Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Špinavé vodovodní trubky vyvolaly obrovský rozruch, odborníkovi jsme položili doplňující otázky

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. prosince 2023
zanesená vodovodná rúra
Share on FacebookShare on Twitter

Když jsme před několika týdny přinesli článek s názvem „I takhle vypadají vodovodní trubky: Co všechno se nám přes ně dostává do kávy?“ rozpoutalo to vášně. Část čtenářů byla překvapená a udivená, tu a tam někdo i zamudroval. Vždyť jak jistě víte, sociální sítě jsou plné všelijakých vědců.

My jsme však věci nenechali jen tak ležet ladem a odborníkovi Josefu Rybářovi ze společnosti Filtrovanie.eu jsme položili doplňující otázky. Vytáhli jsme je z diskusí na Instagramu či Facebooku a pokusili jsme se zajistit pro vás dodatečné informace. A i proto, neboť filtrování vody je i podle nás důležité a zdraví prospěšné, přičemž vůbec není drahé.

Jedna followerka po minulém rozhovoru v diskuzi napsala slova „chytá mě panika“. To mě i trochu zamrzelo, tak se zeptám: je panika na místě?

„My tu samozřejmě nechceme šířit paniku, jen poukazujeme na reálnou věc, která se děje všude. Jak jsme zmiňovali, v případě zanesených trubek jde o směs různých sloučenin těžkých kovů, minerálů, rzi či jílu, a toto všechno ovlivňuje kvalitu vody. Co se týče chlóru, samozřejmě je dobré, že je přidáván do vody – cestou k nám ji totiž dezinfikuje. Ale na konci je dobré se ho zbavit filtrem, protože pít ho opravdu nepotřebujeme. Chlór a jeho následné sloučeniny, jako jsou trihalometany a podobně, totiž nejsou zdraví příliš prospěšné.“

pohled na čistý a zanesený filtr
Výmluvné porovnání čistého a zaneseného filtru, který už zachytil velké množství nečistot.

Zaznamenal jsem i otázku ohledně filtrační konvice Brita. Dokáže Brita odstranit nečistoty přicházející z potrubí? Jak ji můžeme porovnat s klasickými filtry, které montuje Filtrovanie.eu?

„Filtrační konvice v porovnání s filtrem nemají nejvyšší míru úpravy vody, ale jen částečnou. Jsou dány normy například podle NSF standardů, což je organizace, která kontroluje, audituje a uděluje certifikáty výrobkům. Problém je hlavně v tom, že 99 % lidí u konvic nedodržuje základní zásady. Filtrační patrona v konvici by měla být vždy ponořená ve vodě, konvice by navíc měla být ve tmě a chladu. Většina lidí ji má poloprázdnou pěkně na lince a na místě, kde je světlo a teplo. V takovém „ideálním“ stavu, kde je i přístup vzduchu z okolí, jsou do dvou hodin na světě bakterie a plísně. Pro ně jsou to naprosto ideální podmínky. U filtru se něco takového nemůže stát, protože splňuje nejvyšší normy pro styk s pitnou vodou. Není tam přístup vzduchu, filtr má menší mikronáž než bakterie a kromě toho obsahuje i antibakteriální stříbro.“

„Když odhlédneme od toho všeho a připustíme, že uživatel dodržuje zásady, tak další nevýhodou konvice je čekání na vodu. Než ji můžete použít na přípravu kávy nebo na pití vody, tak pár minut čekáte. Jednou z výhod filtru je například vysoký průtok, takže na vodu nečekáte. Rychle naplníte například velký hrnec na polévku, nádobu na kávu, čaj nebo sklenici na pití.“

„Nuže a dalším parametrem je cena za litr upravené vody. U konvice vás litr vyjde na více než 0,03 €, ale u filtru na méně než 0,01 €. Filtr tedy nabízí lepší cenu za litr, efektivněji upravenou vodu, rychlý přístup k upravené vodě a nevyrábíte si doma plísně.“

Viděl jsem i otázku týkající se filtru s 0,22 μm. Jaký je rozdíl mezi ním a filtrem 0,5 μm? Co toto μm vlastně znamená?

„Uvedená mikronáž je velikost póru filtru. Čím je menší, tím více různých nečistot dokáže filtr zachytit. Ideální je takzvaný trychtýřovitý systém filtrace, při kterém začínáme větší pórovitostí a končíme menší, jemnější. Takto jemnější filtr vlastně chráníme a nezahltíme ho tak rychle nečistotami.“

V diskuzi jsem našel i vyjádření, že na fotce máme trubku teplé vody. Jaká je vaše reakce na toto téma?

„Fotka trubky, kterou jsme použili, byla určitě ze studené větve. Jak je na fotce možné vidět, tak i na studené vodě se tvoří sedimenty. U teplé vody se díky teplu spíše vysráží a usadí vodní kámen.“

Je možný vznik takových usazenin v trubce, kterou nepřetržitě teče voda?

„Voda trubkami nikdy neteče nepřetržitě. Přes den ji většina domácností pouští jen na pár minut, v noci skoro vůbec.“

pohled do zanesené vodovodní trubky
Tato fotka vás v původním článku dost vystrašila.

Zaznamenal jsem i mudrování o tom, že filtry na vodu mohou sloužit jako inkubátory pro bakterie. To mě dost zarazilo, protože to by pak filtry nikdo nevyužíval. Opět se ukázalo, že sociální sítě snesou všechno a jsou místem pro snadné šíření nesmyslů, nebo to nedejbože může být pravda?

„Rozhodně je třeba používat certifikované filtry, které zaručují bezpečnost a slouží právě k tomu, aby se bakterie netvořily, případně když ve vodě jsou, aby se nedostaly dál k nám. Tímto narážím například na studniční vodu. Levným filtračním vložkám, které nemají normy nebo certifikáty, bych se raději vyhnul. S takovými u nás ani nepracujeme. Jak jsem už zmínil, 3M filtr má menší pórovitost než bakterie, takže ty by přes jeho póry ani neprošly. Všechno je zároveň pojištěno aktivním stříbrem ve filtrační vložce a jak víme, stříbro je antibakteriální. Dané vyjádření v diskuzi se bohužel nezakládalo na pravdě a publikum jen vystrašilo. Na druhé straně toto vyjádření může být pravdivé v případě filtrační konvice, pokud se tedy nedodržují pokyny v návodu k použití.“

Zaznamenal jsem i vyjádření čtenáře, který prý používá FUTURO AQUA. Co to je a jak to pomáhá? Můžeme to nějak porovnat s tvými filtry?

„Futuro Aqua je při použití na běžné pitné vodě zbytečná a předražená třístupňová osmóza. Osmotická voda se k dlouhodobému pití nedoporučuje z více zdravotních důvodů. Těch důvodů je doslova plný web, ale ve zkratce: osmóza vám totiž z vody vezme všechno. A tedy i to dobré, co by v ní mělo zůstat, čili minerály. Jelikož Futuro Aqua je třístupňová filtrace, nemá ani mineralizátor, díky kterému byste nějaké minerály dostali zpět do vody. A i kdyby tam mineralizátor byl, tak složení minerálů už není v takové skladbě, jako složení těch, které se ve vodě přirozeně nacházely.“

„Obecně platí, že k pitné vodě nemá smysl používat osmózu. Kromě jiného je problém i v tom, že osmóza zabírá hodně místa, musí být připojena na elektřinu a vytváří odpadní vodu. U těch levných je to poměr 1:4 až 1:5, což znamená, že na litr získané osmotické vody vám do odpadu odejde 4 až 5 litrů vody. Co se týče běžné městské nebo obecní vody, každý zdroj pitné vody je kontrolován a k úpravě vody od nečistot bohatě postačuje certifikovaný filtr. Osmóza vyjde cenově několikanásobně dráž a stejně tak i dodatečná výměna filtrů, které obsahuje.“

„I my nabízíme osmózu, ale jen ve dvou případech. Ta, kterou instalujeme klientům, byla vytvořena podle SCA standardů (Specialty Coffee Association – Asociace výběrové kávy). Instalujeme ji tedy kavárnám, které si dají záležet na vysoké kvalitě. Takto upravená voda se však používá jen k přípravě kávy a ne k dlouhodobému pitnému režimu. Druhým případem jsou klienti, kteří mají studniční vodu a velmi špatné výsledky vody. Existují případy, kdy některé látky z vody můžeme odstranit jen osmózou. V tomto případě se už používá k dlouhodobému pití a i když má mineralizátor, doporučujeme vodu míchat s minerálkou.“

Zastavím se ještě u té osmotické vody. Jednou jsi o ní říkal, že je „hladová“. Co to znamená?

„Ano, říká se jí, že je „hladová“ nebo prázdná. Když ji člověk pije, tak to s sebou přináší problémy: takováto voda na sebe naváže doslova všechno, s čím přijde do styku. Když ji člověk vypije, tak na sebe nalepí minerály z lidského těla a organismus tak ochuzuje. Proto je prokazatelným zdravotním rizikem a v žádném případě se nedoporučuje pít. Voda vyrobená reverzní osmózou není pitná a dokonce nesplňuje ani zákonem stanovené limity pro minimální obsah některých látek v pitné vodě. Potvrzuje to i stanovisko Státního zdravotního ústavu a dalších odborníků.“

„Během vaření v takto upravené vodě se z potravin navíc vyvaří mnohonásobně více minerálů, čímž se jejich denní příjem ještě více snižuje. Voda z reverzní osmózy proto není vhodná ani k přípravě pokrmů. Demineralizovaná voda je vlastně destilovaná voda, tedy čisté H2O. Při jejím dlouhodobém pití organismus člověka trpí nedostatkem vápníku, hořčíku, sodíku a dalších látek, což se negativně projevuje v mnohonásobně zvýšeném riziku kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů nádorových onemocnění.“

„Voda z reverzní osmózy navíc poškozuje střevní výstelku a odvápňuje kosti, narušuje metabolismus člověka a vede ke zvýšenému riziku toxického působení těžkých kovů. Extrémní riziko tato voda představuje pro těhotné ženy, u kterých může závažně poškodit plod a způsobit neurodegenerativní poruchy a další těhotenské problémy. Toto všechno však platí jen tehdy, kdyby člověk dlouhou dobu fungoval pouze na takovéto osmotické vodě.“

Článek je dodatkem k původnímu článku „I takhle vypadají vodovodní trubky: Co všechno se nám přes ně dostává do kávy?“. Oba vznikly ve spolupráci s filtrovanie.eu.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

nový filtr a dva zanesené
Na závěr ještě jedno porovnání čistého filtru a dvou použitých, které odvedly svou práci.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: filtrace vody
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
káva so zlatom

Ochutnali jsme kávu s 24karátovým zlatem: Luxus, nebo klam?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL