Popíjení kávy je v našich končinách populární, tomuto zvyku holduje většina populace. Nejdříve ranní kávička doma, potom několik dalších v práci a celý den se nese na pozitivní vlně. A vypadá to tak, že podobné postupy jsou navíc zdraví prospěšné. Pravděpodobně i v boji proti Parkinsonově chorobě.
Pozitivních vlastností kávy je mnoho a řada z nich jsme už rozebrali v článcích, které najdete v rubrice ZDRAVÍ. Nyní k nim můžeme přiřadit i zpomalení nástupu Parkinsonovy choroby, případně zabránění jejímu vzniku. Jde přitom o degenerativní neurologické onemocnění mozku, který postupně přichází o nervové buňky.
Náš tip: mějte své tělo rádi a dopřejte mu kvalitní kávu – nabízíme vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy pracujících s nejlepším zrnem.
S Parkinsonem pomáhá kofein a uráty
S tímto závěrem přišli vědci z Harvard Medical School, kteří je publikovali v Journal of Parkinson’s Disease. Konstatovali, že kofein a uráty (soli kyseliny močové, pozn. autora) mají ochranné účinky. Nejdříve to bylo potvrzeno na zvířatech, později však i na lidech.
Vědci si posvítili na puriny, mezi které řadíme například adenin, guanin, hypoxantin, xantin, teobromin, kofein, kyselinu močovou, izoguanin a další. Ukázalo se, že hlavně kofein a uráty umíme přímo propojit se snížením rizika vzniku Parkinsonovy choroby.

Účinky byly potvrzeny na zvířatech, později i na lidech
Podle šéfa výzkumu Rachita Bakshiho za to může skutečnost, že jak kofein, tak i uráty, v zásadě blokují receptory adenosinu a kromě toho působí jako antioxidanty. „Ochranné vlastnosti ukázaly už i u zvířecích modelů Parkinsonovy choroby a potvrdily, že zvyšují šanci na zpomalení tohoto onemocnění,“ uvedl Bakshi, který pracuje na oddělení neurologie v nemocnici v Massachusetts a stejně tak na Harvard Medical School v Bostonu.
Výzkumníci si posvítili na 369 lidí, kteří mají Parkinsona a stejně tak na 197 lidí, kteří ho nemají. Posuzovali množství urátů, které v těle mají a stejně tak množství kofeinu, které pravidelně přijímají, respektive přijímali. Prostřednictvím dotazníků zjišťovali příjem kávy s kofeinem, ale i bezkofeinové kávy, ale stejně tak zkoumali i pití čaje a nealkoholických nápojů – to vše v průběhu posledních dvanácti měsíců. Účastníci průzkumu měli na výběr devět různých frekvencí požívání zmíněných látek/nápojů.
Šance na vznik Parkinsona klesne až o 70 %
„Příjem kofeinu byl u pacientů s idiopatickou Parkinsonovou chorobou nižší než u zdravých lidí,“ stojí v závěrech studie. „Šance na vznik Parkinsonovy choroby výrazně klesaly s narůstajícím množstvím spotřeby kofeinu.“ Pokud si porovnáme lidi s nejvyšší a nejnižší spotřebou kofeinu, šance na vznik Parkinsonovy choroby byla u první skupiny až o 70 % nižší.
„Všechno je to důležitý základ pro další vývoj budoucích přístupů k této chorobě v zájmu zpomalení zhoršování tohoto jinak vytrvale progresivního stavu,“ dodal profesor Bas Bloem pracující pro žurnál, ve kterém byla studie publikována.

V tématu káva a Parkinsonova choroba se žádá další výzkum
Nic však není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Problém je v tom, že se zvyšováním množství urátů se už při „léčbě“ Parkinsonovy choroby pracovalo, avšak úspěch to nepřineslo. Aktuální studie naznačila, že by to mělo fungovat, avšak úmyslné zvyšování množství urátů může být škodlivé a nedoporučuje se.
Účinky kofeinu je u dlouhodobé léčby Parkinsonovy choroby ještě potřeba detailněji prozkoumat, takže to, že někdo začne pít více kávy a přijímat více kofeinu, v této fázi výzkumu de facto nic nezaručuje.
Jedinečná příležitost k pochopení Parkinsonovy choroby
„Identifikace faktorů, které jsou spojené s nižší pravděpodobností vzniku Parkinsonovy choroby, jakým je například spotřeba kofeinu, nám nabízí jedinečnou příležitost k pochopení této choroby,“ konstatoval doktor Bakshi. „A pokud je propojení kauzální, tak v tom případě nám nabízí i možnost jejího zpomalení.“
Parkinsonova choroba je podle Wikipedie „pomalu progredující neurodegenerativní onemocnění, postihující centrální i periferní nervový systém, které se projevuje zhoršením motorických funkcí, s charakteristickým zpomalením pohyblivosti, třesem, později s psychickými příznaky. Vyskytuje se převážně u starších lidí, častěji u mužů, postihuje asi 1 % populace ve věku 60 let.“
Náš tip: když se vám doma dojde káva, vzpomněte si na naše slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.







