Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Stupně pražení kávy: Jak je chápat a proč na nich záleží?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
11. září 2025
stupne praženia kávy

Autor: Nachotacl, Zdroj: Wikimedia Commons, Licencia: CC BY-SA 4.0.

Share on FacebookShare on Twitter

Pražení je moment, kdy se ze zeleného kávového zrna, které je tvrdé a téměř nijak nechutná, stává voňavá a chutná káva zbarvená do hněda. Stupeň pražení (nebo anglicky roast degree) ovlivňuje barvu a chemické složení zrna, jeho pórovitost, rozpustnost, schopnost extrakce a nakonec i aroma a chuť výsledné kávy. Ať už bude šťavnatá a acidní, sladká a hutná nebo dokonce hořká či spálená.

Pro koncového zákazníka je tedy údaj o stupni pražení velmi důležitý. Čím přesněji vás pražírna informuje, tím předvídatelnější výsledek v šálku dostanete.

Nejčastější „slovní“ stupnice: City, Full City, Vienna, French

Historicky se v kávovém světě používaly (a používají) různé stupnice odrážející stupeň pražení. Asi jednou z nejrozšířenějších je stupnice obsahující názvy jako Cinnamon, City a City+, Full City a Full City+, Vienna, French, Italian. Jsou to praktické zkratky, ale nejsou přísně standardizované, což může být problém.

Hranice mezi jednotlivými stupni se mohou překrývat a profesionálové je dnes používají spíše volně nebo jen pro orientaci. Zhruba však platí, že Cinnamon, City a City+ označují světlejší až středně pražené kávy, zatímco Full City až Full City+ jsou stupně, při kterých se káva praží na hranici takzvaného druhého cracku a tedy tmavěji. No a stupně Vienna, French a Italian spadají do tmavých pražení, které zacházejí až za druhý crack.

stupně pražení kávy

„Cracky“: první a druhé praskání

Pokud by ses někdy dostal k pražičce kávy, v určitém bodě pražení bys zaslechl praskání, které připomíná praskání popcornu v mikrovlnné troubě. Toto praskání se označuje jako „crack“ a představuje velmi důležitý orientační bod v procesu pražení.

První praskání typicky nastává při teplotě přibližně 196 až 205 °C, druhé praskání přibližně při 220 až 225 °C (tyto hodnoty však závisí na použité technologii a samotném zrnu).

Prvním praskáním se proces pražení dostává do takzvané fáze „developmentu“, ve které dochází k nejvýraznějšímu rozvoji chutí v kávě. Právě první „crack“ je často výborným indikátorem stupně pražení. Světlé „light“ roasty pražič často ukončuje v krátkém čase po prvním praskání. Medium roasty jsou ukončeny později, Full City a Full City + roasty se často dostávají na hranici druhého praskání a tmavší pražení druhé praskání překonají. Druhý „crack“ však může působit trochu kontroverzně. Většina pražičů ti totiž potvrdí, že pokud kávu praží až za tento bod, úplně zabijí její původní chutě a stává se z ní uhlík.

Coffeein - pražička kávy IMF
Pražička IMF v pražírně Coffeein.

Agtron: stupeň pražení jako číslo (SCA Roast Color Classification)

V moderním kávovém světě se tradičnější označení nahrazují přesnějšími a vědečtějšími stupnicemi. Jednou z nejčastěji používaných technologií je ta od firmy Agtron, která zároveň využívá stupnici jednotek agtron. Hodnota agtronů se z kávy získává pomocí přístroje zvaného spektrofotometr, který měří míru karamelizace cukrů v kávovém zrnu a na základě toho určí jeho stupeň pražení.

Stupnice na základě agtronů začíná na čísle 100, které vyjadřuje prakticky nepraženou a tedy velmi světlou kávu a končí na čísle 0, které označuje kávu upraženou úplně na uhlík. S přesnou hodnotou v agtronech se na balíčku kávy setkáš jen zřídka. Pokud na ni skutečně narazíš, podle čísla se budeš umět velmi snadno zorientovat. Světlé roasty se budou nacházet v rozmezí 70–95, tmavé zase 25–40 a někde mezi takzvané medium roasty.

Tato stupnice se ve světě kávy velmi dobře uchytila a SCA (Specialty Coffee Association) ji dlouhodobě používá jako de facto referenci ve svém barevném standardu, ačkoli běžní spotřebitelé čísla často neznají a přístroje jsou drahé.

stupně pražení kávy - vývoj barev během pražení
Foto: Ochir-Erdene Oyunmedeg/Unsplash

Jak stupeň pražení mění chuť a extrakci

Jak jsme již zmiňovali, stupeň pražení je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících výslednou chuť kávy. Ale jak? V moderním kávovém světě se nejčastěji setkáš se třemi základními stupni pražení. Každý z nich má své výhody i nevýhody:

  • Světlé pražení (Light roast):
    • světlejší pražení zachovává více původních chutí obsažených v zeleném zrnu (ovocnost, florálnost, chutě odrůdy, terroiru a zpracování);
    • takové zrno je tvrdší a kompaktnější, a tím pádem méně rozpustné a hůře extrahovatelné;
    • často potřebuje jemnější mletí, delší kontakt s vodou a vyšší teplotu extrakce;
    • nejvhodnější pro filtrovanou kávu.
  • Střední pražení (Medium Roast):
    • vyznačuje se balanc sladkosti, acidity a hořkosti;
    • často nabízí nejlepší kombinaci chuti a rozpustnosti (recept na přípravu nastavíš mnohem jednodušeji);
    • většinou vhodné na filtr i espresso a označované jako omniroast.
  • Tmavé pražení (Dark roast):
    • více hořkosti a pražených tónů;
    • původní tóny ukryté v zrnu ustupují;
    • struktura zrna je křehčí, díky čemuž je rozpustnější a snadno extrahovatelné;
    • vyžaduje kratší časy extrakce a nižší teplotu extrakce;
    • vyniká plným tělem a bohatou texturou;
    • nejvhodnější pro espresso.
stupně pražení kávy

Proč se komoditní a výběrové kávy označují jinak

Ochutnal jsi někdy „světlé pražení“ od značky jako Starbucks či Tchibo a pak světlé pražení od malých řemeslných pražíren pražících kávu třetí vlny? Pokud ano, asi jsi postřehl obrovské rozdíly. To, co může velká komerční pražírna označovat za světlé pražení, může být pro moderního pražiče už medium či dokonce dark roast. Má to jednoduchý důvod.

Komoditní (komerční) káva často používá nepřesná označení opředená marketingovými tahy, ale kávu praží z nekvalitního kávového zrna, které při světlém pražení nechutnalo dobře. Proto svou stupnici cíleně posouvají k tmavšímu spektru, díky kterému dosahují uniformnějších chutí překrývajících defekty v samotné surovině.

Výběrová káva (specialty coffee) má ambici transparentně komunikovat nejen původ kávy, ale i to, jak k ní v pražírně přistupují. Moderní pražírny se snaží zachovat původní kvality zrna, a proto je jejich stupnice posunuta k světlejšímu spektru. Pražírny stále častěji uvádějí agtron hodnoty nebo jasně definované vlastní stupnice, případně přidávají poznámky k přípravě a extrakci. SCA zároveň upozorňuje, že číselné škály jsou pro spotřebitele málo srozumitelné a ne každý si může dovolit měřicí techniku přímo doma. I proto pražírny běžně kombinují slovní a číselné popisy.

zelená káva v dlaních
Takto vypadá zelená káva (Shutterstock 2041496426)

Krátký přehled

  • Světlé pražení/Light roast (nejčastěji stupeň City):
    • pražení ukončené krátce po prvním cracku;
    • Agtron ~95–70.
    • Chuť: vyšší acidita, více tónů odrážejících terroir, odrůdu či zpracování.
  • Střední pražení/Medium roast (City+ až Full City):
    • ukončení někde mezi prvním a druhým crackem nebo těsně před začátkem druhého praskání;
    • Agtron ~70–40.
    • Chuť: balanc mezi sladkostí a aciditou.
  • Tmavé pražení/Dark roast (Full City+, Vienna, French až Italian):
    • ukončení pražení při nebo po druhém cracku;
    • Agtron ~40–25.
    • Chuť: pražené, hořké, kouřové tóny, nízká až žádná acidita.
pohled na zrná kávy Starbucks Dark Roast
Nejtmavší káva, kterou jsme doposud v Blogu o kávě testovali: Starbucks Dark Roast.

Jak číst etikety v praxi

  1. Hledej číslo nebo slovní označení: Pokud pražič uvádí hodnotu Agtron (nebo vlastní barevnou škálu), máš konkrétnější představu, než u slovního označení jako například „espresso roast“. U moderních pražičů se však na slovní označení můžeš velmi dobře spolehnout. Často své kávy rozdělují nejen podle stupně pražení, ale hlavně podle metody přípravy. Nejčastěji se tak setkáš s pražením na filtr (světlé pražení) nebo pražením na espresso (střední až tmavé pražení).
  2. Stupeň pražení propoj s receptem přípravy: Světlé roasty extrahuj více (jemnější mletí a vyšší teplota), tmavé méně (hrubší mletí, kratší extrakce, nižší teplota).
  3. Všímej si transparentnosti: Výběrové pražírny často uvádějí původ kávy, způsob zpracování, datum pražení a často i poznámku k preferované přípravě. Toto všechno jsou indikátory kvality a signály, že jejich údajům můžeš věřit. Kontrastem jsou generické „dark roast“ komerční směsi bez detailů, které jsou často kávovou kočkou v pytli.

Zkoušej a systém určitě najdeš

I když se ti teď mohou stupně pražení zdát složité a nejasné, pokud budeš zkoušet různé kávy od různých pražíren, systém si v tom určitě najdeš. Označování pražení ve světě kávy bohužel doposud nikdo nesjednotil a mnoho značek se řídí vlastními pravidly, která se odlišují od těch ostatních.

I proto ti doporučujeme kupovat kávu od kvalitních řemeslných pražíren, které jsou do velké míry naladěny na stejnou vlnu a řídí se podobnými stupnicemi či způsoby označování stupně pražení.

Náš tip: klikni ZDE a zobrazí se ti aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

životní cyklus kávy
Různé fáze životního cyklu kávy (Shutterstock 2609586629)
1x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: pražení kávystupně pražení kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
espresso z káv Coffeein Italy a Tchibo Barista Caffe Crema

Coffeein Italy vs Tchibo Barista Caffé Crema: Která populární káva je lepší?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL