Kávy značky Tchibo jsme si už v březnu tohoto roku proklepli v recenzním žebříčku. Tchibo Barista Espresso a Tchibo Barista Caffé Crema utrápily naše chuťové buňky a vysloužily si jen nízké počty bodů, konkrétně 8,5 a 15. Úspěšněji si počínala limitovaná edice prémiové odrůdy Pink Bourbon, která trefila do černého, získala 31,5 bodu a umístila se opravdu dost vysoko. Nyní jsme se rozhodli, že navštívíme přímo prodejnu a kavárnu Tchibo. Jak to dopadlo?
Ze Starbucksu do Tchiba
Po rozporuplném zážitku z kavárny Starbucks jsme takříkajíc skočili znovu do té stejné řeky. Starbucks a Tchibo mají v Košicích provozovnu ve stejném nákupním centru a my jsme se tedy opět ocitli v kavárně s rušnou atmosférou obchodního domu.
Ruch znásoboval probíhající akční týden Black Friday. To znamenalo jedno jediné: prodejna a kavárna Tchibo praskala ve švech. Zákazníci plnili své tašky různorodými serepetičkami včetně balíčků kávy. Obsluha to vskutku neměla snadné. I napriek tomu nás čekalo vřelé přivítání s úsměvem na tváři. Úsměv se však postupně vytrácel. Nebudeme si lhát, často máme hodně otázek a požadavků. A v neposlední řadě, dva lidé se čtyřmi kávovými nápoji mohou působit podezřele.

Co jsme si v Tchibu objednali?
Jak je ve zvyku, při ochutnávce nemůže chybět dvojité espresso. Po espressu následoval flat white jako zástupce mléčných drinků a Café hruška a slaný karamel. Tento drink s poměrně vyčerpávajícím názvem reprezentuje aktuální limitovanou nabídku kavárny.
Někde v zadní části baru, zaprášený a zapomenutý, ležel „batch brewer“ – přístroj na přípravu filtrované kávy. I když jsme filtr v nabídce neviděli, zeptali jsme se, jestli ho náhodou nepodávají. Baristka nám s politováním oznámila, že batch brew momentálně připravený nemá, no jako alternativu nám může nabídnout cold brew. I napriek teplotám blížícím se nule jsme za studena extrahované kávě neodolali. Z chladicí vitríny na nás během konverzace s obsluhou lákavo žmurkal ovocný jahodový koláč. Sem s ním. Ten nemůže zklamat. Koláč chutil skvěle, ako ale dopadli kávové nápoje?

Dvojité espresso (Filip)
„Při pohledu a přivonění k dvojitému espressu z Tchiba mi v hlavě začaly proudit výčitky a pochybnosti. Zpytoval jsem svoje rozhodnutí a říkal si, že jsem se měl ve škole víc učit. Teď sedím nad nepříjemně dýmově zapáchajícím nápojem a musím ho ochutnat. Přikládám si šálek k rtům a před očima se mi promítá celý život. Cítíc, jak se moje čichové buňky žehnají a snaží se ujet před arómou spáleného dřeva a hořících pneumatik, jsem ty chuťové zalial hořkým mokem hovoriacim si espresso.“
„Neskutečně silná hořkost okamžitě paralyzovala celý můj chuťový aparát, který na mňa zúfalo kričal: ‚Nepi tooooooo…!‘ A já jsem ho poslechl. Zvládl jsem ještě jeden hlt, který mě utvrdil v tom, že dvojité espresso od Tchiba není na pití. Nenajdete v něm nic. Tedy okrem hořkosti připomínající spálený uhlík.“

Cold Brew (Filip)
„Po tragickém zážitku s espressem se mi upřímně nechtělo ochutnávat nic dalšího. Gabriela si jako správná stratégyně nechala mléčné nápoje. Na mě zůstaly ty čistě kávové. Při servírování cold brew jsem pozorně sledoval obsluhu. Do průhledné sklenice nejprve vložila několik kostek ledu, 100 mililitrů čisté vody a stejné množství koncentrátu cold brew. Za studena extrahovanou kávu tak připravují v „silnější“ verzi a podle potřeby ji ředí nebo používají do drinků. Rozumné!“
„Před ochutnávkou mě jako první znovu zaujala vůně. Asi čekáte něco podobného jako u espressa, že? Opak je však pravdou. Cold brew z Tchiba vonělo velmi příjemně. Ve vůni jsem dokázal rozeznat čokoládu, višně a rum. Aromatem tak připomínalo sladké ovocné pralinky. Jako by mě polila živá voda a s vizí světla na konci tunelu jsem se pustil do degustace. Světe div se, jako první jsem na jazyku pocítil velmi delikátní aciditu červeného jablka. Jablko střídala mléčná čokoláda a v dochuti jsem dokázal rozeznat zajímavý alkoholový chuťový prvek připomínající rum nebo whisky. S vytřeštěnýma očima jsem se podíval na Gabrielu a zamumlal něco jako: „Tohle je dobré!“ Rychle jsem se napil ještě jednou a podal sklenici své spoludegustátorce.“
„Gabriele se na tváři objevil přesně ten samý výraz, který cold brew vykouzlilo i na té mojí. Jako blesk z čistého nebe jsme narazili na nápoj, který nám skutečně chutnal. Nabídl přesně to, co člověk od cold brew očekává. V chuti se doplňovaly sladké prvky s prvky acidními a na závěr je doplnil funky alkoholový podtón. Nikdy bychom to nečekali, ale cold brew v Tchibu doporučujeme vyzkoušet. Věříme, že tato sklenice za studena extrahované kávy nebyla jen výjimkou, která se podařila díky správné konstelaci hvězd.“
„Na závěr jsme se obsluhy rozhodli zeptat, z jaké kávy bylo cold brew připraveno. Odpověď zněla tak trochu tajuplně: „Z Afriky.“ Gabriela přidala doplňující otázku: „Z jaké africké země?“ Na odpověď: „No přece z Afriky,“ jsme už raději dál nereagovali a nekazili si pozitivní zážitek.“

Flat white (Gabriela)
„Flat white je jedním z nápojů, které v rámci našich toulkách po známých kávových řetězcích zkoušíme pravidelně. Nejlépe zatím obstál flat white ze Starbucks. Jelikož i Tchibo je vyloženě kávový řetězec a má vlastní kavárny, očekávali jsme kávu minimálně na úrovni Starbucks.“
„V prodejně a kavárně Tchibo, kterou jsme navštívili, připravovali kávu na kávovaru značky Nuova Simonelli. Kávovar byl na poměry velkého množství lidí, kteří se u baru střídali jeden za druhým, relativně čistý. Zajímavé bylo, že napěnění mléka bylo automatické. Paní baristka nalila mléko do konvičky, položila ji na tácek kávovaru a do konvičky vložila napěňovací trysku. Voilà, mikropěna byla za chviličku hotová. Baristka mezitím připravila double-shot espressa a následně do šálku nalila mléko. Tak nějak, od oka, jak to vyšlo. Latte art se tedy nekonal. Ačkoliv, když se na to podíváte se přimhouřeným okem, můžete tam vidět sedací část lidského těla. V tu chvíli jsme nevěděli, zda to máme brát osobně.“
„Nápoj jsem tedy vzala ke stolu a začal hlavní bod programu – ochutnávka. Co mě nejvíce zklamalo (kromě vzhledu), bylo opravdu horké mléko. Chvíli jsem tedy musela počkat, než nápoj vychladl. Flat white se vyznačuje tím, že vrstva pěny by neměla být tak výrazná. V tomto případě na mně baristka rozhodně nešetřila, pěny bylo spoustu. To by ale nebyl ten největší problém. Větší problém jsem viděla v chuti kávy. Už samotné espresso nebylo chutné, a tedy nic jiného jsem nemohla očekávat ani ve flat white. Mléku se bohužel nepodařilo překrýt výraznou hořkost nápoje. V chuti flat white dominovala hořkost, hořkost a hořkost.“

Café hruška a slaný karamel (Gabriela)
„Hned jak jsem uviděla sezónní nabídku Tchiba, věděla jsem, že z ní musím něco vyzkoušet. Nejsympatičtěji vypadal nápoj s názvem Café hruška a slaný karamel. Netušila jsem, co od toho mohu očekávat. Byla jsem však upozorněna, že nápoj je velmi sladký. Nakonec jsem dostala jistou obměnu klasického latte macchiato. Do nápoje šel pravděpodobně sirup hruška a slaný karamel a navrch kávy pořádná dávka šlehačky s dalším karamelovým sirupem použitým jako topping. Tento nápoj je tedy pořádná sladká bomba.“
„Všechny sladké ingredience spojily síly a společně porazily extrémní hořkost kávy. V chuti tedy dominovala sladkost karamelu. Nezlobila bych se, kdyby v nápoji byla výraznější chuť hrušky, která by Café hruška a slaný karamel osvěžila. Obecně to ale nebyl špatný nápoj, pokud tedy hledáte něco sladkého a sezónního.“

Závěr
„Náš výlet za kávou v Tchibu nakonec nedopadl nejhůř. Největším překvapením bylo ovocné cold brew a největším zklamáním espresso. Když hledáte skutečnou kvalitu, navštivte raději své lokální kavárny s výběrovou kávou. Podpoříte tím české podnikatele a ušetříte své chuťové buňky před šokem.“
Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren.






