Kávové blendy jsou mezi milovníky kávy často opovrhované a zatracované. Kávová směs však nemusí být jen nudnou kávou namíchanou tak, aby prodejce zakryl nedostatky jednotlivých složek. Blend může být symfonií chutí několika kvalitních káv, které se správně doplňují a vytvářejí něco nového a zábavného. Přesně to je případ dvojice novinek od pražírny Coffeein: Punk Unicorn a Sweet Unicorn.
Obě směsi vznikly ze stejných zrn, ale rozdílné pražení jim dalo úplně jiný charakter a využití. Jdete je s námi ochutnat? Na své si přijdou fanoušci espressa i filtrované kávy.

Z čeho jsou jednorožci namíchaní
Jak jsme zmiňovali výše, oba blendy se skládají ze stejných složek. Kolumbie, která fermentovala s marakujou, přináší šťavnatou tropickou ovocnost, džemovou sladkost a funky efekt, který pocítíte v aroma i chuti. Promytá Keňa kávě dodává čistotu, jiskřivou ovocnost a jemné čajové tóny, které drží funky Kolumbii na uzdě.
Rozdíl mezi Punk Unicorn a Sweet Unicorn spočívá v pražení. Punk Unicorn je pražený na stupeň City+, díky čemuž se hodí na přípravu takzvaného moderního espressa. Sweet Unicorn je světlejší, pražený na stupeň City a nejlépe vynikne při přípravě filtrované kávy. Tak co, jste ready na pořádnou marakujovou jízdu?

PUNK UNICORN (espresso): bláznivé tropické espresso
Punk Unicorn chutná na espressu jako absolutní ovocná bomba. Marakuja hraje v chuti hlavní roli. Sekundují jí ovocné tóny pomela a žlutého melounu spolu s cukríkovou sladkostí a jemnou karamelovou hořkostí v závěru. Tělo espressa je středně těžké a textura krásně šťavnatá. Dochuť je dlouhá a kromě karamelu v ní znovu pocítíte marakuju.

Pokud hledáte přesně takové bláznivé espresso, připravte si Punk Unicorn pomocí tohoto receptu:
Recept – moderní espresso (Punk Unicorn)
- Vstupní dávka: 20g (v závislosti na kapacitě tvého sítka)
- Výtěžek: cca 50-60 g
- Ratio: 1:2,5 až 1:3
- Teplota vody: 93 °C
- Čas extrakce: cca 27-30 sekund
- Tlak: 9 barů

SWEET UNICORN (filtr): tropický koktejl s dávkou chuťové čistoty
Světlejší roast nechá v kávě Sweet Unicorn vyniknout čistotu a jiskřivou ovocnost keňské kávy. Ta filtru dodá jemné citrusové tóny a příjemnou dochuť připomínající zelený čaj. V chuti však najdete i výrazné stopy kofermentované Kolumbie. Ta z ní udělá tropický koktejl, kterému od začátku až po konec velí tóny marakuji.
Za horka pocítíte džem z tropického ovoce, pomelo a zelený čaj. Chladnutím se do popředí dostane čerstvá marakuja, limetky a sladkost třtinového cukru. Káva ještě více „zešťavnatí“ a nabere na ovocnosti. Po celou dobu si zachová středně těžké tělo a šťavnatou texturu a vy ji nebudete umět přestat pít. To vám slibujeme!

Pokud si ji chcete připravit co nejlépe, klidně se odrazte od našeho receptu.
Recept – Hario V60 (Sweet Unicorn)
16 g kávy
22 kliků Comandante (střední hrubost mletí)
240 ml vody (93 °C)

Postup zalévání:
0:00 – 0:30: 40 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev, bez míchání)
1:00 – 1:30: do 240 ml (krouživý nálev, malé zamíchání dripperem na závěr)
Výsledný čas extrakce: cca 2:30

Takhle se má blendovat
Blendy nemusí být jen nudnými směskami zbytků, které samy o sobě nechutnají dobře. Mohou být zábavné, komplexní a chutné. Punk Unicorn a Sweet Unicorn jsou skvělým spojením kofermentovaného zrna, které by samo o sobě mohlo být příliš výrazné, a čisté promyté Keni, která ho vyvažuje. Keňa tak jednorožce doslova drží na uzdě a z obou blendů dělá mimořádně zajímavé kávy pro milovníky espressa nebo filtru.
Chcete si je doma porovnat nebo jste si už svého favorita vybrali? Mrkněte na eshop pražírny Coffeein coffeein.sk a při nákupu použijte slevový kód BLOGOKAVECZ10. Ať je váš den alespoň tak barevný jako hříva jednorožce.







