Defekty se vyskytují i ve velmi drahých kávách. Takový název nesl rozhovor se slovenským pražičem Petrem Szabóm, který jsme publikovali teprve nedávno. Stejný respondent kromě toho prozradil, že vedle různých defektů týkajících se samotných kávových zrn se v kávě nacházejí i jiné druhy odpadu. V pražírně následně dělají vše pro to, aby všechny případné externí předměty vyselektovali.
„V kávě nejčastěji nacházíme kamínky,“ řekl Peter Szabó v rozhovoru pro Blog o kávě a původ tohoto problému vzápětí i vysvětlil: „Děje se to proto, že mnoho farmářů suší kávu na betonových plochách namísto afrických postelí. Tak se ze země do kávy dostane občas i nějaký kamínek. Po sušení sice káva prochází ještě několika úrovněmi kontroly na farmě, ale stane se, že jim proklouzne kamínek a dostane se tak do pytle s kávou.“
Destoner a optická třídička
Když se kamínek dostane do pražičky, nic zásadního se nestane. V mlýnku by však mohl nadělat pořádnou neplechu. „K eliminaci kamínků, ale i jiných cizích předmětů, používáme v prvním kroku destoner. Je to stroj, který funguje na základě toho, že nahoře má motor, který nasává praženou kávu. Ta je lehčí než kamínky, takže káva se vysaje nahoru do nádoby, zatímco kamínky zůstanou dole ve sběrné nádobě k tomu určené.“
Jsou však i kamínky, které jsou lehčí než zrnko kávy. A tady už nastává problém. „Na řadu proto přichází druhý stupeň kontroly, kterým je naše optická třídička,“ konstatoval Szabó, který praží v pražírně Coffeein. „Optická třídička vyhodí přibližně 80 procent quakerů a dalších nečistot, které se v kávě nacházejí.“
„Bohužel ani taková dvojitá kontrola občas nestačí a už se párkrát stalo, že naši zákazníci v kávě našli kamínek. Při skoro 80 tunách pražené kávy, které ročně prodáme, se to stane asi 3-4x za daný rok. Jednou se nám stalo i to, že takový kamínek poškodil mlýnek, takže náklady na servis jsme hradili my, samozřejmě bez problémů. Je to věc, kterou nedokážeme stoprocentně eliminovat.“
Domácí kontrola
V konečném důsledku je to tedy tak, že kávové zrno by si měl doma alespoň narychlo prohlédnout i konečný uživatel. Může tak pomoci zabránit problému.
„Jak jsem zmiňoval i při článku o defektech, každý by si měl svou kávu před nasypáním do mlýnku probrat. Vyhodit případně quakery, nebo i případný kamínek. Farmáři na farmě dělají obrovské množství práce, aby odstranili každý možný defekt, či nečistotu. A i my v pražírně se snažíme eliminovat tyto problémy, ale nedá se to udělat úplně stoprocentně. Proto si myslím, že zákazník by měl svou kávu probrat a při nasypání do mlýnku alespoň vizuálně proběhnout.“
Hlava barbiny a popcorn
Při tématu týkajícího se toho, jaké různé předměty se v kávě našly, jsme se dočkali totálního extrému. „Největší extrém byla hlava barbiny,“ zasmál se Peter Szabó. „Asi tam padla nějakému děvčátku, které si hrálo na farmě, bůhví. Teď si musí hrát s panenkou bez hlavy. Našli jsme i ‚diamanty‘ (možná jsou pravé) a šroubky.“
„Stalo se už i to, že v zrnu s kávou byla kukuřice, ze které se potom v pražičce stal popcorn. Ale takové nečistoty (kromě kamínků) jsou opravdu ojedinělé, protože pracujeme s výběrovou kávou. I s kamínky je to tak, že například z nějaké kávy koupíme 10 pytlů a 9 je úplně čistých, ale ten desátý je plný kamínků. Předpokládáme, že to byla káva, kterou z betonové plochy sbírali jako poslední, takže tam logicky zůstalo nejvíc kamenů,“ dodal Peter Szabó.







