohužel vyprodaná a k dispozici bude až po novém sběru.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Habeshrecenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
kávy z pražiarne Be:Café

Be:Café: Perla mezi slovenskými pražírnami, jejíž kávu musíte ochutnat

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL