Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Systémy hodnocení zelené kávy: Jak se určuje její kvalita a cena?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
14. února 2025
systémy hodnotenia zelenej kávy - pohľad na defektné zrná

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Není káva jako káva. I když si mnozí milovníci kávy myslí, že všechna kávová zrnka jsou stejná, a když to svoje někdo prodává dráž, tak krade, není to pravda. Káva se liší v závislosti na druhu (arabika/robusta), v závislosti na konkrétní odrůdě (gesha, caturra, catuai, mundo novo, atd.), v závislosti na zpracování i dalších faktorech. A kromě toho všeho existují i systémy hodnocení kvality zelené kávy, tedy surového kávovníkového zrna. Prozradíme vám, jak fungují.

Hodnocení kvality zelené kávy je klíčový proces, který ovlivňuje její cenu a napovídá hodně o její finální chuti v šálku. Existuje několik hodnotících systémů, přičemž mezi nejznámější patří systém SCA (Specialty Coffee Association), Brazil/New York systém a různé národní systémy používané hlavně v afrických zemích. Každý z nich má svoje specifika a kritéria, podle kterých se káva hodnotí a skóruje.

systémy hodnocení zelené kávy - přebírání zrn
Foto: Shutterstock

SCA systém: Bodování výběrové kávy

Jde o bodování vyvinuté Asociací výběrové kávy (Specialty Coffee Association – SCA), konkrétně její americkou odnoží SCAA (Specialty Coffee Association of America) a je celosvětově uznávaným standardem pro hodnocení (zejména) výběrové kávy (specialty coffee). Hodnocení probíhá ve dvou fázích: fyzická analýza a senzorická analýza.

Fyzická analýza (přítomnost defektů v zeleném zrnu)

SCA klasifikace pracuje s defekty v 350gramovém vzorku zelené kávy (ne 300 g, jak se často mylně uvádí), přičemž je rozděluje do dvou kategorií: primární (závažné) a sekundární (méně závažné) defekty.

Primární defekty a jejich počet odpovídající jednomu plnému primárnímu defektu:

primární defekty a jejich váhy podle SCA hodnocení

Sekundární defekty a jejich počet odpovídající jednomu plnému sekundárnímu defektu:

sekundární defekty a jejich váhy podle SCA hodnocení

Signifikantní jsou hlavně defekty označené za primární. Má-li být káva označená za výběrovou, nesmí obsahovat ani jeden z nich. Pokud vzorek obsahuje kombinaci více než 5 sekundárních defektů, káva taktéž nesplňuje kritéria výběrové kávy.

Kvalitativní úrovně kávy podle SCA:

jakostní třídy kávy podle hodnocení SCA

Senzorická analýza (chuť a aroma testovaná cuppingem)

Za obě části analýzy jsou zodpovědní certifikovaní odborníci zvaní Q Graderi.

bodování kávy SCA
Foto: Shutterstock

V senzorické části hodnotí kávu z 300gramového vzorku podle 10 kategorií, mezi které patří:

Aroma (Intenzita a komplexnost)
Chuť (Hloubka a vyváženost chutí)
Dochuť (Délka a příjemnost)
Acidita (Jasnost a její čistota)
Tělo (Plnost a struktura)
Vyváženost (Harmonie chutí)
Čistota šálku (Absence defektů)
Sladkost (Obsah přirozených cukrů)
Uniformita (Konzistentnost mezi šálky)
Celkový dojem (Hodnocení odrážející kvalitu ostatních vlastností kávy)

SCA Cupping Form
Takhle vypadá cuppingový arch SCA.

Po ukončení cuppingu a spočítání bodů z jednotlivých senzorických kategorií dostane káva určité skóre. Přítomnost defektů se odrazí v kategoriích Čistota šálku, Uniformita a Celkový dojem a ve specifické kategorii určené pro počet a závažnost defektů. Na základě bodového hodnocení se káva zařazuje do kategorií:

90+ Výjimečná výběrová káva
85 – 89,99 Vysoce kvalitní výběrová káva
80 – 84,99 Výběrová káva nižší kvality
< 80 Komerční (komoditní) káva

cupping káv
Foto: Shutterstock

Pokud káva dosáhne skóre pod 80 bodů, je zařazena do segmentu komerční kávy. Pro takovou kávu je vhodnější další systém, který si představíme.

Brazil/New York systém: Hodnocení komoditní kávy

Tento systém se využívá zejména v Brazílii a je standardem při obchodování na New York Coffee Exchange (kávové burze v městě New York). Káva se hodnotí primárně podle počtu defektů v 300gramovém vzorku a velikosti zrn (screen size). Podobně jako v případě systému podle SCAA, hodnocení Brazil uděluje kávám body a zařazuje je do kategorií. Toto hodnocení se však výrazněji zaměřuje na přítomnost defektů v kávě a méně na její chuť.

Důležitost defektů

Pro brazilský systém existuje přesná tabulka, která určuje počet defektů pro jednotlivé třídy kávy a defekty rozděluje do dvou kategorií:

1. přirozené defekty „Intrinsic defect“ (černá zrna, kyselá zrna, mušle, poškozená zrna, zrna napadená hmyzem, deformovaná zrna)
2. vnější defekty „Foreign defect“ (větší a menší kamínky a dřívka, suché třešně atd.)

Po zhodnocení a zapsání přítomnosti jednotlivých defektů je káva ohodnocena a zařazena do příslušné kategorie.

Například, káva třídy NY2 (nejvyšší třída na komoditním trhu) nemůže obsahovat více než 6 plných defektů. Mnohem nižší třída NY6 jich však může obsahovat až 120.

Na stránce slovenského importéra zelené kávy z Brazílie, společnosti KAVAZ, je tento systém vysvětlen prostřednictvím dvou tabulek:

Tabulka č. 1:

metoda Brazil New York - tabulka 1

Tabulka č. 2:

metoda Brazil New York - tabulka 2

Podle tohoto systému představuje výběrová káva kávu bez téměř defektů s rovnoměrnou velikostí a tvarem zrna. Cenu kávy na burze však ovlivňuje i velikost jejího zrna. Obecně platí: čím větší zrno, tím vyšší cena.

Africké lokální systémy

Brazil/New York a SCA systém poskytují velmi dobrý a univerzální systém, kterým se káva hodnotí po celém světě. I přesto existuje několik dalších systémů, se kterými se můžete setkat zejména v afrických zemích. Tyto systémy pomáhají v transparentnosti a preciznosti na lokálním trhu s kávou. S označením některých systémů jste se už určitě setkali, pojďme se podívat na ty nejznámější z nich:

Keňa: Třídění podle velikosti zrn

V Keni si potrpí na velikost zrna. Keňské kávy nesou přívlastky jako AA, AB, PB či C. Tato písmena odrážejí velikost zrn, která se měří pomocí sítek s různou velikostí otvorů (screen size). Tématu jsme se věnovali i v článku „Jsou větší zrna zárukou lepší kávy?“

AA – největší velikost zrna (screen size) 17/18, což znamená minimálně 7,2 mm.
AB – velikost zrna 15/16.
C – nejmenší zrno o velikosti 14 a 15 (screen).
PB – takzvané „peaberries“, a tedy zrna z třešní, které vytvořily jen jednu pecku. Specifické zrno, které se někdy chybně označuje za defekt.

pohled na zrna Kenya AA
Takhle vypadají keňská zrna typu AA.

Je třeba poznamenat, že označení velikosti zrn nemusí zároveň odrážet i kvalitu kávy. Pro následné kvalitativní hodnocení se používají jiné systémy, jako například ten navržený SCA.

Etiopie: Hodnocení podle množství defektů

Etiopské kávy jsou hodnoceny podle kvality zpracování kávy, a tedy množství defektů. U kávy z Etiopie se často setkáte se zkratkami Gr.1, Gr.2, atd. Jednotlivé stupně (Grade) odpovídají množství defektů v kávě.

Například, Grade 1 může obsahovat maximálně 3 defekty, Grade 2 až 12 a takový Grade 6 až 153 defektů. Ve světě výběrové kávy se nejčastěji setkáte s kávami označenými Gr.1 a Gr.2. Ty musí při svém hodnocení projít nejen fyzickou kontrolou defektů, ale i senzorickým testem za pomoci cuppingu.

zelené kávovníkové zrno - detail defektů
Detail defektních kávovníkových zrn. Foto: Shutterstock

I další africké krajiny mají své vlastní systémy, no většina z nich vychází z toho keňského. Keňský systém sloužil jako vzor pro systémy v Zambii, Ugandě či Burundi.

Dobré vědět

Každý hodnotící systém reflektuje odlišné tržní potřeby a regionální zvyklosti. SCA systém je určen zejména pro výběrovou kávu, Brazil/New York systém zejména pro komoditní kávu a africké systémy kombinují velikost, zpracování a senzorické vlastnosti a napomáhají lokálnímu řetězci prodeje kávy. Znalost těchto systémů je klíčová pro obchodníky s kávou a jejich zákazníky, tedy pražírny. No proč bychom se o nich nemohli dozvědět více i my, koncoví zákazníci, baristé a domácí baristé?

Náš tip: kupujte kvalitní kávu, zasloužíte si ji – klikněte zde a zobrazí se vám aktuální slevové kódy do řemeslných pražíren.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
technika prípravy filtrovanej kávy

Jamka, spirálka nebo rovná plocha? Jaká technika je u filtrované kávy nejlepší?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL