Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Studie: Kofein pomáhá v boji proti Parkinsonově chorobě

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. května 2020
káva a Parkinsonova choroba

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Popíjení kávy je v našich končinách populární, tomuto zvyku holduje většina populace. Nejdříve ranní kávička doma, potom několik dalších v práci a celý den se nese na pozitivní vlně. A vypadá to tak, že podobné postupy jsou navíc zdraví prospěšné. Pravděpodobně i v boji proti Parkinsonově chorobě.

Pozitivních vlastností kávy je mnoho a řada z nich jsme už rozebrali v článcích, které najdete v rubrice ZDRAVÍ. Nyní k nim můžeme přiřadit i zpomalení nástupu Parkinsonovy choroby, případně zabránění jejímu vzniku. Jde přitom o degenerativní neurologické onemocnění mozku, který postupně přichází o nervové buňky.

Náš tip: mějte své tělo rádi a dopřejte mu kvalitní kávu – nabízíme vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy pracujících s nejlepším zrnem.

S Parkinsonem pomáhá kofein a uráty

S tímto závěrem přišli vědci z Harvard Medical School, kteří je publikovali v Journal of Parkinson’s Disease. Konstatovali, že kofein a uráty (soli kyseliny močové, pozn. autora) mají ochranné účinky. Nejdříve to bylo potvrzeno na zvířatech, později však i na lidech.

Vědci si posvítili na puriny, mezi které řadíme například adenin, guanin, hypoxantin, xantin, teobromin, kofein, kyselinu močovou, izoguanin a další. Ukázalo se, že hlavně kofein a uráty umíme přímo propojit se snížením rizika vzniku Parkinsonovy choroby.

káva a Parkinsonova choroba - rozlitá káva
Foto: Shutterstock

Účinky byly potvrzeny na zvířatech, později i na lidech

Podle šéfa výzkumu Rachita Bakshiho za to může skutečnost, že jak kofein, tak i uráty, v zásadě blokují receptory adenosinu a kromě toho působí jako antioxidanty. „Ochranné vlastnosti ukázaly už i u zvířecích modelů Parkinsonovy choroby a potvrdily, že zvyšují šanci na zpomalení tohoto onemocnění,“ uvedl Bakshi, který pracuje na oddělení neurologie v nemocnici v Massachusetts a stejně tak na Harvard Medical School v Bostonu.

Výzkumníci si posvítili na 369 lidí, kteří mají Parkinsona a stejně tak na 197 lidí, kteří ho nemají. Posuzovali množství urátů, které v těle mají a stejně tak množství kofeinu, které pravidelně přijímají, respektive přijímali. Prostřednictvím dotazníků zjišťovali příjem kávy s kofeinem, ale i bezkofeinové kávy, ale stejně tak zkoumali i pití čaje a nealkoholických nápojů – to vše v průběhu posledních dvanácti měsíců. Účastníci průzkumu měli na výběr devět různých frekvencí požívání zmíněných látek/nápojů.

Šance na vznik Parkinsona klesne až o 70 %

„Příjem kofeinu byl u pacientů s idiopatickou Parkinsonovou chorobou nižší než u zdravých lidí,“ stojí v závěrech studie. „Šance na vznik Parkinsonovy choroby výrazně klesaly s narůstajícím množstvím spotřeby kofeinu.“ Pokud si porovnáme lidi s nejvyšší a nejnižší spotřebou kofeinu, šance na vznik Parkinsonovy choroby byla u první skupiny až o 70 % nižší.

„Všechno je to důležitý základ pro další vývoj budoucích přístupů k této chorobě v zájmu zpomalení zhoršování tohoto jinak vytrvale progresivního stavu,“ dodal profesor Bas Bloem pracující pro žurnál, ve kterém byla studie publikována.

káva a Parkinsonova choroba - ilustrační fotografie
Foto: Shutterstock

V tématu káva a Parkinsonova choroba se žádá další výzkum

Nic však není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Problém je v tom, že se zvyšováním množství urátů se už při „léčbě“ Parkinsonovy choroby pracovalo, avšak úspěch to nepřineslo. Aktuální studie naznačila, že by to mělo fungovat, avšak úmyslné zvyšování množství urátů může být škodlivé a nedoporučuje se.

Účinky kofeinu je u dlouhodobé léčby Parkinsonovy choroby ještě potřeba detailněji prozkoumat, takže to, že někdo začne pít více kávy a přijímat více kofeinu, v této fázi výzkumu de facto nic nezaručuje.

Jedinečná příležitost k pochopení Parkinsonovy choroby

„Identifikace faktorů, které jsou spojené s nižší pravděpodobností vzniku Parkinsonovy choroby, jakým je například spotřeba kofeinu, nám nabízí jedinečnou příležitost k pochopení této choroby,“ konstatoval doktor Bakshi. „A pokud je propojení kauzální, tak v tom případě nám nabízí i možnost jejího zpomalení.“

Parkinsonova choroba je podle Wikipedie „pomalu progredující neurodegenerativní onemocnění, postihující centrální i periferní nervový systém, které se projevuje zhoršením motorických funkcí, s charakteristickým zpomalením pohyblivosti, třesem, později s psychickými příznaky. Vyskytuje se převážně u starších lidí, častěji u mužů, postihuje asi 1 % populace ve věku 60 let.“

Náš tip: když se vám doma dojde káva, vzpomněte si na naše slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

nalévání kávy - ilustrační fotografie - batch brew
Foto: Shutterstock
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva a Parkinsonova chorobakáva a zdravíPozitivní vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
instantná káva na lyžičke

Instantní káva není káva, zakázal bych její prodej, tvrdí odborník

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL