Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Šokující: Navštívili jsme Tchibo a dostali jsme (i) velmi chutnou kávu

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
4. prosince 2023
Tchibo - návšteva kaviarne
Share on FacebookShare on Twitter

Kávy značky Tchibo jsme si už v březnu tohoto roku proklepli v recenzním žebříčku. Tchibo Barista Espresso a Tchibo Barista Caffé Crema utrápily naše chuťové buňky a vysloužily si jen nízké počty bodů, konkrétně 8,5 a 15. Úspěšněji si počínala limitovaná edice prémiové odrůdy Pink Bourbon, která trefila do černého, získala 31,5 bodu a umístila se opravdu dost vysoko. Nyní jsme se rozhodli, že navštívíme přímo prodejnu a kavárnu Tchibo. Jak to dopadlo?

Ze Starbucksu do Tchiba

Po rozporuplném zážitku z kavárny Starbucks jsme takříkajíc skočili znovu do té stejné řeky. Starbucks a Tchibo mají v Košicích provozovnu ve stejném nákupním centru a my jsme se tedy opět ocitli v kavárně s rušnou atmosférou obchodního domu.

Ruch znásoboval probíhající akční týden Black Friday. To znamenalo jedno jediné: prodejna a kavárna Tchibo praskala ve švech. Zákazníci plnili své tašky různorodými serepetičkami včetně balíčků kávy. Obsluha to vskutku neměla snadné. I napriek tomu nás čekalo vřelé přivítání s úsměvem na tváři. Úsměv se však postupně vytrácel. Nebudeme si lhát, často máme hodně otázek a požadavků. A v neposlední řadě, dva lidé se čtyřmi kávovými nápoji mohou působit podezřele.

Tchibo - kavárna a prodejna v Košicích

Co jsme si v Tchibu objednali?

Jak je ve zvyku, při ochutnávce nemůže chybět dvojité espresso. Po espressu následoval flat white jako zástupce mléčných drinků a Café hruška a slaný karamel. Tento drink s poměrně vyčerpávajícím názvem reprezentuje aktuální limitovanou nabídku kavárny.

Někde v zadní části baru, zaprášený a zapomenutý, ležel „batch brewer“ – přístroj na přípravu filtrované kávy. I když jsme filtr v nabídce neviděli, zeptali jsme se, jestli ho náhodou nepodávají. Baristka nám s politováním oznámila, že batch brew momentálně připravený nemá, no jako alternativu nám může nabídnout cold brew. I napriek teplotám blížícím se nule jsme za studena extrahované kávě neodolali. Z chladicí vitríny na nás během konverzace s obsluhou lákavo žmurkal ovocný jahodový koláč. Sem s ním. Ten nemůže zklamat. Koláč chutil skvěle, ako ale dopadli kávové nápoje?

doubleshot a koláček v kavárně Tchibo
Koláček prošel tvrdou zkouškou.

Dvojité espresso (Filip)

„Při pohledu a přivonění k dvojitému espressu z Tchiba mi v hlavě začaly proudit výčitky a pochybnosti. Zpytoval jsem svoje rozhodnutí a říkal si, že jsem se měl ve škole víc učit. Teď sedím nad nepříjemně dýmově zapáchajícím nápojem a musím ho ochutnat. Přikládám si šálek k rtům a před očima se mi promítá celý život. Cítíc, jak se moje čichové buňky žehnají a snaží se ujet před arómou spáleného dřeva a hořících pneumatik, jsem ty chuťové zalial hořkým mokem hovoriacim si espresso.“

„Neskutečně silná hořkost okamžitě paralyzovala celý můj chuťový aparát, který na mňa zúfalo kričal: ‚Nepi tooooooo…!‘ A já jsem ho poslechl. Zvládl jsem ještě jeden hlt, který mě utvrdil v tom, že dvojité espresso od Tchiba není na pití. Nenajdete v něm nic. Tedy okrem hořkosti připomínající spálený uhlík.“

doubleshot v Tchibo
Dvojité espresso připomínalo spálený uhlík.

Cold Brew (Filip)

„Po tragickém zážitku s espressem se mi upřímně nechtělo ochutnávat nic dalšího. Gabriela si jako správná stratégyně nechala mléčné nápoje. Na mě zůstaly ty čistě kávové. Při servírování cold brew jsem pozorně sledoval obsluhu. Do průhledné sklenice nejprve vložila několik kostek ledu, 100 mililitrů čisté vody a stejné množství koncentrátu cold brew. Za studena extrahovanou kávu tak připravují v „silnější“ verzi a podle potřeby ji ředí nebo používají do drinků. Rozumné!“

„Před ochutnávkou mě jako první znovu zaujala vůně. Asi čekáte něco podobného jako u espressa, že? Opak je však pravdou. Cold brew z Tchiba vonělo velmi příjemně. Ve vůni jsem dokázal rozeznat čokoládu, višně a rum. Aromatem tak připomínalo sladké ovocné pralinky. Jako by mě polila živá voda a s vizí světla na konci tunelu jsem se pustil do degustace. Světe div se, jako první jsem na jazyku pocítil velmi delikátní aciditu červeného jablka. Jablko střídala mléčná čokoláda a v dochuti jsem dokázal rozeznat zajímavý alkoholový chuťový prvek připomínající rum nebo whisky. S vytřeštěnýma očima jsem se podíval na Gabrielu a zamumlal něco jako: „Tohle je dobré!“ Rychle jsem se napil ještě jednou a podal sklenici své spoludegustátorce.“

„Gabriele se na tváři objevil přesně ten samý výraz, který cold brew vykouzlilo i na té mojí. Jako blesk z čistého nebe jsme narazili na nápoj, který nám skutečně chutnal. Nabídl přesně to, co člověk od cold brew očekává. V chuti se doplňovaly sladké prvky s prvky acidními a na závěr je doplnil funky alkoholový podtón. Nikdy bychom to nečekali, ale cold brew v Tchibu doporučujeme vyzkoušet. Věříme, že tato sklenice za studena extrahované kávy nebyla jen výjimkou, která se podařila díky správné konstelaci hvězd.“

„Na závěr jsme se obsluhy rozhodli zeptat, z jaké kávy bylo cold brew připraveno. Odpověď zněla tak trochu tajuplně: „Z Afriky.“ Gabriela přidala doplňující otázku: „Z jaké africké země?“ Na odpověď: „No přece z Afriky,“ jsme už raději dál nereagovali a nekazili si pozitivní zážitek.“

cold brew v Tchibo
Cold brew jako největší překvapení.

Flat white (Gabriela)

„Flat white je jedním z nápojů, které v rámci našich toulkách po známých kávových řetězcích zkoušíme pravidelně. Nejlépe zatím obstál flat white ze Starbucks. Jelikož i Tchibo je vyloženě kávový řetězec a má vlastní kavárny, očekávali jsme kávu minimálně na úrovni Starbucks.“

„V prodejně a kavárně Tchibo, kterou jsme navštívili, připravovali kávu na kávovaru značky Nuova Simonelli. Kávovar byl na poměry velkého množství lidí, kteří se u baru střídali jeden za druhým, relativně čistý. Zajímavé bylo, že napěnění mléka bylo automatické. Paní baristka nalila mléko do konvičky, položila ji na tácek kávovaru a do konvičky vložila napěňovací trysku. Voilà, mikropěna byla za chviličku hotová. Baristka mezitím připravila double-shot espressa a následně do šálku nalila mléko. Tak nějak, od oka, jak to vyšlo. Latte art se tedy nekonal. Ačkoliv, když se na to podíváte se přimhouřeným okem, můžete tam vidět sedací část lidského těla. V tu chvíli jsme nevěděli, zda to máme brát osobně.“

„Nápoj jsem tedy vzala ke stolu a začal hlavní bod programu – ochutnávka. Co mě nejvíce zklamalo (kromě vzhledu), bylo opravdu horké mléko. Chvíli jsem tedy musela počkat, než nápoj vychladl. Flat white se vyznačuje tím, že vrstva pěny by neměla být tak výrazná. V tomto případě na mně baristka rozhodně nešetřila, pěny bylo spoustu. To by ale nebyl ten největší problém. Větší problém jsem viděla v chuti kávy. Už samotné espresso nebylo chutné, a tedy nic jiného jsem nemohla očekávat ani ve flat white. Mléku se bohužel nepodařilo překrýt výraznou hořkost nápoje. V chuti flat white dominovala hořkost, hořkost a hořkost.“

flat white v Tchibo
Flat white nabídl extrémní hořkost.

Café hruška a slaný karamel (Gabriela)

„Hned jak jsem uviděla sezónní nabídku Tchiba, věděla jsem, že z ní musím něco vyzkoušet. Nejsympatičtěji vypadal nápoj s názvem Café hruška a slaný karamel. Netušila jsem, co od toho mohu očekávat. Byla jsem však upozorněna, že nápoj je velmi sladký. Nakonec jsem dostala jistou obměnu klasického latte macchiato. Do nápoje šel pravděpodobně sirup hruška a slaný karamel a navrch kávy pořádná dávka šlehačky s dalším karamelovým sirupem použitým jako topping. Tento nápoj je tedy pořádná sladká bomba.“

„Všechny sladké ingredience spojily síly a společně porazily extrémní hořkost kávy. V chuti tedy dominovala sladkost karamelu. Nezlobila bych se, kdyby v nápoji byla výraznější chuť hrušky, která by Café hruška a slaný karamel osvěžila. Obecně to ale nebyl špatný nápoj, pokud tedy hledáte něco sladkého a sezónního.“

Café hruška a slaný karamel
Sladká bomba: Café hruška a slaný karamel.

Závěr

„Náš výlet za kávou v Tchibu nakonec nedopadl nejhůř. Největším překvapením bylo ovocné cold brew a největším zklamáním espresso. Když hledáte skutečnou kvalitu, navštivte raději své lokální kavárny s výběrovou kávou. Podpoříte tím české podnikatele a ušetříte své chuťové buňky před šokem.“

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Tchibo
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
recenzia Starbucks Holiday Blend - vianočná káva

Recenze Starbucks Holiday Blend: Luciferova vánoční pomsta

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL