Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Představení nových káv

Smrkové výhonky a čertovský puch: Ochutnal jsem 40. vánoční kávu Starbucks

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
5. prosince 2024
Starbucks Christmas Blend 2024
Share on FacebookShare on Twitter

Stojíte v supermarketu a z poličky se na vás prosebným pohledem dívá nádherný vánoční balíček s nápisem Christmas blend 2024. „Kup si mě, vždyť jsem plný raritní odstáté Sumatry s chuťovými tóny koření, čokolády a smrkových výhonků.“ To zní jako káva ušitá na míru Vánoc. Tak tedy putuje do košíku. A vy jste se znovu nechali nachytat šikovným marketingem kávového giganta Starbucks.

Abych předešel zkaženým svátkům v co největším počtu domácností, rozhodl jsem se speciální limitku od Starbucksu ochutnat. Prozradím vám, zda tato káva za něco stojí, nebo byste se jí měli obloukem vyhnout. Pojďte se mnou na výlet do světa vánoční kávy, kde jsou hranice mezi speciálním a všedním rozmazané jedním šikovným logem.

Starbucks Christmas Blend 2024 – obal

Vánoční blend se záhadnou vyzrálou Sumatrou

Jak říká obal, Starbucks přináší speciální vánoční blend už 40 let po sobě. To znamená, že jim to prochází už pořádně dlouho. Letos by měl být speciální a pro toto kulaté výročí si do své směsi vybrali raritní „odstátou“ Sumatru. Sám nevím, co tím myslí. Nikde v popisku se totiž nemohu dočíst, zda mají na mysli kávu zrající v sudech po alkoholu nebo jde o starý sběr kávy z ostrova Sumatra. Starbucks to pravděpodobně považuje za malé vánoční tajemství.

Sumatra však není jediná káva, která se v balíčku nachází. Sekundují jí zrna stoprocentní arabiky z Guatemaly, Kolumbie a asijsko-pacifického regionu (já jsem si toto pojmenování nevymyslel, to Starbucks). Všechna zrnka by měla být pražená tmavě, díky čemuž bude káva vynikat robustním tělem, chutěmi kořeněné čokolády a smrkových výhonků. Smrkové výhonky jsem v chuťovém profilu jakživ neviděl, ale musím uznat, že to je velmi šikovný trik, jak vám říct, že káva bude chutnat jako dřevo.

Starbucks Christmas Blend 2024 – datum výroby

Vánoce v létě

Ještě předtím, než společně otevřeme balíček vánočního zázraku od Starbucks, zamysleme se nad jedním důležitým údajem z balíčku. Vánoční blend jsem kupoval přímo v kavárně Starbucks na přelomu listopadu a prosince. Stál 11,50 za 250 gramů. Tak proč byl, sakra, pražený DVACÁTÉHO SEDMÉHO SRPNA. Tři měsíce od pražení sice nejsou nijak extrémně dlouhá doba, ale káva časem degraduje.

Za tuto dobu se už pravděpodobně dostala za vrchol své kvality a její chuť pomalu ale jistě degraduje. Při ceně 11,50 za 250 gramů by si zákazník zasloužil čerstvě praženou a kvalitní kávu a ne vánoční blend pražený v srpnu. V malých slovenských pražírnách kávy něco takového nezažijete.

Čertovský puch

Otevření balíčku ve mně vyvolalo jisté pochybnosti. Nezlobil jsem? Čert mi na Vánoce přinesl uhlí? Našel jsem v něm totiž extrémně tmavě upražená zrnka, která se ve tmě balíčku jakoby ztrácela. Viděl jsem jen nablýskaný povrch zrnek odrážející světelné paprsky dopadající do útrob balení. Ajaj.

Starbucks Christmas Blend 2024 – zrna

Samé „dobré“ zprávy. Aby toho nebylo málo, ovanul mě extrémně silný puch připomínající tlející dřevo a spálené pneumatiky. Tehdy jsem si všiml, že na etiketě Starbucks uvádí i stupeň pražení. Na škále od světlého pražení po tmavé se tato káva nachází přibližně ve středu (konkrétně na čtvrtém stupínku ze šesti).

Hledání mladého smrčku

No nic, dost bylo lamentování! Pojďme si připravit Vánoce podle Starbucksu a pokusme se najít tu bájnou vyzrálou Sumatru. Kávu sypu do mlýnku a vězte, že mi ho je líto. Pomletím se to odstrašující aroma znásobilo a mě už začínají chytat mdloby. Z kávy si připravuji espresso. Záměrně ji extrahuji o něco kratší dobu než běžné výběrové kávy.

Stopky ukážou 22 sekund a v mém šálku se ocitá přibližně 40 gramů dvojitého espressa. Má krásnou cremu, o tom není pochyb. Všechna nádhera se však v tomto bodě končí. Káva je natolik přepražená, že by do ní mohli namíchat i tu nejdražší geishu na světě, ale chutnala by jen hořce, hořce a hořce. Žádná čokoláda, žádný mladý smrček. Cítím v ní jen pálčivou hořkost a dřevěné uhlí. To by možná odpovídalo datu pražení. Srpen je přece obdobím grilovaček, no ne?

Starbucks Christmas Blend 2024 – espresso

Šťastné a české (a žádné jiné)

V tomto bodě bych rád přestal s grilováním Starbucksu. Zkušenějším a zběhlejším kávomilcům je už předem jasné, že od vánoční kávy této značky člověk nemůže očekávat nic dobrého. Mnozí z nás se však nechají nachytat. Starbucks je totiž mistrem marketingu. Obal této kávy a celá atmosféra, kterou ve svých prodejnách vytváří, je jednoduše opojná.

S čistým svědomím mohu říct, že tato káva lákala i mě, i když jsem věděl, že to bude katastrofa. Všechna ta slova o unikátnosti, raritě či vánoční atmosféře vás nainfikují. Avšak prosím, odolejte jim. Za 11,50 za 250 gramů si můžete koupit kvalitní kávu z českých pražíren, která nebude přepražená a nebude pražená před několika měsíci. Navíc podpoříte české podniky a ne nadnárodní korporát. A proto vám chci popřát Šťastné a české (a žádné jiné – tedy alespoň co se kávy týče).

Můj tip: Klikněte zde a najdete slevové kódy na kvalitní kávu z řemeslných pražíren.

Starbucks Christmas Blend 2024 a Winterfresh od Ready After
Toto je přímé srovnání vánoční kávy od Starbucks a vánoční kávy Winterfresh z české pražírny READY AFTER – obě pražené na espresso.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: starbucks
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
nakupovanie kávy cez eshop

I umělá inteligence to ví: Kvalitní káva se kupuje přes eshopy, ne v supermarketech

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL