Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Srážení mléka v kávě: Toto je příčina, proč se to děje…

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. srpna 2022
zrážanie mlieka v káve

Foto: PxFuel

Share on FacebookShare on Twitter

Od čtenáře nám přišla informace, že si v slovenské pražírně koupil kvalitní kávu, ve které se mu však srážejí rostlinná mléka. Prý už vyzkoušel rýžové, ovesné a mandlové od dvou různých značek, ale vždy to dopadlo stejně. Jeho káva prostě takové mléko nechce. Co způsobuje srážení mléka v kávě?

Když jsme danou otázku řešili ve storkách na Instagramu (sledujte nás na @ladislavkiraly a @blogokave), kontaktovala nás chemička Michaela Juhásová. S ní jsme nedávno rozebírali i téma pyrolýza a tentokrát nás opět potěšila množstvím skvělých informací.

„Rostlinný nápoj, hovorově označovaný také jako rostlinné mléko, má jiné složení a jiné pH než například kravské mléko,“ řekla v rozhovoru pro Blog o kávě. „Kravské mléko obsahuje určité pufry, například fosfáty, které udržují pH na nějaké hodnotě a lépe tak brání srážení mléka. I kravské mléko se může srazit, ale hůře. Svou roli zde hrají i jiné faktory jako například teplota mléka, teplota kávy a zmiňované pH kávy.“

Koagulace

Pojďme však pěkně popořádku. Co se to s mlékem vlastně stane ve chvíli, kdy se srazí? „Srážení bílkovin mléka – koagulace – je proces, při kterém dochází ke změně stavu z jednoduchého sólu do polotuhého až tuhého gelu,“ odpověděla Michaela. „Mléko není jen kapalina, ale spíše soustava vody a v ní rozptýlených částic jako bílkoviny, tuky, laktóza a mnohé další, přičemž právě taková látka se označuje jako sól. Gel, kterým je finální sraženina, je taktéž sól, ale už v něm přišlo k vytvoření jakési sítě, díky čemuž je tuhší.“

Bílkoviny se tedy tajemným způsobem srazí a kromě gelu vznikne i problém. Pití kávy s tuhými sraženinami není právě nejpříjemnější. Když se na věc podíváme z chemického hlediska, co za tuto změnu skupenství vlastně může?

Proč se mléko sráží?

„Za důvod srážení se surovin v kuchyni nejčastěji považujeme teplotu, ale právě mléko má schopnost srážet se i v důsledku jiného parametru, kterým je pH. To nám zjednodušeně řečeno udává aktivní kyselost látky. Hovoří o tom, zda je kyselá, zásaditá nebo neutrální. Měří se na stupnici od 0 po 14, přičemž čím je hodnota pH blíže k 0, tím je látka kyselejší a čím je blíže k 14, tím je zásaditější. Při hodnotě pH 7 hovoříme o neutralitě.“

Samotné pH nám však v praxi nenapovídá jen o samotné kyselosti, ale i o tom, jak se bude daná látka chovat v různých podmínkách a jak bude interagovat s jinými látkami. Průměrné pH kávy se pohybuje okolo hodnoty 5 a pH kravského mléka někde mezi 6,6 až 6,8. Smíchání zmiňovaných produktů s takovými hodnotami by proběhlo bez problémů.

„Hlavní bílkovinou mléka je kazein,“ vysvětlovala dále Michaela Juhásová. „Molekuly kazeinu mají tendenci shlukovat se do větších struktur, které se nazývají micely. Při normálním pH mléka se jednotlivé micely navzájem odpuzují a vše je v pořádku. Situace se však změní v případě, kdy se k mléku přidá něco kyselejšího. Micely tehdy získají kladný náboj, stanou se kationty, a navzájem se začnou přitahovat. Srážejí se a koagulují.“

Rostlinné mléko vs kravské mléko

Rostlinné nápoje, které často nesprávně označujeme jako rostlinná mléka, mají různé pH. Závisí od konkrétního typu nápoje. A co je důležité, mají i zcela jiné složení než kravské mléko, takže proti případnému srážení nedokáží bojovat. O rozdíl se starají takzvané pufry.

„Kravské mléko se od rostlinných nápojů podstatně liší složením. Zajímavý pro nás je zejména rozdíl v obsahu a množství látek, které mají tlumivou schopnost. Takové látky se nazývají pufry a jejich úlohou je vázat přítomné kyseliny (vyvolaly by kyselé pH) a hydroxidy (vyvolaly by zásaditější pH) a zabraňovat tak změně zmiňovaného pH. Jinak řečeno, tlumí jejich působení.“

Pozor na acidní kávu

Rostlinné nápoje jsou na tom podle Michaely hůře: „Ty mají slabší pufrovací schopnost a když je přidáme ke kyselé kávě, jejich bílkoviny se vůči srážení jednoduše nemají jak bránit. Ale pozor: nemusí se to nutně stát pokaždé. Větší pravděpodobnost, že se nápoj srazí, je v případě káv s vyšší aciditou, tedy kyselejších. A rovněž těch, které byly světleji pražené. Paradoxně se to tedy děje hlavně při kvalitnější kávě, která není velmi přepražená.“

Kravské mléko má proti srážlivosti určitou „obranu“, ale ani ta nemusí vždy pomoci. „Tlumivá schopnost nefunguje donekonečna. Když pufry vyvážou všechny kyseliny, které mohly, ale káva obsahuje i další kyselé složky, tak se může srazit i kravské mléko,“ zdůraznila Michaela Juhasová, podle které zde roli mohou sehrát i některé další faktory: „Srážení je ovlivněno i teplotou surovin, jejich stavem – zda například mléko není zkažené – nebo konkrétním typem mléka či rostlinného nápoje.“

Náš tip: když hledáte dobrou kávu, klikněte zde a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva s mlékemrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
aerocano

Aerocano jako nový kávový hit?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL